16 Temmuz 2010

Khedira ve Mourinho.!




Mourinho israrli bir sekilde defansif orta sahasini alman olmasini istiyor.Önce Michael Ballack ile bir yillik bir anlasma söz konusuydu ve sonrasinda Dünya Kupasi öncesi Schweinsteiger ile ilgilendigi bir hayli konusuldu ve nihayetinde Dünya Kupasi sonrasi Khedira ile dedikodunun da ötesine cikip anlasidigina kadar geldi.

Burada incelenilen inter-Mourinho taktiginin icerisinde en önemli rol sanilanin aksine bitirici vuruslari yapan-düzenleyen Sneijder degil de Cambiasso idi.

Neden ?

Taktiksel acidan sahada önemli isler yapan teknik direktörlerin büyük bir kisminin önemli olarak addettigi kisim defansif organizasyondur. Siz bir forvetin calim esnasinda ne yapmasi gerekliliginden sahada nerede bulunmasi gerekliligine kadar pek cok hareketini önceden belirleyip sahada bire bir örtüstüremezsiniz. Burada set hucumlardan yapilan kosulara ve yerlesim alanina kadar teknik direktör belirleyici olur iken ayni eylemlerin özgür irade ve dogaclama seklinde oyuncunun bizzat kendisine birakilan kismi da bir hayli fazladir. Kabaca degerlendirme ile hucum oyunculari yüzde elli taktiksel-talimat ile hareket eder iken geride kalan yüzde elli ise varolan oyuncularin yeteneklerine ve zekalarina kalmistir.

Defans oyunculari icin bu oran yüzde seksendir bana göre. Oyuncu insiyatifi ancak defansin önündeki serbest rol icin gecerlidir ve Mourinho'nun da aradigi bir bakima budur.

Alti tane yeteneksiz oyuncudan iyi bir teknik direktör muazzam bir savunma takimi olusturabilir iken alti tane yine yeteneksiz hucum oyuncusundan teknik direktör dünyanin en taktisyen hocasi olsa dahi gidecegi yolun sahip oldugu futbolcularin yetenegi ölcüsünde bir siniri vardir. Daha da önemlisi belirleyici olan daha cok oyuncudur, hoca degil. Barcelona örneginde teknik adamlarin bu takima bakisinin temelinde ne kadar muhtesem hucum yapiyorlardan ziyade tamamen taktik ile ilintili olan alan parselleme ve tüm oyuncularin icerisinde oldugu bir presin muazzamligina takiliyorlar.. Gerci son Thomas Tuchel röportaji icerisinde oldugu gibi ücgenlerin ve bunlarin oynama noktalarinin da öneminden bahsetmeye baslasalar da genelde durum budur.



Dolayisla Mourinho'nun özenle kendisini, teknik adamligini ortaya koyacagini savunma düzeni icin bir yönetmen ariyor. Kendisinin belirlediklerini sahada insiyatif alarak gerceklestirebilecek düzeyde oyun bilgisi olan ve belki de o sahanin defansif acidan tek özgür adamini belirleme gayreti icerisinde. Bakilan kriterler daha cok futbolcunun oyun konusundaki bilgisi ve mental olgunluk..

Khedira ise U21'de buna benzer bir rol alsa da Alman milli takiminda biraz farkli bir görevi vardi. Iyi kosular yapar, ofansif acidan katkisinin yaninda iyi de süpürücüdür, oyun bilgisini de konusturur lakin her seye ragmen Madrid Cambiasso'sunu Khedira ile gideremez ve aslen ihtiyaci olan bir Schweinsteiger tecrübesine sahip oyuncudur. Ve fakat Bayern Münih onlarin parayla dahi kandiramayacagi, oyuncu onlar istemedigi zaman vermeyecegi tek kluptür. Lahm,Ribery örneginde oldugu gibi burada da durum budur. Hoeness aciklamasina göre 86 milyon euroluk Ribery teklifi reddeden bir klupten bahsediyoruz.

Löw'ün 4-2-3-1 düzenin icerisindeki iki defansif orta sahanin aslinda ikisi de birbirlerinden farkli görevleri olan oyuncudur sadece birbirlerine cok yakin oynayip birbirleri ile sürekli iletisim halinde olmalarindan dolayi beraber ayni cizgideymiscesine anilir.

Eger Ballack takimda olsaydi Schweinsteiger Khedira'nin rolünü üstelenecek ve toplamda takim icin önemi cok daha az olacak iken cok daha fazla gol atma, asist yapma sansina erisecekti. Ballack olmadigi vakit bu isi ondan sonra en iyi yapabilecek Schweinsteiger'e seflik görevi düstü lakin burada oyun bilgisi isin icerisinde olmasaydi Khedira'yi geride konumlandirip Schweinsteiger'den cok daha güzel bir performans ortaya cikardi. Bu da Ballacksizligin liderlik degil de futbol acisindan eksikligidir. Gerideki görev en az Ballack kadar güzel bir sekilde Schweinsteiger tarafindan kotarilsa da Khedira, güzel de oynasa Schweinsteiger kadar ileride faydali olamadi.

Bu bölge öyle önemlidir ki oyunun hakimiyeti acisindan merkezi oldugu gibi savunmanin da yönetilmesidir ayni zamanda. Almanya prese ve nitelikli oyunculardan kurulu takimlara karsi üstünlügü bu organizasyonu yürüten Schweinsteiger nedeniyle basarili olmustur. Iyi bir pasör oldugu kadar iyi bir süpürücü olmasindan ziyade dogru yerde varolan bosluklari kapamasi gerekmektedir. Bu acidan bu oyuncunun cok yönlülügü de oldukca önemlidir. Pozisyon geregi bek, stoper ve yer yer ön oyuncusu olarak görev yapmak zorunda kaliyorlar. bu bögelerin oyuncusu olmasi degil, bu eksikliklerin sahada oyuncu tarafindan görülüp zamaninda yardima kosulacak oyun bilgisi aranilandir..

Genel degerlendirme icerisinde Khedira Madrid klubünün agirligini kaldirabilecek yetenekte bir oyuncu olmamasina ragmen Mourinho kullanimiyla merkez orta saha olarak muhtesem isler basarabilecek altyapiya, sezgiye ve oyun bilgisine sahip. U21'de ilk on macinda bes gol atan bir adamdir, dehset akilli kosulari, dogru oynamalari da mevcut ve fakat Khedira'yi alsa da Madrid bir Schweinsteiger bosluguna hala sahiptir.. Gerrard, Lampard ya da zorlarsa Schweinsteiger mi olur bilmem ama buraya Khedira'ya ragmen bir oyuncu daha transfer etmelidir..

Cambiasso gibi bu oyuncu teknik adamin kilit oyuncusu olacaktir.

3 yorum:

ummagumma dedi ki...

Borges, mourinho'nun istediklerini xabi alonso yapamaz mı?

organic soap dedi ki...

khedira'yı biraz mustafa sarp'a benzetiyorum. ikisi de öyle akıllı yerlere koşuyorlar ki, forvetlerin yakalayamadıkları pozisyonlara giriyorlar. ama ikisi de harcıyor bunları.

khedira sarp'dan birkaç gömlek üstündür tabi.

SuMMaNuS dedi ki...

Son 1 ayın en overrated oyuncusudur Khedira. Cambiasso ile karşılaştırılmasına cidden şaşırıyorum. Çünkü Khedira defansif ortasaha oyuncusu olmasına rağmen defansif özellikleri bence zayıf. Oyuna toplu alandan çok topsuz alanda katkıda bulunmaya çalışıyor. Tek yaptığı akıllı iş ise sinsi ileri çıkışlar yapmak. Ki bir defansif ortasaha oyuncusundan pek beklenilmeyen çıkışlardır bunlar. Real Madrid'e daha sağlam ve ısıran bir ortasaha lazım. Keza X. Alonso daha çok box-to-box tadında oynuyor. İspanya Milli Takımını hatırlayalım. Ortasahanın savunma yönünde Busquets'e ne kadar çok iş düştüğünü ve bu yüzden Busquets'in resmen vazgeçilmez bir oyuncuya dönüştüğünü hatırlayalım.