2 Ocak 2013

Azalan forvet ve kafa golleri



Bundesligada bu sezonun ilk devresinde 444 gol atıldı. Maç başına 2.9. Geçen sene bu rakam 438 idi. Az da olsa artış var.  Lakin kaleye çekilen şut sayısı ise 3883. Bu bilgilerin derlenmeye başlandığı 1992 yılından bu yana en düşük rakam. Bu da efektif olma durumunu fazlasıyla arttırıyor. En ilginç ayrıntı bu gollerin sadece yüzde 38’inin(167) santrforlar tarafından atılmış olması. Ülkemizde ise bu sezonun ilk devresinde neredeyse her takımın santrforları gol konusunda sorun yaşamadı ve merkez forvet gollerinde bir artma olduğunu söyleyebiliriz. Sadece Burak ve Umut’un 20 golü var. Nobre’sinden Sow’una ve Almeida’sına kadar santrforlar fazlasıyla verimliydi.  Atılan 444 golün sadece 108’i kafayla atıldı. Bu da yine son 20 yılın en düşük rakamı. Buna mükabil 97 gol yapılan ortalar sonucu atılmış oldu ki bu da son 7 yılın en iyisi.

 Bundesligada orta sahaların attığı gol adedi toplam gollerin yarısı. Oran yüzde elli.  Son 20 yılın en iyi oranı bu.  Bunun da nedenleri olarak takımların 4-5-1 sisteminin çeşitli varyasyonlarını denemesinden kaynaklanıyor.

Atılan 444 golün yüzde 46’sı Alman pasaportu taşıyan futbolcular tarafından atıldı. Bu da yabancı sınırlamasının kalktığı 2006 yılından bu yana en yüksek rakam.  Üstelik  Mario Gomez de sakattı uzunca bir dönem.  Beş yıl önce bu rakam yüzde 35 idi. Yani nedir? Yabancı sınırını serbest bıraksanız dahi doğru eylemlere imzanızı atarsanız işler istediğiniz şekilde ilerleyebilir.

Gol krallığında 12 golle Stefan Kiessling ilk sırada yer alıyor. Geçen sezon bu kadar golü atmış olan ancak dördüncü sırada yer alabilirdi.

Kaleci fabrikası Almanya

Bundesligada  kaleciler sadece 13 büyük hata yapmışlar ilk devre boyunca ve bu yine bu bilgilerin toplanmaya başlandığı zamandan bu yana en azı. Zaten Adler’in dönüşü, Trapp’ın sürpriz formu, Neuer, Zieler ile beraber bu konuda iyi olma durumunu abarttıkça abarttılar.

Yine rekor düzeyde az faul yapılmış. (4.677) keza sert faullerin azlığı da fazlasıyla dikkat çekici.
893 kez ofsayta yakalanmış takımlar. 2002 yılında bu rakamın üzerine 300 daha eklemeniz gerekiyordu 17 maç sonucunda toplam ofsayt rakamını elde etmek için.

Direkt serbest vuruşlardan ilk devre boyunca 13 gol atılı. Geçen sezonun tamamında bu rakam 12’ydi. Şu bir gerçek ki her alanda duran top organizasyonlarının belirleyiciliği fazlasıyla artmış durumda.
İlginç olan bir detay da neredeyse her hafta topun birisinin eline çarpıp penaltıya sebebiyet vermesi..

Bayern Münih Dominasyonu

Ligde en fazla golü atan, en az golü yiyen, en fazla gollük pozisyon yaratıp kalesinde en az pozisyon gören, yüzde 60 ortalama topa sahip olmasına rağmen ligin yine de en fazla kontra golünü atan, en centilmen takımı 9 puan fark atıp lider olan Bayern Münih. 3 hafta önce ilk yarı liderliğini garantilediler ki bu da tarihin ilk devrenin en erken liderliğini garantileyen takım yaptı onları.

2 yorum:

B dedi ki...

Hocam kafa golleri istatistiğini ben mi yorgunluktan göremiyorum, siz mi yorgunluktan yazmadınız veya yazmayacaktınız da başlıkta mı kullandınız? Bu arada bir haftadır esip gürlüyorsunuz şurada (iyi anlamda), keyifle okuyoruz. Elinize sağlık.

Bir de eklemek isterim, Türkiye'nin incelenmesi gerek. Puanlar çok yakın, oyun gittikçe sertleşiyor, bir yandan kaliteler birbirlerine yaklaşıyor gibi gözükürken, bir yandan da orta alan oyuncularının pek de etkin olmadığını görüyoruz. İngiltere Premier Ligi'ne mi benzemeye başladık diyeceğim ama pek de benzemiyoruz. Forvetler dışında gol atan yok, yine de önlem alınamıyor. Güçlü merkez orta alana sahip takımlar bile bunu avantaja çeviremiyor, oyun mutlaka bir yerde forvetlerin şekillendireceği kıvama geliyor. Hücuma en uçta oynayan oyuncu dışındakileri de dahil edebilenler yukarıda kalıyor. 2 gol ortalamasını yakalayan veya geçen 2 takım var. Garip, anlatılması zor bir şekle büründü lig. Şurası bir gerçek, ligin başında Kasımpaşa forvet hattını iyi kullanarak çıkış yaptı (forvet hattından kastım forvet arkası ve kanatlar dahil). Antalyaspor kaliteli forvet hattıyla zirveye yaklaştı. Karabükspor Mesut Bakkal'dan sonra yine forvet hattını etkin kullanarak çıkış yaptı. O bölge önemli ancak o bölgenin bu denli etkili olabilmesi kanımca bir sorun. İlk yarıda Galatasaray'ın forvet ikilisini tek durdurabilen Fenerbahçe oldu, fakat Fenerbahçe de başka türlü goller yedi mesela...

Borges dedi ki...

B: kalın yaptım o satırı ve bir satır daha ekledim.

Kesinlikle iki ülke kıyası yapmak isterdim ama bu biraz vakit alıcı. İki lig arasında çok net bir fark var aslında ve bu "orta saha futbolcularının karakteri" üzerinden işlenilebilir. "oynatmamak" mücaadeleye tarzı oyun felsefeleri gibi diğer yan faktörler de konuya dahil edilebilir.

Belki ileride bizim ligimize dair çok daha detaylı bilgler olacaktır, bu konuda bana güvenin, bu sene çok daha güzel olacak bu açıdan;)