10 Haziran 2010

Teknolojinin Futbola Karisimi.!



1966 Dünya Kupasi finalinde Almanlar, 2-1 yenik götürdügü maci son saniyede beraberlige getirerek uzatmaya tasirlar. Iste ne olduysa bu uzatmaya giden macin ilk devresinde Geoff Hurst'in cektigi sut sonrasi oldu. Top üst direge carpip cizginin biraz berisine-gerisine iniyor ve hakem bir kac saniye icerisinde gerceklesen bu pozisyon icin gol kararini veriyor.. Arkasindan yüklenen Almanya bir kontra golü daha yiyor ve 1966 Dünya Sampiyonu "Wembley Golü" olarak anilacak gol nedeniyle Ingiltere oluyor. Bugün bile bu gol hala tartisilir, topun cizgiyi gecip gecmedigi üzerine konusulmaya yillardir devam ediliyor.

44 yil öncesinden bahsediyoruz. Peki bugün final macinda benzer bir durum yasansa degisen bir sey olacak midir ? O zaman görüntüler siyah beyaz, cekimler tek yönlü ve kameralar cok fazla detaya sahip degildi, peki bugün ? Bunu önleyebir miyiz ? Cevap: Evet..



Misal Chip.. Topun icerisine yerlestirilecek kücük bir cip ile bugün topun cizgiyi gecip gecmedigini net bir sekilde ögrenebiliriz. Lakin futbol kurallarini belirleyici kurum olan International Football Association Board (IFAB) mart ayinda bu chip mevzusunu tartisti ve futbolun disarisina cikardi. Futbolun kurallari 1913 yilindaki toplanti ile belirlendi. O belirlenmis kurallarin disina cikabilmesi icin o gün yürürlüge gecirilen kural geregi üyelerin en az dörtte ücünün onaylamasi gerekiyor. Gectigimiz mart ayinda iki yeni teknolojinin futbolun icerisine girmesine cesitli nedenler izin verilmemistir.

Neden böyle bir teknolojiden faydalanamayiz sorusunun en önemli cevabi futbolun evrensellesmesine vurulacak bir darbe olarak görüyorlar. Bu belki basit bir chip gibi görünüyor lakin calisabilmesi icin gerekli techizati her klubün saglamasi mümkün degildir. Ceza sahasi icerisinde kucuk bir magnetik alan üretimi icin kalenin arkasina ince kablolar yerlestirilip topun icerisindeki sensor üzerinden topun cizgiyi gecip gecmedigini kesin bir sekilde üstelik yaklasik bir saniye icerisinde hakemin saatinde karar gözükecek sekilde belirleniyor.. Lakin böyle bir imkani kimler ve hangi takim saglayabilir ?

Futbol evrenseldir. Iki direk koyarsin, iki takim cikarip hakemi ortaya dikip macini oynarsin. Futbolun kurallari profesyonel ve amatör liglerin hemen hepsinde ayni sekilde uygulanir. Bu avantaj sadece profesyonel kluplerin kendisine saglayabilecegi bir ayricalik oluyor ve bu da amatör takimlar ile profesyoneller arasinda fark yaratacak, basta da söyledigimiz gibi evrenselligini de zedeleyecektir.

Ve fakat reddedilen sadece chip degildi.. Tenis maclarinda kullanilan farkli kamera acilariyla 3D Simulasyon üretimi sonucu topun cizgiyi gecip gecmedigi cok da ucuza ögrenebilirdik. Mart ayinda bu da Chip teknolojisi gibi reddedildi.


Su kesin ki ben bugün en azindan Dünya Kupasi Finali, Sampiyonlar Ligi finali gibi tek macin cok fazla seyi belirledigi ortamda bu gibi teknolojilerden faydalanilmasi taraftariyim. Chip, bir saniye icerisinde kesin karari hakemin saatine iletiyor, ne duraklama ne de futbolu yavaslatan bir sistem söz konusu. Eskiden hatalar olsa dahi insanlari cok fazla rahatsiz etmiyordu zira 1966 dünya kupasinda oldugu gibi bugün dahi topun cizgiyi gecip gecmedigi kesinlestirilemiyor. Ve fakat bugün yapilacak bir hakem hatasinin ardindan kopacak firtinanin ömrü oldukca uzun olacaktir; zira haksizligin boyutu cok ama cok büyük olacaktir..

3 yorum:

  1. Bildiğim kadarıyla teniste bazı büyük turnuvalarda şahin gözü kullanılıyor, ama ufak turnuvalarda yok.

    Demek ki tenis evrensel değil :)

    YanıtlaSil
  2. Sadece tenis degil pek cok spor dalinda teknoloji kullaniliyor lakin oyunun cok durmasi kimi sporlarda sorun teskil etmez iken futbolda bir sorun. Tenis basli basina belirli kosullari istediginden dolayi yayginlasamamistir, en azindan futbol kadar.. Futbolun diger sporlara olan farkini bu teknoloji ile azaltmak istemiyorlar..

    Ama ben kesinlikle final maclarinda bu teknolojinin kullanilmasi taraftariyim.

    YanıtlaSil
  3. bence de en fazla final maçlarında kullanılmalı, futbol bugün yüzlerce ülkede üst klasmanından tutun amatör kümelerine kadar milyonlarca müsabaka olarak oynanıyor. öyle her teknolojiyi günümüz futboluna entegre etmeye çalışmak ne bileyim, garip. kalsın bence.

    YanıtlaSil