5 Temmuz 2010
Bundesliga Rakamlari ve Altyapi.!
Gecen sezon Bundesliga maclarini yakasik 13 milyon insan(12 990 967) stadyumlarda canli canli izlemistir. Ortalamasi Avrupa liglerinin en iyisidir. 42 554.
Mac basina gol ortalamasi 2,83. Bu rakam ingilterede 2,77 iken Ispanyada 2,71'dir.
Final macini yaklasik 197 ülke canli yayinlamistir ve bu rekordur.
Dünya Kupasina futbolcu gönderme acisindan Premiere Ligin (14,1) arkasindan ikincidir.(10,6)
En önemlisi ve asil konu ise her sene gecen seneden biraz daha fazla olmak kaydiyla son on yilda altyapiya harcadigi rakam 550 milyon eurodur. Gecen sezon 83 milyon euro yatirim yapilmis ve belki bu yüzden kadrosunda bulunan 23 oyuncudan 19'u milliyetinden bagimsiz buralardan cikmadir. Kadronun tamami Bundesliga oyuncusu olmasindan dolayi basari biraz da Bundesliganin yaratimidir.
Sürekli dillere pelesenk olmus bir altyapi geyigi vardir. Bu rakamlari biraz da bunun icin buraya tasidim. Almanya-Ingiltere gibi altyapi calismasini misal ülkemin ayni sekilde karsilik vermesi imkansiza yakindir. Neden derseniz tek bir cevap veririm: Cunku senin o kadar paran yok.. Bu sekilde yarisirsaniz kaybetmeye mahkum olursunuz.
Almanya gibi oyuncu yetistirme sansi ekonomik acidan Almanya kadar güclü olmayan ülkelerin maalasef yoktur. Benim ailemin oturdugu ve zamaninda takiminda oynadigim bes bin kisilik yüzlercesinden herhangi bir köyünün üstelik yillar önce kendisine 12 milyon mark harcayip tesis yapma sansi Türkiye ve benzeri ülkelerde mümkün degildir. Bunun bilincli yatirimdan ziyade ekonomik güctür acilimi..
Türkiye'nin kiyasi aslinda Almanya,Ingiltere ya da Fransa gibi ülkelerle olmamalidir. Bu sekilde altyapi calismasi para demektir aslinda. Ve fakat..
kendi ülkemde alti yasinda girdigim yurtlarin ve mahallerin icerisinde oynadigim top sonrasi 12 milyon marklik tesislerin icerisinde yetisen oyuncularin hepsinden daha iyiydim ben. En azindan 15 yasina kadar olan durum buydu.
Mesut Özil'in Türklügü sokak futbolunu doguran kültüründen ileri gelir.. Abisinin takimlarinda oynadigi maclarda kendisine yemek ismarlatma geyiginin icerigidir. Onu sokaklara iten mentalitedir biraz da fark. Yetenek dahi sahip oldugunuz kosullar ile sekillenir biraz..
Bu kadar gelismis ortam icerisinde yetisen Almanlardan neden bir Özil,Marin,Khedira,Trochowski,Cacau cikmadi ?
Bugün basin toplantisinda Müller'i anlatmakta zorluk cekti Löw. Onun en büyük yetenegi icgüdüsüdür diye kisaca özetledi. Bu ve pek cok sey altyapi ile ögretilemez, futbol sevgisi ile kazandirilir..
Altyapi calismasi süphesiz ki sürekli gündemde tutulmasi ve kluplerin icerisinde mutlaka dikkat edilmesi gerekir eger ki sorun 15 yasindan sonrasi ise.. Ve fakat diger bir sorun da 15 yasina kadar olan sürectir. O yüzden..
Birakin cocuklariniz mahallerinde top kostursun,caminizi kirsin, eve gec gelsin.. Belirli bir düzen icerisinde degil de futbol sevgisinin bicimlendirdigi sekilde yetissin.. 15 yas sonrasina "bilinc" koyabilirseniz, öncesi 12 milyon marki yener. Ve aslinda bu acidan baktiginizda sizin avantajiniz budur. Ülkemde oynadigim sinif takiminin dahi en iyisi degil iken Almanyada koca bir köyün yildizi olabilmis kendimden bunu cok iyi biliyorum ben..
Messi'nin şu civarda bir açıklaması vardı.
YanıtlaSil"En çok top ayağımdayken kendimi mutlu hissediyorum."
Avrupa'da birçok iyi oyuncu yetişiyor ama bu oyuncuların çoğunda ben futbol oynama isteğini görmüyorum. Robota bağlamış bir şekilde futbol oynuyorlar. Barcelona'daki Xavi bile öyle görünüyor. Ama Messi'nin yüzünde futbol oynama zevkini görüyorum, mahalle arasında top oynayan çocuklar gibi. Tekniğinden veya oyun zekasından ziyade bu kalitede bir futbolcu olmasının en önemli sebebi budur kanımca.
Erdem Karakus: Aslinda bu konunun icerisine kardeslerimi de katip haftada üc profesyonel idmanin cocuklari futboldan uzaklastirdigi üzerine de yazacaktim ama konu cok uzardi. Kisa yazma kurslarim devam ediyor:)))
YanıtlaSil''Lampard-Gerrard var İngiltere niye bu halde'' konusuna uzun yazılara hacet yok, bireysel yetenek eksikliği bütün olay.
YanıtlaSilBir Joe Cole vardı, itinayla sıradan bir çizgi adamına dönüştürdüler.
Öte yandan bir yerlerde okudum ne kadar doğrudur bilemem, Barcelona oyuncu seçerken mevkiye değil tamamen top tekniğine bakıyor, sonradan bunları sahip oldukları özelliklere göre mevkilere dağıtıyor.
Bunu öğrendikten sonra Pique'nin nice santrforlara taş çıkartan gollerine fazla şaşırmıyor insan.
Borges: Sen uzun yaz yav, biz okuruz.Hem az cümleyle çok şey anlatabilmek Allah'ın herkese bahşetmediği bir lütuftur, takma kafana :)
YanıtlaSilummagumma: Burasi benim kafami herhangi bir sey icin takacagim son yer, sen takma kafana hic:)
YanıtlaSilbana su senin "15 yas sonrasi" sürecte sekillenmesi gerektigini söyledigin özellikler de sadece kulübün kontrolünde degilmis, baska faktörler de rol oynuyormus gibi geliyor.
YanıtlaSilbahsettigim sadece futbol sevgisi ya da belki de arda örneginde en iyi görebilecegimiz medya gazi falan da degil. nasil anlatsam?
sanirim almanya'daki türk futbolcular buna cok güzel bir örnek. son on yila kadar falan buradaki türkiyeli (türkiye kökenli ya da her neyse) azinliktan cikan topcular alt yas kategorilerinde acayip basarili olurken yas ilerledikce siliniyorlardi. ki kismen hala öyle, birkac istisna söz konusu yalnizca.
toplum ayni toplum, futbol altyapisi ayni altyapi, kulüpler ayni kulüpler... derinlemesine incelemek gerek aslinda...
http://kalenderlibero.blogspot.com/
YanıtlaSiltam da bloğumun girişine koyduğum resim öncesi böyle bir blog okumak müthiş bir telepati borges :) saygı duyuyorum.
Pan Monroe: ;)) Tesadüfler diyelim
YanıtlaSilonu birak da, borges,
YanıtlaSilwerder'in yeni sezon formasini göster buradan. bizim efsane adecc saat reklamli formanin tipkisinin aynisi be! bir tuhaf oldum görünce! :)
Osman:Zaten görmüssün abi niye buradan bir daha göstermemi istiyorsun :))
YanıtlaSil