Mevzu futbol mu arkadasim ? O zaman bu kurum futbola dair her yerde incelenmelidir, üzerine konusulmalidir. Bir altyapi calismasinin ürünü olan futbolcular, futbola dair ne varsa istisnasiz bütün her seyi kazanabiliyorsa daha kutsal, daha önemli, daha degerli bir sey yoktur o zaman. Dünya Kupasi, Avrupa Sampiyonlugu, Sampiyonlar Liginden Lig Sampiyonluklarina kadar her seyi kazandiktan sonra geriye kalan bunun nasil yapildigi sorusudur. Sampiyonlar Ligi Finaline milyonlarca euro ile transfer yapabilecek konumda dünyanin en zengin kluplerinden birisi olan Barcelona en önemli final macina sahaya tam 7 oyuncu La Masia'dan cikartiyorsa; Gözler buraya cevrilmelidir. Ayni grup ikinmadan Avrupa Sampiyonu,Dünya Sampiyonu olabiliyorsa ne nedir biraz daha yakindan bakmak gerekir.
Barcelona-Türkiye'den aldigim bu metin sanirim pek cok insanin ilgisini cekecektir.
Geleceği parlak olan oyuncular grubu
Bu konut , Barcelona'da yetişmek için ailelerinin yanından ayrılarak gelen genç oyuncuları sportif ve zihinsel anlamda geliştirmek için kullanıldı.Kulübün 100. yılında La Masia 20.yılını kutladı ve genel olarak durum çok iyiydi.Bir kaç La Masia'dan yetişen oyuncu A takıma gitti.Bunlar ; Amor , Guardiola , Sergi , De La Pena , Puyol , Xavi , Reina , Victor Valdes , Gabri ve Messi ve bunların dışında bir çok oyuncu İspanya'da başka takımlara gitti.La Masia'ya sadece Katalonya'dan değil başka ülkelerden de oyuncu gelmektedir.
Olanaklar
La Masia iki kat ve bir kaç çatı odasından oluşmuştır.610 m2 alanda kurulu bulunmaktadır.60 çocuğun evi.( 12 yatak odası , stadyum dışında bulunan 48 diğer oda ).Mutfak , Yemek Salonu , Oturma Salonu , Kütüphane , Ofis , Banyo , Duş Kabinleri ve 4 büyük Yatakahneli Giyinme Odaları
La Masia’ya genel bakış
La Masia’ya çocuklar 7-8 yaşında katılıyorlar.Johan Cruyff’un verdiği ilhamla uygulanmaya başlayan bu sistem ileriki yıllarda büyük başarılar vermiştir.La Masia’da öğrencilere çabuk düşünüp , zekalarını kullanarak oynamalarını ve topun bir sonraki pasta nerede olacağını sezmeleri öğretiliyor.İnsanların istediği şekilde cazbedici ve etkili oyun yani.Alt yapının kuklübün felsefesinde olması transfer edecekken bu adamları kendilerini yetiştirmeyi tetikliyor.Yıllık 4.5 milyon pound gibi bir rakam bütçesi buranın.
La Masia için Barcelona çok geniş yetenek avcılarına sahip.İspanya’da en az 25 kişi , yurtdışında da bir çok kişi bunun için çalışmaktadır.Genelde birçok kulübün yaptığı gibi belli bir mevkide futbolcu aramaz.Teknik üstünlük,zihinsel güç,sürat ve hızla çalışan futbol beyni aranan kriterlerin arasında ön sıradadır.Bu mevkide oynayan oyuncuların çoğu zaten forvet pozisyonunda oluyor ancak bu kişiler zamanla La Masia’da 16 yaşına geldiklerinde başka mevkilere dönüşüyor.
Genelde alt yapı , A takım sistemiyle oynar.Böylece bu futbolcular A takıma çıktıklarında hazır oluyorlar.Ayrıca buradaki çocuklara kulübün arması ve forması sevidiriliyor.Buradaki sistemde topla oynama çok önemlidir.Ufak sahalarda 22 futbolcuya tek top oynamaya müsadece edilen maçlar yaptırılır.Bu da çabuk düşünmeye iter oyuncuyu.Farklı mevkilerde oynatıp oyuncunun diğer oyuncunun gözünden düşünmesi sağlanır.Son vuruşların nasıl yapılacağı , boş alanları nasıl kullanılacağı da oyunculara öğretilir.Kondisyona da önem verilir ama her kondisyon çalışmasında top oyuncunun ayağında olur.
Barcelona’nın alt yapısında 12 takım bulunmaktadır.Her yaş grubunda 24 oyuncu yer alır.Antrenörlerin çoğu 12 yaş takımının antrenörü de dahil UEF Pro Lisansına sahiptir.La Masia’nın en ünlü mezunu Guardiola’dır.Taraftarlardan Barcelona’da en çok sevdikleri oyuncuları sorduklarında genelde iki isim söylenir.Biri Cruyff diğeri Guardiola’dır.Cruyff Barcelona’da enternasyonalliği ve özel yeteneği temsil ederken , Guardiola da mücadeleci Katalan ruhunu temsil eder.La Masia’da çocuklar aynaya baktıklarında Guardiola’nın yansımasını görmek istiyorlar.Guardiola “ Cruyff bize topu çok çabuk nasıl dolaştırarak bask oynayabileceğimizi öğretmişti.Sadece çok özel teknik becerisi olan futbolcuları oynatırdı.Bugün de futbolcu ararken bu özelliklere bakılıyor” diyor Guardiola.Şu anda 13 kişilik bir alt yapı ekibinin başında bulunan Alexanco “ Cruyff’un belki de en büyük mirası kulübe getirdiği metodolojiydi” diyor.
Çocuklar kulübe 6 yaşından itibaren katılıyorlar ve her Cumartesi küçük vücutlarını saran Barca formaları içinde enerjik halde çalıştırılıyorlar.O yaşlarda ilerde benzemek istedikleri oyuncuların özelliklerini kapmaya çalışıyorlar.Ayakkabıları bile idolleri ile giydiklerinin aynısı.Sevinçleri bile.
Genç oyuncular La Masia’da yetiştip B takıma yükselmeyi umut ediyorlar.Barcelona’nın alt yapısından mezun olan 182 gencin içinden 21 tanesi Barcelona’nın A takımına yükseldi.31 tanesi İspanya birinci liginde oynadı , 74 tanesi de profesyonel olarak futbol oynadı.Cruyff döneminde mezun olan 8 alt yapı oyuncusu Stoichkov , Romario gibi futbolcularla birlikte oynadı.1996 yılında Cruyff’un ayrılmasıyla bu işleyiş de değişti.
Guardiola, “Tam oynatmaya çalıştığımız biçimde antreman yapıyoruz diyor.Sürekli paslaşıyoruz, paslaşıyoruz ve topu akıllıca kullanmanın yollarını , iyi pozisyondaki oyuncuları bulmayı öğretiyoruz.Eğer bir oyuncu sağ ayaklıysa o zaman onun sağ ayağına pas atacaksınız.Ben İtalya’da da oynadım ama orada insanlar Cruyff’un bizlere öğrettiği ve şu anda Xavi , Iniesta ve Cesc’de görebildiğimiz bu ayrıntılar üzerinde düşünmüyorlardı” diyor.
Alexanco,”Asla skora odaklanmıyoruz,herkesi ‘kazandın mı ?’ sorusunu sormaktan çok ‘nasıl oynadın’ sorusunu sormaya teşvik ediyoruz diyor.Onları A takıma hazır hale getirecek teknik , taktik ve fiziksel gereklilikleri için ise 16 yaşından sonra konsantre olmaya başlıyorlar.
"Eğer bir oyuncu sağ ayaklıysa o zaman onun sağ ayağına pas atacaksınız."
YanıtlaSilVay anam vay. Bizimkiler de diyor ki top benden çıksın da nereye giderse gitsin. Guardiola burada bir antreman yapsa futboldan uzaklaşır Tibet'e yerleşir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgiyi Frits Barend'in kaynaklarından alabilirsiniz. Ki Barcelona-Türkiye de burdan çeviri yapmış büyük ihtimalle, benim okuduğum ingilizce pasajla birebir örtüşüyor.
YanıtlaSilBenim en çok ilgimi çeken bölüm de "katolik okulu" benzetmesiydi, tüm bunların dışında. Bu çok ciddi ve üstünde durulması gereken bir konu.
Yine Barent'in 90lı yılların başında, Cruyff'la yaptığı röportajlarda bir çok çarpıcı yer var. Mesela Ajax'tan neden bu kadar az oyuncu getirdiğini, Hagi-Stoichkov kıyası ve bunların La Masia ile ilgisini anlatmış üstad.
La Masia çok çok büyük bir kurumdur. Ve kıyaslanabilecek başka hiçbir oluşumu yoktur dünyada.
Ben Derby Country altyapısını izleme fırsatı buldum. Bu bağlamda, İngiliz altyapıları, La Masia ve bizdeki altyapılar arasında bir kıyaslama yazısı yazmak istiyorum ilk fırsatta.
Alman'ların nasıl bir yol izlediğine dair hiç fikrim yok. Bu konuda bir araştırma da senden bekliyoruz Borges.
Alman altyapilarina da deginelim. Ama daha cok ben Spor politikalarinin üzerinde durmak isterim. Zira her kosulda futbolcu yetisir ve faakt bu kosullar o futbolculara bir "kazanc" saglar. Önemli olan "bence" futbol sevgisini tüm ülkeye esit sekilde dagitabilecek spor politikalarinin uygulanmasidir. Almanya'nin altyapisinda bizzat oynadigim icin zaten üzerinde duruyorum, kardeslerim oynamislardir Münih ilinde ve nasil gelistigini gördüm ama dedigim gibi mesele biraz da spor politikalaridir ve bunun bir yazisini yazacagiz lakin bu sezonu kapatmadan yetisebilirsek baska..
YanıtlaSilBir de BJK'li Muhammed var.. BJK'li yoneticiler bizim altyapimizin La Masia'dan eksigi yok biz de yetistiririz diyerek izin vermemislerdi Muhammed'in La Masia'ya gitmesine..
YanıtlaSilAcaba Muhammed mi kaybetti, BJK mi Turk Futbolu mu yoksa La Maisa mi 2-3 sene icinde anlasilir sanirim..