26 Temmuz 2014

Futbolun Beceriksizleri Ansiklopedisi

Bugün stokları bitirdiğim için yeniden kitapçının yolunu tuttum.

Arda Turan'ın kitabını aldım. Okudum, bitirdim ve İspanyollar için oldukça ilginç gelebilecek ayrıntılar olsa da bizim memleket insanı için çok bir şey ifade etmiyor. Bunu da yanında almıştım, diğer iki kitap ile beraber. Christian Eichler'in bir derlemesi.

Eğer ki zamanında furya olan blogları okumaktan keyif aldıysanız bu kitabı mutlaka edinin. Az önceki Tasmania postunu da biraz buradan biraz da öncesinde edindiğim bilgilerin karışığı olarak yazmıştım. Henüz başlarındayım ama şu alıntıyı da yaparak kitabın içeriği hakkında sizi bilgilendireyim.

 Haka Valkeakoski

2850 seyirci kapasiteli bir stadyuma sahip bu Finlandiya takımı 90'lı yılların ikinci yarısında şu orijinal serileri yakalayabilmişti: Şampiyon(1995) küme düşüş (1996) Birinci Lige çıkış (1997) Şampiyon(1998,1999,2000) UEFA Kupası ilk turunda ikinci tura yükselen Union Berlin karşısında mağlubiyet(2001)

Demem odur ki keyifli bi derleme olmuş. Angola'dan Eric Cantona'ya uzanan çok geniş bir yelpaze futbolun beceriksizlerini ve ilginç ayrıntılarını kitaplaştırmış.  Oyuncu döven hakemden faul sonrası hapse giren Duncan'a ve  ilk milli maçına kırmızı kart görene kadar irili ufaklı ama hemen hepsi keyifli sayısız hikaye. Orijinal bir blog postu kadar olması da okumayı kolaylaştırıyor.

İthaki yayınlarından çıkan bu kitap 12 Lira. Fazlasıyla değer..


SC Tasmania 1900



Şüphesiz ki Bundesliga tarihinin en kötü takımı.

Kırdığı rekorlar inanılmaz.. Bir sezonda 28 mağlubiyet aldı 8 puan topladı  15 gol attı 109 gol gördü kalesinde. Arka arkaya 31 maçı kazanamadı, üst üste 8 mağlubiyet gibi başarısızlıklar bir yana Bundesliga tarihinin en az seyircili maçı da yine bu kulübe ait: 821 kişi izlemiş maçlarını. İşin en enteresan tarafı ilk maçını 81.500 kişiye oynamış olması.İkinci maçında bu rakam70  bin olurken Gladbach maçında ise 821 ile rekor kırdılar. O sezon bu rekora rağmen maç başına 19.400 taraftara oynadılar.  Henüz tek bir deplasman galibiyeti olmayan tek takım olma hüviyetini de koruyor.

Peki neden?

Ankaragücü'ne benzer bir hikayesi var. Yeni kurulan Bundesliga başkentsiz olur mu? O dönem Hertha Berlin'in transfer ücretini ödememesi nedeniyle lisansının iptal olmasından dolayı hak etmediği halde birinci lige çıkarıldı. Ne kadar hak etmediğini ise gösterdiği performansla cümle aleme kanıtladı.

Siyasetin futbola el atmasının net sonucu oldu.