27 Ekim 2012

Mats Hummels!



İker &İrina


Magath'ın başka şansı mı var ki?


Bu görüntü Magath'sızlık coşkusudur.

Magath hakkında çok fazla övgü ve aynı zamanda eleştiri de getirilenilir. Başarıları kadar başarısızlıkları olan bir adam. Hemen herkes transfer manyağı olduğundan dem vurup aldığı ve sattığı oyuncuların rakamlarından matematik işlemlerine girişiyor ama şunu unutmamak gerekir ki her kötü ayrıntısının yanında aynı konuda "olumlu" bir eylemi de yanındadır. Ali Karimi'yi de o transfer etmiştir, Edin Dzeko'yu da..  Wolfsburg'u bugünkü durumuna da o getirmiştir, Wolfsburg'u tarihinde ilk defa şampiyon da yine o yapmıştır.  Mesele onu tanıtmak, övmek ya da eleştirmek değil; anlamaktır.. En azından burada konu budur.

Pek çokları benzer eleştirileri yıllardır yapıyor ve üstelik haklılar. Kahn diyor ki "büyük kulüplerde oynayan futbolcuların üzerinde zaten yeterince baskı var. Bunun üzerine bir de idmanlarda ekstra baskı yüklemek uzun süreçte başarısızlığı size garanti eder."

Haklı.

Höness başkanlık koltuğuna oturmadan önce pişmanlıklarını dile getirirken iki sene üst üste Bayern'e çifte kupa yaşatan (tektir Bundesliga) Magath konusunda pişman olmadığını dile getiriyordu. Zira oyuncuların büyük bir kısmı istedi mi şansınız kalmaz.. Uzun süreçte oyuncular Magath'a isyan bayrağını açar, siz de gönderirsiniz.."

Ki aynı Höness hafta başında şunları da dile getirmişti.

"Eğer bir takım, daha önce olmadığı kadar iyi bir şekilde oluşturulmuş olmasına rağmen sahada koşmuyorlarsa ya idman yapmıyorlar (Magath'da bu mümkün değil) ya da antrenöre karşı tavır koyuyorlar. (bunu işaret ediyordu)

Ki Magath kovuldu, gol atma özürlü Wolfsburg deplasmanda Düsseldorf'a 4 attı.

Yine haklıydı.

Peki Magath'ın zekası tüm bu konuşulanları algılayamacak düzeyde midir? Yıllardır aynı teraneler dönüp duruyor.

O da her şeyin farkında lakin başka seçeneği yok.

Felix Magath'ın elinde futbol sahasında test edip muazzam başarıları kazandığı 1 tane formül var. Ya bunu işletecek ya da bunu işletecek. Tutarsa dünyaları kazanıyor, olmazsa futbolcular birleşip onu gönderiyor.

O bir şekilde diğer bütün takımlardan çok daha fazla oyuncularına yükleme yapmak durumunda. Bu onun en önemli antrenör özelliklerinden birisi. Haliyle bu durumda isyan edecek olanlara karşı oldukça sert tutum takınmak durumunda. Bu gerçekleştiğinde sportif direktör ile beraber oyuncular teknik adamı mı gönderiyor? O aynı zamanda sportif direktör de olmak durumunda bunun önüne geçmek için.. Otoriter tavır onun başarısının temeli.

Pek çok eleştiriye kulak asıp çok başka bir profil çizebilir, lakin bu şekilde Stuttgart'ı düşme potansından Şampiyonlar Ligi'ne sokmuş, Bayern ile Bundesligada başka hiçbir teknik adamın başaramadığı üst üste iki yıl çifte kupa kazanmış, Wolfsburg gibi orta sıra takıma tarihindeki ilk Şampiyonluğu kazandırmış, yerlerde sürünen Schalke'yi ikinci yaparak Şampiyonlar Ligi'ne sokup ordan da gruplardan çıkarmış..
Kolay mı bu hemen herkesin eleştirdiği tavrı bir yana bırakması?

Dahası elinde bir başka silah da yok. Magath bugün bu kadar çok para kazanıp şu yukarıda saydığımız başarıları kazandıysa işte bu nedenledir. Siz kolay kolay vazgeçebilir misiniz?

Sorun şu: İster işsiz gezinen oyunulardan yıldız yaratma, isterse de idmanı sonuna kadar kökleyip cezaları abartıp futbolcuların pestilini çıkarma olsun, her zaman "doğru" sonucu vermiyor, başarıyı garantilemiyor ve fakat zaman zaman da mümkün. En önemlisi Magath'ı bugün Şampiyon teknik adam yapan bunlar..

Kovuldu ama yine gelecek, yine aynı şekilde deneyecek. Kimileri onun yüzünü bile görmek istemeyecek Misimovic, Kuranyi  gibi orta sıra futbolcudan yıldız olanlar ise "keşke Magath" olsa diyecekler.. BU böyle devam eder.


Magath uzun süredir yurt dışında çalışmak istiyordu. Şimdi önünde engel kalmadı.. Ve bizim bu tarafa gelmesi ise oldukça ihtimal dahilindedir..  Gelirse, şenlik var demektir..

26 Ekim 2012

Gangnam Style Thom Yorke



;))

Holtby & Höwedes



Bu iki futbolcu hakkında hiçbir şey söylemesem dahi şu iki kare her şeyi anlatıyor. Zeki, cana yakın ve sakin kişiliğiyle Holtby.. Diğer yandan kaptan, savaşçı ve sert karakteriyle Höwedes..  Teknik, akıllı ama narin.. Diğeri sert, mücadele gücü yüksek, savaşçı..

İkisi de bir takımın içerisinde olursa tadından yenmiyor..

Süper!


lan lan lan lan!! Harika bir fotoğraf karesi.. Nuri ve oğlu Ömer!

İker!


Steven Bond!


Mutlu Bayramlar!


Hepinize mutlu bayramlar!

Birazdan evi temizlemeye başlayacağım zira Annem ve Ablam ama bunlardan da önemlisi Ablamın kızı, dayısının gülü Aurelia misafirim olacak bir haftalığına. Bayrama denk geldi ama bayram için gelmiyorlar, çok önceden yapılmış bir organizasyon.. Bayramla birleşince birden tuhaf oldum. Bayramda ziyarete gelen aile büyükleri ya da benzer durumlar..  Hani sizde çok olur böyle şeyler, bizde benim dışımda olur böyle şeyler..

Ben genelde bu tür organizasyonların hep dışında bir hayat sürdüm. Tüm sülalenin oynadığı oyuna dışarıda seyirci kaldım. Bayram v.s. gibi durumlarda çok kimseyi aramazdım.. Çocukluğumda ve hatta gençlik yıllarında bu bir tepkiydi ama sonrasında da alışkanlığa dönüştü. 

Şunu fark ettim ki anormali yaşayan bünyelerin genelde "normale" duyduğu özlem çok fazla.  Ben şu cümleyi kurduğum için dahi çok fazla keyif alıyorum bu hayattan "Bu bayramı ailemle beraber geçireceğim" 

2 yaşını 8 Mart Kadınlar Günü'nde dolduracak olan yeğenim Aurelia ile geçireceğim 8 güzel günün heyecanı içerisindeyim. 

Günlerce ve bazen haftalarca  buraya dokunmasam dahi arka arkaya yazdığım iki post sonrası toplaşan binlerce güzel insana mutlu bayramlar!



24 Ekim 2012

Helal!


Pepsi'den aldığı 3 milyon euro'nun tamamını ülkesinde hastane yapımına harcıyormuş..

Peki neden?

Yakın arkadaşı Stefan'ın lösemi'den(kan kanseri)  hayatını kaybetmesi sonrası insanlara yardım etmek için vakfını kurdu. İlk etapta 19. Dünya Kupası Afrika elemeleri 5. grupta Fildişi Sahili-Malavi maçında stat duvarının çökmesi sonucu hayatını kaybeden 19 insan ve 132 yaralı insana yardım ederek işe başladı.  Akabinde bu bölgeye hastane yaparak insanların "hayatta kalmasına" yardımcı olmak istedi.

Pepsi'den aldığı 3 milyon reklam parasının tamamını bu hastane yapımı adına bağışladı.

Golcülüğü, futbolcu kalitesi kadar insanlığı da tartışılmaz.. 

Zidane vs Materazzi


Eylül sonundan itibaren Zidane'ın meşhur kafası Paris'te Piazza Beaubourg'da gösterimde..  Cezayirli Adel Abdessemed'in eseri..


Görülesi.. Abdessemed "Kahramanların gölgeli/karanlık tarafını" göstermek istemiş. Heykele itirazlar büyük, Zidane'e kaldırılması yönünde mektup dahi yazmışlar. Lakin Fransız idol henüz heykel hakkında bir açıklama yapmış değil.

B.Dortmund vs R.Madrid


Şampiyonlar Ligi ikinci maçlar sonucunda kalelere en fazla şut gönderen iki takımın mücadelesi. Dortmund her ne kadar Madrid sonrası kaleye en çok şut atan ikinci takım olsa da Real, 4 şutla kalesine en az isabetli şut çekilen takım. Gelin görün ki bu çekilen 4 isabetli şutun 3'ü de gol oldu.  Bu arada Dortmund kendi evinde yenildiği bir maçtan sonra hiçbir Şampiyonlar Ligi maçını kaybetmemiş.. peh peh peh.. Evinde kaç kere yenildi ve bu yenilgi sonrası kaç kere Şampiyonlar Ligi oynadı ki? Diğer ilginizi çekecek detaylar ise şunlar:

 #Dortmund iç sahada İspanyol takımlarına karşı oynadığı son 4 maçı da kazanamadı. (G0 B2 Y2)

#Real Madrid dış sahada Alman takımlarına karşı son oynadığı 23 karşılaşmanın sadece 1’ini kazanıp 16’sını kaybetti. Son 4 maçını ise arka arkaya olmak üzere kaybetti. (Mourinho'nun değindiği istatistik bu. Bayern karşısında geçmişi pek ciddiye almamıştı ama bu sefer daha temkinli)

 #Cristiano Ronaldo son 11 Şampiyonlar Ligi maçında 14, Karim Benzema ise son 15 maçında 18 gol attı. Diğer açıdan Ronaldo'nun Almanya'da sadece tek golü var o da Portekiz milli takımıyla 2006'da penaltıdan..

 #Real Madrid son oynadığı 27 Şampiyonlar Ligi maçının 20’sini kazanıp sadece 2’sini kaybetti.

İstatistikleri bir kenara bırakırsak güzl bir maç bizi bekler.

Götze ve Schmelzer oynuyor. Lakin İlkay'ın durumu maç saatinde belli olacak ve bu çok önemli. Bana göre City maçının tartışmasız en iyi oyuncusuydu ve bu yüzden Manchester ve Tottenham'ın ilgilendiği, 25 milyon vereceği filan konuşuluyor burada..İlkay da oynarsa oldukçaa keyifli bir mücadele bizi bekler. Bir başka sorunları Lewandowski'nin pozisyona girip değerlendirme konusunda hoyrat davranması. Bana göre takımın en iyisi tartışmasız Reus..

Real'in en büyük artısı hiç şüphe yok ki tecrübesi. Sadece buna dayanarak dahi "Real" kazanabilir diyebiliriz. Büyük sorun ise sol kenarın çökmüş olması. Coentrao ve Marcelo yok. Essien burada savunma görevini layığıyla yapacaktır ama bu Ronaldo'nun hücum performansını etkileyecek gibi gözüküyor.  Daha çok Schmelzer'in çıkışlarını da düşünürsek Di Maria'nın daha fazla etkili olması mümkün. Kuba olsaydı Ronaldo çok daha rahat durdurulabilirdi ama Götze'nin varlığı Pişçek'i zor durumda bırakabilir. Yine de Götze'nin zaman zaman 13 km'ye ulaştığını koştuğunu hatırlatalım.

Benzer oyun felsefelerine sahip iki takımın mücadelesi. Gollü geçmesini bekliyoruz. Dortmund'un düşen performansı, sakatlıkları, Real'in çöken sol tarafı, Reus, Mesut, Ronaldo, Di Maria, Götze.. Daha ne ister bir futbolsever?

Heyecanla bekliyoruz..


Borussia Dortmund



Günün en keyifli karşılaşmasıDortmund-Madrid  ya da Schalke Arsenal olur.  Eh biz tarafımızı belli edelim de..

Kids!



Rooney doğuştan kel sanki,  hiç değişmez mi insan?  Heskey?;) 

SRH BRANDNER


Klose'ye kırmızı kart!


Floransa ona “Cartellino Viola “ yani “Fair-Play” ödülünü verdiği gecede kırmızı kartı da çıkarttı. Bunun da nedeni Bayern Münih-Fiorentina maçındaki ofsayttan attığı gol. Ki o gol Prandelli’nin Fiorentina’sının hak ettiği yere gelmesine engel oldu. Klose ise o golü anlattı akıcı İtalyancasıyla. Adam kaç yaşında italya’ya gitti ama İtalyancası’nın maşallahı var.

 “Golü attığımda hakeme ve yan hakeme baktım. Verince sevindim ama TV’den izlediğimde net bir şekilde ofsayt olduğunu gördüm” dedi..

Yine de kırmızı kartı yedi. Bu ödül ona Napoli maçında henüz kimse kimseye gol atmadığı zaman dilimiinde geçerli olan golü hakemin ona sorması karşısında elle attığını itiraf ettiği için verildi. Sonrasında takımının yediği üç gol sonucu sahadan mağlubiyetle  ayrıldılar. Benzer şekilde Almanya'da yine golsüz geçen oldukça önemli bir karşılaşmada Armina Bielefed karşısında davranmıştı.
Klose şöyle diyordu:

“Ben suçumu kabul etmekten çekinmem. Bunu TV başında bizi izleyen çocuklar için yapıyorum” dedi..

Centilmenliğini bir kenara bırakalım.

Adam gol atıyor. Golcülerin en zorlandığı Serie A’da 35.maçında 19.golüne ulaştı. Bu sezon Lig, milli takım ve Avrupa Ligi olmak üzere oynadığı 15 karşılaşmada 10 gole ulaştı. Geçen seneden bu yana durmuyor, atıyor da atıyor.. Bırakın gollerini, idman performansı, örnek aile yapısı ve karakteri nedeniyle gençlere örnek olması için bu adamı 35 yaşında takıma alırım. Fiorentina bu nedenle Toni’yi alıyorsa ben Klose’yi üç kere alırdım..



Bu arada Gugıl’a “Klose Galatasaray’da” yazıp lütfen forumlardaki yorumları okuyun..   Her şekilde hastasıyız..

23 Ekim 2012

Doksanlar..


Bu golü an ve an hatırlıyorsan, bizdensin arkadaş..  Bilmiyorsan aramızda kuşak farkı var demektir, o denli belirleyici.. 

Yanlış nerede yapıldı?



Sezon başından bu yana bir ya da iki maç genel görüntü Galatasaray’ın kötü oynadığına işaret ediyordu. Oysa gerek lig gerekse de Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray oldukça kötü sonuçlar alıp hayal kırıklığı yarattı. Ortada bir eylem(transfer) ve bunun sonuçları varsa bu kötü gidişin faturasını çıkarmak farz oldu.  Hemen herkesin dillendirdiği Melo’nun kampa geç katılması v.s. gibi konuları geçerekten başlıyoruz.

1- Forvet seçimi

Eğer ki Şampiyonlar Ligi başarısı isteniyorsa bu noktaya bu ligin golcüsü alınmalıydı.  Braga ve Manchester United maçlarında iyi oyun ve pozisyon üretimi konusunda sıkıntı yaşamamasına rağmen puansız maçı tamamlamasının yegane nedeni ekstra nitelikleri olan Şampiyonlar Ligi golcüsünden yoksun olmasıydı.  Sadece bu karşılaşmalar için konuşursak başka bir sorundan dahi konuşmamalıyız. Transferlerinde ısrarcı olunmayan Klose’nin, Podolski’nin(bu daha önemli) ve hatta Ronaldinho’nun bugünkü performansları yanlışın altını yeterince kalın bir şekilide çiziyor. Bu yanlış Riera transferini, ondan kurtulamama problemini ve onu “bek”olarak düşünüp sol bek transferinin de önüne geçerek bir dizi yanlışı da doğurdu. Demem o ki Terim kendi doğrusunu unuttu Ronaldinho v.s. konularında.. Risk almazsan.. Galatasaray risk almadı. En azından burada..

2-Melo

Bu oyuncunun kampa geç katılması ve hazır olmaması gibi ayrıntılar yeteri kadar dillendirildi. Oysa sakatlanabilir, kart cezası olur.. Yokluğuna bir yedek yetiştirilebilirdi. Ceyhun Gülselam potansiyel oyunculardan sadece bir tanesiydi. Geçen sene üzerinde durulan konu Melo’nun en iyi oyuncu olması değil alternatifi olmayan tek oyuncu olmasıydı. Bu gerçek bu sene de geçerliliğini korumaya devam ediyor ve onun hazır olmadığı maçlarda Galatasaray puan kaybetmeye devam etti. Bu takımın kilit noktasıdır. Bayern Münih’te de böyledir Juventus’da da..  Bayern 40 milyon euro verdi ve yedek bekletiyor zira hem Schweinsteiger’in performansını yükseltiyor hem de olası bir Schweinsteiger sakatlığına hazır tutuluyor.  Ki geçen sene Şampiyonluğu götüren bu mevkide oynayan oyuncunun sakatlığıdır Bayern’de v.s. diye gider.

3- Kadro istikrarsızlığı

Ben bu sezon Galatasaray’ın aynı 11 oyuncuyla üst üste iki maç oynadığına şahit olmadım. Bu özellikle savunma hattında ciddi sorunlara neden olur. Dünyanın en yetenekli iki stoperini yan yana koysanız istenilen performans için sizden beraber oynama süresi isteyeceklerdir. Ujfalusi’nin sakatlığı sonrası Dany, Semih ve Cris üçlüsünden hangi ikisinin oynayacağı maç maç oynatılarak belirlenmesi bugünkü Galatasaray’ın çok fazla gol yemesinin en az Melo performansı kadar etki eden ayrıntısı.

4-Amrabat ya da sol kenar

Podolski “tamam” demişti, kulübümle anlaşırsa Galatasaray’dayım diye beyanatı var. Fatih Terim’in tahtaya kırmızı harflerle yazdığı oyuncudur. Bakın burada birkaç milyon euro fazla veremeyen Galatasaray arkasından kimlere kaç para vermek zorunda kaldı? Riera bonservisi, yıllık maliyeti ve bugüne kadar olan performansı.. Amrabat ve 8 küsur milyon euro… Podolski’yi çıkarın Shaqiri’yi koyun yerine. Pek çok transfer hamlesi doğru olan Terim nedendir bilmem Arda’nın gitmesinden Podolski’lerin, Shaqiri’lerin olmamasına kadar sol kenar konusunda sürekli hata yaptı ya da kader istemedi o boşluğun layığıyla doldurulmasını.. Burak seneye Şampiyonlar Ligi golcüsü olabilir, Amrabat seneye parlayabilir ama siz bu oyuncularla bu sezon ligi yine götürürsünüz lakin Şampiyonlar Ligi’ni zor.. umarım tez zamanda bu lige alışırlar..

5-Engin ya da yaratıcı oyuncu eksikliği

Pek çok insan Engin’in kazanma hırsından, kenar oyuncusu olarak orta sahaya yaptığı katkılardan filan bahsedecek. Oysa dikkatli bir şekilde incelersek bu adam Galatasaray’ın geçen sezon yaratıcı olan “tek” oyuncusuydu.  Ben bu sezon ilk etapta yaratıcı bir orta saha transferi bekledim zira geçen seneden gelen bir sorundu bu. Böyle bir şey olmadığı gibi Engin de ceza alıp kadro dışında kaldı. Yalpalana yalpalana, düşe kalka ilerlediği, fantastik işleri estetikten yoksun bir şekilde yaptığı için doğru bir şekilde değerlendirilemiyor Türk basını tarafından. Diego, Ronaldinho filan almıyorsanız eğer Muslera sonrası Melo ve hemen ardından tahtaya Engin yazılır şu kado içerisinde.

6-Hamit?

Şahsen ben Hamit’den beklediğimi alıyorum. Neyi düşündüysem o gerçekleşti her açıdan. O maç içerisindeki ufak sakatlığı bir maç onu götürür ama ivmesini kırar. Yine çalışır, yine forma girer Hamit.. Yine sakatlanır yine başa döner, yıllardır bu hiç değişmedi ki burada değişsin. Vasatın altına bu kadar düşmezdi, bu biraz sürpriz oldu ama lige alışınca o verilen parayı çıkartır diye umuyorum.

7- Umut

Bence de Umut harika bir transferdir. Özellikle Süper Final maçlarında düşen Elmander’i yedeklemesi bakımından çok çok önemlidir onun varlığı zira Elmander tipi oyuncu Galatasaray’ın artısıdır. Lakin Umut’un sezon başı ekstra performansı Terim’in planlarını da değiştirdi.  Onun yerine oynaması gereken oyuncu onun kadar koşmayacaktı ama Umut’a fark atacak bitirici vuruşçu olmaması bir hatanın birden çok sorunlara neden olmasını sağladı. Normal koşullarda Elmander ya da Umut’un yanına Klosevari son vuruş ustası yerleştirilmeliydi. Bu açıdan bakarsanız eğer Necati’nin dahi gitmesine izin vermek sezon başı Umut performansı ile alakalıdır. Oysa Terim’in kafasında Elmander ya da Umut ile beraber Necati ya da Burak vardı ki üst düzey takımlarda iki forvetli sistemde sağlam dört forvet olur zaten..

..............

Bugünden bunları yazmak kolay. Sezon başı bunları düşünür müydünüz derseniz eğer "golcü" konusu her zaman aklımızı çelmiştir. Burak kötü bir golcü asla değil ama ona uygun bir oyun sistemi Galatasaray'da var mı? Misal Hamit'i daha az beğenirm ben ama Galatasaray'ın oyun sisteminin ona çok uyacağını düşünmüştüm, bugünden daha başarılı olacağını da biliyorum. Lakin Burak'ın verimli olacağı bir oyun felsefesine Galatasaray'ın geçeceğini en azından şimdilik düşünmüyorum.  Podolski ya da sol kenar konusunda her zaman yanlış yapıldığını dile getirdim zaten.. Beklemediğim hata ise Terim'in defans dörtlüsünü geçtim tandemi bu kadar çok fazla değiştireceğini, bu basit gerçeği bu kadar küçümseyeceğini hesap edemedik.. Sakatlıklar kadar belirlenmiş net iki stoperin olmaması da savunmayı çökertti.

Galatasaray şüphesiz ki yara aldı ama ölümcül değil.. Lakin eskisi kadar hata yapabilme lüksüne sahip de değil. ve bu baskı hem Terim'e hem de oyunculara iyi gelecektir, diğer türlüsüne biz alışamadık..

Pepe!


Aldo Simoncini


San Marino kalecisi.. Çekilecek çile değil yeminle...

Granit Xhaka


Gerrard ve İbra!


"Beni ölünce hastaneye değil Anfield'e götürün. Orada doğdum, orada da öleceğim" 

Gerrard

Beni ölünce Malmö, Ajax, Juventus, İnter, Barcelona, Milan ya da PSG'ye götürmeyin. Hastaneye götürün. Orada doğdum, orada öleceğim"

İbrahimovic

O değil de İbra'nın gerçekten söylemiş olduğu sözlerden muazzam bir top 10 yapılır. Ben misal Gerrard'ın değil İbra'nın hastasıyım zira inanılmaz.. inanılmaz!

Kings Of Leon - Sex On Fire



Güne güzel başlayın.. Benim bazen böyle hafif ittirmelere ihtiyacım oluyor.. Sizin de belki..

22 Ekim 2012

1992-2011


Bekım'ın kitabı bu fotoğrafı ayrıntılarıyla anlatır, bulusanız okuyun mutlaka..

Robb'n


Mozilla Firefox;))))) 

Ramos & Felix



Sabri geyiğini Ramos'a yapmışlar..

Maria!


Konuşmadan anlam koyabildiklerimi bir başka sevdiğim için bu kadar çok fotoğraf karesi.. Şu gülüş çok güzel..  Şikayet etmeyin, çift tıklayıp tadını  yakından çıkarın.. 

No Clear Mind



 

Syg!


 22 Ekim 1949'da dünyaya gelmiş üstad.. Şöyle bir çift tıklarsanız ingilizcceniz olmasa dahi anayabileceğiniz türden başarılara imzasını attığını görürsünüz..

21 Ekim 2012

Busquets gerçeği!


Casillas & Xavi


Haftanın Golleri



Neymar, Usami ve Gareth Bale'in golleri yarışıyor güzel bir müzik eşliğinde. Ben o maçtaki muazzam performansı ve attığı golün galibiyet getirici önemini de düşünerek oyumu Bale'e verdim ama estetik açıdan Neymar'ın gol öncesi çalımı ve Hoffenheim'lı Takashi Usami'nin golleri daha güzel elbette..

Sevinilmez mi hiç?


Almanya-İsveç maçına dair bazı sitelerde İsveç'lilerin beraberliğe bayram yaptığı dokundurmalarını görüyorum.. Lan dakika 64'de deplasmanda 4-0 geriden gelip puan alan takımın oyuncusu sevinmesin de ben mi sevineyim? Neresi tuhaf bunun.. "beraberliğe sevinen" miş..  Mucizeyi gerçekleştirdi adamlar, ne beraberliği.. 

Maviler kazandı!


Öncelikle Klopp'u tebrik ederek başlayayım zira yenilginin kendi payına düşen kısmını hemen kabul etti. Farklı bir şeyler denediğini ama çuvalladığını itiraf edip rakibin hak ederek kazandığının üzerinde durdu. Neydi bu farklı şeyler derseniz..

Bender'i libero oynattı, üçlü defansa geçti. Kısa süre sonra bu fikrinden caydı, Bender'i sağ beke çekip Pişçek'i sağdan sol beke geçirdi, 4'lü defansa geri döndü. Sonucunda Dortmund kötü oynayarak kaybetti.

Klopp temelde çok yanlış düşünmedi. Sol'un açığı Kuba'sı yok, Sağ'ın beki Schmelzer.. Pişçek ve Groskroytz ise kenarın tamamını kullanan, fizik gücü yüksek ve savunması ile ofansı aynı oranda iyi oyuncular.. Bunlarla rahatlıkla 3-5-2 denenebilir. Lakin sorun şu ki Schalke karşısına böyle çıkılması büyük bir yanlış zira rakip topa sahip olma konusunda ısrarcı olmayan, top hakimiyeti konusunda öne çıkmayan bir takımdı. Orta saha kalabalıklaşması, kısmen savunmanın yalnızlaştırılması Stevens'in ekmeğine yağ sürmekti.

Üstelik Dortmund kendi kendisini baltalamış oldu. Bu sezon genelde Dortmund'dan puan alan takımlar hep aynı stratejiyi uyguladılar. Gizli oyun kurucu Hummels'e baskı yapıp hücum gücünü savunmadan çökertmek! Nürnberg maçına bakarsanız ortalama topla buluşması 80 olan oyuncunun bu sayının o karşılaşmada 39 olduğunu görürsünüz. Subotiç ise Nürnberg maçında 100'ü buldu topla buluşması ki bu da Dortmund'u etkisizleştiren önemli ayrıntıdır. İki maç daha Klopp buna engel olamamıştı.  Bender'in üçlünün merkezine yerleşip oyun kurması bu açıdan da Dortmund'u yaraladı. Maçı bir daha izleme şansı olan geriden Hummels ve Bender'in çıkardığı topların "niteliğine" bakarsa daha iyi anlaşılır.

Schalke ise hali hazırda deyim yerindeyse "zeki" bir şekilde hücum ederek puanları toplar. Üç pasla, ön alandaki set hücumlarıyla ama asla orta saha hakimiyetiyle değil. Bu maçta Höger'in muazzam performansı ekstraydı. Top kenarlardan hücuma taşınır. Orta saha kolay geçilir, hücumda ise kalite topu kendisinde tutar. Dortmund'un ritmini bulamaması nedeniyle kapılan topun kontrasından atılan gol daha çok Klopp'un hediyesiydi. Misal Barça'ya karşı son derece "zeki" bir hamle olacak iken Klopp taktiği burada yenilginin nedenlerinden birisi oldu.

Schalke yener dedim.. Misli'de, Lig Radyo'daki Cuma programında ve her yerde. Aslında bugünleri sezon başı Fourt Fourt Two Dortmund analizinde de belirtmiştik. Fiziğe dayalı oyun oynayan Dortmund eğer Şampiyonlar Ligi serüvenini erken kapatmazsa ligde şampiyonluk mücadelesi veremez. Geçen sene nasıl ki Şampiyonlar Ligi maçlarında orta sahanın ortası, en çok koşan oyuncuları teker teker sakatlandıysa bu sezon da aynı şekilde.. Hatırlayın Arsenal maçında Bender, Götze nasıl sakatlanmıştı ve dört defansif orta sahası da aynı zaman diliminde sakatlanmıştı.  Burada da İlkay yok, Götze yine yok ve daha da önemlisi Schmelzer, Kuba.. Henüz Dortmund aynı seviyede haftada iki maçı çıkarabilecek durumda değil.

Schalke geçen sezon ligin en fazla değil "en etkili" ücum eden takımıydı. Bu sene daha da iyi.  Farfan ve artık forma giren Barnetta, genç yetenek Draxler gibi muazzam kenar oyuncuları yetmezmiş gibi Afellay da kiralandı. Bugünlerde formsuz olsa da Huntelaar.. Ortalarıyla ününe ün katan Fuchs'un yanı sıra sorunlu bölge sağ bek de Uchida'nın gayretiyle işlemeye başladı.. üstelik benim çok beğendiğim, çok zeki bir oyuncu olan Lewis Holtby..  Höger, Neustaedter gibi takviyelerle orta saha problemi de çözüldü. Artık Matip bir orta saha bir stoper oynamıyor v.s.

Dortmund'un bir başka sorunu bu sene Lewandowski. Gol kaçırma konusunda ilk geldiği günlere geri döndü. Manchester United'a gitmesine sözleşmesi nedeniyle izin verilmemesi doğru mu yanlış mı bunu ileride anlayacağız. Daha da önemlisi Barrios'un gitmesi rekabeti bitirmesi açısından kötü etkiledi. Bugün golleri kaçırsa, oynamasa dahi Lewandowski oynayacak zira alternatifi yok..

Hülasa yirmi dakikalık bir üçlü defans deneyimi dışında tamamen beklediğim gibi geçen bir Ruhr derbisi oldu.  Schalke, Watzke'nin de belirttiği gibi hak ederek üç puanı aldı. Höger muazzam oynadı.

Bu Bastian başka!


Martin Demichelis'in oğlu.. İsmi Bastian.. Eh doğum tarihine bakarsan ismin nereden geldiği belli.. değil mi yoksa?



Okan Aydın


Sonunda Okan Aydın Bundesligada ilk resmi maçına bugün Mainz karşısında çıktı. U17 Meksika Dünya Kupası'nda Almanya'nın parlayan isimlerindendi.  Brezilya'ya attığı iki gol kadar kırmızı kartı da sanırım onu yeterince iyi tanıtıyor. 

Bekleyip göreceğiz, gelişimi ne şekilde olacak.. Yetenekli sol ayak umarız ki çalışır, çalışır. çalışır ve o yeteneğine ihanet etmez..


Luca Toni & Marta



Haziran’da çocuğunu, doğumuna iki gün kala kaybetti Toni ve Marta çifti.  Çok zor günleri geride bıraktı. Toni ve 15 yıllık sevgilisi, nişanlısı Marta.  Bu yüzden de bu adamı severim. Oldukça yakışıklı, şu bu olmasına rağmen üçüncü liglerde neredeyse amatör bir futbolcu olarak gezdiği dönemde yanında olan insanı asla unutmadı.. Bunlar önemlidir. Aslında çocuk sonrası düğün hazırlıkları da başlamıştı ama bu acı olay erteletmek durumunda kaldı. Sonrasında eski takımı Fiorentina’ya transfer oldu. Üstelik golünü de atıp bunu da doğamamış çocuğuna ithaf etti.. 

Ribery ve Klose’li günleri de unutmamış.

Ben, Frank Ribery ve Klose.. Üçümüz de hotelde kalıyorduk ve üçümüzün de ortak bir dili yoktu ama her sabah aynı araba içerisinde antrenmana gidip geliyorduk. İlginçtir bu zorluklara rağmen çok iyi anlaşıyorduk.. Üç dilbilmez insan.. Ama şimdi Miroslav Klose bana İtalyanca SMS atıyor!  O artık Lazio’nun kralı

Bayern’den bu sezon beklentin nedir?

Elbette Şampiyonluk ve Kupa.. bunlar kesin. Şampiyonlar Ligi’nde ise yarı final.. zira gerisi biraz da şansa kalıyor. Geçen sezon evimde Şampiyonlar Ligi Finali’ni izledim, inanamadım. O maçı 1000 kez oynasalar, 999’unu Bayern kazanırdı ama işte..

Ben olsaydım şu golü atardım diye düşündüğün oldu mu orada?

Elbette. Bayern’de de bunu düşünürdüm ama evimdeki koltukta bunu düşünmek daha kolay

Bayern 2013’te kendisine yeni antrenör bulacak ve adaylardan birisi de senin Brescia’dan yakın arkadaşın Pep Guardiola.  Pep’in Bayern için doğru kişi olduğunu düşünüyor musun?

O bana Bayern’i sormuştu. Sanırım kulübün işleyişi ve felsefesi onun hoşuna gider. Gerçekten çok iyi antrenör ve o Alman mentalitesinin üzerine güzel şeyler ekleyebilir

Guardiola şu an New York’da ve Milan’dan teklif aldı. Sizi ararsa ona ne tavsiye edersiniz?

Bayern’e git!  Kesinlikle Bayern! Dünyanın en iyi ve en önemli kulüplerinden birisi. Orada muazzam bir ortam onu bekler. Para var, mükemmel bir  stat var,  Şu an İtalya’da Bayern ile kıyaslanabilecek tek kulüp Juventus Turin.