21 Ekim 2012

Maviler kazandı!


Öncelikle Klopp'u tebrik ederek başlayayım zira yenilginin kendi payına düşen kısmını hemen kabul etti. Farklı bir şeyler denediğini ama çuvalladığını itiraf edip rakibin hak ederek kazandığının üzerinde durdu. Neydi bu farklı şeyler derseniz..

Bender'i libero oynattı, üçlü defansa geçti. Kısa süre sonra bu fikrinden caydı, Bender'i sağ beke çekip Pişçek'i sağdan sol beke geçirdi, 4'lü defansa geri döndü. Sonucunda Dortmund kötü oynayarak kaybetti.

Klopp temelde çok yanlış düşünmedi. Sol'un açığı Kuba'sı yok, Sağ'ın beki Schmelzer.. Pişçek ve Groskroytz ise kenarın tamamını kullanan, fizik gücü yüksek ve savunması ile ofansı aynı oranda iyi oyuncular.. Bunlarla rahatlıkla 3-5-2 denenebilir. Lakin sorun şu ki Schalke karşısına böyle çıkılması büyük bir yanlış zira rakip topa sahip olma konusunda ısrarcı olmayan, top hakimiyeti konusunda öne çıkmayan bir takımdı. Orta saha kalabalıklaşması, kısmen savunmanın yalnızlaştırılması Stevens'in ekmeğine yağ sürmekti.

Üstelik Dortmund kendi kendisini baltalamış oldu. Bu sezon genelde Dortmund'dan puan alan takımlar hep aynı stratejiyi uyguladılar. Gizli oyun kurucu Hummels'e baskı yapıp hücum gücünü savunmadan çökertmek! Nürnberg maçına bakarsanız ortalama topla buluşması 80 olan oyuncunun bu sayının o karşılaşmada 39 olduğunu görürsünüz. Subotiç ise Nürnberg maçında 100'ü buldu topla buluşması ki bu da Dortmund'u etkisizleştiren önemli ayrıntıdır. İki maç daha Klopp buna engel olamamıştı.  Bender'in üçlünün merkezine yerleşip oyun kurması bu açıdan da Dortmund'u yaraladı. Maçı bir daha izleme şansı olan geriden Hummels ve Bender'in çıkardığı topların "niteliğine" bakarsa daha iyi anlaşılır.

Schalke ise hali hazırda deyim yerindeyse "zeki" bir şekilde hücum ederek puanları toplar. Üç pasla, ön alandaki set hücumlarıyla ama asla orta saha hakimiyetiyle değil. Bu maçta Höger'in muazzam performansı ekstraydı. Top kenarlardan hücuma taşınır. Orta saha kolay geçilir, hücumda ise kalite topu kendisinde tutar. Dortmund'un ritmini bulamaması nedeniyle kapılan topun kontrasından atılan gol daha çok Klopp'un hediyesiydi. Misal Barça'ya karşı son derece "zeki" bir hamle olacak iken Klopp taktiği burada yenilginin nedenlerinden birisi oldu.

Schalke yener dedim.. Misli'de, Lig Radyo'daki Cuma programında ve her yerde. Aslında bugünleri sezon başı Fourt Fourt Two Dortmund analizinde de belirtmiştik. Fiziğe dayalı oyun oynayan Dortmund eğer Şampiyonlar Ligi serüvenini erken kapatmazsa ligde şampiyonluk mücadelesi veremez. Geçen sene nasıl ki Şampiyonlar Ligi maçlarında orta sahanın ortası, en çok koşan oyuncuları teker teker sakatlandıysa bu sezon da aynı şekilde.. Hatırlayın Arsenal maçında Bender, Götze nasıl sakatlanmıştı ve dört defansif orta sahası da aynı zaman diliminde sakatlanmıştı.  Burada da İlkay yok, Götze yine yok ve daha da önemlisi Schmelzer, Kuba.. Henüz Dortmund aynı seviyede haftada iki maçı çıkarabilecek durumda değil.

Schalke geçen sezon ligin en fazla değil "en etkili" ücum eden takımıydı. Bu sene daha da iyi.  Farfan ve artık forma giren Barnetta, genç yetenek Draxler gibi muazzam kenar oyuncuları yetmezmiş gibi Afellay da kiralandı. Bugünlerde formsuz olsa da Huntelaar.. Ortalarıyla ününe ün katan Fuchs'un yanı sıra sorunlu bölge sağ bek de Uchida'nın gayretiyle işlemeye başladı.. üstelik benim çok beğendiğim, çok zeki bir oyuncu olan Lewis Holtby..  Höger, Neustaedter gibi takviyelerle orta saha problemi de çözüldü. Artık Matip bir orta saha bir stoper oynamıyor v.s.

Dortmund'un bir başka sorunu bu sene Lewandowski. Gol kaçırma konusunda ilk geldiği günlere geri döndü. Manchester United'a gitmesine sözleşmesi nedeniyle izin verilmemesi doğru mu yanlış mı bunu ileride anlayacağız. Daha da önemlisi Barrios'un gitmesi rekabeti bitirmesi açısından kötü etkiledi. Bugün golleri kaçırsa, oynamasa dahi Lewandowski oynayacak zira alternatifi yok..

Hülasa yirmi dakikalık bir üçlü defans deneyimi dışında tamamen beklediğim gibi geçen bir Ruhr derbisi oldu.  Schalke, Watzke'nin de belirttiği gibi hak ederek üç puanı aldı. Höger muazzam oynadı.

Hiç yorum yok: