2 Ekim 2014

Oyuncu Değişiklikleri



Teknik direktörler sahaya sürdüğü 11 oyuncudan 3’ünü değiştirme hakkına sahip olmalarına rağmen zaman zaman bu haklarından feragat ederler. Premier Lig’de yapılan bir araştırma sonucu değişiklik haklarını en çok kullanan menajer Jose Mourinho(%98)  olurken Portekizli teknik adam geçtiğimiz yıl bu haklarının tamamını kullanmadığı iki maçta da puan kaybı yaşadı. Bsport’un yaptığı araştırmaya göre devreye bir farkla yenik giren takımlar oyuncu değiştirme haklarının tamamını kullandığında puan alma şansını yüzde 24’den yüzde 40’a çıkarıyor.

TÜRKİYE SÜPER LİGİ 

Geçtiğimiz sezon 92 maçta teknik direktörler oyuncu değişiklik haklarının tamamını kullanmaktan kaçındı. Bu maçlar içerisinde takımlar sadece 19 kez galip gelirken 38 beraberlik ve 35 mağlubiyet elde ettiler. Bir başka ifadeyle Türkiye Süper Ligi takımları üç değişiklik hakkının tamamını kullanmadığı maçların yüzde sekseninde puan kaybetti. Değişiklik haklarından en fazla feragat eden teknik adam ise Sivasspor’un başarılı teknik direktörü Roberto Carlos oldu. Efsane sol bek geçtiğimiz yıl oynanan 34 maçın 17’sinde üç değişiklik hakkının tamamını kullanmayarak bu alanda zirveye yerleşti. Bu sezon da oynanan ilk 4 maçın 3’ünde bu hakların bir kısmını yine kullanmaktan kaçındı. Akhisar Belediyespor’un geçtiğimiz yıl teknik direktörlüğünü yapmış olan Hamza Hamzaoğlu ise 34 maçta 102 değişiklik hakkının 101’ini kullanmasıyla dikkatleri üzerine çekti.


 4 BÜYÜKLERİN BİLANÇOSU

 Roberto Mancini yönetimindeki Galatasaray tüm takımlar içerisinde 3 değişiklik hakkınının kullanılmadığı maçlarda pozitif bilançoya sahip olan tek takım oldu. Fenerbahçe, Trabzonspor ve Beşiktaş toplamda 20 kez 3 değişiklik hakkının tamamını kullanmadılar. Bu 20 müsabakanın 17’sinde takımlar puan kaybı yaşarken muhtemel 60 puanın sadece 17’sini alabildiler. Ligi şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe’nin teknik direktörü Ersun Yanal’ın oyuncu değiştirme haklarının tamamını kullanmadan bitirdiği 7 maçın 6’sında puan kaybı yaşadı. Benzer şekilde Beşiktaş 5 maçın 4’ünde Trabzonspor ise 8 maçın 7’sinde puan kayıpları yaşadılar. 


BU SEZON 

Bu sezon da ortaya çıkan sonuç geçtiğimiz yıldan farklı olmadı. 6 maçta teknik direktörler 3 değişiklik haklarının tamamını kullanmadı ve bu maçların hepsinde takımlar puan kaybı yaşadı. Ligin ilk üç haftasında 3 oyuncu değiştirme hakkının tamamını kullanmayan Roberto Carlos’un Sivas’ı bir yenilgi iki beraberlik alırken Kayseri Erciyes ve Trabzonspor da berabere kalarak iki puan bıraktılar. Pazar gecesi oynanan Akhisar maçında da 3 puan kaybeden Fenerbahçe sadece iki oyuncu değiştirerek maçı tamamlarken 3 puanı da Manisa’da bıraktı.,

Edit: Ligin 5. haftasında 3 değişiklik hakkının tamamını kullanmayan Torku Konyaspor ve Eskişehirspor haftayı mağlubiyetle kapattılar. 2013-14 sezonunda üç değişiklik hakkını kullanmayıp da kazanan takım henüz olmadı.