28 Aralık 2007

Fanatik #2

Aptera






Yeni model araba tasarimi bu sekilde. Efendim 2008 yilindan itibaren piyasaya bir sekilde sürülecegi soyleniyor. Seri üretim asamasinda kimi yasal sorunlar var, cözüm asamasinda sanirim.. cevresel faktörlerden dolayi.. bu kadar basit bir aracin cevreye yaydigi karbondioksit orani biraz "lüks" kaciyor kaliforniya yasalarina göre.. 27 bin dolar ekstradan verip bateri ile elektrikli arac kivamina getirmek ya da hybrid ile cözüme ulastirma cabasi devam ediyor..

3 tekerlek, iki kisilik, lamborjini misali havaya dogru acilan kapilar.. Kaliforniya eyaletinde tasarklaniyor.. ve o eyaletin kanunlarina göre bu motorsiklet kategorisine giriyor. Velakin Aptera kullanimi icin kask zorunlu olmayacakmis cok sükür..

100km'ye 1,02 lt benzin. (dizel elbette). 0-100 km arasini on saniyeden dahi kisa sürede ulasabiliyor, maksimum hizi simdilik 130. Gelecegin arabalarinin bir sekilde görünümüdür bu model..

26 Aralık 2007

Palenque



"Paco de Lucia - Palenque "



Paco De Lucia'nin en bilindik eserlerinden.. Levent Yüksel'in ilk albümünde hepimizin bildigi gibi sözlerini Sezan Aksu'nun yazdigi "Tuana" ismiyle yer almisti. Gerci orijinali boyle degil, benim en begendigim Paco de Lucia albübü olan "One Summer Night" da (konser kaydidir) Pepe de Lucia yorumu cok daha iyidir, performanslar da keza ayni sekilde. Velakin cokca tebrik etmisimdir türkceye cevrilmis halini düzenleyen "Erdem Sökmen"i.. Hiz olarak hepimiz Erdinc Senyaylar'a tav olurduk ama iste klavye hakimiyeti, bilgisi ve düzenlemeleri ile Erdem Sökmen bir baskaydi, Nazan Öncel'in göc albümü filan..

Fazil Say'in gecenlerde denk geldigim, son derece iceriksiz, yalan yanlis cikarimlariyla dolu olan, Amerika'nin hakliligini konu edindigi ve Terör konusunu isledigi bir kose yazisina da konu olmustu Paco de Lucia ve onun notabilmezligi.. Oysa biraz olsun muzikle icli disli olan insanin nota bilmeden bu konuda Paco de Lucia gibi dünyaya acilmasinin mumkun olamayacagini öngörebilir. 6 yasinda konser vermistir belki ve ayni zamanda nota bilmeden bir yere kadar "hizi" ile ilerleyebilmistir kesinlikle.. velakin bu sürec müzik yasaminin cok kisa bir dilimine aittir..

Velhasil; Benim ögrencilik zamanlarimin kahramanidir kendisi..

24 Aralık 2007

Daum-Effenberg-Sammer

Daum,Effenberg ve Sammer. Bu üclü ile Bild gazetesi roportaj yapti. Konu Bayern'den gideceginin acik bir sekilde sinyallerini veren Ottzmar Hitzfeld idi. Efendim Sammer dünyanin en iyi hocasi olarak görür iken degisim vaktinin geldigini soyluyordu zira kaldirmadigi kupa kalmamis bir baska acidan makina benzetmesini yapip pili bitti, degistirilmesi gerekir derken Effenberg ise Hitzfeld yerine gelebilecek olan adaylar arasindan Mourinho icin "kim onun icin dunyanin en iyisi demis" diyerekten lafa girip Bayern'in basina almanca konusabilen bir insanin gelmesi gerektigini dile getiriyordu iletisim konusunda sorun yasanmamasi adina. Sonrasinda Mainz'in mütevazi teknik adami -bu adam hakkinda bir gün yazacagim ama ne zaman- Jurgen Klopp'un ise baskiyi kaldiramayacagini soyluyordu. Efendim söz donup dolasip Lothar Mathaus'e geldi. Pek bilinir, ikilinin arasi iyi degildir ve soru sudur; bir aday da teknik direktörlük diplomasi olmamasina ragmen Mathaus'dür, sizce ona bir noel hediye verilmeli midir ? Effenberg'in cevabi cok nettir. Bir hediye verilecekse o zaman ben daha uygunum.! Daum ise teknik adamlik diplomasi konusunda herkesin araba sürmeyi bilebilecegini velakin kursa gitmenin, ehliyet almanin sart olduguydu. Sonrasinda konu alman futbolunun son yillardaki kupakaldirmamazligi olsa da bu kadari yeter simdilik.

Maradona

23 Aralık 2007

Ronaldinho ve Rijkaardlar..

Ronaldinho, Rijkard ve kizi lindsay.. Ronaldinho'nun son dönemde yedek kalisina iliskin cikan haberlerin basinda Rijkard'in kizi lindsay ile Ronaldinho'nun iliskisi yer alir. bir baskasi klup üzerinde son derece etkili isim olan JOhann Cruyff'un Ronaldinho'yu istemedigini ve bu yüzden cesitli dalaverelerle takimdan uzaklastirmak istedigini soyluyor.. Takimin yildiz futbolcusu teknik adamin kizi ile sevgili olursa, o yerde huzur olmaz, mutlak suretle sorun cikar.. Oyle veya boyle. Bence en basindan kacinilmaliydi boyle bir durumdan. Kiz mi yok evladim sana, bu sekerlik, bu kariyer var iken ? Rijkard'in da essek sansi dedigi bu olsa gerek..