4 Ocak 2010

Bayern'in Hizmetcisi ve Efendisi.!



Hoeness'in portresini islemistik biz surada.. Spiegel burada bizim üzerinden gectigimiz konulari islemis. Hemen hemen ayni bakis acisiyla yer verdigi icin sevindik biraz.. Pek cok insanin nefretini kazanmis Hoeness'in her seye ragmen yardimsever ruhunu önplana cikarmis. Gerd Müller'in alkol bagimlisi olmasindan dolayi yattigi klinikte onu her gün ziyaret ederek iyilestirip ona is verme konusundan Mehmet Scholl'a sakatligina ragmen sundugu sözlesmelerden Deisler'e yardim etme konusuna kadar hepsini.. Daha St.Pauli klubüne de zor zamaninda yardim etmisligi onu bunu vardir aslinda ama Deisler konusu oldukca ilginc gelir bana zira Scholl'un katkisi vardir ve bu yüzden biraz da haketmistir lakin düsunebiliyor musunuz zamanin buyuk parasi olan 20 milyon marki ugruna gözden cikardigi Deisler "yardima ihtiyacim var, kötüyüm" dedigi vakit bir o kadar güzel insan olan Hitzfeld ile onu klinige yatiriyor ve o Max Planck kliginde ona yeniden sözlesme öneriyor ? Deisler tüm bu yardim cabalarina ragmen yine kötü oldugu bir günün gecesinde tekrardan Hoeness'i ariyor.. Yatmaya dogru hazirlik yapan Hoeness onu evinde agirliyor ve saatlerce konusuyor.. O gün Deisler onun evinin misafir odasinda kaliyor. Tüm bu ugraslara ve ugruna verilen paralara ragmen birakmasi gerektigi konusunda da sorun cikarmiyor.. Özellikle Enke'nin ölümü sonrasi Hoeness'in ne kadar dogru yaptigini bir kez daha görmüs oldu Almanya.. Sizlere Hoeness portresi icerisinde bahsedemedigim iki güzel ayrintiyi eklemek isterim..

Hoeness Bayern'de bir süre sonra gücsüz düser. Leeds macinda yasadigi sakatligi kroniktir ve iyilesme olasiligi cok yoktur. Bayern'in o zamanki masörü Josef Saric ona klup icindeki gizli bir mesaji iletir.

"Hoeness, dikkat etmelisin. Ayaga kalktigin an seni satacaklar.."

Iste o zaman gücsüz durumda olan insanlarin bu korkuyu bir daha yasamamasi icin kendi kendisine söz verir Uli Hoeness.. Zira bizzat kendisinden bilir ki sakatlik gibi sorunlar konusunda oyuncular sucsuzdur ve bu korku onlari daha da kötü yapmaktadir.. Bir daha kimse bu gibi zayifliklar nedeniyle kendisini kötü hissetmeyecektir der kendisine..

Cocuklugunda cok da durumu iyi degildir ailesinin.. Bir spor magazasinin camekaninda siyah-beyaz bir futbol topu görür. 34 marktir onun degeri.. Her gün o magazanin önüne bisikletiyle gidip orada durup durmadigina bakar ve kendisine is arar.. Sonunda parayi biriktirdiginde gidip o topu alir ve söyle der..

Artik mahallede kimin oynayip oynamayacagina karari ben verecegim. Sen oynayabilirsin, sen de ama sen oynayamazsin..

Hoeness'in Bayern Münihi bir ilktir Almanyada. Tüm bundesliga kluplerine örnek teskil etmistir. Aslen isbilirligi ise ekonomik acidan takima muazzam katki yapmasidir. Öyle ki derine indiginizde bugün Bayern Münih ile Manchester United dahi kiyas kabul edilelemez.. Bakin cok degil on yil sonra ekonomik acidan dünyanin en iyi klubu olma yolunda müthis adimlar atmistir. Arena'nin borcu bittigi andan itibaren daha da beter cosacaklar.. O zamanin cok buyuk parasi olan 7 milyon mark borclu durumda iken eline aldigi Bayerni bugün borcsuz ve kredi cekmeden transfer yapabilen, herhangi bir zengine ait olmayan ve milyon dolarlar ile ölcülen borclari da bilmeyen bir kluptur..

Velhasil Spiegel'den Thomas Huetlin'in makalesi olan "Bayern'in hizmetcisi ve Efendisi: Uli Hoeness" 'i almanca bilen herkese tavsiye ediyorum.. Bilmeyenleri de suraya alalim..

1 yorum:

moneywise dedi ki...

Simdi hincal gelse "o kadar paraya imza atarken depresyon nerdeydi" der ondan sonra da bunlar toplumda insan,medyada gazeteci diye anilir....