3 Ocak 2010

Yazmak..!



" Yazmak yalnizlik gerektirir. Insanin hayatina el koyar. Bir anlamda bir yazarin kendine ait bir hayati yoktur. Varken bile gercekten var degildir." Paul Auster- New York Üclemesi (sy.208)

Biz yazar filan degiliz belki ama yazma eylemiyle hasir nesir oluyoruz yaklasik on yildan bu yana. Her gün bir seyler yazmak mümkün degildir. Haber cevirileri yapip ona yorum katabiliriz ki bir süre sonra o da keyifsiz geliyor.. Daha da önemlisi su yukaridaki alintinin en önemli ayrintisi ilk cümlesidir. Yazmak, yalnizlik gerektirir. Yalniz degildim ve yazamadim.. Ve fakat bir daha üzerinden gecmekte fayda görüyorum: Bu yasamda nefes aldigim sürece buraya bir seyler koymayi, bir seyler yazmayi düsünüyorum. En büyük hayalim de olursa bir oglum/kizim, onlarin burasini ve diger yazdigim yerlerdeki yazilarimi okudugunu görmektir. Bir nevi sürekli geyigini yaptigimiz cümlenin icerigine düsmektir aslinda: Dogmamis cocuguma mektuplar..

Bir süre önce bende de her blog yazarinda olan bir güzel mutlu son vardi. Bir gün futbol yazarak hayatimizi gecindirme güzelligi.. Guzel bir arkadasimin bana sundugu son teklifi de geri cevirir iken anladik ki biz burdan baska bir yerde yazamayiz.. Bu yüzden yaslandikca gelen o gercekci hayaller kurma eylemi burada da devreye giriyor.. Oglumun burasini okumasi, kizimin misal karalamalar kismina göz atmasidir. Bundan baska bir amacimiz yoktur.

O günleri de görecegiz diyerek hepinize güzel bir sene gecirmenizi diliyorum efendim.

6 yorum:

Sinan Yılmaz dedi ki...

" Yazmak yalnizlik gerektirir. Insanin hayatina el koyar. Bir anlamda bir yazarin kendine ait bir hayati yoktur. Varken bile gercekten var degildir." Paul Auster- New York Üclemesi (sy.208)

Mükemmelmiş. Blog yazmaya başladığımdan beri bunu hissediyorum ben de. Ama şikayet etmiyorum. Bir şeyleri kaybederken başka bir şeyler kazandığımı fark ediyorum. Ve yanlızlığı sevmeye başlıyorum.

Borges dedi ki...

Extensor: benim de sikayetim yok aslinda.. Sadece neden yazi olmadigina dair genel bir aciklamaydi aslinda.. Durup dusunup sorguladigi vakit insan mutlaka bir seyler kazanir, yazma eylemi degil ama onun hemen öncesi insana cok sey kazandirir..

L dedi ki...

paul auster'dan alıntı yapan futbol blogu kadar güzel az şey vardır sanırım. eyvallah abi.

Borges dedi ki...

lappapzade: Bence Auster alintisina sevinen blog yazari/okuru cok daha güzel ve sevindiridir kendi adima.

Sinan Yılmaz dedi ki...

yazma eylemi degil ama onun hemen öncesi insana cok sey kazandirir..

Bu da çok güzel. Ben sokakları, yolları, gittiğim yerleri tekrar tekrar gittiğimde bile pek doğrultamam, sıkça kaybolmuşluğum vardır üniversite için gittiğim şehirlerde :)

Sonra acaba neden diye düşündüm bunu. Fark ettim ki ben yolda yürürken sürekli bir şeyler düşünüyorum. Yürürken bir şeyler yazıyorum beynimde yazıyorum. 22 yıllık Trakyalıyım. Nereden Kırklareli'ne gidilir, nereden Tekirdağ'a gidilir bilmem.
Çünkü yoldayken bile yola bakmak yerine düşünürüm. Hatta istem dışı düşünüyorum.
Kız arkadaşımsa tam tersi mesela.
Onda ayrı bir sanatçı yeteneği var benden çok üstün :) Müthiş bir tasarımcı, üniversite de öğretmenleri falan elbiselerini ona çizdiriyorlardı hatta. Görsel şeylere büyük ilgi duyar ve yaratır. Benim gibi dalıp bir olay düşünmüşlüğü yoktur.
Ama her yeri ezbere bilir. 10 sene önce gitmiş bir köye, 10 sene sonra yine ilk defa gidiyoruz hangi sokaklardan geçeceğimizi vs ezbere biliyordu...

Tuhaf...

Baris dedi ki...

iyi ki varsın Borges.