26 Şubat 2010

Schalke-Dortmund Üzerine.!



Schalke-Dortmund Almanyanin bana göre kayda deger tek derbisidir. Bu iki takimin disinda kim kimle oynasa ya büyük takim olmalarindan dolayi gecmisten gelen bir rekabetin izi nedeniyle ya da bir sekilde yasanilmis kavgalar sonrasi olmadi ayni bölgenin takimlari olmasi nedeniyle hep bir "derbi" havasi estirilir ama hicbirisi Schalke-Dortmund kivamina erisememistir. Belki St.Pauli-Rostock bu seviyede bir nefreti icerisinde barindirir ama inanin bu kadar gündemde kalmaz.. Bu aksam TSI ile 21:30'da 135.kez birbirleriyle karsilacaklar ve genel tablo su sekildedir..

Wettbewerb Spiele Siege BVB Remis Siege S04 Tore BVB Tore S04
Bundesliga 75 26 23 26 116 110
DFB-Pokal 6 2 1 3 9 10
Liga-Pokal 1 0 0 1 1 2
Oberliga 32 15 10 7 63 46
Gauliga 16 1 1 14 11 84
Sonstige 4 1 0 3 7 15
Gesamt 134 45 35 54 207 267

Siege'nin "galibiyet" oldugunu bilmeniz yeterlidir tabloyu anlamlandirabilmeniz icin.. Tarihine kisaca göz atarsak eger herhangi bir lige dahil olmadan yaptiklari ilk üc karsilasmayi Schalke kazaniyor.. 1936-45 yillari arasindaki dönem olan Gauliga serüveninde ise Schalke'nin cok büyük bir üstünlügü söz konusu. Bu dönem insanlarin genelde isci takimi olmalarindan dolayi(her iki takim da isci takimidir temelde) "solcu" olarak lanse ettikleri Schalke'nin Hitler tarafindan desteklendigi bilmezler.. Burada bir kargasa da söz konusu. Hitler Münih sehrini kutsamistir cokca zaman, baska türlü sever lakin sehrin takimi olan Bayern Münih'in yahudiler tarafindan yönetilmesinden dolayi(Hem teknik adami hem de klup baskani yahudidir ) Hoeness-Beckenbauer dönemine kadar alt liglerde mücadele etmesinin nedeni Hitler'in siyasetinin/katliamlarinin yani yahudi politikasinin bir sonucudur. Bayern Münih nazi dönemi Almanyasinda en cok zarari gören klup olmustur. 1932 yilindaki Sampiyonlugun ardindan Hitler ile beraber cöküse gecmis ve özellikle savas zamani klubün üyelerinin büyük bir kismi yokedilmistir.. Akabinde yeni ve farkli bir Bayern Münih Beckenbauer ile birlikte tekrardan dogmustur.. Öncesi ile arasinda bir bag kalmayacak ölcüde klubün ici bosaltilmistir. Dönem itibari ile Hitler destegini Bayern Münih'e degil Schalke'ye vermistir ve pek coklari Hitler'in o dönem icerisinde Schalke sempatizani/üyesi oldugunu dile getirmistir..

Haliyle ikinci dünya savasi sonrasi derbide ancak galibiyet ile tanisabilen Dortmund'un cikisi da bu dönemde baslar.. Sadece Schalke'nin degil her iki klubün de kuruculari iscilerdir ama buna ragmen bir siyaset ayrimi yapilacaksa eger kluplerin kendisinin degil taraftar profili gözetilerek Schalkeye "solcu" Dortmund'a "sagci" yakistirmalari yüzeysel olarak yapilabilir.. Keza St.Pauli klubünü yönetenler de sik sik taraftarin hoslanmayacagi projeler üretmistir ama cokca zaman taraftarlar bunlari engellemistir daha öncesinde seksizm nedeniyle erkek dergisinin sponsorlugunun iptaline neden olmalari gibi.. Schalke de bu acidan Dortmund'a göre daha "sola yatkin" taraftarlara sahip diyebiliriz..

1947-1963 yillari arasinda mücadele ettikleri Oberliga West karsilasmalarinda 3 kez Sampiyonluk kazanan Dortmund bu lig icerisinde yapilan mücadelerin toplaminda Schalke'den daha fazla galibiyet alir lakin toplamda Schalke üstünlügü devam eder.. 1960'li yillar aynen 90'li yillar gibi Dortmund'un Schalke karsisinda üstün oldugu zamanlardir ve bu dönem icerisinde Dortmund toplamda daha fazla galibiyeti olan takim olacaktir.. Gecen devre kendi evinde kaybettigi maca kadar Dortmund genel tablo icerisinde öndeydi lakin artik durum 1963 yilinda kurulan Bundesliga özelinde esitlenmistir.. Bu aksam beraberlik harici herhangi bir skor onlardan birisini Bundesliga tarihi icerisinde zirveye oturtacaktir.. Lakin aralarindaki nefret bugüne kadar cesitli olaylarla büyümüstür ve acisiyla-tatlisiyla söyle seyler yasanmistir..



Dortmundlilarin Schalke nefretinin bir simgesi de bu sekilde resmedilmistir. "Hass" yani nefret belki de bu Ruhrderbisine anlamini koyan hissiyat..



Asamoah-Weidenfeller kavgasi 2007 yilinda patlak vermistir. Bu tartismayi farkli kilan Weidenfeller'in tartisma icerisinde Asamoah'a "Siyah domuz" demesidir. Irkcilik üzerinden tartisma büyür iken Weidenfeller iki kisi arasinda gecen bu olayin icerigini yadsimaz iken asla ve asla irkci anlamda böyle bir sey ifade etmedigini ve bu gibi yaklasimi hicbir zaman hicbir yerde kendisine yakistirilamayacaginin üzerinde duruyordu.. ve fakat oldukca uzun bir zaman bu tartisma devam etmistir.. Weidenfeller irkci midir bilinmez ama söylemi kesinlikle irkci bir söylemdir..



Bordon'un Fabian Ernst'in da hayatindaki ilk kirmizi karti gördügü olayli gecen derbi sonrasi yaptigi hareket.. 3-0 öne gecen Schalke, galibiyeti koruyamamis ve Dortmund'un geriden gelip ofsayt golle de olsa 3-3'ü yakalamasi oldukca olayli olmustu.. Bugün 30 yasina basan Frei onca yillik futbol hayati icerisindeki en güzel macimdi diyerek isaret ettigi yer burasidir. Sakatlik sonrasi ilk defa ikinci yari oyuna giren Frei o günün kahramanidir ve bu yüzden hala daha dortmundlulardan mektuplar aldigini dile getirir..






Schalkeliler'in Dortmund nefretine dair tribünden manzaralar..




Haliyle.. Dortmund istasyonunda Schalkeliler'in yaktiklari Dortmund aksesuarlari..



Bugün karsilasacak olan iki takimin icerisinden en azili fanatik olan oyunculari secersek bu Schalke tarafinda süphesiz Manuel Neuer'dir. Özellikle burada Dortmund tribününe karsi yaptigi kisa show cok konusulmustu..



Diger tarafin Fanatik dortmundlusu ise süphesiz Kevin Greusskreutz.. Cocugum Schalkeli olsa onu evlatliktan redderime kadar ilerletmis bir Schalke nefreti söz konusu. Öyle ki kendisini daha cok Dortmundlu degil de Schalkeden nefret eden adam olarak tanimliyor.. Bu kadar abartisini da anlamam hic.. Benim cocugumun üzerine degil futbolun herhangi bir ayrintisi tüm dünyanin takimlari birlesse herhangi bir anlami olamaz.. Cocuk lan o..



Ve bu ikisinin ilk devre oynanilan macta yasadiklari bugün bile tartisiliyor.. Kevin Greusskreutz, Neuer'in kendisine dirsek attigini iddia etmisti. Neuer, gectigimiz hafta icerisinde verdigi röportajda bu konuyu gündeme getiriyor ve bu yaptiginin hos olmadiginin altini cizip ismimi lekelediler diyerek bir özür bekliyor.. Resim burada. Nuri Sahin de "evet ben gördüm" diyerek olayin diger kahramani olmus durumda.. Hicbir sekilde ispatlanamadi ve atilan kafanin, dirsegin kamera görüntüleri mevcut degil. Mesele bu kasti mi yoksa bir carpma mi ? Neuer bu aksam oynanilacak olan derbi öncesi bunu gündeme getirerek bir bakima hedef de göstermis, arayi da kizistirmis oluyor kendisini aklama cabasi icerisinde..



Hirs, saha icerisinde bir futbol mücadelesini savasa cevirebiliyor cokca zaman.. Fabian Ernst dahi o 3-3 lük mac icerisinde cildirmis, delirtmistir misal.



2003'deki Derbiden.. Dede mücadele ediyoruz adina yumrugu geciriyor ki sonrasinda olan Ankaragücü ve Kayser Erciyes'den de tanidigimiz Victor Agali'ye oluyor zira provakosyona yenik düsüp kirmiziyi görüyor..



Dortmund'u ilk yarida perisan ediyor Schalke ve 3-0 öne geciyor, sonradan durum 3-3'e gelecek olsa da sevinirken hemen arkadaki "scheiss Schalke" pankarti dikkat cekiyor..



Dortmunlular, Schalkelileri cagirir iken.. "Die Schalker kommen..!"



50 yildir Sampiyonluk yüzü göremeyen Schalke'ye Dortmundlularin yaklasimi.. "Sadece bakabilirisniz, dokunamazsiniz.."



Schalkeliler Dortmund'u cöp kutusuna atar iken.. Fena degil bu da.



Bu iste en begendigim.. Belki de derbinin acilimidir bu. Zira mesele kluplerin kendi basarilari degil rakiplerinin gücsüzlükleri, basarisizliklaridir. Ucak kiralayip su pankarti gezdirmek meseledir ve pankartin Schalke'nin sampiyon olamamasi ile ilintili icerigi de sudur:

"Bir ömür boyunca ellerinde Sampiyonluk kupasi olamadan..!"



Biraz daha eskiye gidelim.. 1997 yilinda Lehmann'in son saniyede kalesinden cikip esitligi sagladigi mac da unutulmazdir kesinlikle.. Lakin ayni Lehmann iki yil sonra italya dönüsü Schalke'ye degil Dortmund'a gecis yapacaktir..Galatasaray da UEFA kupasinda onun kalesine golleri atacaktir diye devam eder.. Bugün ise Dortmud'un Karlsruhe'den transfer ettigi Thomas Hajnak ise Schalke cikislidir.. zamaninda kendisine güvenmeyen klubü bugün mahcup etmek istiyor..



..her gördügümde gülerim.. 1969 Ruhr derbisinden.. Iki kisi kurtlara yem ediliyor, Gerd Neuser resimde görüldügü üzere ucuz atlatir iken Frankfurt ile 1980 yilinda UEFA kupasini kaldiran teknik direktör Friedel Rausch icin durum biraz farkli.. Dortmund klubü "aci parasi" olarak 500 mark vermis ve Rausch iki gün boyunca yatmak durumunda kalmistir.. Saha icerisinde tetanoz ignesi vurulan ve acisini anlatir iken izlerini bugün bile üzerinde tasidigini belirtiyordu gelecek günlerde 70.yas gününü kutlayacak oan güzel adam..


Simdi burada saat 18:30.. 2 saat sonra 135. kez karsi karsiya..

2 yorum:

Flying Dutchman dedi ki...

enfes ötesi bir yazı
derbi yazılarının tümünü çok severim bu daha da güzel olmuş...

Maslow dedi ki...

keşke pazar öğleden sonra değilde derbi öncesi okuyabilseydim. nefis olmuş gerçekten.