14 Nisan 2010

Vay Anasini Sayin Seyirciler.!




Gecenlerde yeni kitaplar ismarladim internetten. Birisinin tavsiyesi ile degil öyle gördügüm icin bu kitabi da listeye kattik. Komiktir, eglencelidir diye düsündüm. Ithaki yayinevinden cikmis Murat Erdin imzali bir kitap. "Vay Anasini Sayin Seyirciler". Basladim ve iki saat bile sürmedi okumasi zira inanilmaz komik,eglenceli anektodlar vardi icerisinde.. Neler neler yoktu ki? Sami Hyppia'nin Samsunspor ve onun teknik adami Multescu tarafindan denenip Gerededeki kampa dahil edilip "bundan futbolcu olmaz" diye geri gönderilmesinden Daum ile ilk Fenerbahce dedikodusu ciktiginda "kokainman teknik adami bu klube nasil aldiririm" diyerek Türkiye Gazetesini mahkemeye vermeye kalkan Aziz Yildirim'dan tutun da 1900'lü yillara kadar uzanan ilginc hadiseler.. Sadik Deda'nin düsüp cikis tünelinden asagi yuvarlanmasi ve macin hakemsiz bir sekilde devam etmesi ya da rakibine attigi calimlarla rezil eden futbolcunun babasindan azar isitmesi.. Riza'nin ilk günlerinde henüz para kazanmaz iken Havaalanindan taksiye verecek parasi dahi yok iken yürüyerek evine gitme cabasi ve kimseden yardim istemeyecek olan gururu,adamligi.. Hakki Yeten'in babaliklari..

Kimileri gercekten cok ilginc ve cok komik.. Üc dört tanesini buraya aliyorum ki gülmekten kendime gelemedim özellikle Recep ve Hayruddin bölümlerinde.. Lütfen okuyun ve inanilmaz egleneceksiniz.. Yeteri kadar ilginc olduguna kanaat getiriseniz Murat Erdin'in bu kitabini 7,5 YTL karsiligi kitapcilardan edinebilirsiniz.. Yazari da tanimam etmem, bilesiniz.. Lakin..

..sadece bir tanesi beni biraz rahatsiz etti. Metin Oktay, Turgay Seren ve Zeki Müren'in icerisinde yer aldigi bu anektod onur kirici. Ben Zeki Müren dinlemiyorum ama onun cok önemli bir deger oldugunu düsünüyorum. Dinleyen arkadaslarim ona büyük saygi duyuyorlar. Bu sekilde isminin gecmesi hic hos degil. Burayi okuyan basin mensuplari, gazeteciler ve Turgay Seren ile sürekli görüsen insanlar var. Onlardan ricam bu anektodun dogru olup olmadi ve dogru dahi olsa bu kitapta bu sekilde yer almamasi gerekliligini yazara iletmeleri.. Mümkünse yeni basiminda bu bölümün yer almamasidir..

"Futblolcularin sanat dünyasi ile yakinligi eskiden beri normal görülen bir seydir. Zeki Müren de futbolcularin cogunu tanirdi. Galatasarayli Turgay Seren, Metin Oktay ve bir kac arkadasini Zeki Pasa bir aksam evine davet eder. Gizli bir davettir. Futbolcular basina görünmeden Zeki Müren'in saray yavrusu evine gelirler. Yemek hazirdir ve iceride muhtesem kizlar vardir. Yemekler yenir, ickiler icilir. Kizlar birer birer Metin Oktay'in, Turgay Seren'in yanina sokulur. Tam odalara cekilecekken Zeki Müren'in sesi duyulur: "Kaptan önce ben, sonra kizlar.." Futbolcular antrenmanli insanlardir. O nedenle evden kacmalari cabuk oldu."

Hic hos degildi.. Ama bunun disindakiler de muhtesem. Cok keyifliydi ve belki sizin de hosunua gider diye benim sectiklerimi suraya da ekledik..

Metin Oktay Geldi Devrim Bitti.!



Taksim'de baslayan sol görüslü bir gösteriye katilanlar sloganlar ata ata Dolmabahce'ye dogru inmeye baslarlar. Günlerden pazardir ve Galatasaray'in maci vardir. Devrimciler "is, ekmek, özgürlük, devrim" diye bagirarak yürümeye devam ederler. Inönü Stadi'nin önüne geldiklerinde Metin Oktay'in stada geldigini ve iceri girmek üzere oldugunu görürler. Göstericilerin arasinda sanatci Rutkay Aziz de vardir.Kalabaligin önünde yürüyenler Metin Oktay'i yakindan görmenin heyecaniyla devrimi unutup " Metin Oktay" diye bagirmaya baslar. Rutkay Aziz ve arkadaslari birbirine bakar. Ve sonra hep birlikte bagirmaya baslarlar: "En büyük Cimbombom baska büyük yok.." Metin Oktay gelmis, devrim bitmistir.

Hayruddin.!!




Trabzonspor'un eski teknik direktörü Sadi Tekelioglu bir dönem Genclerbirligi'nde yardimci teknik direktördü. Devre arasi kampi icin Antalya'ya gitmislerdi ve Sadi Hoca'nin esi hamileydi. Derken bekledigi haber geldi: "Müjde" dediler Sadi Hoca'ya, "Oglun oldu..". Sadi Tekelioglu'nun bir kizi vardi. Artik oglan babasi da olmustu. Cok mutluydu. Herkes Sadi Hoca'yi sarilip tebrik etti. "Hocam ismi ne olacak" diye sordu futbolcular. Sadi Tekelioglu "bilmem" dedi, "daha düsünmedik". Kampin keyifli ortaminda futbolcular bir fikir attilar orta yere: "Hocam oynayacagimiz macta ilk golü kim atarsa onun adini oglunuza verin." Sadi Tekelioglu oglu gibi sevdigi futbolcularini kirmadi. "Tamam" dedi. "Kim atarsa ogluma onun adini verecegim".

Takim ilk maci iskenderunspor ile yapacakti..

Mac 0-0 devam ederken Genclerbirligi penalti kazandi. Takimin penalticisi belliydi: Hayruddin. Sadi Hoca "eyvah" dedi, "cocugumun adi Hayruddin olacak. Ne yapalim kader böyle" Hayruddin gerildi vurdu ve.. top yan direge carpip disari cikti. Hayruddin golü kacirmisti. Sadi Tekelioglu sevindi. Belki de ilk kez bir teknik direktör yardimcisi kendi takimi penalti kacirdigi icin seviniyordu. Biricik oglunun adi az kalsin Hayruddin olacakti. "Direkten döndük" dedi Sadi Hoca kendi kendine.. Mac bittiginde Hayruddin hocasinin yanina geldi ve "hocam bilerek kacirdim" dedi "Hayruddin diye isim mi olur?". Herkes kahkahayi basti. Ama hikaye bitmemisti.

Ikinci hafta takim Erzincanspor ile oynayacak. Sadi Hoca'nin oglunun ismi hala konmadi. 80.ci dakikada Teknik Direktör Erkan Kural Sadi Hoca'ya döndü ve " söyle $irahman isinsin, oyuna girecek" dedi. Sadi Tekelioglunu bir sikinti basti. Sirahman orta saha oyuncusuydu ama gole yakindi. Ister misin golü atsin ve biricik oglunun adi Sirahman olsun ? Yok canim,Sirahman iyi topcuydu ama simdiye kadar 2 gol atmisti. Kalan 10 dakikada nasil atacak ? Sirahman, Sadi Hoca'nin endiseli bakislari altinda oyuna girdi. Bir girdi, pir girdi. Firtina gibi oynuyor. Her top ona geliyor.Top Sirahman'a geldikce Sadi Hoca'nin yüregi oynuyor.Macin bitmesine iki dakika kaldi. Durum hala 0-0, Genclerbirligi bastiriyor, top Sirahman'in önüne kesiliyor.Sirahman topu sürüyor, bir calim. Düzeltiyor, vuruyor. Sadi Tekelioglu gözünü kapatiyor ve gol. Evet top aglarda. Hem de güzel bir gol. Sadi Hoca gözünü actiginda herkes sarmas dolas. Kimse onu ve oglunu düsünmüyor. $irahman diye isim mi olur ? Takimda herkes mutlu. Sadi Hoca haric..

Üzgün bir yüzle soyunma odasina gidiyor. Futbolcular Sadi Hoca'yi görünce hep bir agizdan bagirmaya basladi."Hocam oglunuzun adi $irahman. Hayirli olsun". Golün sahibi Sirahman hocasinin yanina geldi. "Hocam cok mutluyum. Ne güzel, cocugunuzun isim babasi oldum". Sadi Tekelioglu, Sirahmana bakti, sonra sarildi. Kucakladi, onu kutladi. Sonra da futbolcularina dönerek üzgün bir yüzle konustu " Cocuklar biliyorum hepinize söz vermistim ama.. Ben cocugumun adini Sirahman koyamam." Herkes yine gülmeye basladi. Sirahman haric. Onun ici burulmustu. "Canin sagolsun Hocam" dedi Sadi Hoca iki hafta bosuna beklemisti. Evine gitti ve biricik oglunun adini Arif koydu. Arif büyüdü ve futbolcu oldu. Hocaligini kim yapti peki ?

"$irahman Berberoglu"

RECEP'I YAKALA.!



Besiktas'in Samiyonluk maci. Star TV macin naklen yayin hakkina sahip. Özel Televizyonlarin birbiri ardina kuruldugu yillar. Kanal 6 yeni kuruluyor ve Star'dan sürekli adam caliyor.Spor Servisindeki tüm yayincilar Kanal 6'ya transfer olunca yönetmen Mecit Bestepe ne yapacagini sasiriyor.Kanalin Patronu "Ne yap et bu maci yayini yap" deyince aklina o anda iyi oldugunu sandigi bir fikir geliyor. Beyoglu'nda oturan Yesilcam emekcilerinden yardim istiyor.Yesilcamcilar "Olur abi" diyorlar. "Biz yapariz yayini". Mac günü gelip catiyor.Mecit Bestepe merakindan yerinde duramiyor.Kalkip o da Inönü Stadina gidiyor.Maci canli yayinlayacak on iki kisilik ekipten profesyonel televizyoncu olan tek kisi macin yönetmeni. Yani Mecit Bestepe. Hatta resim seciciligini de kendisi yapiyor.Kameramanlarin hepsi Yesil Cam'dan.Mac basliyor. Kameramanlar sinema filmi cekmeye alistiklari icin sürekli pozisyon kaciriyor. Sanki yönetmen cikip "Olmadi bastan alalim" diyecekmis gibi.. Son derece agirlar. Rejide oturan yönetmen sinir küpü olmus durumda. Sagdan Besiktas'li Recep topla kaymaya basliyor. Yönetmen kulakliktan kameraya bagirmaya basliyor "Kameraaaaa, Recep'i yakala, Recep'i yakala!". Ve en olmadik sey oluyor. Saha kenarindaki kameraman kamerayi birakip Recep'i yakaliyor. Mac duruyor. Besiktas'li Recep dönüp kameramana bagiriyor. "Ne yapiyorsun kardesim, manyak misin sen ?" Polisler sahaya giriyor. Yönetmen rejiyi birakip sahaya daliyor ve kameramani dövmeye basliyor. Mac bir Yesilcam dramina dönüsüyor.

11 yorum:

Feridun Bitir dedi ki...

bu recep hikayesi gercek mi sahiden?

Borges dedi ki...

Feridun Bitir: bire bir kitaptan buraya aktardim. Isimler filan da veriliyor, sanmam ki yalan olsun..

liverpoolandkop dedi ki...

Ya bu Recep olayına, Star'ın kuruluş çocukluğuma denk geldiği ve her maçı dikkatle izlediğimi düşünüce hiç inanasım gelmedi, hiç böyle bir olay hatırlamıyorum. Hem koskoca Star'ın (ki kurulduğunda sahibi Ahmet Özal'dı.) spor servisinin tamamını kaptıracağına hiç ihtimal vermiyorum.

İnsanları güldürmek için abartılmış bir yazı gibi geldi bana.

Borges dedi ki...

matthias chevalier: Hak veriyorum, ayni süphe bende de olustu. Lakin bir adam isim vere vere böyle bir yalan atabilir mi ? Keza yukaridaki olaya da ben inanmak istemedim ama Turgay Seren bugün hala hayatta olan insandir. Dogrulatabilir, keza oradaki isimler de söz konusu..

Bir adam kitap yazacak, dogru olup olmadigi cok kolay bir sekilde kanitlanabilecek konuda yalan söyler mi ?

Emin olamadim ben. Ama yazan budur.

liverpoolandkop dedi ki...

Bence söyler.
Mesela yeni yada tanınmamış bir yazarsın, bu tür 1-2 haberle basına çıksan, Turgay Şeren'den bir tepki yazısı yesen, birde Saba Tümer'e çıktın mı gel keyfim gel.
Kitabın o güne kadar 10 sattıysa, o günden sonra 100 satar.
Şöhrette kaymağı olur =)

Adsız dedi ki...

Yanlış hatırlamıyorsam bir yudum insan isminde bir programda ben zeki müren turgay şeren olayını dinlemiştim.Belki bu kitaptan alındı belkide turgay şeren anlattı tam hatırlayamadım ama.
Multescu gibi hocaların adını duydukça içim acıyor bir dönem kayserisporda da hocalık yapmıştı.Multescu Kayseriye gelirken ben ekibimle gelirim diyor sağlıkcısı masör vs.yönetimde kabul ediyor.Maç içersinde yada antremanda sakatlanan adamlara romanyadan getirdiği sağlıkcısı bakıyor bir dönem sonra futbolcular şüphelenmeye başlamış adamlar tedavi oluyoruz derken adam bunları daha da beter hale getirmeye başlamış.Gizlice yönetime söylemişler.Araştırınca multescunun ekibindeki sağlıkcının sağlıkla yakından uzaktan alakası olmadığı anlaşılmış belirli bir süre sonrada gitmişti multescuda ekibide.Bir dönem romanyadan eski yugoslavyadan kim varsa alınıp geliniyordu.Türkiye 1 numaralı ekmek kapılarıydı.

mondo trasho dedi ki...

şirahman berberoğlu şirin berberoğlu olarak tanınıyor daha çok. hatta balıkesirspor!u da çalıştırmıştı birkaç yıl evvel.

joeyknish dedi ki...

Ünlü bir mizah yazarının isminin konma hikayesi... Yazarımızın anası hamile ya da yeni doğum yapmış..Babamız da Beşiktaş'ın maçında...İlk golü kim atarsa oğluna onun ismini koyacağına ant vermiş..Maçta Beşiktaş lehine penaltı...Topun başına Sanlı kaptan geçmiş...Vuruşunu yapmış, tam oğlanın adı Sanlı olacakken kaleci topu çıkarmış, pozisyonu takip eden Vedat Okyar golü atmış ve Vedat Özdemiroğlu abimizin adı da rakip kaleci sayesinde Sanlı'dan Vedat'a dönmüş...

floridian dedi ki...

bu gol atma uzerinden isim koyma demek ki cok yaygin.

bir arkadasim da oglunun ismini bu sekilde koymaya niyetlenmisti. gel gelelim golu o zamanki polonyali yildiz kosecki atinca, golun asistini yapan erhan'in ismini koymustu arkadas. hangi mac hatirlamiyorum simdi..

Borges dedi ki...

Vedat Özdemiroglu hikayesi güzelmis.

Bu gol atma ve isim koyma devam ediyor aslinda. Farkli boyutta olanlari var, Gökdeniz'in barca galibiyeti sonrasi orada cocuga "Barcelona" isminin koyulmasi gibi.. sanirim uzunca bir süre de devam edecektir, yalniz ben yabanci da olsa sözümü tutardim abi ;)

Sinan Yılmaz dedi ki...

:) Bence de Kosecki Erhan'dan güzel isim ayrıca