25 Mayıs 2010

Bernd Hölzenbein.!



Dünya Kupasinin oldugu yilin en sevdigim tarafi sürekli olarak gecmis Dünya Kupasi maclarini yutuplarda filan bulamayacaginiz ölcüde genis özetlerinin televizyonlarda verilmesidir. Müller yazisini yazdiktan sonra Gerd Müller'in önemli goller attigi 1970ve 1974 Dünya Kupasi maclarini izlemem bir tesadüf olsa gerek.. Müller'in Bayern Münih'e transfer olmasinda keza Maier ve Beckenbauer hikayelerinde oldugu gibi sans faktörünün önemi oldukca fazla.. Insanin bazen gercekten bu hayatta büyük basarilar icin bazen sansa da ihtiyaci oldugunu düsünüyorum artik. Oysa yirmili yaslarda rastlanti dediginiz vakit onu nedenselligin karmasik isleyisini bilmememizden baska bir sey degildir diye tanimlayip kestirip atardim ama artik öyle degil..

Hemen herkes Bernd Hölzenbein ve 1974 Dünya Kupasi finalindeki yaptirdigi penalti konusundaki spekülasyonlari bilir oysa daha da dikkat cekici bir ayrinti da Almanlarin Kupasi olarak da cevrilebilecek olan Frankfurt'un finalde Borussia Mönchengladbach'i devirerek kazandigi 1979/80 UEFA kupasidir. Bugün 420 Bundesliga macinda attigi 160 gol ile Frankfurt tarihinin en golcü ismi olan Holzenbein'in belki de en ilginc sayilayacak olan tecrübesini finalinde Gladbach'i devirerek ulastigi UEFA kupasinin ikinci tur macinda yasamistir zira..

..Dinamo Bükres evindeki maci 2-0 yenmistir. Almanyadaki ikinci macin 89.dakikasinda skor 1-0 Frankfurt lehinedir ve fakat böyle bitecek olsaydi Frankfurt UEFA kupasini kaldiramazdi. Peki ne oldu ? Maci uzatmaya götürüp Dinamo Bükres'in sonrasinda elenmesini saglayacak olup Frankfurt'a UEFA kupasini getirecek yolu acan golü anlamamiz icin birinci paragrafa geri dönmek gerekir..

4 yorum:

Rigaudeau dedi ki...

ilk paragarafın üzerine de söylenebilecek pek birşey yok herhalde, çok acayip bir anektod:)

outlaw dedi ki...

"Oysa yirmili yaslarda rastlanti dediginiz vakit onu nedenselligin karmasik isleyisini bilmememizden baska bir sey degildir diye tanimlayip kestirip atardim ama artik öyle degil.."

nedenselligin karmasik isleyisini tam olarak cözemememizin payinin cok büyük oldugunu düsünmekle beraber, nedenselligin bazi seyleri tek basina aciklamakta yeterli olmadigi kanaatindeyim.

birkac gün önce ben de bu konu üzerine yazmistim:

http://gueneslipazartesiler.blogspot.com/2010/05/ben-nasil-ben-oldum.html

Borges dedi ki...

Cagri: Aslinda cok sey var da:))

Outlaw: Okuyorum simdi..)

varol döken dedi ki...

ne zaman neden sonuç işlerini düşünüp çıkmaza düşsem açarım adnan şenses'i açarım ufak rakıyı bakarım keyfime...

neden saçların beyazlanmış arkadaş
sana da benim gibi çektiren mi var?

:)