28 Ağustos 2010

Hold On To You.!




Öncelikle (Müzik güzel Hbb sağolsun) bloglar üzerine dönen tartışmanın da yanlış yere doğru kaydığının üzerinde duralım. Benim derdim ortadadır. Bugün bu konu üzerinden bana yazan, sana değildi diyen ya da küfür eden benim gibi bloggerlar bugün benim derdim değil yarın hesaplaşırız onlarla. Mesele bugün çok başka.. Konunun zaten buraya gelmesi için ufak bir cinlik de düşünülmüş.

Siz Marca'nın ya da Guardian'da hiç tanımadığınız bir çalısanın hakkını arayacak kadar emek savunuculuğu yapıp kime olduğu belli olmayan yönlendirmelerle buradaki insanları suçluyorsunuz. Doğrudur. Haberlerini çaldık ve çırptık. Ben nerden bileyim Misimovic'in menajerinin ne söylediğini ? Hemen herkesin bu bilgiyi Misimovic kankamdan değil de bir muhabirin yaptığı haberden alıntıladığımı düşündüğünü sanırım ya da 'biz' sanırız.

Ama yine de burada içerisine tonla yorum kattığımız haberlerin ayrıntısı olsa da bir kazanç sağladığımız ortada. Ayıp ediyoruz biz ama sizin emek savunuculuğunuz karşısında ise utanıyoruz. Ve ama bekliyoruz ki:

Bizzat yeri gelince çalıştığız gazetelerin sömürdüğü emekleri, faydalandığı ama karşılığını vermediği sömürüleri yazın. Emek savunuculuğu adına Marca'da çalışan gazetecinin olduğu gibi buradaki biz gariban bloggerların da emeğinin savunuculuğunu yapın.

Bugün burada yazan, çizen arkadaşların tanınma ihtiyacını fırsat bilip onların size verdiği emeğin üzerine oturulmasına ve karşılıksız bırakılması karşısısında da sesiniz çıksın. Emek savunuculuğu yapın. Marca'dakinin hakkı tamam da biz daha beter durumdayız.Kendi köşenizden ama patronunuza ama potansiyel patronlarınıza da bir ayar çekin de samimiyetinizi görelim.. Ayrıtılar için bana gelin tek tek göstereyim.

Bir kişi değil.. üç kişi değil çokca kişi. Bir kanal değil iki kanal değil onca gazetenin web sitesi..Kendisi. Muhattaplarım mail atsın hepsine söyleyeyim nerede 'gerçek' emek hırsızlığı oluyor. Köşemetaşıyacağım ve bunun hakkını koruyacağım diyen gelsin bana. Bir yoruma bir 'bu takım valla boyle değil ama işte yani' diyene milyon dolarların akıtıldığı bir ortamda onca yazıya ve emeğe tek kuruş ödenmemesinin de hesabını sorun.

Bizim yaptığımız amatör ruha aykırıdır belki ama sizin yaptığınız değil profesyonelliğe insanlığa sığmıyor.

Bir insan ancak bunları da dile getirdiği vakit Marca'nın çalışanının hakkını gerçekten aradığına inanacağım ve diğer türlü işaret ettiği yerin otomatik olarak harekete geçeceğinin farkında olarak tüm bunların dışında olan kavgayı 'bilinçli' olarak tetikleyip bu kaos ortamından kendisine çıkar sağlama amacı güden dangalak olarak belleyeceğimdir.



Olur da emek hırsızlarına karşı kendi yazdığı yere ayar çekip potansiyel patronlarıyla emeğimizin kavgasını yaparsa ben de yukarıdaki söylemler için özür dileyeceğim.

Ancak o zaman ben yüzlerce futbol blogunun olan onca postun milyon tane bilginin akıtıldığı yerde kör topal birisinin yukarıya çıkış ihtimali olduğu yerde yazılan eleştirileri 'yerimizden etmesin bunlar bizi' kayıgısıyla yazılmadığına inanacağım. Ne kadar art niyetliyim diyeceğim kendime.

Bakın diyorum ki çok basit.. ciddi anlamda sömürülme var.

Futbol bloglarını bırakın yazarının okuyanın dahi sürekli kılacağı bir birikimi mevcuttur artık. Başarıları onlara "Futbol Blog" adı altında Televizyon programı yaptırmış, medyada köşe ayırtmış,her türlü beslenmişsiniz ve artık toplu toplu değil tek tek programa çıkarmışsınız..

Karşılığında hiçbir şey ödemeden.

Gazetelerde köşe de verip dergilerde yazdırıp radyolarda yorumculuk yaptırıp onların topladığı ve yorum kattığı haberlerden tek başına radyo programları da oluşmuş. Tüm bu birilerinin harcadığı emekten birileri sürekli beslenmiş.

Tüm bunların karşılığında tek kuruş kimse para almamıştır. Almanyada arkadaşımın çalıştığı ne gazetesi ne televizyonu olan basit bir web sitesinin insan emeğine duyduğu saygının milyonda biri burada gerçekleşmemiş. Marca'nın Guardian'ın emeği boşa gidiyor da çokca da alıyorlar, derdiniz olmasın. Etik mi dersin emek hırsızlığı mı başka ne dersen de ama buradan başla önce ki samimiyetinin boyunu görelim.

Almanyada bunu söylesem bana kimse inanmaz. Bir insana düzenli bir şekilde TV programı yaptırıp yorumcu kimliğinden faydalanıp beş kuruş parayı bırakın yol parasını dahi vermiyorsunuz.. İnsanların çaresizliğinden ya da hayallerine ulaşma sevdasından FAYDALANIYORSUNUZ. Bu garibine gitmiyor da Guardian v.s..

Biz blogu araç edinip kariyer yapma heyecanı içerisinde olan insanlar değil daha çok emeğimizi gösterip medyayı araç haline getirip blogu sürekli kılma peşindeyiz. Uçuk filan ama işte hayal filan..

Yazılar bu işin bir ayrıntısıdır. Bir yorumun arkasında sayısız doksan dakika ve onlarca saat Marca'sından Fanatiğine kadar okuma süreci yatar. Bir şey aracı olsun da bu rüya bitmesin olan derdimiz size batıyorsa korkmayın.. Yerinizi almak niyetinde değiliz futbol izlemek ve üzerine konuşacağımız ortamı yaratmak istiyoruz sadece..

Marca çalışanının hakkını arayan emeksavunucusu asaletli gazeteci arkadaşlarım, bizim alnımızda neden bu işten para kazanmak haram emeğimizin sömürülmesi sevap yazıyor ? Neden bizim emeğimiz üzerine bir yazı döşemiyorsunuz.? Neden burada sürekli olan ve olacak saf duygularla bezenmiş çatışmaları tetikleyip köylü kurnazlıklarıyla çıkar sağlama peşindesiniz ?

Marca'nın emeği için blogger'a geçirmek e guzel. Size ayrılmış köşelerinizden yazacak onca yazı arasından bunu buluyorsunuz tamam. Halkın da buna ihtiyacı var.Yazdığınız yer başta olmak üzere emek hırsızlığı konusunda çok daha beteri var ortada. Yazın lan işte.. Onca emeğin peşinde ne güzel adam diyeceğim ama olmazsa da tüm bu yapılanın nasıl bir samimiyetsiz olduğunu sık sık söyleyeceğiz maalasef:((

Twitter'imda sayısız medya insanı beni izler iken teker teker kendimi ve bazen bu işi meslek edinme gibi uçuk hayallerimi baltalıyorum ama ortada olan ortada.

Bana bugün bu konu hakkında dert yananlar dahi şu kıytırık yerde yazdığım yazıdan bile korkup aman yazma diyorlar. Haklı .. Adamların evi, çoluğu çocuğu var. Bugün olmasa da yarın yine oradan ekmek yeme ihtimali de var. Çaresizlik ne boyutta anlamış olduğunuzu düşünüyorum.. Buna eğilin. Buradaki emeğin peşine düşün..

O bunu şu bunu demiş siktir edin. Konu yukarıda ve sizin gibi her biri muhteşem birey olan insanlar tarafından Etiksel Emeksel sorgulanmayı bekliyor. Hadi bakalım...

8 yorum:

kakam gelmis olamaz mı dedi ki...

Merhaba,

Kişisel fikrim böyle bir argümanla gelen kişiyi muhatap alıp bu kadar sayfa yazı yazman olsa olsa emek israfıdır. Bir gazetecinin bu derece kendi halinde bir bloga saldırmasının nedeni olarak aklıma tek bir şey geliyor. Bu tarz futbol bloglarının artması ve popülerleşmesiyle esasında işlerini iyi yapmayan spor gazetecilerin eksikliği ortaya çıktı. Kendi açımdan konuşacak olursam birkaç sene önce blogları keşfetmemle beraber futbol konusunda eksik kalan birşeylerin tamamlandığını farkettim. Pek çok insan da böyle düşününce kaliteli medyamıza rağbet azalıyor. Adamları işinden ediyorsunuz kısacası esas mesele budur. Sonuç olarak ortaya çıkan tablo şudur: ortaya çalınacak bir emek dahi koyamayan bir grup insan gelip burda Marca'nın emeği üzerinden tartışıyor. Trajikomik bir durum değil mi?

stalker dedi ki...

"lenin'in işaretiyle ayaklandı partizan" diyorsun ve gittikçe gözümden düşüyorsun, çok da sikinde olmaz ama belirteyim yine de.

ben ve alp bu meseleleri 1.5 sene önce de yazıyorduk. kimsenin fişteklemesine ihtiyaç duymayacak kadar çevremizde olan biteni gözlemleyip yargılayabiliyoruz çok şükür. çok ayıp ettin borges. böyle ucuz, türk sağının dış mihraklar sakızı gibi bir anafikir ortaya koyman hakikaten vahim.

Borges dedi ki...

Stalker: Sen samimisin. Alp'ın da kendi doğruları kavgaları var. Chao Grey BİY oluşumu kavgası da var. Bunlar hep vardı ve sanırım ne olursa olsun hep olacak ve ben bunları hep görürdüm hal hatır sorar gibi nedenini sormanın dışında üzerine düşmezdik.

Benim meselem bugün başka. Aceto Reiss geyiğini yaparız da sonra ama önce bu samimiyetsiz eşliğinde birileri gerçek anlamda emeğin sömürülmesi hakkında ses çıkarsın.

Bu benim derdimdi. Ama öyle ama böyle. Ben dertleniyorum burada. Onca yazı paragraf yazıldı Borges hakkında blogunda. Bir şey diyor muyuz ?

Bunlar ne ki ?

Bloggerların yazdığı her şey samimi. Küfür ediyor adam, boşveriyorum. Dürüstçe derdini anlatıyor ama bunların içerisine köylü kurnazlıgı ile atlayanların üzerinden ben kendi sorumu soruyorum. Bırakın da su emeğin haklarını arayalım..

Daha sonra sabahlara kadar..

jacques dedi ki...

Biz de karaladık;

http://salliyoruz.blogspot.com/2010/08/blogger-mafyas.html

mute dedi ki...

Norvec'te yasamaya basladiktan sonra tanidim bu grubu. Sonra da evvel zaman once dagildiklarini ogrendim. Sans iste. Guzel gruptur, Borges. Okuyucularina tavsiyem diger sarkilarina da bir goz atmalaridir.

alihoca dedi ki...

Sn Stalker;

Diğer yazılarını bilmiyorum ama

http://stalker-21.blogspot.com/2010/08/ust-bloglar-meselesi-kral-crlcplak.html

Tez ciddiyetindeki şu yazında bile emeğin, medyada bu işten ürettiklerinin ederinden çook para-ekmek yiyenlerden fazlaca yeteneğin işareti varken;

Dağhan(mıdır nedir?) gibi yediği ekmeğin tabağından uçup gittiğini fark eden birinin telaşlı saldırısı karşısında;

Borges gibi bilgi, birikim, uslup ve emek yoğun üretim yapan bir değerin Haklı bir alınganlık göstermesi sonrasında,

Yakın geçmiş kokan kimi eleştirileri yersiz ve zamansız gündeme taşıman kimin ekmeğine yağ sürer bilemedim doğrusu?

Bugün medyada üretilenlere bakıp üretenlerin yedikleri haram değildir diyebilen var mıdır?

Büyük ve ezici bir çoğunluk için sadece yedikleri değil içtikleri de haramdır diyebileceğimizi varsayarsak;

Bahse konu olan amatör blogerler arasında profesyonelliğe geçmeyi, yeteneği, bilgisi, birimi, üslup ve emeği ile anasının ak sütü kadar (helal) hak edenlere, bloger arkadaşlarının çelme takmaktan ziyade destek olmak yakışır.

Gibi geliyor.

Lütfen medyada tuttukları köşelerin ellerinden kaçmakta olduğunu fark edenlerin şimdi tekil sonrasında olası çoğul saldırıları karşısında biri birinizi yemeye yok etmeye başlamayın.

Başlamayın ki, spor blog ve blogerlarının medyada yer edinişi, basit ve geçici bir moda esintisi olarak kalmasının. Kalmasın ki bu toplumun medyada ki vasıfsız dinozorlara ebedi mahkûmiyeti son bulsun.

Saygılarımla

volkan bey dedi ki...

abicim hoşuna gittiği, zevk aldığın için mi yazıyosun yoksa başka bi şey için mi? biz seni okuyoruz, memnunuz ama bundan tatmin olmuyosun.

yazma o zaman kardeş. ben de daha okumam zaten. nası bi yangın çıkardınız ama anlamıyorum ve hakkaten yakıştıramıyorum. uzun süredir ara sıra bakardım, bi süredir sık sık bakıyorum...

blogun "amatör". ve bu yüzden seviyorum zaten. futbolla ilgili yazılarını okurken seni tanıyorum, seni anlıyorum ve bu da güzel bi şey. ama son yazılarını sanki sen diil başka biri yazmış. olmadık bi kavgaya girmişsin, gereksiz. daha da büyümeden dön allaşkına.

"amatör":işini para için değil sevdiği için yapan insandır. zevk için yapar.

ve bu güzel bi şeydir. amatör ol.

mtunay dedi ki...

borges neden sürekli cevap verip kendini yıpratıyosun? kendisi gibi düşünmeyen herkesi ergenlikle suçlayan insanlara laf anlatamazsın. boşuna uğraşıyosun.