7 Eylül 2010

Mourinho Kanunları.!



Şimdi ben Bild'den aldım ve o da Marca'dan.. O nereden almış onu bilemedim bak.. Bir daha da bu takibi gerekli görmedikçe yapmam bu da son olsun.

Çok başarılı bir insan olmasından dolayı bence onun hakkındaki her detay önemlidir. Özellikle çalışma stili daha bi mercek altına alınmalıdır derim ben. Bizzat o demiştir ki Christiano Ronaldo çok çalışkan.. Ve dahası Fatih Terim'den Louis Van Gaal'a ve Mourinho'dan Ronaldo'ya kadar pek çok 'kibirli' insanın belki de bu özelliği nedeniyle azimli ve çalışkan olduklarının altını bir daha çizelim..

İmdi on tane Mourinho kuralı şuymuş:


1- Patron sadece O'dur.!

Takımla ilgili olan her şey ondan sorulur ve onun kontrolü altındadır. Tatilini dahi iki haftaya indirip klubün içerisindeki herkes ile konuşarak takıma hakim olmak istedi. Tesadüfe yer bırakmayacak şekilde her detay ile ilgileniyor ki temizlikçi kadına dahi zaman ayırıp onunla konuşma ihtiyacını hissediyor. Klubün içerisinde olan her insanın görevinin tam olarak ne olduğunu algılamaya çalışıyor ve kaç para aldıklarından/ isimlerinden bağımsız bir şekilde tüm oyunculara da eşit mesafede yaklaşıyor. Takımı ilgilendiren her kararı sadece o verir.. Patron birdir ve Real Madrid çalışanları da onun işçileridir..

2 Önce Disiplin.!

Kim geç kalırsa takımla antrenman edemez. 9.30'da otobüs kalkar ve 9.31'de gelen evine geri gider. Gerekirse bir oyuncu eksik sahaya çıkarım ama onu takıma almam diyerek tavrını net bir şekilde ortaya koyuyor. Sakat oyuncular bir saat önce gelmek durumundadır ve sonrasında doktor raporu eşliğinde bizzat kendisi onun takımla beraber antrenman yapıp yapmayacağına karar verecektir. Sürprizleri sevmez.. Otobüs içerisinde oyuncular telefonlarıyla konuşabilir ama telefon sesi ya da melodisi yasaktır. Kimse bir diğerini çeşitli müziklerle rahatsız edemez bu yasağın altında yatan mantık..

3. Biz bir takımız.!

Antrenman yerinde 8 masalı ve dört oyun konsolundan oluşan tek bir dinlenme odası vardır. Antrenman öncesi ve sonrası herkes sadece burada dinlenir.

4 -Hotel Kanunları.!

Evde oynanılacak olan maç öncesi bütün oyuncular Mirasierra otelinin suitlerinde kalmak zorundadır. Barlar ve Pay TV'ler kapalı ve oda servisi yasak.! zararlı olacak kimi şekerli içecekler filan sorun yaratabilir diye böyle bir önlem alınmış ve elbette tüm takımın beraber kahvaltı edilmesi de bir zorunluluktur.

5. Antrenman Metotları.!

O bir Antrenman manyağıdır diyebiliriz. İşine çok fazla önem verir ve her antrenmanın en küçük detayı dahi önceden onun tarafından belirlenir. Onun önündeki maç için hem rakip takımın ve aynı zamanda kendi takımının tüm bilgilerinin yer aldığı yüz sayfalık notları olur.. Yenilikçidir. Bazen takımın eksik kalıp rakibe karşı daha az sayıda oyuncu ile mücadele edeceğinin bilincinde antrenmanlar yaptırır. On tane forveti altı tane savunma oyuncusuna karşı oynatır. Maç 2-0 başlar ve tam doksan dakika sürer antrenman.. Ne eksik ne fazla.! Keza olası bir oyuncunun kaleye geçecek olmasını dahi şimdiden belirleme çabası içerisindedir. Genelde top her zaman antrenmanların içerisinde olur..

6- Antrenmanlarda her zaman sadece o bulunur.!

Bu şekilde yaparak oyuncuların bir kısmının motivasyonunun kaybolmasını engeller ve antrenmanlarda sertlik görmek ister.. Fiziksel teması savunur ve sıklıkla 'bunu ingilterede faul diye çalmıyorlar' diyerek daha da mücadeleyi arttırıcı yaklaşımları vardır. Antrenmanları seyredenler geçmişe göre daha agresif bir görüntünün olduğunu söylerler..

7 Tasarruf.!

Aslında o Kolarov, Gerrard, Di Maria ve Maicon'u istedi ve fakat onların istediği rakamı duyunca yöneticilerine 'bu kadar para ödenmez' deyip sadece Di Maria'yı aldırdı.

8 Real Madrid'in Değerleri.!

Bunlara önem verir. Anlaşmayı yapmadan önce tüm bu değerlere hakim birisinin kendisine her şeyi anlatmasını istedi ve Raul ile bu şekilde buluştu. Hem onun kitabının tanıtımında hem de vedasında orada olmaya özen gösterdi.

9- Altyapı.!

Real Madrid'in geleneğinin dışına çıkıp altyapıya önem veriyor. Tüm altyapı takımlarında bulunan oyuncuların kendisine tanıştırılmasını sağladı ve oradan ikisini (Mateos ve Morata) A takımına aldı.

10. Medya Starı.!

Medyanın kendisinden beklentileri var ve bu onu muhteşem bir şekilde karşılıyor. Tüm ilgiyi kendisine çekerek takımın sessiz ve sakin bir ortamda çalışmasını sağlıyor. O bu açıdan bakarsak Medya ile savaşabilecek ya da onun ilgisinden bunalmayacak belki de tek insan. Tüm yükü üzerine alır iken pek de zorluk çekmemesi onu bu alanda dünyanın tartışmasız en iyisi yapıyor.. Başarılı ve popüler olan insanların kaçtığına o bilinçli olarak bulaşıyor..

2 yorum:

bahtiyar dedi ki...

"Otobüs içerisinde oyuncular telefonlarıyla konuşabilir ama telefon sesi ya da melodisi yasaktır."

eyvallah diğerleri iyi güzel de buna takıldım. oyuncunun telefonla konuşması diğer oyuncuları rahatsız etmeyecek, telefonun melodisi mi rahatsız edecekmiş. tabii bu benim gereksiz şeylere takılan bir adam olmamla da ilgili.

Metonet dedi ki...

sadece 10.maddeyi galatasaray'da yapan biri olsa son 2 sene başarısızlığı ve arda sorunu diye bir şey olmazdı. Zamanında terim'in yaptığı.