28 Eylül 2010

Ralf Rangnick.!



Yaklaşık on-on iki yıl önce "Aktuelle Sportstudio' programında bir maçın analizini tahtada mutheşem bir şekilde yaptığı günden beri onun adı 'Profesör' olmuş durumda.. Ama o bunu fazlasıyla hak ediyor.. Bir röportajını okuduğunuz vakit 50'lerden günümüzün takımlarına kadar olan kilit taktikleri, oyuncuları ve her şeyi bulabilirsiniz..

Alman futbolunun içerisinde çok değerli bir isimdir Ralf Rangnick.. Samimi olmak gerekirse saf futbola olan tutkusu inanılmaz bu adamın. Zamanında en büyük tutkusu Sacchi'nin Milanı ile Valeri Lobanovsky'nin Dinamo Kiev'i.. Ama en çok da 'o' Milan.. Sadece büyük takımları değil.. Bir seferinde serie A'ya yeni çıkmış Zeman'ın Foggiasına kafayı takmış.. Karısıyla o bölgeye tatile gidiyor ve her öğlen Zeman'ın antrenmanlarını izliyor filan..

Bir defansif orta saha idi o.. Ama öyle oyun açan, oyunu yöneten Nuri,Emre,Xavi filan değil.. Kesici. Markajcı.. Antrenörleri memnun ediyordum ama futboldan bu şekilde pek keyif alamıyordum diye de ekliyor ve sanırım bu da adam adama savunmayı bugün küfür gibi algılamasında etkili olsa gerek..

Hoffenheim bölgesel ligden zirveye oturur iken maddi destek almıştır ama bu ortalama bir Bundesliga takımı seviyesindedir. En büyük parayı 7-9 milyon arası Carlos Eduardo'ya verdiler ve diğer bütün transferler beş milyon euronun altında genelde isimsiz futbolculardan oluşuyordu.. Hopp'tan daha fazla Hoffenheim'in başarısında etkili olmuştur.. Geçmişinde benzer bir macera daha vardır Thomas Tuchel'in de kadrosunda yer alıp ikinci Bundesligaya kadar taşıdığı..

Spor ekonomisi okumuştur ama antrenörlük mesleğindeki gelişimini daha çok kendi özel çalışmaları ile başarmıştır. İtaya'ya ya da Dinamo Kiev'in antrenmanlarını seyretmek adına o tutkuyla seyahat eden adamdan bahsediyoruz..

Stuttgart'ın alt yapısının başında bulunan Helmut Gross bu güzel adamı yanına alınca orada başlıyor çok şey. Michael Fink analizinde size Stuttgart eğitimli bu oyuncu dediğim zaman taktiksel açıdan çok iyi eğitilmiş olduğunun altını çiziyorsam bunun nedeni Helmut Gross ile Rangnick'in oraya yerleştirdiği sistemdir.. Onları ayrıcalıklı kılan alman futbol kültürüne oldukça ters gelecek biçinde taktiğin ağır bastığı, adama dama savunmaların olmadığı ve defansif orta sahaların da bir futbolcu konumunda olduğu farklılık..

Thomas Tuchel kendisine yeniden futbol oynamak için geldiğinde onu bu alt yapının içerisine yerleştiren adamdır da.. Rangnick'ten ziyade Thomas Tuchel'i farklılaştıran bu şahane futbol kaçkını adamların yaptığı tartışmaların ortasında eğitimini almasıdır. Elbette Tuchel'in aynı şekilde spor bilimi ve psikoterapi üzerine eğitim görmesi de onu farklı kılacaktır. Belki bu yüzden sadece o diğerlerinin aksine Haka dansı ile oyuncuları hazırlamak gibi farklı motivasyon tekniklerine sahip olacaktır lakin Tuchel dediğinizde tüm Almanya 'Taktik dehası' diyorsa temeli burada atılmıştır..



Bugün Schalke takımında iken asistanı olan Mirko Slomka'nın çalıştırdığı Hannover.. Onun eğittiği Thomas Tuchel ve Mainz.. Başında teknik direktör olduğu Hoffenheim zirvede.. Dahası onun kurduğu sistem içerisinde yetişmiş olan Freiburg teknik adamı Robin Dutt ve Alman milli takımının teknik direktörü Löw.. Tüm bunların oluşumunda Rangnick'in katkısı büyük..

Şimdi bu hafta sonu ikisi karşı karşıya.. Bir dönem oyuncusu ve sonrasında onu teknik direktörlüğe atayan Rangnick artık onun rakibi olmuş durumda.. Birisi Tuchel'i durduracaksa bu bence Ralf Rangnick'tir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Bundesliga'yı senden okumak çok keyifli dostum. İzlemek için zaman bulamadığım lig hakkında bir çok şey öğrendim sayende.

"...Thomas Tuchel'i farklılaştıran bu şahane futbol kaçkını adamların yaptığı tartışmaların ortasında eğitimini almasıdır..."

Bu cümledeki "Futbol kaçkını" tabirine de ayrıca bayıldım :)