7 Ocak 2011

Kuranski.!



Kim ne derse desin sonuç şudur arkadaş: Yıllık 6 milyon euro net.! Almanya'da şu rakamı alabilmesi için kabaca klubün kasasından 11 milyon euro çıkması gerekir.. huh.! Rusya işte bu diyoruz ama sadece para mı ?

Gelişiyor ve maalasef bana göre Türkiye Süper Liginin önündedir. Biraz değil baya baya.. Biz de Galatasaray UEFA'yı aldı ama burada hem Zenit hem de CSKA son dönemde aldılar. Rubin Barça'ya taş çıkartıyor.. Arşavin'i onu bunu büyük liglerin büyük takımlarında ve dahası 2018 Rusya sonrasını düşünürsek bu fark açılacaktır.



Kuranyi'nin Rusya hayatı ve performansından ziyade Rusya ligine dair anlattıklarına bakıyorum daha çok.. Benzeşiyoruz da biraz.. "Burada stadyumların içerisinde taraftardan çok polis var" diyor.. Ortalama seyircinin on bin kişi olduğunun üzerini çizer iken her şeyin olduğu yerde en büyük eksik bu diyor.. Dinamo misal beş bin kişi ortalama ile oynuyor maçlarını. Bizden ileri olduğu kısım sanırım şudur:

"Für jede noch so kleine Tätigkeit steht Personal bereit." (Klubün içerisindeki en ufak bir probleminiz için dahi size yardım edecek bir görevli var)

Profesyonellikten bahsediyoruz..



E bakın kim bu ? Dinamo'nun eski futbolcusu ve takımın sportif direktörü Konstantin Sarsania. Biz daha buraya bile gelemedik ki.. Almanya yakın zaman içerisinde Kahn ile beraber -bana göre- profesyonelliği bir üst aşamaya taşıyacak.. Zira Oliver Kahn tek başına eski futbolcu olmanın yetmeyeceğini dile getirir iken 41 yaşında master yapar iken işletmesinin üzerine bir de "General Manegement" ve yanında daha " Sportmanegement" okuyor ve biz hala daha taraftar iş adamlarının abuk subuk kararları altında cebelleşelim duralım..



Kamp yaptıkları yerde oyuncular için kütüphanenin(bizde de okey masası var.!) de olduğunun altını çiziyor. Her şey muazzam diyor.

Şimdi Kuranyi kendi taraftarları tarafından yılın en iyi oyuncusu seçildi. Oysa elde patlama ihtimali oldukça fazlaydı bu adamın.. Magath harici hiçbir teknik adam altında tutunamadı aslında.. Yıllığına 6 milyon vermekle iş bitmiyor maalasef.

Misimovic'i biz Kuranyi'yi onlar aldı. Bana dün sorsaydınız Kuranyi'yi boşverin Misimoviç'i alın derdim..

Vaktim olsaydı da ikisinin yaşadığı sorunları ve demeçleri karşılıklı şuraya oturtsaydık.. En azından eksik olanın ne olduğu konusunda biraz daha fikir sahibi olabilirdik..

Rusya'nın pek çok kusuru var ve fakat ileriye doğru bizden çok daha emin adımlarla gidiyorlar..

Bi de 6 milyon.. Kılçıksız.! hala inanamıyorum da tekrar edesim geldi. Net 6 milyon.. Ne Mesut ne Schweinsteiger kazanıyor bu parayı.!

8 yorum:

İsmail Şayan dedi ki...

Borges Merhaba,

Rakamları görünce kafama takıldı, Almanya'da vergi oranı nedir?

Kabaca %50 olsa 9 Milyon yapıyor. Bunun dışında başka bir şey mi var(prim şu bu dahil hesap mı mesela) yoksa vergi oranı %70 civarında mı? Biraz detaylıca yanıtlayabilirsen müteşekkir olurum. Olmazsa da canımız sağolsun :)

Borges dedi ki...

Hebenneka: Ben biraz usta senin hesabı anlayayamadım. 9 milyon alan yüzde 50'sini vergiye verse eline 4,5 net kalır. 4,5 vergi öder.

Almanya'da futbolcuların ödemesi gereken vergi oranı yüzde 45.

11 milyon klubünden yıllık alan futbolcu yaklaşık kabaca 5 milyonunu vergi olarak verir 6 milyon eline net kalır..

yine anlatamadıysam bir daha deneyebilirim. Sorunun cevabı yüzde 45..

medyenli dedi ki...

abi be konuyla alakasız olacak ama aylar once '' gel diyorsun'' başlıklı bir yazı yazmıştın.(http://devrimderki.blogspot.com/2010/11/gel-diyorsun.html)

çok gariptir ki gecenin bu saatinde sanki ordan oraya zorunlu göçe uğramış, sılaya müthiş özlem duyan, yapayalnız kalmış bir ruh hali içindeyim. sebebi de bu yazın. okudum ve yine o ilk okuduğum andaki 'altına imzamı atarım' psikolojisine büründüm. arada yaz abi be güzel oluyomus

İsmail Şayan dedi ki...

Doğrusun Borges, ben hata yapmışım, kafa pelte kıvamına gelmiş benim... Gece gece anlamaya uğraştırdıysam kusura bakma.

Bendeniz brüt üzerinden ayıklama yapmayıp, netin üzerine vergiyi koymuşum :) Öyle olunca nete 6, yüzde elli vergiye 3 deyip 9 bulunuyor. Maliyeci olmazmış benden batırırmışım hazineyi, vatandaş severdi ama deyip teselli bulayım :)

Borges dedi ki...

Hebenneka: Bu postun ilk halinde rakam 13 milyon idi sonradan 11 olduğunu anladım. Kafa gidip geliyor benim de.. Olur öyle;)

Medyenli: Böyle geceleri kalırsam o yazılar çıkıyor gündüzleri başka. Bir gün yine bir şeye kederleniriz ve bir şeyler yazılır mutlaka.

Sağolasın futbol dışı konuların da okunduğunu hissettirdiğin için.

İsmail Şayan dedi ki...

Sevgili Borges, bu iş iyice komik oldu ama yine de söylemek lâzım. Benim kafa şu an yerine geldi galiba. Doğrusu 8,7 olmalı gibi geliyor bana.

Vergi dediğimizi kazanca göre hesaplamamız gerek. Adamın eline 6 geçiyorsa bunun %45'ini vergi olarak istiyorlar, yani 2,7 milyon vergisi var. Bu parayı da kulüp ödüyor. "Net üzerinden" yapılan anlaşmalarda durum bu şekilde benim bildiğim.

Şu notu da düşeyim: Bildiğim kadarı ile İngiltere'de İngiliz futbolcuların bir kısmı ile kulüpler hâlâ brüt üzerinden anlaşma yapıyorlar(ki yakında onlar da nete döner, eğilim bu). Bunlarda vergi ile ilgili yükümlülükler(beyan, ödeme vs.)oyuncuya ait oluyor. Diyelim kulüp 6 ödüyor, bunun 4'ü oyuncuya 2'si vergiye gidiyor.

Yabancı oyuncular hemen her ülkede net üzerinden anlaşıyorlar, işin geri kalan kısmını zaten pek bilmiyorlar(yeni bir ülkenin diline ve yasalarına hâkim olamamak gibi sorunlar nedeniyle bu işi o sırada en güvendikleri kurum olan kulüplere devretmek istiyorlar) ve bunu da kulüplere bırakıyorlar. Kuranyi de Rusya'da yabancı oyuncu olduğuna göre(oradaki vergi oranından bağımsız olarak) anlaşma bu şekilde yapılmıştır diye tahmin ediyorum.

Almanya'da olsa oyuncuya "kardeş sen 6 kazanmışsın, %45'i 2,7 yapar, ödemen gereken vergi bu" diyecekler mesela. Oyuncu için "net" olan 6, vergi uygulayıcısı için brüt rakam aslında, vergiyi o rakam üzerinde gereken oranı uygulayarak elde ediyor. Oyuncuya gidip "şu kadar vergi ödenecek" diyor, onu da oyuncu adına kulüp üstlenmiş durumda zaten, gidip ödüyor. Vergiyi, vergi dahil tutar üzerinden hesaplayınca iki kez vergilendirme yapmış gibi oluyoruz. Oysa temel prensip olarak "verginin vergisi olmaz". Hikâyedeki bizim kafaları karıştıratan da bu net ve brüt kavramlarının iki taraf için farklı olması sanırım.

Galiba bu sefer oldu, yani olmuş olmalı, herhalde doğrudur bu, tamam sanırım, olmuştur bu yav, oldu gibi...

Borges dedi ki...

Hebenneka: Adamın eline 6 geciyor ve diyelim ki 2,7 vergisi var. Yani adamın eline 3,3 mil. kalıyor. net.. E yine bu netten de hesaplayabiliriz ? Yani net 3,3 milyon alabilmesi için 6 milyon kaza nması gerekir. doğru olan.

Ve 6 milyon net kazanması için 11 milyon kazanması gerekir.

Toplamda 11 milyon doğrudur.

Rusya Türkiye gibi ülkelerde tuhaf durumlar olabiliyor ve farklı göstermeler derken net para konuşuluyor ama beş büyük Avrupa liginde durum oldukça net. Brut üzerinden konuşulur zira herkes kazancının bir kısmını devlete öder öyle veya böyle. futbolcular bundan mahrum kalmazlar.

3 milyon net kazanmak için almanyada klubun cebinden çıkan para 5,4 milyon euro. (bir web sitesi araştırmış örneği 3 mil üzerinden vermiş)

6 kazanması için 10,8. Kabaca 11..

Senin bahsettiğin şekilde net hiç bitmez. Vergi kesildikçe net rakam değişir ki doğru bir hesaplama değil.

İsmail Şayan dedi ki...

Merhaba Borges,

Araya bir sürü ıvır-zıvır girdi, ancak yazabiliyorum, kusuruma bakma. Bu sefer kendimden eminim, onu baştan söyleyeyim :)

Kesinlikle belirttiğin şekilde hesaplanmalı. Zaten öbürünü ben neremden uydurdum, aklıma nasıl öyle bir şey geldi, onu henüz bilmiyorum.

Kuranyi'nin net 6 aldığı durumda, Almanya için kulübün kasasından çıkan 11 civarı oluyor. Aynı net için İspanya'da bir kulübün kasasından çıkan rakam 7,9; İngiltere'de bir kulübün kasasından çıkan rakam ise 12(Yalnızca gelir vergileri baz alınarak).

Yani kabaca İngiltere'de yılda 150 milyon ödenen kadronun Almanya'daki yıllık maliyeti 136 milyon. İspanya'da ise rakam 99 milyon. Böyle de ciddi bir etkisi var verginin rekabet gücüne.

Kuranyi'ye hayırlı olsun, tepe tepe kullansın paracıkları :)