2 Mart 2012

Edu ve Alves



Bir teknik direktör komisyon alır mı?

Teoride bu mümkün.

Büyük kulüpler senede sadece bonservislere yaklaşık 25-30 milyon avro verebiliyor. Oyuncu maaşlarını da buna eklerseniz rakam bazen 50 milyon avroya ulaşabiliyor. Duruma göre kesinti yüzde 10 ve üzeri olabilir. Yani burada çok net bir 5 milyon avro dışarı akıtılan bir para var oyuncu ve kulübe gidenden hariç. Bu kazancın hangi oyuncunun menajerine gideceğini belirleyen isim ise bizim ülkemizde "genelde" teknik direktör..

Bazen yönetici de olabilir bu. ..derler ya "Hocamız istedi aldık" Bu aslında daha çok yöneticinin belirlediği oyuncu havuzundan teknik adamın seçtikleridir.

Sonuç itibari ile yüksek maaşlı ve bonservisi olan oyuncu alım satımında dönen çok yüksek bir para mevcut. Aşağıdaki Bender's postunun içerisinde geçen Necat Aygün'ün oynadığu maçlarda 1860 München kazanıyor yorumu üzerine Neva şöyle bir yorum bırakmış, oldukça ilginç..

"Benzer bir durum Beşiktaş'ın Julio Alves'inde de var; onun oyuna girdiği hiç bir maçı kaybetmemiş tskım. Hatta Beşiktaş, zamanında Necat'la da sadece 1 maç kaybetmiş.

Bir başka benzer nokta: Daum'un, Necat'ın transferinden komiyson aldığı iddia edilmişti o günlerde; geçen gün birisi de Julio Alves'in, maç başına para alabilsin diye son dakikalarda maçlara sokulduğunu iddia etmiş.

Herhalde iddianın dayanak noktası bu maç kaybetmeme hadisesi: Normalde senin takımına giremeyecek kalibrede bir oyuncuyu, maç başına parasını kazansın diye hangi maçlarda oyunsa sokarsın? Tabii ki kazanmakta olduğun maçlarda."

..içeriği ne olursa olsun Edu ve Alves transferleri doğal bir sonuç değil. Edu'nun Schalke geçmişi ve İnter deplasmanında attığı iki gol sıradan insanları aldatabilir ama biraz araştırma yapan bir insan hali hazırda Edu gibi oyuncuya Magath üzerinden gelen eleştirileri bilmek zorundadır ve elbette böyle bir transfere sonrasında da girişmezdi. Almanlar Magath için en son şunu diyorlardı "Tamam bir yandan güzel işsizlik oranını tek başına düşürüyor ama kulüplere de yazık.." Zira Edu ve Ali Karimi, Christeas" gibi işsiz, talep görmeyen boşta gezen yaşı geçkin oyuncuları transfer etmek normal değildi. Oradaki anormalliği buraya taşımak ise başlı başına..

Hiç yorum yok: