4 Mayıs 2012

Ausgburg'un intiharı


Maşallahım var, iyi dediğimin ömrü üç günü geçmiyor. Yönetim bazında yaşanılan problemlerden dolayı Luhukay 2013'te bitecek sözleşmesine rağmen takımdan ayrıldı. Bu bana göre Augsburg'un kendi bindiği dalı kesmesidir.

Nasıl tanıştığımı anlatayım ben bu güzel teknik adamla..

Bahisin futbola zararı vardır ama bana olan yararı da fazla olmuştur. Bendeki tarihi de oldukça eskidir ama en yoğun olduğu dönem de 2005-2006 senesidir. O sene evime almışım Premiere'i.. Yapıyorum mis gibi kuponlarımı, sabah akşam Bundesliga izliyorum, farklı bir keyif, farklı bir zevk. Öyle Norveç ikinci ligi filan değil hangi maçı izleyeceksem onlara oynuyorum ki gizliden son kuponuma kalan takımların fanatiği,taraftarı oluyorum, yeni takımlar, teknik adam ve oyuncular keşfediyorum, başka izliyorum o maçları. En ufak ayrıntısına heyacanlanıyoruz ve dedik ya parayı bir kenara bırakın başka bir keyif. O dönem de Sardırmışım ikinci Bundesliga'ya. Dresden maçı alsa üç-beş kuruş kazanacağız diye oturdum maçı izliyorum. Rakip çok da tanımadığım Paderborn.. Arkadaş dedim bu takım yenilmez, yine son maçtan yatacağız anlaşılan dedik ve öyle de oldu ama sonrasında da Paderborn'u keşfettik ve bize çok kazandırdı. Oranı hep yüksek ve kazanma şansı da sanılanın aksine çok fazlaydı. Çok keyifliydi, çok iyi oynuyordu bu Paderborn.. Çok etkilendim, tuttum ekşi sözlüğe başlığını bile açtım. Sene 2005..

http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=8487715

Luhukay ile bu şekilde tanıştım ben. O gün bugündür beni asla yanıltmayan bir teknik adam portresi çizdi. Daum ikinci Bundesligada Köln'ün başına geçtiği vakit tüm zamanların en sert ikinci Bundesligası olarak reklamlar dönmeye başladı zira inanılmaz takımlar vardı. Daum'un Köln'ü üçüncü olarak zor çıktı ve peki o zamanın açık ara lider götürüp haftalar öncesinden birinci Bundesligayı garantileyen Mönchengladbach'ın başında kim vardı? Jos Luhukay..Birinci lige çıktıktan tam dokuz hafta sonra Gladbach'tan kovuldu. Augsburg da aynı sorunları yaşadı ve fakat Luhukay'ı kovmadı ve ligde kaldı.

Ben o dönemde Münih'ten Augsburg'a doğru üniversite nedeniyle geçiş yaptım. Yeni memleket Augsburg'umun başına Luhukay gelince oradakiler şahittir bu takım birinci Bundesligaya çıkar dedim. Gördüğünde "kesin bu Pakistanlı" dediğin ve fakat aslında Hollandalı olan teknik adam işinde oldukça iyidir. Augsburg'da neler yaptığına gelince...

İlk senesinde üçüncü olup baraj maçını Nürnberg ile oynayıp İlkay'ın golüne yenik düştü ama ikinci senesinde ise Jos Luhukay oturduğum güzel şehir Augsburg'a tarihinde bir ilki yaşatıp birinci Bundesligaya direkt çıkardı. Oyuncular önemsiz, bu teknik adam saha içerisine kurduğu düzenle öyle bir hakimiyet kuruyor ki inanılmaz. Ligin ilk devresinde bilmem kaç maç galibiyet yüzü görmediği vakit dahi burada sıklıkla Luhukay'da ısrar edilmesi gerektiğini söyledik ki başkan da o zaman bizimle aynı fikirdeydi. Augsburg'dan çok daha iyi kadrosu olan Köln,Berlin gibi takımlar düşer iken birinci devredeki o çöküşe rağmen Augsburg Luhukay ile ayağa kalktı ve ligin bitimine bir hafta kala tarihinde ilk kez çıktığı Bundesligadan düşmedi. Kelepir oyuncularla bunu başardı, en pahalısı 600 bin avro bile etmez oyuncularla..

Şimdi yönetim ile anlaşmazlığa düştü ve istifa etti. Dev kulüplere elbette tavsiye edemiyoruz ama anadolu kulüpleri ciddi anlamda gelişim katetmek istiyorsa bu hocayı deneyebilir. Kendilerine güvenen farklı farklı takımları Luhukay bugüne kadar yanıltmadı, sizi de yanıltmaz. Augsburg'a ise geçmiş olsun. Seneye düşecek ilk takım Augsburg'dur ola ki Mourinho'yu filan takımın başına getirmezlerse.. O kadronun gelecek sene 10 puan alması bile mucizedir bana göre.

Hiç yorum yok: