22 Temmuz 2012

Oğuz Atay ve Yılmaz Güney



Sizde de olur mu? Sevdiğiniz iki başka insanın aynı dönemde yaşadığı zaman birbirleri hakkında ne düşündüğünü ya da birbirlerine yaşam içerisinde dokunup dokunmadığını bilmek ister miydiniz?

Mesela ben Karl Marx ve Dostoyevski hayranlıklarımın olduğu dönemde birinin diğeri hakkında ne düşündüğünü çok merak ederdim. Marx misal Dostoyevski'den 3 yaş büyük olmasına rağmen Rus yazar Karl Marx'dan iki yıl önce öldü. Lakin ikisinin birbirine söylem düzeyinde dahi olsa dokunup dokunamadığını öğrenemedim..

Oğuz Atay ile Yılmaz Güney ise trende karşılaşmışlar. Sanırım Yıldız Ecevit'in "Ben buradayım" adlı muazzam Atay kitaplarının incelemesi olan eserinde geçiyordu bu ayrıntı. O dönem kısa sürede batacak olan şirketi kuran Oğuz Atay'dan borç para ister Yılmaz Güney..

Oğuz Atay:" Geri ödeyeceğini düşünmedik ama yine de istediği miktarı ona verdik" der..

Sonrasında ise Yılmaz Güney varolan borcunu iki katıyla geri ödemiş..


"Babam dünyanın en güçlü adamıydı! Bir ekmeği hepimize bölebiliyordu." Yılmaz Güney

3 yorum:

Yabancı dedi ki...

bir borcu iki katıyla geri ödemek nedir yahu? aklım durdu. abartalım, abartalım da bir yerde mantığa dönüp bakalım alıyor mu diye.

hadi ben çok kadirşinas bir kişiyim borcumu iki katıyla ödüyorum hep, ya ben borç veren bir kişiysem ve oğuz ataysam niye verdiğim borcun iki katı miktarı kabul edeyim? yoksa hem oğuz atay hem de part time tefeci miyim acaba? bilemedim bak.

erdinç dedi ki...

ee? yani? borç para istemiş o da vermiş..bunu ilginç kılan nedir anlamadım?

Borges dedi ki...

ercdü: Eee? Yani? Her okurun ilginç bulması gereken detay sunmak gibi bir derdimin olduğunu mu düşünüyorsun? Benim önem verdiğim iki insan birbirlerine yaşam içerisinde dokunmuş, hepsi bu. The End.. Önemli kılanın ne olduğu başında belirtildi.

Yabancı: Oğuz Atay aslında tefeci. Saklamış bizden, bende bunu bulup ortaya çıkardım. Çok ayıpmış yaptığı.