4 Şubat 2014

Dany ve Jones


Beşiktaş kaliteli iki oyuncu kadrosuna kattı. İlginçtir ikisinin de ortak özellileri mevcut. Olumsuz ve göze çapran detaydan başlayayım.

Her ikisi de saatli el bombası gibi. 

Dany

Dany'i izleyen her futbolsever onun hızından, tekniğinden ve eğer denk gelmemişse soğukkanlılığı karşısında büyülenir, aslında çok iyi bir futbolcu olacak ama sanki küçük bir yerde yanlış varmış gibi düşünür. Gaziantepspor'da ilk izlediğim zaman 30lu yaşlarında olduğunu düşünür, genç olsa keşke transfer etsek diye söylenirdim, bu kadar genç yaşta olacağını düşünmeden. Öylesine zor pozisyonda risk alıyor ve başarılı zor pasları gerçekleştiriyordu ki hayran kalıyorduk. Arada bir Dany maçlarını izliyorsanız bu şekilde düşünürsünüz. Galatasaray'da oynadığı dönem ise "yeter artık" dedik. Bu kadar fazla risk, penaltı  ve kırmızı kartlar olağan değil.

Dany üst düzey bir stoper olacaktır bana göre. Neden derseniz eğer eksiklikleri daha çok tecrübesizlik ile ilintilidir. Beşiktaş uzun süreli sözleşme yapar, ilk yıllarındaki riskli ama başarısız paslarından oluşan sorunları giderebilirse zamanla bu oyuncu çok iyi bir stoper olacaktır. 29 yaşındaki bir Dany kusursuz bir stoper olabilir. Onun hataları, eksiklikeri ve kusurları maç tecrübesi ve zamanla ortadan kaldırılabilecek eksiklikler. Beşiktaş şu konumda ise sadece arada bir patlayacak olan Dany'nin çok önemli maçlarda bu hataları yapmamasını Tanrı'dan dileyecek. 

Jermaine Jones..


Onun hakkındaki değerlendirmem şuradadır.

Jermaine Jones her şeyden önce "çok iyi bir transfer".  Bütün tartışmalar bu başlık altında yapılmalıdır. Özellikle Fink transferini burada yorumlarken Ernst ile farkını ortaya koymak adına Fink'in orta sıra takımlarının göze batan oyuncusu olarak anlatmış, aradaki farkı da koymuştuk. Ernst'de olduğu gibi Jones da Alman liginin A sınıfına giren oyuncu kategorisinde yer alır. 32 yaşında bir oyuncu transfer ediyorsanız ilk bakmanız gereken nokta burasıdır. Jermaine Jones Şampiyonlar Ligi oynamış, üst düzey maçlarda sıklıkla sorumluluk almış ve yetenekleri itibariyle kendisine yaklaşık 4 milyon euro yıllık maaş verilmesini sağlayacak performansı geride bırakmıştır. Hali hazırda gönderilmesinin en önemli nedeni yıllık olağan dışı maaşıdır. Zira değişen futbolda o bölge en çok farklılaşmış ve Jones'a her daim ihtiyaç duyulmasına rağmen 4 milyon euro verilen oyuncunun ilk tercih olmaması yolları ayrılma noktasına getirmiştir. Öncelikle bu transferi gerçekleştiren futbol aklını tebrik etmek gerekir.

Öte yandan default olarak provake olmuş bir şekilde saha içerisinde yer alan Jermaine Jones'u buradaki sertlik sonrası işi nereye vardırır, kestirmek güç. Devre arası hakem seminerini izledim. Üç gün boyunca topa olsun ya da olmasın, bilerek ya da bilmeyerek, tehlikeli girişimde bulunacak her oyuncuya sarı kart çıkartılması konusunda ekstra vurgu yapıldı. Yalnız Jermaine Jones analizinde sportif direktör ile girdiği iddiadan bahsetmiştim. Toplamda 5 sarı kartı geçmeyeceğine söz veren Jones erken de olsa bu iddiayı kaybediyor ama nihayetinde sadece 6 sarı kart görüyor. İşin enterasan tarafı ise Jermaine Jones'un kart gördüğü hiçbir karşılaşmayı Schalke'nin kaybetmemesi. Bizler Jones'un belki de geçmişte yaptığı sertliklere takılı kalmış da olabiliriz. Nihayetinde Reus'a yaptığı ve maç sonrası 8 maç ceza aldıran o faulü gördükten sonra imajının temizlenmesi çok güç. Yalnız kartlarına bakınca pek çoğunun da gerekli noktalarda "taktik faullerden" dolayı gerçekleştiğinin de altını çizelim.

Velhasıl atletik, teknik ve iyi iki oyuncu transfer edildi. Eğer bir sorun olursa muhtemelen bu iki nitelikli oyuncunun kalitesiyle değil gerçekleştirilecek olan kurguyla daha çok alakalı olacaktır.


1 yorum:

menderes mete dedi ki...

Beşiktaş'ın liderlik vasıfları olan bir stoper alması gerekmez miydi ?