29 Temmuz 2014

Sabri Sarıoğlu




Üzücü bir durum. Toplumsal algının kurbanı olan bir başka oyuncu daha. En çok ne zoruma gidiyor biliyor musunuz? Sabri'nin özellikle Mancini'nin son aylarında gösterdiği performansa rağmen değişmeyen yorumlara..   Sadece Sabri yorumlarına bakarak oyunu yorumlayan meslektaşlarımın çoğunluğun değişmeyen algısının nasılonları koşutlandırdığını görebilirsiniz. "Sabri muazzam bir performans gösterdi" diye bir cümle kurmak yasaklanmış pek çoğuna. Oysa geçen sezon çok iyi oynadığı maçların arkasından dahi hakkında cümle fazla kurulmadı.

Ben Galatasaray yönetimini sezon içerisinde ve sonrasında çok fazla eleştirdim. Haklı mıydım? Bilemiyorum ama en kaba tabirle bana ayarı verdiler. Nasıl? Tuchel gibi bir isimle pazarlık yaptılar. Boşta olanlar arasında en iyi hocayı seçtiler. Aysal yönetimi benim yaptığım bütün eleştirilerin içinin boş olduğunu gösterdi.  Ve hatta şu vesileyle henüz kim olduğunu idrak edemediğim Galatasaray yönetiminin futbol aklını küçümsediğim için özür dahi diliyorum çünkü bunu hak ettiler.  Aşağıda yazacaklarım bir eleştiriden ziyade "anlama"  merakıdır. Zira biz her şeye rağmen dışarıdan bakıp pek çok olayın gerçekleştiğinden bilgisiz bir şekilde yorum yapıyoruz. Belki sezon içerisinde hiç bilmediğimiz bir şey oldu, bilemiyoruz. Lakin genel görüntüye bakarak Sabri gibi her iki kanadı hem defansif hem ofansif yedekleyebilen bir oyuncunun neden gönderildiğini algılamak zor. Çünkü kabul etmesi zor olsa da "işe yarıyordu" Galatasaray'ın içerisinden yetişmiş ve yıllarca bu kulübe hizmet etmiş bir değer olması bir yana..

Bazı oyuncular vardır, oynasa da oynamasa da takımı  liderlik vasıflarıyla etkiler ve takım üzerinde gücü vardır. Hakan Şükür, Alex,  Ballack v.s. gibi örnekleri var. Lakin maalesef Sabri bunlara bir örnek teşkil etmiyor. Altyapıdan yeni çıkmış insan kadar yedekliği sorun etmeyen, sırası geldiğinde oynayabilen ve son dönemde futbolunu da geliştirdiğini söylersek çok yönlülüğüğüyle iyi bir yedekti. Kaptanlığı alınacaksa da buna çok ciddi bir itiraz belki başlarda yapar ama sonrasında sorunsuz bir şekilde oynamaya devam ederdi. Aydın'dan, yıllarca GS'dan para kazanmış yeteneksiz kalecilerden ve daha pek çok oyuncudan çok daha fazla yararlı olacağını öngörmek çok da zor değil.

Neden?

Prandelli'nin kararı olmadığı kesin. Mancini'nin böyle bir tavsiyesi olmuş olabilir mi? Kaptanlık konusunda kesinlikle Selçuk'a bir değer biçtiği ve Sabri'den bunu almak istediğini düşünebiliriz ve fakat sezonun iyi geçen ikinci yarısının en zor maçlarında bir sol bir sağ bek olarak Sabri'ye pek çok kez görev vermiş ve karşılığını almış bir teknik direktörün performans üzerinden Sabri'nin gönderilmesi adına bir rapor sunacağına ben inanmıyorum.

Bırakın Mancini ve Prandelli'yi...

Dışarıdan bakan bir akıl olarak Sabri'nin kalması gerektiğini algılayacak bir aklın olduğuna inanmak istiyorum Tuchel'i arayan, Prandelli ile anlaşıp yılın en iyi yerli transferini bitiren bu futbol aklının.. Gerçekten ikinci yarı onca maçta oynayan Sabri'yi göremediniz mi?

Belki bilmediğimiz olaylar olmuştur. Lakin şu kesin ki Sabri iyi bir sağ bek, duygusal ve Galatasara sevgisi pek az futbolcuda görülecek ölçüde saf ve endüstriyel futbolun getirilerinden uzakta.. Gerçek.  Melo'yu doğru bir zamanda sakinleştirmek gibi son dönemde gelişen bir liderlik anlayışı olsa da özlenen bir karakter olmadığı kesin.

3'lü çektirmesi

Geçen gün Galatasaray'ın içerisinde olan gazeteci arkadaşlarla bu konuyu konuştuğumuz zaman üçlü çektirmesinin façayı bozmasından ve bunun da kararda etkili olduğu gibi pek de inanmak istemediiğim ayrıntıdan bahsettiler. Bence Sabri'nin orta sahanın ortasına gelip taraftarlarla üçlü çektirmesi ve bu ritüel Galatasaraylılığı özel kılan güzel anlardan birisidir. Almanya'da Klopp ya da almak için onca çaba sarfettiğiniz Thomas Tuchel eline megafonu alıp taraftarı coştururken iyi, Sabri mi kötü? Kaptanlığa geçince Arda'nın bunu bıraktığında hemen aklıma gelmişti, aşağılık kompleksi.. İçerikle değil görüntüyle mi Kaptan olunuyor?  ne özel ne güzel bunun ayırdına varılması dileğiyle.. Sabri takımın altyapısından çıkmasıyla değil oynadığı oyunun karşılığı gereği de sözleşmesinin uzatılmasını hak etmiş bir futbolcudur.  Profesyonel ve amatör bütün bakış açıları içerisinde Sabri'ye ayıp ediliyor, bilesiniz..

2 yorum:

Yasin dedi ki...

Sabri ile birkaç kez birarada bulundum yapma bir samimiyeti yok hatta soğuk diyebilirim ve üçlü çektirmek çok bayıldığı bir şey değil taraftarı kırmamak snob olmamak adına yapıyor, yazı için eline sağlık

Unknown dedi ki...

adam yeteneksizliğiyle reklamda oynuyor eğer anadolu kübünden transfer edilseydi taraftar gözünde mustafa sarp dan farkı olmazdı