30 Temmuz 2014

Taktik olarak yanlış pas atmak



Aylar önce "umschaltspiel-gegenpressing" içeriğini bu blogda anlatırken üzerinde durmuştum. Öncelikle "gegenpressing" içeriğinin üzerinden bir daha geçeyim. Bu "karşı pres" bir sistem değil. Tam saha pres, hücum presi gibi pres çeşitlerinden birisidir. Size karşı rakibin yaptığı presin başarılı olup topun kaybedilmesinin hemen ardından yapılan presi anlatır. Topun kaybedildiği noktada başlar, zamanlaması belirleyicidir.  Kısmen bir sistem olarak algılanacak olan "umschaltspiel" ise karşı pres sonucu topu kazandığınız andan itibaren hızlı hücum yapmak..  Bir avantaj sağladığından bahsederken neredeyse takımların rakip kale önünde bilinçli olarak topu kaybettiğine kadar gitmiştik. O gün konunun algılanması adına bu örneği verirken Almanların antrenörlerini yetiştiren Frank Wormuth ise sevgili Hikmet Karaman'ın da katıldığı Frankfurt'daki seminerde bunu ciddi bir şekilde ele aldı. Frankfurter Allgemeine bunu haberleştirdi Bild ise buradan alıntılarla manşete taşıdı: Bir taktik olarak bilerek yanlış pas atmak.. 

 Ütopik bir içerik midir?

Yıllar yılı yanlış pası minimize etmek için çeşitli çalışmalar yapılırken bu nasıl mümkün olabilir? Şöyle açıklanabilir. Topa sahip olan takımlar karşısında geride kompakt bir şekilde duran savunma takımlarını geçmek çok zor. Top rakipte olduğunda muazzam bir yerleşim alarak olabilecek en katı savunmayı yaptıkları zaman onların arkasına sarkmak en ala yetenekler için dahi çok zor. İyi bir set savunması aslında Messi'yi de durduruyor Neymar'ı da. İş bu vakit "gegenpressing" ile onları geçmek çok daha kolay. Kapanan takım topalarak ona sahip olunca ileri doğru hamle yapıp set savunmanın bozulmasına yol açıyor. Tam bu düzensizliğin hüküm sürdüğü yerde rakipten topu alıp hücum etmek sıklıkla başarılı sonuç veriyor. Kapalı savunmaya saatlerce baskı kurup hücum yaparak elde ettiğinizden çok daha fazlasını alıyorsunuz.

Topa sahip olduğunuzda  o ikili blok savunmayı aşmak çok zordur belki ama rakibe topu verdiğiniz anda  "gegenpressing" ile topu yeniden kazanıp hücum etmek pek tabi bir taktiksel içerik olamaz mı? Almanya'nın yıllardır antrenörlerin yetiştiren Frank Wormuth  Dünya Kupası'nın geleceğe dair taktik içeriği olarak bu konuyu işlerken Dortmund örneğini vererek topun kaybedilmesinin hemen ardından yeniden kazanımını(Karşı pres) doğru bir şekilde yapan her takımın kapanan takımlara karşı bu silahı(Bilerek yanlış pas atmak) kullanabileceğinden bahsetmiş.

 Bilerek yanlış pas atmak da aslında bir nevi karşıda duran set savunmayı bozabilir. Zira top sizde olduğu sürece konsantrasyonu en üst düzeyde savunma yapan takım topa sahip olunca her şeyden önce o savunma konsantrasyonunu kaybeder. Üstelik topun olduğu bölgeye doğru sürekli doğaçlama bir şekilde giderek savunma yapan takım topu kazandığı vakit takım düzenini yitirmiş ve doğaçlama oynamak zorunda olduğu için o anda yapılacak pres karşısında afallayacaktır. Ve işte o topu kaybettiği anda ise rakip hücumunu karşılamak kapanan set savunmalar için oldukça zorlaşıyor.

 Başka şekilde ifade edelim. Kapanan takım karşısında sürekli top çeviriyorsunuz. Lakin takım öyle iyi kapanıyor ki boşluk bulmak neredeyse imkansız. Doğru zamanda verilecek bir yanlış pas sonucu topa sahip olan kapanan takım dengesini kaybeder. Tam bu zamanda topu yeniden kazanıp hücum ederseniz o kapalı savunmayı aşmak çok da zor olmaz. Risk barındırdığı bir gerçek. Özellikle Almanya-Cezayir maçı önemli bir veridir. Zira Almanya o maçta topu kaybettiği zaman yeniden geri kazanmak istemiş ve bunu başaramadığı ölçüde kalesinde tehlikeli akınlar görmüştür. Zira topu yeniden kazanmak için adam fazlalılığına ulaştığınız ölçüde geride büyük boşluklar bırakıyorsunuz. O topu vermeyen takım hücuma her çıkışında tehlike yaratır. "bilinçli yanlış pas" tercihi ancak ve ancak o pasın hemen ardından topu yeniden kazanabilme, yani karşı pres konusunda hünerli takımların deneyebileceği bir taktiksel içerik olabilir. Bu yüzden örnek olarak Dortmund'un verilmesi çok da sürpriz değil!

7 yorum:

heroruno dedi ki...

Günümüz bu tarz taktiklerin bloglarda bile detaylı bir şekilde anlatıldığı bir dönem ne kadar başırılı olurlarsa olsunlar bu kadar çabuk yayılıyorlarsa herzaman daha çabuk çözülürler en basitinden Barça ve İspanya ekol olarakda biraz yaşlamış biraz doygunluk oluşmuş olabilir ama durdurulamaz denilen ve bunu bir çok ezici başarıyla kanıtlayan bu takımlar son birkaç yıldır aldıkları hezimetlerle nasılda her taktiğin çözülüp dağıtılabileceğini kanıtladı en yakın örneklerden bugün herkes almanya diyor övüyor ki ben nefret ediyorum kendilerinden ama konumuz o değil birkaç ay önce Real in Bayern i nasıl parçaladığını herkes unuttu. Mou, Klopp ve Van Gaal tarzı sadece teknik adam değil deha olan adamlar olduğu sürece bu tarz şeyler sadece kısa süreli fantaziler olacak spora yatırım katlanarak artması ve teknolojini hergün biraz daha futbola dahil olmasının yarattığı farkıda atlamayalım. O seminerde yapılan konuşma sırf rakipleri yanılmak için yapılmış olamaz mı bu denli iyi bir taktik keşfettiysen neden açıklayıp rakiplerin daha önce önlem almasına izin veriyorsun yani görüldüğü gibi herşeyin göz önünde olduğu yeni dünyamızda bu tarz seminerler insanları yanıltmak için bile yapılabilir yapılacaktırda güzel bir paylaşım yanlış anlaşılmasın ama burda sadece kendimizi tatmin ediyoruz. Dünya kupasında asıl bakılması gereken nokta almanlar değil herkes kaçırıyor bence asıl soru defans anlamında çok zayıf gözüken Arjantin ve Hollanda nın nasıl olduda turnuvanın en sağlam savunma takımları olabildi dahada önemli soru Hollanda yı anladım bana göre dünyanın bir numaralı teknik adamı olan Van Gaal var ama Arjantin başında modern futboldan oldukça uzak futbol ile ilgili görüşlerini bile bilmediğimiz adını bile hatırlamadığım her maçtan sonra harika savunma performanslarına rağmen messi messi diye çocuk gibi konuşan o teknik adam bunu nasıl başardı???

Borges dedi ki...

Öncelikle her başarılı taktik bir süre sonra antitezini üretir. öte yandan Barça'nın taktiği de sır değildi ama sadece Barça uygulayabiliyordu. Burada bilinçli olarak yanlış pas atıldığı vakit doğru presi yapıp o topu geri kazanamazsan çok ciddi bir tehlike. Bu çalışma ve teknik adamın zekası ile ilgilidir. Zira topu kaybettiğin anda yapılacak pek çok pres çesidi var. adam adama markaj, pas opsiyonlarını kapama ya da topun olduğu bölgeyi izole etmek gibi. Bu "kabaca" bir analiz. Niye açıklıyorlar da kendilerine saklamıyor biraz komik. Her taktik o maçın analizi sonucu ortaya çıkarılır zaten. O çalışmadır esas olan.Arjantin'in biraz "kura şansı" olduğunu da hatırlatalım 2002'de Almanya futbolu batarken Dünya Kupası'nda final oynaması gibi. topu topu 7 maç oynuyorsun nihayetinde. Aynı zamanda Arjantin final de oynasa futboluyla Kolombiya kadar da konuşulmadığı unutulmasın. Hollanda'ya final oynatan da bugün işsizdir gibi. Messi-Agüero-Higuain-Di Maria gibi yıldızları olan bir takım geride kalabalık durursa iş yapar, çok da sır değil aslında.

heroruno dedi ki...

Burada sizin gibi paylaşımlar yapan biriside çıkıp geride kalabalık durursan iyi savunursun diyorsa sıkıntı var bence ama neyse. Kolombiya yı biraz atladık ama onlarınki birazda başarıya aç takım ve ülke olayı sonuçta bizde 2002 de dünyanın en iyi 3. takımı değildik ama 3. olduk benzer bir durum şili iyi takımlar yanlış anlaşılması ama oynadıkları futbol %110 larını sahaya yansıtmalarından İspanya turnuvada %50 sini ortaya koymadı veya koyamadı önemli değil konu o da değil. Komik demişsiniz ama bu bahsettiğiniz taktik sizinde dediğiniz gibi Barça nın bilindik durumu mükemmel uygulaması gibi birşey değil. Kondisyonu yüksek ve dayanıklı bir çok takım bahsi geçen taktiği inceliklerinede biraz hakimse uygulayabilir yani pas oyunu gibi birşey değil bu tekniğin ve top hakimiyetin yoksa pas oyunu veya tiki taka yapamassı yaklaşamassın bile. BVB misal tiki taka ile yola çıksaydı veya düz kendi gücüne göre oynasaydı bir hiç olurdu son beş yıldaki kadrosu ile ama bahsi geçen taktik sayesinde önemli yeteneklerin keşfedilmiş olmasıyla birlikte şampiyonlar ligi şampiyonluğunun eşiğinden döndüler. Fark ortada gerekirse dediğim gibi bazı şeyler saklanmalı bunda komik olan birşey yok.

ideal 11 dedi ki...

öncelikle almanya dortmund gibi oynadı.özellikle cezayir maçından sonra.

realin münihi parçalaması kesinlikle guardiola fantezisinden.orta göbekte lahm-ve kroos oynar mı aga?oynadı ve perişan oldu.löw fransa maçına kadar lahm ı orta göbekte oynattı.cezayir perişan ediyordu neredeyse.fransa maçında bu hatasından dönüp khedira şiwa ikilisini göbekte oynatıp lahm ı sağbeke çekti.fransa hiçbirşey yapamadı.dortmund sisteminde de benzerdir orta göbek.iki klas ısıran cm ile oynarlar.lahm om yumuşaklığında kroos zaten om.bide ikisini birden reale karşı oynatınca deli danalar gibi kontratak yediler.

guardiola nın süper teknik adam harika teknik adam olduğunu düşünmüyorum.evet çok iyi işler yaptı barcada ama takıntılı biraz.barca sistemine takıntılı.bu takıntısı olası cl finalini engelledi münihin.

van gaal i takıntılı bilirdim ama hiçte öyle değilmiş.bu alemin gördüğü en önemli teknik adamlardan biri hiç kuşkusuz.bir takıma sahip olsam guardiola yerine direk van gaal i tercih ederim .adam bırak pas oyununu 4 lü savunmadan bile vazgeçti aga:)

o savunma oyuncuları ile yenilmeden elendiler.inanılır gibi değil.indi-vlaar-vrij.bu ne la :)

şimdi abd de şampiyonlar kupasını izliyorum.gene şovunu yapıyor arkadaş.bir teknik adam bu kadar mı farkını ortaya koyar.liver-manu maçını sabırsızlıkla bekliyorum.

real madrid manu şampiyonlar kupası maçında diyagonel paslar havada uçuşmuştu.bu alemin yeni taktiklerinden biride bu diyagonel paslar.bunu a.madrid başlattı.2014 hollandası devam ettirdi.ve hızla yayılacağa benzer.

tamam mourinho büyük teknik adam da bu van gaal başka arkadaş.
mourinho nun van gaal le çalıştığını düşünürsek temeli ordan kaptığını tahmin edebiliriz.

simione ise dünya futboluna diyagonel pasların ana taktiksel temel olabileceğini gösterdi.bunu ilk farkeden ve alan van gaal oldu.eskiden de uzun paslar vardı ama taktiğin ana parçası değildi.artık uzun pasın verimli olacağı sistemi öne çıkarıyorlar.bu kontratak değil.set hücumunda diyagonel pas.ana taktiksel diziliş.

çelsi a.madrid yarı final ikinci maçında benzer 2 gol izledik madridden.set hücumunda soldan sağ köşeye juanfranı kaçırdılar.juanfran bekletmeden tek topla topu içeri gönderdi.ve gol geldi.defansı dengesiz yakalamanın bir başka yolu.gegenpressing ve uzun diyagonel paslar.bütün o savunma bloğunu tek ve uzun isabetli pasla ekarte ediyorsun.sonra gerisi geliyor zaten :)

hollanda var persinin uçarak kafa golünden önce 2-3 kez denedi defansın arkasına ve çaprazına uzun pası.ofsayta yakalandılar.4.de van persie hedefine ulaştı.maçı izlerken bunun ana taktiksel bir plan olduğunu görebiliyorsun.maç içinde spontane gelişen bir durum değil.

simione nin 2-3 yılda almadığı kupa kalmamasının nedeni kendi oluşturduğu sistemidir(set hücumunda diyagonel paslar).zaten büyük teknik adamlara baktığımızda illa farklı birşeyleri bulup en iyi şekilde uyguluyorlar.

imdi van gaal li manu 3lü savunma üzerine simione taktiğini deniyor..değişik birşeyler ortaya çıkacağı kesin.

Borges dedi ki...

ideal 11: Almanya Dortmund gibi oynamadı. Almanya son iki yılda Bayern gibi oynamak üzere kendisini kurguladı. Dortmund topa sahip olmaktan kaçar, yakaladığı anda top çevirmez, hızlı hücumlarla v.s. Almanya BAyern gibi oynadı. Verilere bakarsak da bunu görebiliriz.

İkincisi.. Lahm ilk maçın yarım saati hariç göbekte de iyi oynadı. Mesele şuydu: Bayern'de Rafinha gibi Lahm'ı aratmayacak bir sağ bek varken burada bırak stoperden devşirme bekleri, en son.. Son anda kadroya alınan Mustafi oynadı. Eleştiri Lahm'ın göbekte kötü oynaması değil sağ kenarda çocuk çocuğu oynatmasıydı Lahm varken.. Zira orta sahada LAhm olmazsa Schweinsteiger oynuyordu v.s.


Van Gaal çok çok çok iyi bir teknik direktördür

Borges dedi ki...

Heroruna: Şimdi arkadaşım niye gizli tutmuyorlar, burada açıklıyorlar kısmı komik. Pek çok antrenör katıldı, 1100 A Linsaslı teknik adam ziyareti ve seminer bu.

Aynı zamanda Tiki-Taka'nın da yaşaması için en önemli unsur o topu kaybettikleri anda guardiola dönemi beş saniye içerisinde geri kazanmalarıydı. Önde kalabalıklar, alamazlarsa çok ciddi kontralar olurdu. Durum böyle olduğunda bazen önde topu çevirmek yerine o çakılı savunmanın dengesini bozmak için topu kaybetmek çok da kötü bir taktik değil eğer geri alabiliyorsanız.. Ki bu işin üstadı 2008 Barça'sı ve 2011 Dortmund'udur. En önemli şifreleri topu kaybettikleri anda hzlı bir şekilde geri kazanmalarıydı.

ideal 11 dedi ki...

dahi van gaal çok kötü başladı premier lige.sonuçtan çok oynanan futbol hiç ümit vermedi.

robben tarzı kanat oyuncusunu çok aradı van gaal.di maria yı paraya kıyıp alacaktır muhtemelen