28 Kasım 2014

Hamza Hamzaoğlu Tercihi



Benim hikayem Hamza Hoca ile ilkokul yıllarında başlar. Buradaki kimi yazılara da konu olan okulun şöförü Emin Abi ile olan ilişkisi, okula gelmesi ve sonrasında benim Akhisar'a röportaj için yolculuk etmeme kadar ilerleyen bir süreç.

Mancini gider gitmez ilk attığım tweet sezon başında takıma Hamza Hamzaoğlu'nun getirilmesi gerektiğiydi. Üstelik bugüne göre çok daha doğru bir hamle olurdu zira Hamza Hoca sistem inşa eder, pratik çözümlerden, kaos yöneticiliğinden öte. Sezon başı takımın başına getirilmesi gerekir, arası değil.

Sonra Tuchel dediler.. Çok iyi olur dedim.

Sonra Prandelli oldu, ne yalan söyleyeyim: Çok sevindim.. Çok doğru bir karar olarak alkışladım ellerim patlayasıya kadar. Prandelli'nin asli sorunu İtalyanca dışında bir dil bilmemesi ve teknik olarak yeterliliğini saha içerisine yansıtacak iletişim araçlarından yoksun olmasıdır. Buradan sonra gittiği yerde başarı sağlayacağını düşünüyorum.

Yalnız ilk tercihimin Hamza Hoca olmasının sebebi ise tercüman kullanmayacak bir teknik direktörün yüksek başarı için kaçınılmaz olduğunu düşünmemdir. Eğer bir kulübün sportif yönetiminde yer alsaydım çok istisnai durumlar hariç yerli teknik adamdan vazgeçmezdim her ne kadar memlekette yerli teknik direktör kıtlığı yaşansa da.. Her ne kadar hayran olduğum teknik direktör sayısının yok denecek kadar az olsa da.

Sezon başı Hamza Hamzaoğlu tercihi ne kadar doğruysa bugün "pratik çözümlerin" başrolde olduğu kaos ortamında Hamza hoca tercihi de o kadar yanlış. En azından altı aylık süreç için Hikmet Karaman şıkkı da dikkate alınmalıydı zira Hikmet Hoca'nın uzmanlaştığı alan bu kaos ortamlarından en iyi sonucu çıkarmasıdır. Üzüntüm hem bu sezonun kaybı ihtimali hem de Hamza Hoca'nın yanlış bir zamanda takımın başına geçerek bir ömür kalabileceği noktadan hızlı bir şekilde uzaklaşmasıdır.

Hamza Hamzaoğlu uzun süreçte yine de doğru hamle ve fakat eksik.. Hakan Şükür de gelmelidir sportif/futbol direktörü olarak. Ben Galatasaray'ın en büyük ve doğru hamlesinin Hakan Şükür'ün sportif direktör olarak profesyonel bir adımın atılması olacağını düşünüyorum.

İkisi hem iyi anlaşır, hem iyi dosttur hem de Galatasaray'ın uzun zamandır eksik olan futbol aklı Hakan Şükür ile doldurulmalıdır.

Lütfen kişisel kin ve nefretleri bir kenara bırakarak yaklaşım gösterin bu fikirlere.

Akhisar'ı lig sonuncusu olarak ziyaret edip geldiğimde geleceğin "Galatasaray teknik direktörü" dediğim zaman kıs kıs gülenler, oha diyenler, abartıyorsun yaklaşımları..

"Prandelli iyi bir teknik direktördür, koşullar gereği ise Hamza Hamzaoğlu doğru tercihtir".

Nasıl ki Lucien Favre Basel'de inanılmazları başarsa da hiçbir zaman Tottenham'ın aday teknik direktörleri arasında yer almıyorsa.. Nasıl ki Galli bir hoca için Bundesliga hiçbir zaman söz konusu değilse ya da Güney Amerika başarısı sizi o dilin konuşulduğu İspanya hariç Avrupa'ya taşıyamıyorsa.. aynı şekilde Prandelli İtalya takımları için doğru Hamza Hamzaoğlu da Galatasaray için olması gerekendir. (Bu konuyla ilgili daha uzun yazı buradadır tıklayın)

3 yorum:

ideal 11 dedi ki...

mesele teknik taktik değildir yeğen.mesele karakter ve ahlak sorunudur.işi ehline vermemektir.türkiyede her alanda benzer sorunlar var.nedir o?ahbap-çavuş ilişkisi.

bakın bülent korkmaz erciyeste önce necati ve ilhan parlaka forma verdi.edinho ve vlemix i yedeğe mahkum etti.

hodzic in söylemleri tartışılır ama bişey yaptı.önce koşacaksın dedi.bunu cardozoyada söyledi yusuf erdoğana mehmet ekiciyede.ve söyleminin arkasında durdu.yerli yabancı ayırmadan.takım yarattı.

hamza hoca şino yu yeterince koşmadığı için eleştirdi.doğrudur.ama mesele bunu selçuk inanada burak yılmazada söyleyebilecek mi?bülent korkmaz hasan şaş gibi isimler söyleyemediler.vasat olarak kaldılar.

önce fizik diyen her hocaya saygı duyarım.günümüz futbolunun olmazsa olmazı.büyük devlere karşı var olan açığı(teknik) fizik ile kapatmaya çalışabilirsin önce.a.madrid dortmund örnek bu konuda.

şino ya önce fizik diyen hamza hocadan selçukada burakada bunu derse önü sonuna kadar açılır.bilalin fiziğini geliştirip yeniden doğmasına neden oldu.halilhodzic te mehmet ekicide yaptı bunu.

ahbap çavuş ilişkileri ile idare ederse hayal kırıklığı yaratacağı kesin.skibbe den sonra korkmaz gelmişti.sonuçları hiç iyi olmamıştı.

orta göbekte selçuk inan o fizikle oynayamaz.önce ısıran bir kadro yaratmalı.bunun için sneijder bile gönderilebilir.

Borges dedi ki...

Hamza Hoca yerli-yabancı ayrımı yapmaz. Orada yönlendirildiği kanısındayım daha çok.

Semih dedi ki...

Burak ve Selçuk'u ilk 11'de oynatır da Sneıjder'i keserse taraftar da Hamza hocanın biletini keser,bu kadar net.