21 Nisan 2009

Felix Magath...!



Her kosulda basarili olanini görmedim ama bir süre sonra elde ettigi basarinin da verdigi güc ile her sekilde kendi kosullarini yaratip basarili olanini gördüm ve onlardan birisi Felix Magath..Su zamanin tartismasiz en basarili teknik adamidir Felix Magath. Yalniz bugünlere kolay gelmedigini de eklemeliyiz. Belki ülkemizde de eksik olan teknik direktör icin gerekli zamanin verilememesinin ya da ona sunulan futbol ortaminin basarida ne gibi payi oldugunu anlamak icin cok iyi bir örnektir. O Bachirou Salou'nun tanimlamasinda Avrupanin son diktatörüdür. Hocasi Enst Happel'in mottosunu hicbir zaman aklindan cikarmamistir: Senden korkmayan insanin sana saygisi olmaz". Lakabi iskenceden türetilmis, Qualix ve ayni zamanda Saddam'dir. Misal yine Frankfurt'dan eski ögrencisi forvet Jan-Aage Fjörtoft meshur titanic benzetmesi icin söyle der:

"Titanic'in kaptani Felix Magath olsaydi gemiyi kurarabilir miydi inanin bilmiyorum ama su kesin ki canli kalabilen hemen herkes topfit olurdu."



Hamburg takiminin yildiziydi. Üc kere sampiyon olup Sampiyon Klupler Kupasini da alir iken blogda da isledigimiz üzere final macinda Juventus kalesine o muhtesem füzeyi gönderen isimdir. Hambug ile 77'de kupa galipleri kupasini da alir ve nihayetinde 1986 yilinda futbola "futbolcu" olarak nokta koyar iken teknik adamliga soyunuyordu.


Guardiola ve benzerleri gibi futbolu biraktiktan hemen degil de alti yil sonra oynayip da yildizlastigi takimin ikinci takiminin basina gecti. Bir yil sonra da önce Co-Trainer sonrasinda tek basina sorumlu olarak cok sevdigi Hamburg'un basinda buldu kendisini.. Kisa süreli basarilar yakalasa da ardindan gidecegi Nürnberg, Bremen, Frankfurt takimlarindan kovulacakti ve üstelik hep ayni bahane ile son bulacakti isi: Cok sert antrenmanlar yaptiriyor.. Bir baska acidan bu üc takim da Magath'i düsme potasina girdiginde ise aliyor ve bir yil sonra da kovuyordu. Bu yüzden bir baska lakabi da Cankurtaran gibi bir sey oluyordu Almanyada.. Son olarak Frankfurt takimina sezon arasi gelip bir diger sezonun ortasinda gidiyordu. Bunun aciklamasi sudur: bir sekilde kötü giden takimi ligde tutmak icin yeni antrenörün heyecanindan faydalanmak. Bu yüzden geldi yine bu yüzden kovuldu ve artik sinirleri de gerilmis durumdaydi: Takimlarin ligde kalabilmesi icin kurban olmaktan biktim diyordu 2001 yilinin ocak ayinda Frankfurt takimindan kovuldugu vakit..



2001 yilinda iste bu düsünceler ile Stuttgart'in basina gecti Felix Magath.. Stuttgart takiminin digerlerinden cok önemli farklari vardi. Her seyden önemlisi cok genc bir kadrosu vardi, egitilmeye müsait. 25,5 yas ortalamasi ile o dönemin en genc yas ortalamasina sahip takimiydi. Akabinde bugün Wolfsburg'da ona sunulan ortamin bir benzeri burada ona yaratilmisti ya da biraz da sansi yaver gitmisti. Bir teknik adamin basarisinin icerisinde bulundugu kosullar, onun kapasitesinden daha önemli rol oynar demistik Skibbe üzerine yazdigimizda. Bu yüzden Terim'in ve hatta Hagi'nin basarilarinda varolan kosullarin en az futbol becerileri, bilgi ve birikimleri kadar önemli oldugunu dile getirmistik. yine bunun bilincinde Galatasaray takiminin hem yurt ici ve ayni zamanda yurt disi basarilarinin muazzam oldugu dönemde Faruk Süren'in payinin yadsinamayacagi gercegi üzerinde de durduk.. Düsme potasinda aldigi Stuttgart'i kümede tutar iken bir sonraki sezon takimi sekizincilige ve sonrasinda ise ikinci yapip Sampiyonlar Ligi vizesi alir iken o sene yilin teknik direktörü seciliyordu Felix Magath.. zira o takimin hem teknik direktörü ve ayni zamanda menajeriydi..



Gözle görülür bir basariydi bu.. Bir benzerini Daum basarmisti. Derler ki burada eger o bu blogda da videosunun oldugu Daum-Hoeness tartismasi olmasaydi Christoph Daum, Bayernin basindaydi. Bir dönemin yazili olmayan kurallarindan birisidir: her kim ki ister teknik adam isterse futbolcu olarak basari saglar Bundesligada onun yolu Bayerne düser.. Hoeness bakti ki Daum ile bir iliski kurulamayacak ve Bayerne sürekli engel cikaracak, onu baska türlü Bundesligadan gönderdi. Yoksa herkes biliyordu ki aslinda Daum'un yolu da Bayernden gecmeliydi tarihe biraz söyle göz attigimiz vakit.. Velhasil Magath bu muazzam basari sonrasi Bayern'e öncesindeki ve ardili olacak Hitzfeld gibi kapagi atti..



Bu ayni zamanda cok iyi bir satranc oyuncusu olan teknik adam Bayernde de basarisini devam ettirdi. Iki yil üst üste hem Sampiyon ve ayni zamanda da Alman kupasini aliyordu ki bunun bir baska aciklamasi: Duble yapmaktir.. Cok az insana nasip kismet olmustur. Artik o havalardaydi.. 2005 yilinda da ayni sekilde yilin teknik adami olmayi basariyordu. 2005/06 sezonunu sampiyon tamamladiktan sonra bir sonraki dönem ligde Bayern ile kötü sonuclar almaya ve Avrupada da ilerlese de güven vermeyen oynu ile tartisilmaya baslanildi.



Simdi, 2004 sezonunun basinda takimin basina geliyor. 2004/05 yani ilk sezonunda sampiyon oluyor, alman kupasini da aliyor. Bir sonraki sezon yilin teknik adami secilmeler, iki kupa birden almalar.. Ki bu üst üste iki sene hem Sampiyon olup hem kupayi alan tek klup Bayerndir bunu basaran ilk ve hala tek olan isim de Felix Magath'dir. Sampiyonlar Ligi Sampiyonlugu haric hemen her konuda olabilecek en iyisi.. 2006/07 sezonunda ise Sampiyonlar Liginde gruplari gecer iken ligde cok kötü bir performans gösteriyor.. Sadece bu kötü performans nedeniyle gruplardan cikip Real Madrid'in rakibi oldugu dönemde..



..yerini bir daha teknik direktör olarak klup takimi calistirmayacagini aciklayan Hitzfeld'e birakiyor. Haksizliga ugruyor aslinda. Bu gibi durumlarda bugüne kadar benzer örnekleri göz önüne aldigimizda görüyoruz ki ardili olan insanlarin yasattigi hezimetler bu insanlara haklarinin teslim edilmesini sagliyorlar.. Ama iste bu da Hitzfeld. Ben onca teknik adam arasinda bir numaraya koyuyorum, dahasi var mi ? Gelir gelmez Real Madrid'i eliyor akabinde Milan deplasmaninda da beraberlik ile dönüyor ama sakat oyuncular belini büküp kendi evinde teslim oluyor, sezonu da her seye ragmen 4. bitiriyor Hitzfeld.. velhasil kimse Magath'dan bahsetmiyor konu daha cok Hitzfeld'in devam edip etmeyecegi.. Yalvar yakar bir sezon daha HItzfeld kaliyor takimda ki o da Magath'in benzeri bir hakarete ugrayip sözlesmeyi uzatmiyor, iki kupa alarak birakip gidiyor yerini Klinsmann'a.. Bu arada Magath'in nereye gidecegi hep soru isareti.. Ben Stuttgart dedim,Schalke dedim ve hatta Hamburg ama o cok baska bir klube gitmeyi tercih etti..



Wolfsburg. Inanin bana bunu sadece gercekten kendisine güvenen Daum veya Magath gibi bir teknik adam yapabilir. Zira Wolfsburg takimina ilk yilinda yasattigi besincilik derecesi tarihinin en iyi derecesidir ki bu sene onu da asacaktir. Neden Wolfsburg ? O basariyi Stuttgart takiminda hicbir sekilde dokunulmaz oldugu dönemde yasadi. Baska bir teknik adam.. Misal, oyunculara rakip takimin taktigini, güclü ve zayif yanlarini sorar ve bunu bilemeyen olursa o oyuncu kesinlikle Magath tarafindan ciddi bir cezaya carptirilir.. tartisma kabul etmez. St.Pauli'nin efsane kalecisi böyle bir tartisma sonucu isinden olmustur. Wolfsburg'un su an icin her seyi. Teknik Direktörü, Menajeri, Tüm klubun futbol adina calisanlarinin belirleyicisi,Yetenekleri kesfeden Scout ekibinin kurucusu ve daha cok sey.. Üc ana baslikta ayri görevi vardir ve kisaca Wolfsburg'u bastan yaratacak ve hatta yaratmis adamdir.. Ilk sezon devre arasi cok da basarili degildi üstelik geldigi günden bu yana 60 milyon euro harcayip 33 tane yeni ismi takima getirip 30 tanesi ile de yollarini ayirdi. Ikinci devre her daim cikisa gecer takimi zira yorgunluk gibi durumlar Magath'in takiminda asla görülmez. Herkesin bittigi yerde onun takimi daha yeni isinmis oluyor. Grafite'nin ilk günlerde antrenmanda dayanamayip bayginlik gecirdigi ayrintisini de önceden belirtmistik. Gercekten cok sert antrenmanlar yaptirsa da basarinin kacinilmaz yolu buradan geciyor ona göre..

Burada benim icin muhtesem bir ortam var diyor, her karari ben veriyorum misal Münihde kararin verilebilmesi icin Hoeness ve Rummenige ile ortak bir noktada bulusmamiz gerekiyordu diye farki dile getiriyor..

Cok sert antrenman yaptirdigi isminin gectigi her yerde ilk dile getirilen özelligidir. "Biz eger en iyisi olmak istiyorsak digerlerinden daha fazla calismaliyiz". At aahibine göre kisner gerceginin bir baska tezahürüdür futbolda. Onun elinin altindaki futbolcular ne Bundesligada ne de transfer oldugu yerlerde hicbir sekilde buradaki basariyi göstermemistir. Dzeko iyyidi, Cek liginin en iyi yabancisi da olmustu ama bugünkü gibi Ingiltere Premiere Liginin en cok istedigi oyuncu konumuna gelmemisti,Misimovic 19 asisti lig bitmeden gerceklestirir iken toplamdaki asist saysisi Wolfsburg öncesi 19 mudur ki ? Ya da Grafite.. Basarisiz olan italyanlardan ziyade onlarin yerine oynayanlarin gelisimine göz attiginizda teknik direktörün oyuncu verimi konusundaki öneminin bir daha alti cizilmis oluyor aslinda. Magath, Trabzonspor klubunda basarisiz performans gösteren disiplinsiz Marcelinho'yu alir iken onun kumasini ve yeteneginin farkindadir gerisini bana birakin diyor.. Bir zaman pesinden cok kosturdugu Lincoln'e bakin bir Skibbe dönemine bir de Feldkamp-Bülent Korkmaz zamanina.. "oyuncular lincoln'den memnun degilmis, teknik adam ne yapsin "geyigi Magath'in ya da kendini bilen bir adamin calistirdigi takimda hicbir zaman dile getirilemez.. Onun oldugu yerde öyle bir hakkiniz yoktur, bastan kabul edeceksiniz zira bu yüzden bu adam basariyi bu kadar gec yakalamistir ve baska acidan basarisinin sirri da budur, tek basina geminin kaptani olup Titanicleri kurtarmak..

Sonuna kadar katildigim bir düsünce sudur ki Türkiye süper ligine belki de en uygun yabanci teknik direktördür, hicbir sekilde söz hakkiniz olmaz belki ama eski futbolcu simdinin menajeri Horst Heldt'in dedigi gibi;

"Onun yönetimi altinda futbolcu olmak cok iyi bir yasami garanti eder- sert ama adil"

15 yorum:

corrado dedi ki...

yine çok doyurucu bir yazı.
Okudukça , bitmesin istiyor insan.
Yakından takip ettiğimizi zan etsekte ,uzağız biraz alamanya fitboluna.magath'ı stuttgart tan beri biliyorum.daha öncesi ve futbolculuğu hakkında pek bilgim yoktu.
wölfi ler ise vw sevgimizden dolayı desteklediğimiz takımlardan biri.umarım şampiyon olurlar.
daha uzun yazılar bekliyoruz :)

Borges dedi ki...

Atif: Aslinda Magath hakkkinda yazmak, yazmak, daha da yazmak isterdim ama "yazayim sunu" dedikten sonra geriye cok da vaktim kalmamisti.. Benim de destekledigim adamdir, hala daha sampiyonluktan söz etmez ve haddini fazlasiyla bilir, Sampiyon oLsun dedigimdir.. umarim da olur..

Bolat dedi ki...

kendisinin söyle bir lafi var:

"solange man reden kann, kann man noch laufen"

nasil ama:)

Borges dedi ki...

Ahblt: Süpermis..

zachpaulsen dedi ki...

felix magath'ı keşke galatasaray'ın başında görebilsek. paraya boğup getirip kayıtsız şartsız 5 yıllık sözleşme imzalanması gereken hocadır.

adnan'lar madem bu kadar alman hayranı gidip gidip kalli'yi, skibbe'yi getireceklerine magath, hittzfeld gibi hocaları getirsinler.

varol döken dedi ki...

şu sözlerin tercümesini duysak da ne kadar süper olduğunu biz de duysak, google translate as long as we can discuss, you can still run diye çevirdi ama benim dandik ingilizcem bunu tam olarak çeviremedi:)

magath burada hiçbir şey yapamaz, ona türkiye'de ilk sene 5. olma hakkını verebilecek bir vizyon yok... bir de arkadaşlar bu başarı hikayelerini okuyup aman bize gelsin diye seviniyorlar ama ne yazık ki (illa burayı okuyanlar veya yazanlar olmasına gerek yok) 5. maçta magath kimmiş diye bağıracak olanlar da onlar... yaptıklarına saygımdan dolayı buraya gelmesini istemem, o demeçlerin bir tanesini bile burada veremez, verse de o demeç yerine gidemez... böylesine karadelik buradaki futbol...

4. resimde sol tarafta müstehzi şekilde gülümseyen ve magath'ın başarısızlığına içten içe seviniyormuş gibi görünen içlerindeki irlandalı kimdir acaba?

ve bitirirken bayern bir tarih değil sadece bir olaylar bileşkesidir, tarih isteyen mönchengladbach'a baksın, hamburg a baksın... ahdım var bir hamburg maçına ben de bakacağım:)

Redman dedi ki...

"Bir teknik adamin basarisinin icerisinde bulundugu kosullar, onun kapasitesinden daha önemli rol oynar demistik Skibbe üzerine yazdigimizda. Bu yüzden Terim'in ve hatta Hagi'nin basarilarinda varolan kosullarin en az futbol becerileri, bilgi ve birikimleri kadar önemli oldugunu dile getirmistik. yine bunun bilincinde Galatasaray takiminin hem yurt ici ve ayni zamanda yurt disi basarilarinin muazzam oldugu dönemde Faruk Süren'in payinin yadsinamayacagi gercegi üzerinde de durduk."

Katilmamak mumkun degil...

dark knight dedi ki...

bi gelse neler olur neler..
5. maçta "magath kimmiş futbolu bilmiyor, tam bir korkak" falan derler.. muhabirler "magath ın idmanlarından futbolcuların şikayetçi olduğu belirtildi, magath ın kurallarının takım içinde huzursuzluk yarattığı öğrenildi, x ile y yi yedek bırakması yönetimde sıkıntı yarattı" gibi üçüncü dünya ülkesi haberleriyle yıpranır heba olur.. aklı varsa bu ülkeye uğramasın :)

alperensaylar dedi ki...

bu ülkede hiddink, löw, del bosque, scala ve son olarak da en yakın örnek olarak aragones bile ne hallere sokuldu, ve kovuldu. magath gelse nolcak devre arasından sonrasını göremez bu futbol anlayışında.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Hazirlik donemi: "Magath oyuncularin pestilini cikardi! Hasan Sas (Emre, Gokhan Zan) 'Magath cok iyi bir hoca, cok calistiriyor ama herhlade faydasini gorecegiz.' dedi."

Hazirlik donemi sonu: "Sok! Disiplinsiz hereketleri sebebiyle Umit Karan'in (Burak Yilmaz, Batuhan Karadeniz) kadro disi birakildigi ogrenildi. Erman Toroglu konuyla ilgili olarak 'Hocaem, Turk futbolcusunu tanimayan hocanin sonu budur. Birak adam kafayi rahatlatsin, bu isler burada boyle yurur.' dedi.

Ilk 4 hafta: "Magath farki! Ust uste 4. galibiyetini alan GS(FB-BJK)'da yuzler guluyor!"

5. hafta: "GS'i horoz gagaladi! (FB'ye acili pastirma! Buyuksehir Besiktas'ta calisti!)"

Avrupa kupasinda surpriz bir sonuc: "YapMagath!""Felixtiler!""

9. haftada Trabzonspor maglubiyeti: "GS'nin Alman'i varsa, Trabzon'un Colman'i var!"

12. haftada GS (FB - BJK) liderin birkac puan altina duser: "Tribunde istifa sesleri yukseldi! Magath'in koltugunu devralacak isim Gheorghe Hagi mi?(Chritoph Daum, Mircea Lucescu)"

14. hafta, Altipas programi: Ahmet Cakar bombaladi: Magath teknik direktor degil!

16. hafta: Bulent Uygun'dan sok aciklama: Bayern'i ben de sampiyon yaparim, kolaysa gelsin Sivasspor'u sampiyon yapsin!

Devre arasi basin toplantisi: Ismail Er'in Magath'a sordugu "Babaniz yasiyor mu? Oyleyse sizi ona sikayet edecegim." sorusu uzerine Magath "Fick dich!" diyerek toplantiyi terk etti.

Fanatik manset: SOK! THY'den aldigimiz bilgilere gore Magath Almanya'ya tek yon bilet almis!

20. hafta: "Klasik Magath dususu devam ediyor."

22. hafta: Toroglu: "Sirf antrenmanla bu is olmaez. Bu kadar calistirirsaen adami, topcunun maca cikacak mecali kalmaez."

23. hafta: Cakar: "Magath oyuncular uzerine deneyler yapiyor. Bilimkurguvari isler var orada"

25. hafta: NTVSpor: "Magath'in gorevine son verildi. Magath yaptigi aciklamada 'Akli olan Turkiye'de calismaz. Neyse ki sacma bir kontrat yapmislar benimle, tazminati gomecegim birkac aya.' dedi."

Borges dedi ki...

Hucum Futbol: Adnanlarin bir gücü yetmez onu getirmeye. Gerci Galatasaray bu, Onca yilik Galatasarayliyim hala daha takimin ekonomik acidan ne denli güclü ya da gücsüz oldugunu bilemiyorum, getirebilir ama o zaman Adnan Polat ve Sezgin gitmek durumundadir.. Magath baskadir biraz.

Varol Döken: Ceviri yapayim da Almanca gibi güzel durmuyor.. "Konusabildigin sürece kosabilirsin de " gibi bir sey cikiyor sonucta.. Buraya koyamadigim bir kac resim var aslinda.. Misal piramitimsi bir dag vardir oraya indinrip cikarir Magath takimi ya da benmzer bir kac kare vardi ama vaktim eskisi gibi yok artik.. bir süre bu sekilde.

Redman: unutuluyor bazen.. her teknik adam kendi kosullarini olusturacak kariyere sahip olmadigi zaman özellikle bu gecerlidir.


Dark Knight;)

Asaylar: Yavas yavas degismesini umut ediyoruz, ilerleme kaydedilmesi artik.. Baska acidan karakter olarak digerlerine nazaran biraz daha baska oldugunu dusunuyorum, ben eskiden "su güzel adam" derken o kosullarin icerisinde ancak performans sergileyebildigini ya da Türkiye Süper Liginin genel karakterini bu isin disinda tutuyordum.. Simdi bunu da göze alarak "su iyi olur" diyorum artik..

Shelby: ;))))

Bu sabirli adami bile cildirtabilecek ortama sahibiz.. Adam onca para harcadi ve ilk devre sonunda hicbir varlik gösteremez iken üzerine bir de yaptigi en pahali transferlerden en az verimi aldi. Bir insanoglu tartismadi bile.. gecen sene ikinci devre müthis bir performans gösterdi, bu ve Leverkusen'in düsüsü sayesinde besincilige oturdu.. Simdi o ilk devreyi buraya koyuyorum, mümkün degil sonraki maclari cikaramazdi diyorum ben .. Ve belki de anlattigin gibi gelisecekti cok sey..

Güzel bir özet idi, gelme ihtimali olmadigindan biz bu sekilde geldigini varsayarak özlem giderdik .)

Alper Öcal dedi ki...

Varol o lafin tercumesi Mirkelam'dir.

Muadilidir hadi...

Magath da tam Aziz Yıldırım'ın kafasına uygun hoca, o da çok sever kararları hocaya bırakmayı...

Sinan Yılmaz dedi ki...

Bu adam Prison Bırak Artık'ta ki Bellick'e mi benziyor, yoksa benim mi çok uykum gelmiş :)

varol döken dedi ki...

konuşurken de koşabilir insan yani hem konuşup hem işini yapabilir demiş sanırım bir nevi yürürken sakız çiğneyebilirsin gibi, böyle felix gibi magath gibi bir şey:)

@alper
aziz yıldırım bu seneden ve seneye inanılmaz düşecek kombine satışlarından ders alacaktır sanırım, gölge başkan olarak ali koç a başa geçirmesini umuyorum... daum gelebilir, ben severim daum u ama o zaman bu brezilyalıların temizlenmesi gerekir ki her halükarda işimiz çok zor, zaten dün beni içkisiz sızdıran o maçtan sonra (ki liverpool maçında onca votkaya rağmen ayakta izledim) zor olsun işimiz!

@shelbyl
üşenmemiş yapmışsın bütün yılın özetini, söz sana magath gelirse bir gün gazetede manşet yaptıracağım bu seriyi:)

zachpaulsen dedi ki...

&borges
dediğinde haklısın ama bu kadar mı zor bu işler? ya biraz Laporta'nın 2003 yılında başkan seçildikten sonra yaptıklarına baksınlar. Aceto yazdı. Geçenlerde Discovery'de belgesel olarak bile izledim. Laporta'nın Barça'daki yaptığı olağanüstü bir yönetim başarısıdır.

Ya biraz planlama, biraz örgütlenme ve organizasyon. bu adamlar kendi şirketlerini nasıl bu seviyelere getiriyorlar. Kurumsallaşma, erp, crm vs... bir dünya yazılım, insan kaynağı. Bu kulüplerde bir kurum bu şekilde bakılması gerek. hangi üst yöneticini işe alıp 3 ay sonra gönderirsin. ya bismillah adam daha yeni gelmiş bir alışsın.

Felix magath, luis van gaal, guus hidddink, ottmaz hitzfeld tarzı akil adamlara ihtiyacı var türk futbolunun. Zamanında Derwal'le galatasaray bu işi yapmıştı. gene yapabilir. Yeter ki bu vizyona sahip bir başkan ve yönetim kurulu gelsin.

Fatih tarzı maganda tiplerle hadi aslanım hadi koçumla bu iş olmuyor.