29 Kasım 2009

Barcelona - Real Madrid: 1-0



Oy oy oy oy..(Cok fazla vaktim yok, hizli bir yorum)

Ben barca yazmak istemiyorum aslinda. Ne zaman yoruma baslasak cok baska bir yerde bitiriyorum konuyu. Sistem büyülüyor, formasi baska geliyor, yaklasim baska.. Velhasil yasamimdaki ilginc tutumlara neden olmus bir futbol klubünden öte bir takimdir benim icin Barcelona.Bir alt postta yazan da odur bir klupten ötesi. Bununla ve cok seyle kirk yillik söylemleri ilk defa duyup sinifa yaymak adina kosturan bosbeles takimina da sonra deginecegim. Zirtapozlar, size mi soracagiz hangi takimi nasil tutmamiz gerektigini ? Kliselerden bahsedip klise söylemleri elestiri adi altinda milyon kez sergilemekten cekinmeyen ironik seyler, size sonra dönecegim ben lakin hirsiniza da hayran kaldim isin dogrusu. Bikip usanmadan, apartman kapisina basip kacan veletler kadar rahatsiz edici olma ihtirasiniza diyecek bir sey bulamiyorum ben..

Mac yüksek beklentiden kaynakli cok da güzel degildi pek cok futbolsevere göre ama Barca'nin Real Madrid'i yendigi her mac bana acaip keyifli gelir ki bu mac da cok güzeldi. Sadece hakem biraz daha futbolun oynanmasina müsade eden bir anlayis icerisinde olabilirdi ki daha da keyiflenirdik. Ayni zamanda her iki tarafin yildizinin da sakatliklardan yeni cikmis olmasi maci renksiz kilan bir baska etken idi.

Ilk yari Real Madrid daha iyi oynadi diye macin yorumuna gecmeden önce sunu belirtmek isterim ben. Barca yenilebilir ve hatta cesitli sorunlar yasayabilir. Bunun icin temel sart rakibin Barca'nin durdurulmasi gereken dehset bir oyun sistemine sahip oldugunu kabul etmesi gerekir. Kendisini barcaya göre konumlandirmasi gerekir. Bu yüzden kendisiyle bire bir boy ölcüsmeye calisan özellikle Avrupanin en "dev" takimlari karsisinda oynadigi futbolu misal diger kucuk takimlara karsi Barca oynayamiyor. Kesinlikle dalga gecilecegini biliyorum ama yine de bu örnegi vermek istiyorum efendim. En basitinden Kasimpasaspor Barca'ya göre kendisine bir oyun felsefesi bicse emin olun barca karsisindaki inter'den cok daha güzel bir futbol oynar ya da inter karsisindaki barcadan cok daha az efektif olan bir barca bulurlar karsilarinda. Futbol dahi oynamaniza gerek yok, ortadaki dolasimi kesebilecek dirilikte bir orta saha ve yerlesim alabildiginiz takdirde barca yine oynar belki ama üzerine gelmek isteyip kendi felsefesini ortaya koymaya calisan takimlar karsisinda oldugu gibi etkili olamaz. Mourinho aslinda bu sisteme cözüm bulabilecek kapasitede bir teknik adam olsa da kibiri en büyük engel. Hiddink gibi bir pozisyona düsmektense fark yiyip kendi oyununu oynamaya calisti lakin Chelsea'den beter rezil oldular o cok baska..

Bakin Bundesligada da bu böyle. Her iyi takim kendi evinde zorlanmaya basladi kac haftadir. Hoffenheim-Dortmund maci bu maca bire bir örnektir, orada Dortmund kazandi ki burada da rahatlikla Madrid kazanabilirdi. Dortmund macinda Nuri Sahin orta sahadan kestigi her topu hucum yerlesiminde olan rakip takimin üzerine gönderdi ve savunma yerlesiminden uzak olan rakip üzerinde tehlikeli akinlar yaratti. Lass-Alonso ikilisi Marcelo yardimi ile ilk yari bir bakima bozguna ugrattigi barca orta sahasindan kaka inanilmaz akilli cikislar yapti ki kiminde beceriksizlik kiminde de Puyol engelledi golü... Önemli olan Pellegrini barcaya göre bir sistemi sahada varetmis olmasidir. Deplasmanda oynamasi, Barca'nin günler gectikce efsanelesmeye dogru giden oyun anlayisinin bilinir olusu gibi etkenler böyle bir pozisyonu almasini sagladi. bunu kendi sahanizda ya da Sampiyonlar Ligi finalinde filan yapmazsiniz.. Hiddink haric cok takim yapmadi ve Bayern'inden Manchester'ina ve interine kadar rezil rusva oldular.

Oysa bu dolasimi keseceksiniz bir sekilde.. Kesemediginiz takdirde dahi arkadaki yerlesiminizi güzel bir sekilde alip tehlikeli olmasini önleyebilirsiniz. Madrid cok akilli bir taktik uyguladi. Oyun kurma adina girisilen paslari kesti ve tam da bu anda cikis yaptiginiz vakit hucum yerlesimi alan rakibi tersde yakaliyorsunuz.. Bu hucumlari da Kaka gibi sinsi bir oyuncu yönetiyorsa erken yakalayacaginiz gol sizi farka dahi götürebilirdi.

Inter kadrosundan sadece Pedro yoktu ve onun yerine Messi oynadi. Ilk yari boyunca Messi sahada yoktu. Henry köselere kacti, Messi onun yerini doldurma cabalari derken daha da önemlisi Xavi-iniesta birbirlerinden uzakta kaldi. Lass-Alonso ve Madrid'in ön adamlari dahi yardima geldi ki oyunu kendi yari sahasinda kabul etmeye basladigi anlarda Kaka ile akilli hucumlar gerceklestirdiler.. Bunun öncesi de isin önemli ayrintisidir. Orta saha cizgisinden yaklasik bes metre ileride ve geride tüm Madrid takimini görebiliyordunuz..

Ikinci yari Barca oyunun tekrardan hakimi oldu. Gol, Dani Alves'in barcanin bu sene basinda basladigi ibra ile gelen hava toplarinin bir sonucudur. Eskiden istisnai bir durum olan yukaridan ortalar bu sene oyun felsefesinin önemli bir ayrintisi oldu Ibra artisi nedeniyle. Klasik bir akin olsa da gecmis yili düsündügünüzde barca klasigi olmayan bir gol aslinda..

Puyol.. Yürekten oynamayan insanoglu iste bu hamleleri yapamaz. Helal olsun ve bence bu barca galibiyetinin en önemli nedenidir. O olmasaydi kesinlikle bugün galibiyet mümkün degildi.

Hulasa madrid tarafi dersine iyi calismis ve belki galibiyeti dahi cikaracak bir oyun ortaya koydular. Puyol farki ve hazir olmayan bir Ronaldo performansi bugünkü sonucu belirledi.

5 yorum:

il Capitano dedi ki...

kesinlikle katılıyorum.Maçı kazandıran ne Ibra ne Messi Kaptan Puyol... Nou Camp'ın ruhu...

Alp dedi ki...

"Bununla ve cok seyle kirk yillik söylemleri ilk defa duyup sinifa yaymak adina kosturan bosbeles takimina da sonra deginecegim. Zirtapozlar, size mi soracagiz hangi takimi nasil tutmamiz gerektigini ? Kliselerden bahsedip klise söylemleri elestiri adi altinda milyon kez sergilemekten cekinmeyen ironik seyler, size sonra dönecegim ben lakin hirsiniza da hayran kaldim isin dogrusu. Bikip usanmadan, apartman kapisina basip kacan veletler kadar rahatsiz edici olma ihtirasiniza diyecek bir sey bulamiyorum ben.."

hay ağzına sağlık be borges.

Borges dedi ki...

Susmuyorlar, bir kere degil binlerce kez söylemek istiyorlar ve nasil bir hirstir bu arkadas.. anlamadim gitti. Bu tip söylemlerden hoslananlarin genel bir kimligini cikar, üc asagi bes yukari ayni adamlar..

Adsız dedi ki...

Ruh'un ön plana çıkacağı bütün maçlarda Puyol ilk 11 oynuyor. Şampiyonlar ligi finalinde de olağanüstü performans göstermişti kaptan.

varol döken dedi ki...

ronaldo o haliyle bile iki kere süpürüp geçti alves in solundan...

iyi bir madrid vardı sahada... 10 kişi kalmasa barca bence şansları daha çoktu, yine bu ruh meselesi yüzünden...

zilyon kez inatla yazmak gerekecek sanırım, hiddink in geçen sene oynattığı futbolun oynatmama değil akıl futbolu olduğunu ama işte herkes gördüğü kadar yazıyor...

barcelona yı da hiçbir zaman sevemedim, neden bilmem...