5 Şubat 2010

Fc. United of Manchester ve Besiktas Protestosu.!



Bu sene onlar da yüzüncü yilini kutlayacaklar.. 15 Mayis 1910 kurulus tarihi.. 15 Mayis 2010'da yüzüncü yil kutlamalari Fc. United of Manchester maci ile baslayacaktir.. Iki mac olacak ve ikinci mac haliyle kardes klubü Celtic ile bu macin üc gün sonrasinda yapilacaktir. Ilk mac St.Pauli all star takimi ile Fc.United of Manchester takimi arasinda.. Peki Fc.United Manchester hakkinda bilginiz var midir ?

.. takim Manchester taraftarlari tarafindan Malcom Glazer'in Manchester United'in basina gecmesine karsi protesto amaci ile kurulmustur. Ingiltere 7.liginde maclara cikiyor.. Endüstriyel futbola karsi yapilabilecek cok güzel bir eylemi basarmislar.. Helal olsun..

Türkiye'de bunu becerebilecek bir organizasyon olabilir mi ? Ya maci kaybedersek, ya Besiktasa zarar verirsek diye devam eden tepkilerden kilinizi kipirdatamaz hale gelirsiniz.. Herkes pek cok seyi istemiyor ama birileri bir seyleri degistirmek icin adim attiginda o kilini kipirdatamayan cok konusan kitle birden eylem hakkinda atip tutarlar.. Eyleme girisen olmaz ama eylemi elestiren milyon insan cikarir bu ülke.. Neden biliyor musunuz ?

Varolan pasifize olmus durumunun bir baska savunmasidir aslinda..

Bu ülkede eylemde bulunmak kadar tehlikeli bir sey yoktur. Universiteye yeni baslamis bir arkasim hayatinda ilk defa eyleme katilim gösterip 6 kasimda Kizilay meydaninda YÖK'ü protesto ettigi vakit evine yetkililer tarafindan mektup gönderilmistir.. Oglunuz terorist olmustur, sahip cikin diye.. Su ilgiyi siradan insanin siradan bir sorununa göstermez devlet ama mevzubahis konu eylem oldugu vakit nelerin döndügünü eylemde bulunmadiginz vakit asla anlayamazsiniz.. Yerinde her seyi tevekkülle karsilayan hareketsiz kitlenin korkulu rüyasidir, vicdan sizlamasidir Eylem.!

Milyonlarca rahatsiz edilmis insan rahatsizliklarini, isyanlarini dile getirir iken bunlardan farkli olarak bir kac kisi bir eylem plani icerisinde bulundugu vakit geride kalan sessiz cogunluk üretimsizliklerinin ve eylemsizliklerinin acisini bu hareketlilikten cikarirlar.. Ama su yok ki, ama bu olur ,ama su olur.. hepsi palavra, hepsi kandirmaca.. Herkesin icten ice hesapladigi kendi eylemsizliklerinin vicdanlarina verdigi rahatsizligin giderilmesi.. Bir hata, bir kusur bulacaklar ki kendi hareketsizliklerine bir neden olsun, vicdanlari sizlamasin..

Oturun oldugunuz yerde.. Hicbir ise bulasmayin, hicbir ise kalkismayin. Sizin disinizda size ragmen eylemde bulunup bir seyleri degistiren ve "bunlarin" sonunda kitlesellesebilmis eylemlerden sonra siz de yerinizden kalkmayacak sekilde katilin.. Hazira konmak güzeldir ama bari icerisinde olmasaniz dahi hazirligina ses etmeseniz cok güzel olacaktir.!

St.Pauli güzel bir kluptür. Bölgesel ligde dahi 17 bin seyirci ortalamasini tutturup rekor kirmistir. Almanyada stadyumlarin icerisinde seksist ve irkci tezahuratlari yasaklayan ilk devrimci kluptur ve fakat bugün tüm Bundesliga takimlari bu kurali statlarinin icerisinde uygular.. Ilk olmak baskadir ve hepsi eylemlerinin, farkliliklarin sonucudur.. belki bu yüzden tüm Almanya capinda 11 milyon sempatizani vardir ki Münih'in degil Bayern eyaletinin toplam nufusudur bu.

Bu klubün taraftarlarinin pek cogunun Türkiye'de kendilerini özdeslestirdigi takim olan Besiktas hakkinda Eksibesiktas blogu Türkiyedeki tüm taraftarlari ilgilendiren bir eylem hazirligini duyurdu gecenlerde. Cok sevindim cunku konu sadece Besiktas'i degil taraftarlarin klupler üzerindeki hakki ile ilintilidir. Kewell'in neden kalmasi gerektigi ile ilintilidir.. Aziz Yildirim'in yüzde yüz secilecegi garanti olan secimlerine ragmen bu taraftarin istegini görmezden gelemeyecegi ile ilintilidir.. Taraftarin gücü sorusu burada önemlidir. Yönetimlerin taraftarlar ile barisik olmasi gerekliliginin sinava tabii tutulmasidir. Taraftara ragmen klubün yönetilemeyeceginin bir gösterisidir. Heyecan verici protesto ama gelin görün ki..

..Misal Okay Karacan demis: Inönü demokrattir, yapmayin böyle seyler, koltuga saygi filan..

Geyik.

Inönü demokrat degil Anarsisttir.

Ne ilginctir ki degerlerden girerler ama bu degerleri basli basina yokeden/farklilastiran ya da belirleyen yapiyi belirleyememe adina verilen tepkileri "degerleri korumak" olarak algilamaz insanlar. O "deger" degildir. Secimle basa geldi, boyun egin.. O koltugu tanidigim bütün besiktas taraftarlarina ragmen isgal etse dahi degerlere ona buna degil koltuga,makamin kendisine tapinin..

St.Pauli, o saygin koltukta oturan insanlarin Maxim adli kadinlari asagilayici ifadeleri bulunan erkek dergisinin klube ana sponspor yapma girisimine taraftarlari tepki koyup engellemislerdir. Zira koltugun degil taraftarlarin degerleri vardir. O taraftar her türlü seksizme karsiyiz demisler ve bazen koltuk filan dinlemeden eylemde bulunup bunlari engellemislerdir.. Maxim sponsor olamamistir St.Pauli klubune ve umarim ki tarafrarin istemedigi bir baskan da Besiktas klubune baskanlik yapamayacaktir.. Bence basli basina bu en önemli degeridir klubün..

8 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

okay karacan'ın yorumu ne kadar saçma ise senin benzetmende bir o kadar alakasız olmuş. ben kendi adıma daha anarşist eylemler bekliyorum bu tribünden. bu eylem kendiliğinden gelişmeyen bir eylem üstelik içinde hiddet-şiddet yok. sence de fazla kaçmamış mı ?
machno'ya durruti'ye ayıp oluyor.

marmara

Borges dedi ki...

Sairler Parki: Baska bir eylem vardi da biz mi göremedik ? Istemedigi bir baskani secildigi icin statlari macin icerisinde terk etmek yeterince siddetli bir eylemdir. Bu ugurda takimini birakmak da ayni sekilde yeterince hareketli bir durumun ifadesidir.

BUnlari elestirebilmeniz icin daha dogru bir eylemi ortaya koyup hareketligi saglayip "buraya bakin, bunu yaptik" demeniz gerekiyor.. Yoksa mutlaka ki bir seyi eksik, bir seyi kusurludur ama en kusurlu hali dahi bugün hicbir sey yapmadan oturarak "su kadar kusurlu, su kötü" demekten cok ama gercekten cok cok daha iyidir..

Sizler biraz bu degerleri korumak adina takimindan ya da o maci izlemekten vazgecen insanlara haksizlik yapmiyor msunuz ? Bunca hareketliligi saglamasi, hicbir sey olmasa dahi ülke gazetelerinde taraftarin istemedigi baskan vurgusunun onlarca kez dile getirilmesini saglamasi dahi yeterince övgüyü haketmiyor mu ?

Bence biraz daha düsünüp bir daha degerlendirin derim ben..

Şairler Parkı dedi ki...

borges hatalı olan durum ne biliyor musun ? sabırsızlık. maç 14 saat sonra. bekleyip görelim neler olacak.

senin daha iyi bileceğin bir örnek vereyim. gs'liler canaydın'ı göndermek için samiyen'i cehenneme çevirdiğinde 1 hafta önceden mi kararlaştırmışlardı ? arkadaşlar sahaya pet şişe atacağız, meşela yakacağız mı demişlerdi ?

beşiktaşlıların daha iyi bileceği örnekler vereyim. fulya'ya yürüme kararı maçtan 1 hafta önce alınmıyordu. aynı şekilde kulüp binasına yürünürken de 1 hafta önceden kulübe yürüyeceğiz demiyorlardı.

fc. united örneğini vermekte haklı olabilirsin. emin ol bu eylemi destekleyenlerin çoğunun amatör branşlardan haberi yok. zaten en rahatsız edici taraflarından biri bu. daha dün sadece 40 kişiydik hentbol maçında. pazar günü rakam aşağı-yukarı aynı olacak. haksızlık etmiyor musunuz ? diyorsun ya. bende sana soruyorum. beşiktaş'a taraftarı haksızlık etmiyor mu ?

ülke basınında çıkması çok önem teşkil etmiyor. artık herkes biliyor taraftarın demirören'i istemediğini.

marmara

Borges dedi ki...

Sairler Parki: BIr hafta önceden olmasi ayrintisiyla söylemek istedigini sahsen ben anlamadim.. Özhan Canaydin örnegi ise su bakimdan pek oturmaz: Istemeyenler coktu ama bir o kadar da taraftari vardi aslinda baskanin.. Demirören icin böyle bir ayrim dahi yok: Üc kisiden besi bu adami istemiyor ama buna bir eylem koyan kimse olmuyor, secildi, boyun egin demokrasi filan diye kaytariliyor is.

Bu yorumda bir suclama var ama tam olarak nedir anlamadim.

Besiktas taraftarinin sorunlu oldugu, suclu oldugu yönleri vardir, Galatasaray ya da Fenerbahce icin de gecerlidir ama bugün bu an bunlarin bu noktada konusulmasini cok dogru bulmuyorum.

Istemediginiz bir baskan ve bir eylem var ortada. Besiktasliigi birakma kararina katilmak degil ama eylemi destekleyebilirisniz. Ve emin olun o haber kalin kalin on kere daha gecilsin mutlak bir faydasi olacaktir.. görünür olup sonuc vermesi uzayabilir lakin bu eylemin bir katki yapmadigi anlamina gelmez..

Şairler Parkı dedi ki...

derdimizi beşiktaş taraftarına anlatamıyoruz ki sana anlatalım borges. eylem ola hayrola diyelim.

marmara

Adsız dedi ki...

get Up, stand Up, don't give Up the fight ! Beşiktaş, her zaman budur ve bu birşeydir,önemlidir..herkes, YD'nin beşiktaş'ı beşiktaş yapan değerlerini yok etmesinden dem vururken,tepkisizlik bundan daha beter bir erozyon yaratacaktır..

kutay dedi ki...

unıted'ın yaptıgını mumkunse kımse yapmasın burada. samımı gelmıyor bana. mesela looking for eric'de vardı boyle bır sahne izleyenler bilir.
besıktaslı adam, baska bır kulübu kendı bıle kursa aynı sekılde sevemez. ben en azından galatasaray için yapamam..
ekşi bjk'nin eylemi de bence yetersiz birşeydi. stadı terkedince ne olacak? zaten o zihniyet o kitlenin stadyumdan gitmesini istiyor. onlar gider yerine başkası gelir. hatta kaplaı loca olur, para kazanır. kimse "nolur kal" demeyecek, işine yarayacak hatta.
oyundan kacmak, takımı bırakmak bence bunlar etkili olacak şeyler değil. zaten dün de olmadı galıba..

Kartal Bafiler dedi ki...

En az bildiği şey bir kulüp yönetmek olan "Başkan" elbet bir gün gidecek,bizim derdimiz giderken sevdamıza en az zararı vererek gitmesi veya gönderilmesi olacaktır.

Seba'ya saygım var, hep de olacak ,lakin onun yönetimindede bence eksik bir şeyler vardı,Bilgili'nin adını bile zikretmek istemiyorum ama en fenası Beşiktaş için ağlayanıymış be kardeşim.