6 Mayıs 2010

13 Nisan 1995.!



Hakemi kandirmaya yönelik hareketler coktur ve ben size bu kandirmacalarin sonucu olarak Sampiyonluk dahi kazansaniz bu isin götürüsü getirisinden fazladir derim. En azindan burada bu böyledir..

1995 yilinda Bundesligada kim Sampiyon oldu desek belki bilirsiniz ama aslen burada o yila ait bilinen olgu daha cok kendisini penalti almak ugruna yere birakilisin babasi sayilacak o aldatma akla gelir..

13 Nisan 1995. 26.Hafta Bundesliga maci.. Borussia Dortmund-Karlsruhe karsisinda.



Bu sekilde galip gelen Dortmund takimi Sampiyon olur, Karlsruhe ise bu yüzden UEFA kupasini kacirir. Lakin bu kadar bariz bir kendisini yere birakilisin oldugu yerde sizce Alman Fedarasyonu ne yapmistir ?

Andreas Möller, bu macin sonrasinda aldatma eyleminden dolayi 2 mac ceza almasinin yani sira 10 000 mark para cezasina carptirilmis ve kisa zaman icin de olsa milli takimdan aforoz edilmistir Berti Vogts tarafindan.. Dahasi imaji sarsilmis, yüz yil gecse de bu görüntülerle de hatirlanacak konuma gelmistir.

Sonrasinda "özür" dilemis ve kendisini savunurken bir baska konu gündeme gelmistir.

Özetle sunu diyordu:

"Ben cokca kez faul ile cezasaahsinda durduruldum ve bunlarin hicbirisine penalti calinmadi, bu zamanlarda bir sey olmuyor da bir kez de biz haksiz da olsa penalti kazandirdigimiz vakit neden bu kadar sorun oluyor ? "

Andreas Möller futbol hayati boyunca cokca kez faul ile durdurulmus ve bunlarin gercekten de pek cogu calinmamistir, bu onun yanlisini dogru yapar mi ? Yapmaz ve fakat ilginc olan su ki gercek bir sekilde penalti verilmedigi zaman cok büyük sorun olmaz iken haksiz bir sekilde penalti kazanimi ise felaket ile esdeger... En azindan Andreas Möller icin böyle olmustur Almanyada..

Muhtemeldir ki fark ortada.. Yanlis yapani cokca kez hakem olarak düsünür ve daha cok göremediginden ya da yetersizliginden dolayi o verilmeyen penaltilari gündeme getirmiyoruz. Peki bilincli olarak faul yapan futbolcu neden sahtekar konumuna düsmüyor ? Adam seni gecer iken dizi koyuyorsun, faul olmamis gibi de devam ediyorsun ve bir penalti güme gidiyor, kimse de bunun hesabini sormaz.. Is tersine döndügünde ise aradan 20 yil gecse yine de gündemden düsmez hic.. Adil degil o kesin..

8 yorum:

bonaventure dedi ki...

suçu ispat edilene kadar herkes masumdur.

brk dedi ki...

suçu ispat edilene kadar argümanı ile gidersek hakemin kararını vermiştir ve defans oyuncusunun suçunu ispat etmiş demektir. bu durumda biz izleyenler niye hakemin yorumuna karışıyoruz ki...

bonaventure dedi ki...

kalecioyuncu@

daha önceleri möllere defans oyuncularının yaptığı hareketlerin suç olarak ispat edilemedikleri için masumdurlar. hukukun temel ilkelerinden birinden bahsediyoruz. bu temel ilke ışığında zaman zaman yanlış kararlar verilebilir gerçek hayatta da futbolda da. ancak bu ilke sayesinde de aslında masum olan ama iftira atılan insanlar korunmuş olur.

möller demiş ki; "Ben cokca kez faul ile cezasaahsinda durduruldum ve bunlarin hicbirisine penalti calinmadi, bu zamanlarda bir sey olmuyor da bir kez de biz haksiz da olsa penalti kazandirdigimiz vakit neden bu kadar sorun oluyor? "
möller kendine yapılan hareketlere karşı bir tepki vermeliydi. eto nasıl ki kendisine ırkçı tezahurat yapıldığında oyundan çıkmaya niyetlendiyse, möllerde benzer bir tepki vermeliydi (hiç izlemedim 90 dakika boyunca mölleri. izlediysem de hatırlamıyorum. ama beyanatından çokça tekme yediği ama rakiplerinin ceza almadığını anlaşılıyor). eğer eto o hareketi yapmasaydı. bundan 15 yıl sonra maç görüntüleri haricinde hiç bir şekilde kanıtlanamazdı yapılan hareketler (nasıl ki möllerin yediği tekmelerden ziyade kendini yere atması akıllarda yer ettiyse). ancak şimdi fotolardan üzerine yazılan yazılardan, fifanın uefanın aldığı önlemlerden yaptıkları çalışmalardan bir şeylerin değiştiğini veya değiştirilmeye çalışıldığını anlarız. möller de benzer bir tepkide bulunsaydı tarihe geçerdi(buna bir önlem alınırdı belki de). ancak kendi sahtekarlığını ama onlarda yaptı basitliğinde haklı çıkartmaya çalışması akla yatkın değil. adaletin temel ilkesi de burada işe yarıyor. kanıtla, ilgili makamlara başvur ve sen haklı çık. yoksa bu bana şunu yaptı o da bunu yapmıştı laf salatalarıyla 100 yıl daha geçse möllerin üzerine bu yapışmış bir şekilde gidecektir.

bir şuradan örnek vereyim. evinize hırsız girsin. her gün bir şeylerinizi aşırsın ve siz ilgili makamlara gereken başvuruyu yapmayın. makamlar bunlarla ilgilenmezse medyada bu olaylara dikkat çekip sizin semtinizde her gün bir hırsızlık olayı olduğunu hergün de sizin evinize hırsız girdiğini belirtmezseniz. sonrasında da yolda gördüğünüz bir hırsızı silahı çekip vurursanız. ama o da hırsızdı diye bu olayı açıklayamazsınız.

bilmem anlatabildim mi?

bilmem anlatabildim mi?

bonaventure dedi ki...

biraz önceki yorumda bir sürü hata yapmışım. bir çok şey anlaşılmaz olmuş o yüzden düzeltip tekrar gönderiyorum.

kalecioyuncu@

daha önceleri möllere tekme atan defans oyuncuları, yaptığı hareketler suç olarak ispat edilemedikleri için masumdurlar. hukukun temel ilkelerinden birinden bahsediyoruz. bu temel ilke ışığında zaman zaman yanlış kararlar verilebilir gerçek hayatta da futbolda da... ancak bu ilke sayesinde de aslında masum olan ama iftira atılan insanlar korunmuş olur.

möller demiş ki; "Ben cokca kez faul ile cezasaahsinda durduruldum ve bunlarin hicbirisine penalti calinmadi, bu zamanlarda bir sey olmuyor da bir kez de biz haksiz da olsa penalti kazandirdigimiz vakit neden bu kadar sorun oluyor?"

möller kendine yapılan hareketlere karşı bir tepki vermeliydi. eto nasıl ki kendisine ırkçı tezahurat yapıldığında oyundan çıkmaya niyetlendiyse, möller'de benzer bir tepki vermeliydi (hiç izlemedim 90 dakika boyunca mölleri. izlediysem de hatırlamıyorum. ama beyanatından çokça tekme yediği ama rakiplerinin ceza almadığını anlaşıldığından hem fikiriz sanırım). eğer eto o hareketi yapmasaydı bundan 15 yıl sonra maç görüntüleri haricinde hiç bir şekilde kanıtlanamazdı yapılan hareketler (nasıl ki möllerin yediği tekmelerden ziyade kendini yere atması akıllarda yer ettiyse yada ben möllerin futbolundan bir habersem). ancak şimdi olay anındaki fotolardan, üzerine yazılan yazılardan, fifanın uefanın aldığı önlemlerden, yaptıkları çalışmalardan bir şeylerin değiştiğini veya değiştirilmeye çalışıldığını anlarız. möller de benzer bir tepkide bulunsaydı tarihe geçerdi(buna bir önlem alınırdı belki de). ancak kendi sahtekarlığını "ama onlar da yaptı" basitliğinde haklı çıkartmaya çalışması akla yatkın değil. adaletin temel ilkesi de burada işe yarıyor. kanıtla, ilgili makamlara başvur ve hakkını al. yoksa "bu bana şunu yaptı, o da bunu yapmıştı..." laf salatalarıyla 100 yıl daha geçse möllerin üzerine bu leke yapışmış bir şekilde gidecektir.

birde şöyle bir örnek vereyim. evinize hırsız girsin. her gün bir şeylerinizi aşırsın ve siz ilgili makamlara gereken başvuruyu yapmayın. yapsanız bile makamlar bunlarla ilgilenmezse medyaya gidersiniz. medyada bu olaylara dikkat çekip sizin semtinizde her gün bir hırsızlık olayı olduğunu hergün de sizin evinize hırsız girdiğini belirtir muhtemelen. ama siz elinizden geleni yapmayıp yolda gördüğünüz hırsızı silahı çekip vurursanız. "ama o da hırsızdı" diye olayı açıklayamazsınız.

bilmem anlatabildim mi?

Flying Dutchman dedi ki...

ya borges benim möllerle ilgili bir pozisyon var sana soracağım ama buradan anlatamam yarın masada sorarım :)) çok ince eğlenceli bir pozisyon...yıllar önce hıncalla erman kale arkası'nda göstermişti..

rakip kale önünde kale boşken defans oyuncusuyla girdiği bir mücadele ama dur arayayım biraz

Borges dedi ki...

FD: Ya sen böyle yazinca benim de aklima bir seyler geliyor ama netlestiremedim bir türlü.. Dur ben de bir bakayim su cayi ictikten sonra ama olmadi yarin aksam yüz yüze anlatirsin ;)

varol döken dedi ki...

nispet yapmayın, az daha orada olacaktım zor kurtuldunuz diyorum size:)

möller'e gelince... mantıklı açıklamaların vicdanı susturamadığını biliyoruz... bence kendi vicdanında mahkum etmiş ve kendini ve bu açıklamayı yaparak yükünü hafifletmek istemiştir...

hukuk'a gelince... dünyadaki adaletsizliğin temel sebebi hukuk, dünyanın en büyün yalanlarının döndüğü yerde mahkemelerdir...

Borges dedi ki...

Varol Döken: keske gelebilseydin, bitmezdi o gece valla. Kismet diyelim de bir dahaki sefere hep beraber.. Söyle bir gece düzenlemek gerekir:

Flying,Borges,Lamuja,Tardini,Noat,PcLion ve daha nicelerini iceren..

Bence sen de yardim eder ve Firat da isterse bu da mümkün;)