3 Mayıs 2010

En Sevilen Kaybeden.!



Kendi evinizde Mesut Özil ya da Bremen'e yenilerek Sampiyonlugu bitime bir hafta kala ezeli rakibinize kaybediyorsunuz ve yine de tüm taraftarlar takimin yildiz oyuncusu gibi sizi alkisliyor, mac sonrasi üclü besli cektiriyor ve sanki sampiyon olmuscasina kutlama yapiliyor.. Böyle bir sey mümkün müdür ?

Schalke taraftari Almanya'da pozitif ayrimciliga tabii tutulur. Elit derler, daha zeki, daha akli basinda daha cagdas daha iyi bir sürü sifat takarlar. Ben pek aldirmiyorum ama Dortmundlular da biraz "bauer" yani "köylü" olarak asagilanirlar.. Kaba, saba tavirlari, tutkularinda bile bir ilkellik bulundugunun alti cizilir her daim.. Cok katildigim söylenemez ama bu "zeki" kisminin hakkini da verirler, gercekten Schalelilerin Almanyanin en akli basinda taraftar toplulugu oldugunu söyleyebilirim..

Gecen sene Schalke onca transfere ragmen oldukca kötü sonuclar alir iken taraftarlarin protestosu inanilmazdi. Tam bu noktada misal Galatasaraylilarla kendilerini ayiracak titizligi sergiliyorlardi. Bu insanlar basarisizligin altina ne teknik adami ne oyunculari ne de baskanlarini koydular.. Tek bir ismin istifasini istediler: Burada siklikla nefretle andigim Andreas Müller adli Sportif direktör.. Gecen sene kötü sonuclar sonrasi istifa etmek zorunda kalan ilk isim o oldu.. Arkasindan biraz da Magath ile anlasilmasinin verdigi rahatlikla Rutten'i Hollanda'ya geri gönderen Schalke Magath'i bekledi.. Bugünkü sampiyonluga mal olan yenilginin temelinde dahi gecen sene kovulan menajer Andreas Müller'in hatalarindan birisi olan Mesut Özil yattigini düsünürsek ne kadar dogru bir tepki verdiklerini anlayabilirsiniz..

Klup iflasin esigindeydi.. Her an Schalke batti haberini bekliyordu Almanya. Dolayisla bir dizi ekonomik önlemler alindiktan sonra ikinci degil besinci sinif futbolcularla yola devam edildi. Öyle oldu ki kendi evinde cok da kötü oynadigi Freiburg karsilasmasini kaybedince Magath yine aynen bugünkü gibi taraftarlarin tezahüratlarinda kendisine yer buluyordu.. BU Magath sevgisi ve güveni sezonun en basindan bu yana varligini korudu ve basarilarla daha da percinlendi, en azindan Schalke'de basariyla sevgi dogmadi..



Taraftar olan bitenin farkinda. Rafinha,Kuranyi,Neuer'i cikardiginiz vakit liseye giden talebelerin de icerisinde oldugu ikinci Bundesliga klasmaninda oyuncular ile tamamen fiziksel mücadelenin basarili bir taktigin icerisine yerlestirilip buraya gelinmesinin cok net bir basari oldugunun farkindalar.. Herkes bilir ki bu takim maksimunumun üzerine cikmistir. Verebileceginden daha fazlasini vermis ve ilk yilinda Sampiyonlar Ligi gibi vitrinde boy göstermeyi haketmislerdir ki buradan gelecek paraya öyle ihtiyaclari var ki.. Bu yilin tartismasiz en iyi performansini gösteren oyunculari Kuranyi'yi dahi gözden cikarmak zorunda kalir iken bu Sampiyonlar Ligi bileti vitrinden ziyade para anlaminda kurtariciya dönüsmüs durumda..

Ilginc olan su ki her iki haftada bir parti haberleri cikan, disiplinsiz oldugu icin bazi maclarda kadro disi kalip takimi ciddi bir sekilde yaralayan -Misal Bayern ile oynadiklari Kupa yari final maci- Rafinha'ya kimse sarki bestelememis, mac icerisinde yuhalamamistir.. Oysa rejenerasyon calismasina katilmadigi icin Bayern Münih kupa macinda oynamamis, lig maclarina kadar etki eden bir cezaya captirilmistir Rafinha..

Velhasil Magath son iki haftaya kadar kovaladigi Sampiyonlugu kucaklayamasa dahi Schalke taraftarinin bir numarali sevgilisi.. Bremen maci sonrasi yasanilan sevgi gösterisi her seyi cok güzel bir sekilde anlatiyor. Magath buraya gelirken pek cok nedeni vardi ama bunlardan bir tanesi de bu klubün sayginliginin farkinda olarak Wolfsburg klubünde yasayacagi basarilardan daha fazlasini kendisine sundugu icin buradaydi.. Haksiz sayilmaz pek..

2 yorum:

Empyrium dedi ki...

Ellerine sağlık öncelikle Borges.

Fanatiklik derecesinde severim bu adamı.Benim için kaynakları dünyada en iyi kullanan teknik direktördür.Ve aynı kaynakları milyonluk yıldız haline getiren.Schalke taraftarı ne kadar alkışlasa azdır.Bir gün Floryada görmeyi arzuladığım tek adamdır.

Magath; Schalke'nin başına geçtiğinde aklıma Lincoln'ü yanına bedava kiraya göndermek hatta, maaşının bir kısmınında klüp tarafından ödenmesini düşünmüştüm.Malum ekonomik kriz o zamanda belliydi Schalke için.Daha önce birçok örneğini gördüğümüz yıldızı parlatmak işini icra etmesiyle şimdi 10-20 milyon Euro'lar havalarda uçuşuyordu belkide.

A dedi ki...

Bir gün Rijkaard giderse - ki gitmesini hiç ama hiç istemem - yerine isteyeceğim tek adamdır Magath.

Ama bizim taraftar böyle bağrına basabilir mi orası muamma tabi ki..