16 Temmuz 2010

DK Sonrasi Degisen Futbolcu Degerleri.!



Dünya Kupasi belirleyicidir ve hemen herkesin gözlerinin dikildigi futbol arenasidir. Burada yapacaginiz maclar bazen hayati önem tasir. Üc güzel performans size transferin yolunu acar. Öncesi ve sonrasi adina degerlendirmeler birbirlerinden oldukca farklidir. Lakin eskisi kadar bir ivmelenmenin olmadigini ya da Dünya Kupasi etkisinin gecmiste cok daha fazla oldugunu düsünüyorum. Artik kimse üc maca bakip milyonlari sacmiyor.. 1998'de Owen ve Ortega Dünya Kupasi sonrasi 14 transfer teklifi almisti ki rakamlar bir hayli ucuktu. Bugün bir iki istisna haric cok büyük dalgalanmalar yasanmamistir. Daha dogru ifadeyle asagida da aciklanayacagi gibi yüksek dalgalanmalar öncesi pek cogunda sezon ici performansi da bekleniyor.

Yine de cikis yapanlar ve degeri düsenler oldu bu Dünya Kupasinda.

Transfermarkt adina Matthias Seidel degerlendirme ve fiyat artisi/inisi konusunda sadece üc maci baz almadiklarini ve sezon ici sergiledikleri performansi da göz önünde bulundurarak bir belirlenime gittiklerini söylediler. Dahasi kisa süre icerisinde Dünya Kupasinda sergiledikleri performansin devamini gördükleri takdirde ancak bir hizli etkiden söz edilebileceginin üzerinde duruyor.. Degisimler sezon ici devam eden performansa göre de ilerleyen zamanda yapilacaktir.

Misal Klose,Arne Friedrich cok iyi bir turnuva gecirmelerine ragmen fiyat artisi yasamayan oyuncular arasinda iken bes dakika bile sahada kalmayan Serdar Tasci iki milyon euro gibi bir artis gerceklestirir iken her mac sahada cok da iyi bir performans gösteren Honda da keza ayni mikarda bir artis gerceklestirmistir. Lakin Arne Friedrich,Miroslav Klose ve benzer nitelikte sezon ici dökülmüs olanlarin varolan Dünya Kupasi bonusunun gecerli olmasi icin bu basariyi takimlarinda da devam ettirmeleri gerekiyor. Dolayisla ucmamislar ve zamana yayarak buradaki etkiyi oyuncu degerine yerlestireceklerdir. Yine de hizli etki eden ve degeri bir anda yükselen-inen oyunculara söyle bir bakalim.

Öncelikle Almanya'dan baslayalim.

23 futbolcunun Dünya Kupasi öncesi degeri 292,5 milyon euro iken yüzde 13,7 lik bir artis gerceklestirerek 332,5 milyon euroya yükselmistir.

Dünya Kupasinin ilginctir ki en büyük fiyat artisi ve deger düsüsü de Alman milli takimindan cikmistir.



Thomas Müller, gösterdigi performans sonrasi fiyatini ikiye katlamanin da ötesine gecip varolan 10 milyon euro degerini 23 Milyona cikararak bu anlamda turnuvanin en büyük cikisini saglamistir. 13 Milyonluk deger artisi tüm futbolcular arasinda en fazla olanidir.. Bunun yani sira Mario Gomez ise 27,5 milyon euroluk degerinden tam 5,5 milyon euro geriye giderek deger düsüsü acisindan da yine rekorun sahibi olmus durumdadir.. En yüksek deger artisi gösteren üc futbolcunun alman olmasi da cok sürpriz olmasa gerek.

Bastian Schweinsteiger turnuva öncesi degeri 24 milyon euro iken turnuva sonrasi 11 milyon euro artis ile 35 milyona cikarip ikinci en cok degeri yükselen oyuncu olur iken 20 milyonluk degerini 27 milyon euro yaparak Mesut Özil de 7 milyon euroluk deger artisi ile ücüncü siraya gecmistir. Real Madrid'e transfer olan Angel Di Maria da oynadigi futboldan ziyade gecis yaptigi klupten olsa gerek 6 milyonluk bir artis göstererek dördüncü sirayi 15.5 milyon euroluk yeni fiyatiyla almistir. Asamoah Gyan'in 3,5 milyon euroluk artisi cok dogru bulmasam da bu verilere göre besinci siranin adami olmayi 11 milyon euroluk degeri ile gerceklestirmistir.

13-11-6-3,5 milyon eurolar en yüksek artis.



Ikinci en büyük degeri düsen futbolcu ise Kader Keita. Sadece oynadigi maclar neticesinde degil ayni zamanda transfer oldugu ülke de etkili olsa gerek. Di Maria'da gerceklesenin bir bakima tersini de burada görüyoruz. Dünya Kupasi öncesi 10 milyon euro olan degeri 5 milyona düsmüstür. 5 milyon euro ve yüzde elli bir kayip söz konusu. Bir baska yari yariya deger kaybi yasayan futbolcu olan Shunsuke Nakamura ise 6 milyon euro olan degerini 3 milyona cekmistir. Bundan sonraki düsüslerin ortalamasi 1,5 milyon euro civarinda..



Bizimkilere söyle bir baktigimiz vakit en iyi durumda olan Diego Lugano. Dünya Kupasi öncesi 12 milyon olan degerine turnuva icerisinde 1,5 milyon euro daha katip 13,5 milyona sabitlemistir kendisini.

Digerleri de söyledir:

Miroslav Stoch ile Giovanni Dos Santos 4,5 milyon euro olan degerlerine 1 milyon ekleyip 5,5 milyona cikartmislardir. Keza 11 milyon olan degerini de Elano oynadigi iki güzel mac sonrasi 1 milyon daha katip 12 milyona getirmistir. Lucas Neill de 4 milyon eder iken 1 milyon artis sonrasi 5 milyona cikartmistir yeni degerini. Ilginc olan ise Robert Vittek'in o güzel performansina ragmen sadece 1 milyon euro deger kazanip toplamda 4 milyon euro ederi olmasidir. Marek Sapara ise 2,5 milyon ile baslayip 3 milyon ile bitirerek 500 bin dolar deger kazanir iken Filip Holosko'ya dünya kupasi 200 bin euro deger katip 6 milyon 700 bin euroya fiyati ulasmistir.

Harry Kewell ise 9 milyon eurodan 1 milyon euro deger kaybedip 8 milyon euroya gerilemistir. Song 3,5 milyondan 2,5'a, Tello da 6 Milyondan 5'e düserek birer milyon deger kaybetmis diger oyuncularimiz. Son olarak Geremi de 2,5 milyondan 2'ye düserek 500 bin euro deger kaybetmistir.

15 yorum:

Kerim ŞİMŞEK dedi ki...

Sapara süre bile almadı neredeyse ya. Sırf Güney Afrika'ya gidip gelmeleri ve Slovakya'da 10 numarayı giymesi herhalde fiyatının artmasını sağlamış :))

Borges dedi ki...

Keza Arne Friedrich de bir dakika filan oynadi. Dünya Kupasi ile beraber tüm sezonun degerlendirilmesi diyelim ama orada bes saniye dahi forma giymek, bir etiket sonucta. Kimileri burada gösterdigini lige yansitirsa daha fazla deger kazanacak ya da kaybedecek oyunculardir..

kartalist dedi ki...

transfermarkt dediğin bizim fanatikle fotomaçın alamanya görmüşü değil mi?Bunu mu referans alacağız şimdi

esen dedi ki...

Su oyuncu degerlerini transfermarkt disinda ogrenebilecegimiz bir yer var mi?

aks111 dedi ki...

Arne Friedrich bütün maçlarda oynamadı mı almanya da.

geloraptor dedi ki...

Serdar Taşçı demek istedi galiba Borges...

Borges dedi ki...

aks111, geloraptor hakli, Serdar Tasci olacak idi elbette. 10 milyon iken 12 milyon euroya cikardi fiyatini bir dakika oynayarak.. Friedrich ise biraz güzel performans göseterirse wolfsburg da buradaki bonusu eklenecektir fiyatina..

Timur dedi ki...

Bu tespitlerin transfermarktin hesapladigi oyuncu degerlerinemi dayaniyor ? Yapma Allah askina !

Transfermarkt´de üyeligim var, ve bu oyuncu degerlerin nasil tespit edildigini cok iyi biliyorum, hatta bizim süperligde az cok benimde söz hakkim var. Sanal alemde üyeler toplanip ortak bir deger bulana kadar tartisiyor. Olay bu yani. Eger almanca biliyor isen, git sende transfermarktin forumuna üye ol. Önümüzdeki oyuncu degerlendirmesinde seninde sözün gecsin (bu arada: Hondanin degeri adam akilli yükselmemesinin tek sebebi...transfermarktda bi japon lobisi yok...kimse sallamiyor yani, Honda alman yada alman takiminda oynuyor olsaydi, isler daha farkli olurdu..Klose ve Friedrich yaslarinda dolayi "kaybettiler" vs vs..)!!

Yani anlayacagin...bu futbolcu degerlerini senin benim gibi "siradan" vatandaslar tespit ediyor. Bu isin arkasinda belirli bi futbol veya menajer uzmanlari yok !!

zaten transfermarktin belirledigi degerleri (almanlar dahil olmak üzere) avrupa basini hicmi hic sallamiyor.
Bi tek bizim, arastirmakta kisitli olan türk spor basini, referans olarak kullaniyor. Onunda sebebi cok basit. Bild gazetesinin sahibi olan Axel Spiringer Verlag transfermarkt.de´yi komple satin aldi. Axel Springer´de gecen seneden beri Dogan Holding hisselerin yüzde 25% ne sahip.
O gün bügün bu transfermarktin degerlerini türk spor haberlerinde bulup okuyabiliyoruz.

Bari bloglarda okumayalim !!!

Borges dedi ki...

Timur: Tespitlerim bu rakamlari veren Transfermarkt sitesinin bizzat kendi analizidir. Orada oyuncu degerlerinin nasil verildiginin üzerinde durulmus. Üye olmussun lakin her yazisini okumuyorsun sanirim. Ilk paragrafa ait tespitler, üc maclik degerlendirme ile fiyatlari artitrmayacakalri ve dahasi Klose,Friedrich örnegi de Transfermarkt sitesine aittir. Isim de verdim zaten..

SIz diyorsunuz yaslarindan dolayi kaybetti. Transfermarkt sitesi kendi icerisindebu haberi verir iken üzerinde duruyor ve hatta sunu diyordu:

"Klose, eger tekrardan klubünde bankta oturacaksa o zaman Dünya Kupasi bonusu silinecektir, gecerli olmayacaktir.

Transfermartk + Bild + hatat Ertugrul özkök iliskilerinden haberdariz ama bu denli iyi calisan bir siteyi de tu-kaka etmek anlamsiz. Yüzde yüz gecerli oldugu tartisilir zaten.. Ama elde bu denli genis capta arastirma yapan baska site simdilik yok, vasar buyrun, surasi daha genis ölcekte daha dogru degerlendirmeler yapiyor deyin, biz de oraya bakalim..

Timur dedi ki...

Borges....yaniliyorsun !! Transfermarktin bizzat kendi analizi diye bisey yok ! Adamlarin sistemi komple forum alemine dayaniyor. Yani orda, atiyorum, belirli bi uzmanlar birligi ya da jüri yok. Söz sahibi forum üyeleri. Meclis misali.
Senin bahsettigin yazi ve paragraflarda sonucta o sitenin forum üyelerinin eseridir !

neyse bunlari gectim..

transfermarkt alman sitesi, ve alman basininda bile bu sitenin degerlendirmelerini takan yok. Avrupa desen zaten öyle. Hic bi Allahin kulu bu sayfayi habercilikte referans olarak göstermiyor.

Peki herkez aptalda biz türklermi akilliyiz !?!

onur dedi ki...

Valla onu bunu bilmem; Kewell=8 Milyon € verecek bir enayi varsa hemen sign&trade yapmalı bizim yönetim, şahsen 3-4'e bile razı olurum ben, adam yıllık 500 bin €'ya sözleşme yapıyor yahu ne 8 milyonu?

Lugano=13.5 milyon € ise neden bonservisinde "3.5 milyona gider Avrupa'ya" maddesi var? FB yöneticileri okusaymış keşke Transfermarkt'ı acaip kazık yemişler :)

Tabii bu arada 5 milyonluk Keita'yı 8'e okutan Adnan "the master" Sezgin'den de bir özür borçluyuz! Meğer son 10 yılın transfer hareketini yapmış da haberimiz yokmuş!

Tello'ya 5, Holosko'ya 6.7 milyon?? Forum yöneticilerinin içinde Türkçe bilen yok demekki; takip etselerdi bizim basını bilirlerdi durumu. Şahsi kanaatim yarı parasına zil çala çala gönderir BJK yönetimi; Demirören'in haykeli bile dikilir o zaman Fulya'ya...

Borges dedi ki...

Timur:

http://www.focus.de/sport/fussball/wm-2010/deutsches-team/wm-kicker-deutsches-team-332-5-millionen-wert_aid_531215.html

Bu focus.

Spiegel de digerleri de hepsi bu toplam alman degerini haber yaptilar.

Istersen bir bak.

Hepsi tek kaynaga yani Transfermarkt a bakarak haber sitelerine koydular.

Simdi forum üyeleri degil yahu, ismiyle cismiyle yazmisim ben.

"Transfermarkt adina Matthias Seidel degerlendirme "

demisim.

Bu adam kimdir, bu site nasil isliyor, suraya bakmanizi..

"http://www.11freunde.de/ballkultur/18569"

Seidel ve Transfermarkt üzerine.

Nasil isledigini,Wikipedia tarzi yer yer kullanicilarin katki yaptigini biliyoruz ama o kadar da degil.

Ayni haberi RTL:

http://www.rtl.de/medien/information/wm2010/wm_2010_artikel/cd33-0-5d8c-88/dfb-wm-kicker-3325-millionen-wert.html

ve daha nice alman sitesi haber yapti. Benim gibi ayni icerigi kullandilar. Benim yaptigim degil sizin ya da kullanilacarin yorumu da degil adamin söyledigi budur diyorum yahu..

Daha da bir sey demiyorum.

Onur: Bu deger bonservis degeri degildir. Oyuncunun degeridir. Oyuncu bosta bedava da olsa Transfermarkt "sifir" lira demez, oyuncu degerini gösterir. Bonservis rakami olarak bakarsaniz yanilirsiniz..

Benim burada yer verdigim analizi de forum üyeleri degil "Matthias Se

Borges dedi ki...

Yani lütfen icerigi öncelikle dikkatli bir sekilde okuyup kimin neyi yaptigini gördükten sonra benim kendi yorumlarimi isin icerisinden cikarabilirsiniz.

Kewell pek tabi ki bir takim icin 8 miklyon euroluk top oynuyordur ve yurt diisnda algilanan degeri de buna benzerdir. Yas,taninma,performans hepsinin toplamidir ama asla ve asla bonserbis degeri degildir.

Zira bonservis degerini belirleyen sözlesme süresi gibi kimi etkenler de isin icerisindedir.

Timur dedi ki...

Borges, dikkatini cekerim, ben "spor basini" dedim. Spiegel, Focus vs. bildigimiz haber ama spor siteleri ya da basini filan degildir.

Simdi bunlari okuduktan sonra, gidip internetde direk spor basininda transfermarkta dayanikli bi kaynak göstermenede gerek yok.
Dikkat edersen spor basininda transfermarkti (egerki kaynak olarak gösterilirse) cogu zaman "Sport-forum-portal" eki ilave ederek, yani "anlayan anlar" dercesine kaynak gösteriyorlar !
Ki bu ilaveyede gerek yok, zaten Almanyada yasayip futbol ile ilgilenen, transfermarktin ne oldugunu cok iyi bilir(pozitif ve negatif anlamda).

Matthias Seidel transfermarktde olan futbolcu degerlerin hic birisini kendi bicmemisdir.

Misal: Dünya Kupasindan sonra alman milli takim futbolcularin degerleri büyütec altinami alinacak. Seidel ya da elemenlari gidip forumdaki "Nationalmannschaft" konusu altinda bi thread aciyor. forumda ne kadar üye var ise, nacizane fikrini yazabiliyor ! bu toplanmis fikirler ile yola cikilip degerlendirme yapiliyor. Sonucun altinada Seidel "transfermarkt adina" kendi imzasini cakiyor.
Bu isin prosedürü bu !

Eger bana inanmiyorsan, gel sende üye ol, zaten üyelik bedava (farkli email adreslerinde üyelik acip, kendimce türk futbolculari icin bi türk lobisi kurmak istemedimde degil...üc kagitcilik kanimizda varya...sistemde manipülasyona acik zaten, neden olmasin ama degilmi !?!)

Neyse...bana kalsa...git, gör yasa, fazla Seidelin yazdiklarina takilma derim..

Borges dedi ki...

Timur:

Ben sana bir yerde hak veriyorum. Yani toplamda bu bir insanin bir oyuncu hakkindaki görüsüdür. Ben iki fazla derim digeri üc fazla der ve elbette bunun nesnel bir degerlendirmesi olamaz.

Ama kabul gören bir deger artisi oldugu konusunda transfermarkt da gecerli olabilir. Buraya bakip kabaca "su futbolcu deger kazanmistir" da diyebiliyor insanalr.

Öznel düsünceler, belirli bir resmiyeti kesinlikle yok ama yine de degeri yok analminda degil.

Dedigin gibi manipülasyona da oldukca acik. Isteyen aslinda biraz calisirsa manipüle edebilir. Yalniz cok genis bir ag oldugunu ve forumlarinin da belirli bir kalitesi oldugunu ben görebiliyorum.

Bild nedeniyle biraz daha resmiyet kazanmistir. Sonucta data-bank. Oyuncu dogum tarihlerini belirlemesi dahi önemlidir bu acidan.

Ve fakat oyuncu degeri ne kadar resmiyet kazanabilir ki ? Bunun daha iyisi yine ayni tartismalara neden olacaktir..