22 Eylül 2010

Aslında Yıkıcıdır Övgü.!



İnsanlar bir şeyin içerisini önce onu şişirerek boşaltırlar. Bir yerde bir konuda belki sadece bir alanda ve bazen sadece o koşullarda bir başarı gerçekleştirmiş olanları önce gereksiz överler, onu her yerde göz önüne getirirler ve sonra öyle güzel içleri boşaltılır ki.. Olmayan özelliklerinin olmadığını belirterek başlarlar yok etmeye ve aslında insanı herhangi bir konuda başarılı olduğuna pişman ederler.

Karşılığı olmayan bir övgünün açacağı boşlukta insan savunmasız kalır. Arda Turan aslında iyi futbolcudur ve kendi koşulları ölçüsünde oldukça da başarılıdır ama Messi derseniz birden bu adam ne kadar kötüymüş ve aslında üç kişiyi geçip goller atamıyormuş noktasına gelmek gibi bir şey..

Bu yöntem çokca zaman bilinçli bir şekilde uygulanmış ve bunun en çarpıcı örneği de Che Guevara'dır. Onu sakladıkça, gizledikçe ve üzerine baskı uyguladıkça büyüdüğünü gören biraz değişik olan insanlar birden onu her yerde tüketilebilir ürün haline getirip pazarlamaya başladılar.. Her şey taşkınlığında anlamsızlaşırmıs derler ya, öyle olmasını beklediler.

Ve fakat görüyoruz ki yıllar yıllar geçse ve dünyanın belki de en çok tanınan yüzüne kavuşsa da onca övgüye karşı yıkılmayacak kadar 'güzellik' sığdırmış içerisine bu adam..

Ne kadar abartır, olur olmaz her yerde onu var edip anlamsız kılınmak istense de hala eksik, hala tam anlamıyla hakkı verilmemiş bir insan kalıyor geriye. Dünyanın tüm övgüleri onun eylemlerinin ötesine geçip hakim olamayacağı bir boşluk yaratamadı..

Nasıl olsun ki ?

Bir ülkede(Arjantin) doğuyorsun ama bir başka ülkede(Küba) hiç de gereği yok iken o ülke insanı için savaş veriyor, hayatını ortaya koyuyorsun.. Gerçekleşmesi imkansız olanı başarıp ülkenin kahramanı olarak hayatının geri kalanını yaşamak var iken bir başka ülke(Bolivya) insanı için savaşırken ölüyorsun..

Ülkenin kahramanı, devletin bakanı oluyorsun ama her pazar tarlada saatlerce işçilik yapıyorsun.

Yine de bu yukarıda karşılığı olmayan övgünün sevdiğinizi yok etmenin en güzel aracı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Che, bu dünyanın bir kusuruydu. Değil bu tüm genellemelerden uzak tutulması gerekir. Ona bakarak doğruya değil mucizeye ulaşırsınız en fazla..

Hülasa; Birini seviyorsan eğer; olduğundan fazla gördüğün her an ona zarar veriyorsundur.

Hiç yorum yok: