13 Eylül 2010

Bir Futbolcunun Yıkılışı.!



1970 Dünya kupası Almanya-İtalya yarı final maçı için hep 'yüzyılın maçı' tanımlaması kullanılır. Bize uzak geliyor o zamanın futbolu ve yaşanılanların heyecanı.. Ben eski maçları izlemeyi severim ama bu futbol merakı olduğu kadar bugün Alman futbolunu yöneten isimlerin 'futbolculuğuna' duyulan bir merak da işin içerisinde.. Overath'ı görüyorsun ya da her gün yorumlarıyla karşında duran Netzer'e bakıyorsun, Schalkenin başındaki Magath'ın nasıl futbolcu olduğu ilgini çekiyor.. Uli Hoeness ile Beckenbauer'in futbolculukları ayrı bir merak konusu..

Çeşitli nedenlerden dolayı izlediğim eski maçlardan en güzel dediğim 1970 değil de daha çok 1982 Dünya Kupası Fransa-Almanya yarı final karşılaşmasıdır. Schumacher'in Battiston'a yaptığı korkunç faul'ü bir kenara bırakırsak maçın kendisi unutulmazdır. 1-1 biten normal süre sonunda uzatmalara taşınır maç ve o uzatmalarda Tresor ve Giresse ile iki farklı öne geçen Fransa skoru koruyamaz.. Hazır olmayan Rummenigge kurtarıcı olarak girmek zorunda kalır ve farkı bire indirdiği gibi müthiş de bir performans gösterir.. Burada Klaus Fischer'in rövaşatası da unutulmazdır Almanların Hakan Şükür'ü olan Hrubesch'in yükselişi kadar..

Ve fakat benim en çok etkilendiğim kare ise tepedeki.. Schumacher'in penaltıları kurtarmasındaki en önemli motivasyon ülkesini finale taşımak değil de Stielike'nin penaltıyı kaçırdığı andaki üzüntüsüne şahit olmasıdır. O kadar insanlığı olanın o faulu nasıl yaptığı sorusu da gelebilir elbette..

o penaltı kaçırılış anındaki Stielike üzüntüsü kayda değer en önemli andır bana göre.!

3 yorum:

uyk_ra dedi ki...

fransız kaleci hayatımda gördüğüm (GS-GB maçı hariç:) en kötü kaleci performansını göstermiş sarhoş gibi bi :))

Anıl GÜNDÜZ dedi ki...

Borges. Eski dünya kupası maçları özellikle 80 ve 90 ların kupalarını internetten nereden temin edebiliriz. Full maçları izleme şansını. Bir bilgin varsa benimle paylaşırsan çok makbule geçersin.

Borges dedi ki...

Anıl Gündüz: Misal bende 74 Almanya var. Bild'den almıştım cd'leri. Youtube'dan bazen yarım saatlik özetleri görebilirsin.. Ordan burdan toplamaya çalışıyorum ama herhangi bir kaynak yok.. olursa haber vermeye çalışırım. yutuba iyi bakarsan (ingilizce ya da almanca aratarak) sağlam videolar bulabilirsin