13 Eylül 2010

Magath Neden Başarısız ?



Geçen sene de kötü başlamıştı ama bu kadar değildi. Başarısız tanımı çok doğru değil, neden üç maçı da kaybetti daha doğru bir yaklaşım.

O beklemez sistemin oturması için.. O an ve koşullara göre hemen bir çözüm üretir. Koşullar değiştiği vakit ona uygun yeni ortamı hemen o anda yaratmak ister.. Bunun anlamı şudur: Sürekli transfer.. Deneme/yanılma metodu. Wolfsburg gibi bir klup Şampiyon olabilir miydi ? Ya da ileride bence mümkün olan Schalke gibi bir takım Şampiyonlar Ligini alıp ligde de şampiyon olabilir mi ? Bunlar bu kluplerin tarihinde gerçekleşmemiş başarılardır.. Peki nasıl yapıyor ? Başarının bağlı bulunduğu bütün koşulları yeniden inşa ederek.. Oyuncular ve yöneticileri o konuma göre konumlandırıyor. Her zaman derim bu adamın diğerlerinden en önemli farkı futbol klubünün başarısının pek çok etkene bağlı olduğunun farkında olarak hemen hepsini kendi başarısı için biçimlendiriyor.. Transferlerin bu denli fazla olmasının nedeni o anki hedefine göre anında bir takım yaratmak istemesidir ki bir kaç rakam vereyim size ben..

Felix Magath Wolfsburg klubünde dört transfer periyodunda yani iki yıl içerisinde 28 oyuncu transfer edip 38 tane oyuncu ile klubün ilişkisini kesti. Bu oyunculardan altı tanesini hem alıp hem de bizzat kendisi sattı. Gelen ve giden oyunculardan çıkan zarar 50 milyon euro idi. Ki bunu Şampıyonlar Ligi parası ve Dzeko ile rahatlıkla çıkarır o başka.. Hemen hepsi 2 yıl içerisinde gerçekleşti.

Schalke'de geçirdiği 15 ay sonrasında ise.. 27 oyuncu alıp 21 tanesini de gönderdi. Bunların içerisinden 6 tanesi ise yine kendisinin alıp kendisinin gönderdiği.. Aldıkları oyunculara harcadığı rakam 45 milyon euro iken sattıklarından elde edilen gelir 21 milyon. Bunun dışında Magath 10 milyon euro da aylıklardan(Kuranyi,Rafinha,Halil,Westermann) kar edildiğini söylüyor. Şampiyonlar Ligini de eklerseniz klubün aslında zararı yok ama yeniden bir kimlik biçilmesi konusunda zamana ihtiyacı var..

Magath dilemması ise şu şekildedir: Şampiyonlar Liginde oynayacağımızı bilseydim bazı oyuncuları almazdım ama bu oyuncular olmadan da Şampiyonlar Liginde oynayabilir miydik ki ?

Magath bugün aldığı puan üç maçta sıfır ama herkes biliyor ki Bayern sonrası şampiyonluğun en büyük adayı.. Nerlinger'in durduk yere Schalke'ye çatmasından dahi anlayabilirsiniz.. Üstelik sadece Magath değil..



en çok transfer yapan ya da sezon başı en çok para harcayan üç klüp de sıfır çekti ilk üç hafta içerisinde.. Ortak noktalarını transfermarkt'a girdiğinizde görüyorsunuz.. Bundesliga da bu kaosun içerisinde yeni kimliğini arayan klupleri cezalandırmaktan geri durmadı.. üç'te sıfır yaptılar..

Hafta içi Şampiyonlar Liginde Lyon ve hafta sonu Dortmund derbisi çok şeyi belirleyecektir.

4 yorum:

sozcelyk dedi ki...

3 haftadır inanılmaz kötü oynuyorlar , tvyi açtığımda yarım saat bile tahammül edemiyorum schalke'nin futboluna.

açıkçası bir futbol izleyicisi olarak borussia mönschengladbach'ın 1 maçını schalke'nin 10 maçına tercih ederim , magath akılcı çözümler bulsa da eldeki oyuncularla seyir zevki verecek bir takım yaratamaz.

Borges dedi ki...

Bence biraz zaman vermek gerekir.. Bu kadar yeni oyuncunun kaynaşması için zaman gerekir. Jurado daha kime nasıl pas versin ? Huntelaar iki günlğk Schalke idmanı sonraıs maça çıktı.. Plestan filan.. beklemek gerekir.

Ice-Man dedi ki...

Schalke'yi izleme şansı bulamadım fakat çok sayıda transfer yaptıklarından aldıkları sonuçlar çok da sürpriz sayılmaz.Magath geç de olsa durumu toparlayacaktır diye düşünüyorum.

Parma Maniac dedi ki...

Umuyorum daha beter durumlara düşer.. En sevmediğim adamlardandır o terbiyesizliği yaptığı günden beri..