27 Eylül 2010

Mesut 'lu Real Madrid.!



Mesut'un forma giydiği her maçı doksan dakika izledim sanırım. Mesut'lu Real analizi için yeteri süre de geçmiştir.

Real Madrid çok net 4-2-3-1 oynuyor. Bu ilerideki üçlünün net bir çizgi çekip çekmediği ise bir başka detay. Ortada Mesut ve iki kenarda ise Di Maria ile Ronaldo. Merkez forvet Higuain.. Defansif orta saha ikilisi Khedira-Xabi Alonso.. Bekler Marcelo ve Ramos.. Pepe-Carvalho stoperleri.. Her maç hemen hemen aynı..

Mesut bu takıma ne kadar uygun ? İlk iki maç müthişti.. Fark yaratıyordu ama sonlara doğru silikleşmeye başladı. Eğer Mourinho ön alana müdahale etmezse işi gerçekten çok zor.
Mesut normal koşullarda merkezde ve Ronaldo-Di Maria da kenarlarda ama maç içerisinde sürekli değişiyorlar. Mesut daha çok merkezden değil kenarlarda topla buluştuğunda etkili oluyor ve bunun nedeni de aynı zamanda onun başarısız olma durumunun özetidir.

Merkezde topu aldığı andan itibaren uygun durumda olan arkadaşına veriyor. Bu bazen di Maria bazen de Christiano Ronaldo.. Arkadaş o topu bir daha geri alması mümkün değil çünkü Madrid iki kenarı oyuncuların niteliği doğrultusunda kombinasyon futboluna uygun değil. Christiano Ronaldo topu her ama her aldığında önce önündeki geçip şut çekmeyi düşünür ve bazen topun önünde oynatarak plan kurar.. Zaman çoktan akıp gitmiştir, iş bireysel yeteğe kalmıştır. Geçip şut çektiği olmuştur ama benim izlediğim maçlarda golü çok yoktur.. Milyon tane böyle şut çekmiştir..Di Maria ise kesinlikle içeriye driplinge girer.. Pası ancak o koşunun sonunda verecektir ve bu ya Higuain olur ya da kaleye şut..

İki kenar da böyle işliyor.

Mesut daha çok beklerin ileriye çıkması sonucu Marcelo ile kenarda ilişkiye girdiğinde kendisini gösterebiliyor, verdiği zaman hemen geri alıp etkili yere pası çıkartıyor ya da müsait durumdaki arkadaşına veriyor. Aynı etkiyi sağ kenarda misal yapamıyor zira Ramos bildiğin tipik 4-4-2 kanat adamı gibi ileriliyor.. ve genelde yardımsız tek başına inip orta yapma derdinde..
Bu yüzden Mesut ancak sol kenarda işlerlik kazanabiliyor..

Marcelo'nun Di Maria yerine oynaması sonucu -Marcelo-Mesut-Ronaldo- her şeyi değiştirir onun adına.. Burada Marcelo yerine başka bir oyuncu koyabilirsiniz ama topu aldı mı ancak ameliyat ile geri almak zorunda kaldığınız iki kenar adamı ve Mesut çok iyi bir üçlü değil..

Real Madrid'in az gol atabilmesinin temelinde Christiano Ronaldo'nun forma girmemiş olması yatar zira takımın ataklarının yüzde altmışını tek başına kullanıyor desek yanılmış olmayız.O forma girdiği vakit Madrid ofansif futbolunu gollerle süsleyecektir.. Higuain her şeye rağmen besleniyor zira iki kenarın son hamlesi bu oyuncuya yönelik..

Şunu kabul etmek gerekir; Mesut daha çok Barcelona futboluna uygun bir futbol karakterine sahip.. Hatta tencere kapak misali oraya uyar. Başka açıdan Madrid'in bu karışımının içerisinde Barca'dan daha değerli olup daha çok göze batabilir.. Bunun için Mourinho'nun ilerideki serbesliği biraz oyuncuların elinden alıp plan-proje kapsamında ilerlemesi gerekir.. Mesut ise biraz daha insiyatif alıp oyunu yönetmek için o topun başına geçmesi gerekir.. Silik görüntüsünün bir nedeni de sahadaki varlığı ve oyunu yönlendirme isteksizliğidir. Ondaki tek büyük kusur lider oyuncu rolünden çok ama çok uzak olmasıdır..

Sportbild'e verdiği röportajın içerisinde şunu diyordu:

'Ben topu benden binde bir dahi olsa daha iyi durumda olan arkadaşım varsa ona veririm çünkü bu şekilde eğitildim..'

İşte bu Madrid felsefesine uygun değil..

Burada şunu da ekleyelim; Madrid az gol atsa da defansif bir oyun anlayışına sahip değil. Benim seyrettiğim maçlarda Mourinho'nun inter futbol geçmişine ters bir şekilde topa sahip olup efektif olma konusunda Ronaldo nedeniyle sorun yaşıyor. Eskiden az ama etkili hücum gerçekleştirir iken şimdi ise oyun rakip kaleye yıkılıyor ama Di Maria'lardan Ronaldo'lardan ataklar olgunlaşmadan sona eriyor.. Bu iki oyuncu forma girerse Madrid etkili olur;Mesut ise arada kaynar gider sadece..

4 yorum:

Trevor Belmnod dedi ki...

valla çok doğru şeyler yazılmış, hadi di maria bi yere kadar çekiliyor ama o ronaldo nedir öyle ya ? bi oyuncu bu kadar mı cimri olur! bugün başarının arkasında ronaldo olacaksa başarısızlığın arkasında da teknik direktörden çok ronaldo olmalı.

CaRtMaNtR dedi ki...

Aslında Mourinho bildiğimiz tarzda takımı oynatsa Mesut bir Sneijder yada Lampard konumunda takımın beyni olabilir ama special one Madrid'de kanatları öne çıkaran bir sistemi tercih ediyor gibi.

Higuain'in geçmiş dönemlerdeki efektifliğinden uzak olması nedeniylede biraz hücumda sıkıntı yaşıyorlar.

Ronaldo'nun yapsının değişmeyeceği aşikar ama Di Maria'nın Mesut ile biraz daha iletişime gireceği bir yapıya dönebilir ileride Madrid.

sukullaci dedi ki...

Real Madrid yönetimi: "Milyar dolarlık takımın Türk basınında 'Mesutlu Real' olarak geçmesi ağırımıza gidiyor."

zaytung! :)

dreamilan dedi ki...

mesut yetenekli olmasına rağmen insiyatif alan ve liderlik özellikleri olmayan bir oyuncu değil malesef bu da onu madrid'te tutmaya yetmez.