22 Ocak 2011

Tuchel Taktiği..!



Bahis olayı çok yanıltıcıdır. Burada 9'da 8 de yaptım 9'da 1'de ve fakat Tuchel konusunda bir gün şöyle başarılı bir tahmin gerçekleşti. Geçen devrenin sonlarına doğru Mainz, Leverkusen'e gidiyordu deplasmana.. Sordu arkadaş: Ne olur bu maç ?

İlk yarı berabere biter, ikinci yarı uchel takımı çözer, ortalarına doğru Mainz golü atar, maçı kazanır.

Aynen bu şekilde de gerçekleşti. Biraz yakından takip eden bilir ki özellikle Mainz'ın geriden gelip aldığı maç sayısı çok fazladır. İkinci yarılar onun maçı çevirme zamanıdır. Hatalar yapsa da Tuchel, genele vurduğunuzda maçı ikinci yarı kopartıyor ve bunun nedenlerinden birisine de kavuştuk biz..



Daha önceden de teknik adam kimliği üzerine durduğumuzda değindik. O pedagoji eğitimi görmüş, psikloji okumuş bir adamdır. Gerek oyuncularını motive etme gerekse de belirlediği doğrunun algılanması konusunda uyguladığı kendisine has farklı metodoloji ile fark yaratıyor. Mainz Üniveritesinde Spor Pedagojisi üzerine konuşurken "oyuncularımla konuşmak yerine resimlerle anlatmayı tercih ediyorum" diyordu. Daha kolay anlaşıldığını düşünüyor.

Resimde gördüğünüz Tim Klotz maçın ilk yarısını kameraya alıyor. Yardımcı antrenörü Arno Michels 39.dakikada önemli anlarını Benni Weber'e söylüyor..




O da hızlı bir şekilde kesip biçip devre arasına yetiştiriyor. Hız ve takım çalışması burada önemlidir. Eskiden 15 dakika boyunca konuştuğunu anlatan Tuchel önce oyuncularına dinlenme molası veriyor. Sonrasında kesilmiş sahneler üzerinden söylemek istediğini anlatıyor ve bu şekilde çok daha anlaşılır olduğunu dile getiriyor. Elbette bunu her maç yapmıyor zira o maçın içerisinde kayda değer görüntü bir yarı boyunca oluşmamışsa böyle bir emek harcanmıyor.

Hülasa; mesele sadece çok doğru taktiği keşfetmek değil.. Gerek yeni oyuncu modelinin algısı gerekse de teknoloji yardımıyla maç içerisinde dönüşleri gerçekleştirebilmesidir.

1 yorum:

nusr@emre dedi ki...

ersun hoca copy paste yapar bu taktiği..:))