16 Ağustos 2011

Darmstadt iyi takım yaaa..





Bielefeld'i dağıttı izledik. Darmstadt çok iyi takım gerçekten.. Nereden mi biliyorum ? Onu anlatayım ben size işte.

Almanya 3.Lig takımıdır ve fakat benim bu lige ayıracak bir vaktim maalasef yok. Keza ilgimiz de sınırlı. Yok denecek kadar az.. Birinci Bundesligaki Cumartesi maçları biri hariç hepsi aynı saatte başlar. Konferans şekilde golden gole seyredersiniz bütün maçları. Tam da bu yüzden maçları daha ayrıntılı bir şekilde yaklaşık 7-8 dakika süren özetlerini açık kanaldan izlemek için bekleşiriz Almanya'da para verip de şifreli kanaldan izleyemeyen diğer milyonlarcası gibi..

ARD'de (devlet kanalı) Sportschau bekliyoruz(Pazar günü de ZDF'de) maçların geniş özeti için ve fakat önce 3.Lig.. En az üç maçının özet görüntüleriyle beraber tabeladır skorlardır pek çok bilgi girilir. Beklediğimiz özetlere az kaldı diyerek tüm bu maçları seyrederken birden Darmstadt'ın bu hafta Bielefeld'i nasıl dağıttığını da izliyoruz haliyle..

3.Lig'i bu şekilde kameraya almanın dahi bir bedeli var. Geçenlerde ARD-ZDF adına hareket eden Sport A gelir-gider dengesi nedeniyle karşılığını alamadığını da dile getiriyordu ama daha Nisan ayında sözleşmesini 2012'den 2016'ya kadar uzattı.

Nedir bu sözleşme?

Fedarasyon paket halinde satıyor. Milli takım maçları elbette pek çok kişinin ilgisini çekiyor ama bunu tek başına alınması mümkün değil burada. Milli maçlar bir paketin içerisinde Kadın Futbolu ve 3.Ligle beraber pazarlanıyor. Gelişmesi gereken iki bölge hali hazırda alıcısı oldukça fazla olan ürün ile beraber pazarlanıyor. 1. ve 2. Bundesliga maçlarının beraber satıldığı gibi..

Alman 1.ve 2. Bundesligasının tüm maçları şifreli kanaldan "Canlı" yayımlanıyor. Bu yüzden siz 3.Ligin gelişimi adına yapılan spor politikasını Bank Asya ile kıyaslayabilirsiniz.




Yukarıda geçmişi çok fazla olmayan bu 3.Ligi görüyorsunuz. Arkadaşlar Alman 3.liginin gelişimi en az benim kadar sizi de çok fazla ilgilendirmediğinin farkındayım ama burada yaşayan bir vatandaş ilgisi olmadığı halde Darmstadt'ın performansından nasıl haberdar oluyor kısmı önemlidir.

2007'de henüz lig kurulmadan yayın haklarını fedarasyon karara bağladı. Lig kurulmadan derken 2.Bundesliga ile bölgesel lig arasına bir yere konumlandırılmadan diyelim. Bugün buraya olan geçmişte de bölgesel lige oluyordu. Alman fedarasyonu bu ligin yayın haklarını 2007-2009 arası ARD ve ZDF'in grubu SportA'ya sattı 10 milyon avro karşılığı. Bugün ise 2016'ya uzatılan sözleşmede bu ligin payına düşen 12 kusur milyon avrodur.

Alman 3.Ligi elbette kuzey ve güney bölgesel kanallarda kuzey ve güney takımları ağırlıklı olarak ele alnıyor ve fakat bölgesellikten öte tam da birinci Bundesliga maç özetlerini ilk defa açık kanaldan izlemek üzere televizyon başına geçenlere izlettirmek de güzel bir politikadır. Bir şeyler kendiliğinden gelişmiyor.

Hiç yorum yok: