7 Kasım 2011

Yeteneklerin değişen futbol karakteri!


Bu oyuncuları durdurmanız mümkün değil. Reus mesela.. Gladbach iki haftadır galip geliyor ve takımın bütün gollerini atan oyuncudur kendisi. Götze için 40 milyonu beğenmeyen Dortmund devre arası çok daha fazla bir transfer teklifinin geleceğini konuşuyor.

Sammer geçenlerde açıklıyordu 98 sonrası yaşanılan bunalımı. 2000'de hareket geçişlerini ve yeni oyuncu modelinin nasıl ve ne şekilde oluşturudulduğunu. Kendisi 2007'de bu işe dahil olsa da bütünün bir parçası konumunda.

3 Oyuncu tipi vardır ona göre. 1-Lider oyuncu 2--Takım oyuncusu 3-Bireysel yeteneği fazla olan oyuncu.

Daha iyi anlamanız için: 1-Ballack,Lahm,Schweinsteiger,Melo,Simao,Colman v.s. 2-Ernst,Sabri,Bender,Serkan Balcı, Matip,Khedira,Bargfrede, Müller v.s. 3-Robben, Querasma, Ribery, Götze,Lincoln,Reus,Mesut Özil,R.Augusto,Arnautovic,Jurado,Farfan,Hajnal,Hleb,Rafael..

Alex var her kategoriye sokarsın, o derece ama mesele bu değil.

Sorun olan kısım üçüncü seçenek. Yapılan analizlere göre pek çoğu öyle veya böyle sorun yaşayarak takımın hep dışında kalmış, istikrarlı bir şekilde oynadığı takıma katkı gösterememiş. Bireysel yeteneği fazla olan, takım oyununa uyum göstermekte zorluk çekmiş, dışlanmış ve hep sorunlarla boğuşmuş. Sammer diyor ki biz burayı da düzelttik, onları ikinci şıkkın içerisine soktuk. Onlara saha içi özgürlüğünü verdik. Git ne yapıyorsan yap, dripling mi yapıcan beş kişiyi mi geçecen her şeyi yapabilirsin dedik ama topu kaybettiğinde bölgene geçip savunmanı yapacaksın. Tek şart budur.. Yeni neslin bireysel yeteneği olan özel oyuncularına dikkat ederseniz 2000 sonrası uygulanan eğitimin sonuçlarını aldığını göreceksiniz diyerek oku da Reus ve Götze'ye çıkarmış. Ekleme yapayım Müller,Kroos,Schürrle.. Ortak payda nedir biliyor musunuz? Takımlarının en çok koşan oyuncuları olmaları.

Topla Götze'nin yapabildikleri inanılmazdır. Reus'un o özgürlük içerisinde yaptığı katkı muazzam ve fakat her ikisi de o takımın en çok koşan oyuncuları arasındadır ki Götze'nin maç başına 11.7 km koştuğunu belirtmiştik. Keza Schürrle belki hepsinden fazladır, Müller zaten bu alanda yaptıklarıyla ayrı tutulur, en çalışkan oyuncu olarak bakılır.

Eğer top kaybedildiği sırada eli belinde sahada duran oyuncu olursa işte o takımlarda yer alamaz..

Bu basit gerçeği yazıyorum ki oluşan neslin sorumluluğunu üzerine alanlar hemen her şeyin verilen eğitim sonucu olduğunun farkında olsunlar. Zamanında sigara tiryakisi Basler, pizzacıda ettiği kavga nedeniyle Bayern'den kovulmuştu. Artık böyle durumlar yaşanmayacak..

3 yorum:

delorean dedi ki...

Dortmund ,Bittencourt ile çok yüksek ihtimal anlaşmış.Yine çok genç bir transfer. Sırada da Wollscheid olabilirmiş diyorlar.

la mano de dios dedi ki...

antrenör adayları için(hem oyuncu yetiştirmek hem de başarılı olabilmek) güzel bir örnektir (yeni)alman futbol mantığı

Borges dedi ki...

delorean: Brezilyalı Bittencourt'un oğlu almanya doğumlu. Güzel bir karşım. Ben Wollscheid'i çok çok beğenirim ama onu alabileceğini sanmıyorum. Yedek kalacak olması bir sorun diğeri de Nürnberg kolay vermez, çok çok değerli. Bakalım..