6 Mart 2012

"Türk Futbolcu Burada Forma Giyemez"



11freunde dergisi APOEL1926'nın yazarı Andreas Panayiotou ile röportaj yapmış.

Apoel'in taraftarları arasındaki Nazi söylemlerine değinmiş ve bunun varlığını kabul eder iken maksimum 20 kişidir bu diyerek geçiştiriyor. Sonrasında ise oyuncusu Nektarios Alexandrou'nun burada Türk futbolcu forma giyemez demecine getiriyor. Taraftarlar bunu kabul edemezmiş. Andreas Panayiotou ise bu demece şöyle karşılık veriyor.

"Nazi söylemini kabul etmek mümkün değil ama bu konuda oyuncuya hak veriyorum. Apoel Yunanistan'a aittir. Kıbrıs Yunanistan'a aittir.Kıbrıslıların büyük çoğunluğu Yunan'dır."

-Apoel'in açılımı Athletic Football Club of Greeks of Nicosia. Siz kendinizi bir Yunan Kulubü olarak halkın dörtte birisinin Türk olduğu bir yerde bu şekilde tanımlıyorsunuz. Bu gayet de bilinçli yapılmış bir provakasyon değil midir? Varolan zor koşulları daha da zorlaştırmıyor mu?

Pek çok Apoel taraftarı Türkiye'ye karşı savaştı ve hayatlarını kaybetti. Bu yüzden Apoel forması altında bir Türk oyuncunun forma giymesi imkansız. Bu burada hemen her şeyin üzerindedir ve hatta bu yüzden 1986'da Avrupa Kupası'nın dışında kaldık.

Ne oldu ?

1986'da Şampiyon Kulupler Kupası karşılaşmasında Beşiktaş ile İstanbul'da karşılaşacaktık.Türklerin buraya gelmelerini Kıbrıs Rum Kesimi devleti istemedi ve biz de bunu uygulayıp maça çıkmadık.Bu yüzden UEFA futbola siyaset karıştırılmasını istemediği için bizi Avrupa Kupa'larından 2 yıl men etti. Şimdi geri döndük ve şansımız bugün yüzde 50!

................

Sanırsın Türkiye'deki futbolcular da Apoel forması giymek için çırpınıyordu ve şimdi hepsinin hayalleri yıkıldı. Alper Potuk, Olcan Adın filan bu demeci büyük üzüntüyle karşılamış ve futbol yaşamına devam edip etmeyeceklerine sonra karar verecekmiş. Töbe töbe.. Gekas bir Yunan'dır ve bizim ligimizde gayet sorunsuz bir şekilde oynuyor. Çok önceden ekşi sözlüğe yazmıştım, Yunanistan'ın Türkler'e karşı düşmanca tutumu Türkler'in Yunanlılara karşı olan tutumundan çok daha faşizanca.. Almanya'da karşılaştığım pek çok Yunan'ın hal ve hareketleri yanı sıra anlattıkları yaşam anılarından dahi bunu söyleyebilirim.. Tom Hanks'ın karısının yapımcılığını üstlendiği aptal romantik bir komedi filminde Yunanlı ailenin Türkler'le kafayı bozmuş siyahlar içerisindeki Nine'miz aslında gerçeğin biraz karikatürize edilmiş halidir.

Nazi söylemi reddediliyor ama "Apoel Yunan'dır! Kıbrıs Yunanistan'a aittir" v.s. E ne diyim ben daha? Bugün kalbimiz haliyle Lyon için atacak.. Bir gün "taraftarlarımız böyle ama bu aşılacak, futbol bunu yenecek" diye bakıldığı zaman ben dönerim bir daha sana..

13 yorum:

Semih dedi ki...

Sosyalizm adı altında kürt milliyetçiliği yapan kişilerden biri değilmişsin.Şaşırdım doğrusu,tebrik ederim.Çok nadir.

Borges dedi ki...

Sana yardımcı olur mu bilmem ama ben Kürt değilim. Misal Almanya'da yaşadığım zamanda "Türk" milliyetçiliği yapmış adamım fazlasıyla. Zira "azınlık" halkların milliyetçiliği olmaz genelde.

Semih dedi ki...

Türkiye'ye yeni geldiğini biliyorum.Biraz daha kaldıktan sonra anlarsın nasıl faşistler olduğunu?Azınlık kelimesi kapatır nasıl olsa herşeyi!

QuaresmA dedi ki...

Bir ülkenin bileğini en çok kim büktüyse nefreti oraya yoğunlaşıyor. Yunanlılar'a karşı bizim halkımızda da nefret var ama sanki devlet politikası olarak empoze edilmiş gibi. Ama Yunanlılar'ın nefretinin bizimkinden daha büyük olmasının sebebi tarihte bizim üstünlüğümüzün olmasıdır. Aynı şekilde günümüzde Sırplar tarihi düşman olarak hala bizi görür ama biz ne bunun farkındayız, ne de bunu ipleriz.

Belki Almanlar ile Hollandalılar arasındaki ve Almanlar ile Fransızlar arasındaki durum da buna uygundur ?

kafsinkaf dedi ki...

Valla Sırbistan'da bir süre bulundum.Epey Sırplada bu bulunma sırasında muhabbetim oldu.Giderken çok önyargıyla gitmiştim fakat orada gördüklerim ön yargımın gereksiz olduğunu gösterdi.Bi kaçtane kendini bilmez denyo dışında hemen hemen kötü bir olayla hiç karşılaşmadım.

M.Cagdas dedi ki...

Bu kadar fasizanca olmasa da cogu Balkan ulkesinde Turkler sevilmez. Misal ben burda Kanada'da ne zaman bir Sirp ya da Bulgar'la tanissam, dusmanlik etmezler belki ama, istisnasiz ilk soyledikleri sey "Siz Turkler bizim ulkemizi bilmem kac yuz sene isgal ettiniz!" olur. Nasil bizim egitim sistemizde Yunan dusmanligi ogretiliyorsa onlarinkinde de belli ki daha agir bir sekilde Turk dusmanligi ogretiliyor.

Anıl dedi ki...

Düzelteyim ezilen halkların yaptığı milliyetçilik milliyetçilik olarak görülmez ayrıca Sosyalist olan bir insan zaten kürt milliyetçiliği yapmaz ama ezilen ve reddedilen bir halk olan kürtlerin yanındada durur.

Anıl dedi ki...

Öncelikle şunu düzelteyim ezilen hakların milliyetçiliği milliyetçilik değildir o söz.Birde zaten Sosyalist bir insan kendi yerelinde enternasyonalizmi savunur o yüzden milliyetçilik yapmaz ama işte almanya da ezilen halk türkler ise onların yanında türkiyede kürtler ise onların yanındadır bu basit.Herşeyden önce bir arada yaşamı savunalım.Apoel turu atladı,ne kadar ırkçı bir takım olsa da tebriği hakediyorlar.

emredan dedi ki...

yahu ne düşmanlığı. ibrahim kutluay, tümer, erol gekas biz de oynamadan yunanistan da gayet de mutlu mesut oynamadı mı, ben yunanistan'a tatile gittim nerede Türk olduğumu söylesem bana iltimaslı davrandılar, sanki kardeşleri gelmiş gibi. rum kesiminde olabilir belki ama yunan hakıyla alakası yok. şöyle diyebilirim 120 milletten adam gelse önüme belki de ilk yardım edeceğim azeri yunandır. o kadar dostçaydı adamlar

emredan dedi ki...

ne düşmanlığı devletler çıkarıyor bunları. ibrahim kutluay, tümer metin, erol bulut gekas'tan çok daha önce mutlu mesut oynamadı mı yıllarca orada. ibrahim orada ilah gibi. ben yunanistan'a gittiğimde nerede Türk'üm desem bana iltimaslı davrandılar, sarılan bile oldu. Onlarca ülke gezdim Yunanlılar'dan daha sıcak davranan görmedim. İkimiz birbirinin aynısıyız modundalardı. Ha rum kesimi ayrı olabilir durum farklı orada ama Yunanlılarla alakası yok. Tabi ki her kesimde faşistler var. Türkiye de de var işte burada da misal Yunanlılar kötü gösteriliyor, bu mantalitedekiler yunanistanda da var elbet ama azınlık

mustafa arslan dedi ki...

Kıbrıs'la Yunanistan çok farklı yerler. Ada Türkiye'nin doğusu gibi bütün duygular orada daha yoğun. Yunanistan'da bir çok sporcumuz forma giydi. Hatta Tümer ve İbrahim çok sevilen isimler oldular..

Sırplar konusunu bir Sarpa sordum ve aldığım cevap: Öyle bir şey yok benim bir çok Türk arkadaşım var ve Türklere karşı ön yargı yok dedi. Adam 3-5 kelime türkçe bile öğrenmiş..

Türklere karşı ön yargısı ve düşmanlığı olan bir devlet varsa onlarda Almanlardır.

Son bir not. Adada yaşayanlar kuzey'in aksine günümüz kültüründen uzak kalmış geri kafalı ve aşırı milliyetçi insanlarken, Yunanistan'da durum çok daha farklı herkes kendi derdine düşmüş ve kimsenin geçmişle alakası yok. Umurunda da değil..

Adsız dedi ki...

Bırak Kıbrıslı Rumları, Kıbrıslı Türkler bile pek sevmiyor ki Türkleri genelde. Hani belli etmiyorlar ama işi işgalciye kadar getiriyorlar.
Mesela benim hayatta çok fazla Yunan arkadaşım olmuştur, hala da gözüm kapalı ilk arkadaş seçeceğim millet Yunan'dır net söyleyeyim. Bu kadar iyi anlaştığım başka bir millet daha olmadı benim açımdan. (Hani belki İtalyan, Portekiz etc.)
Mesela Yunan arkadaşlarla genelde ortak geyiğimiz Kıbrıs'a sağlam bir atom bombası atıp adadan kurtulmaktı, hem Yunanistan'ın hem Türkiye'nin rahatlaması için..
Tabii bu benim kişisel tecrübem. Bu yüzden önemli olan milletler değil kişilerdir, çok fazla takılmamak lazım millet olayına. Ben yurtdışına çıkınca güveneceğim son millet Türk'ler olur bunu da buradan söyleyeyim kimse alınmasın..

QuaresmA dedi ki...

Konu gündemden düşeli çok uzun süre sonra yazıyorum belki ama..

Milletleri kategori haline sokmak gibi değil de şahsi gözlemim gibi olsun.

Ben genelde Avrupa'nın doğusunda bulundum ve burada en çok negatif enerjiyi Sırplar'dan veya ailesinde Sırp kökeni olanlardan aldım. Yani buna yarı-Slovenler, yarı-Hırvatlar falan da eklenebilir. Boşnaklar hariç eski Yugoslav halkı kısacası. Ruslar'ın Türk nefretinden bahsedilir ama son birkaç on-yıldaki turizm atağı sayesinde ilişkilerde bir sıkıntı görmedim. Gürcüler'de anlam veremediğim bir Türk hoşnutsuzluğı gözlemledim, kim bilir neden ? En iyi anlaştıklarım ve güvendiğim insanlar ise Almanlar ve belki dalga geçiyor diyeceksiniz ama Fransızlar. "İyisiyle - kötüsüyle" tanıdıkları Avrupa Türk'ünün ekseriyetle "iyi"sini Türkiye Türk'ünde görmelerinden olsa gerektir + Almanlar kendilerini çok yakın görüyorlar, sebepleri malum. Borges, sen de bir Avrupa Türk'üsün ve eleştirilerime katılacaksındır sanıyorum ki.

Ama bizim örneklemimiz birşey değil elbette, daha önce yazan arkadaşa katılıyorum milletler değil, insanlar önemli olan.