10 Mayıs 2012

Avrupa Ligi Atletico'nun!



Bu karşılaşma öncesi gazetede iddaa ekibindeki arkadaşlarla bu maçın skoru üzerine fikir teatisinde bulunduk. Avrupa'da en çok oynanılan skorlardan birisi de Atletico'nun 2-1 kazanacağı üzerineydi ama bu bizi çok tatmin etmemişti. Kimi Atletico'nun Simeone'nin gelişi sonrası savunma takımı olduğundan dolayı final maçında gol yemeyeceği üzerine durur iken kimisi de iki tarafın da golcülerinin çok yetenekli olduğunun altını çiziyordu. Ben de şahsen 2-1 Atletico diyordum tüm kalbimle Bielsa'yı destelememe rağmen..

Final maçının kırılma anı Falcao'nun o muhteşem golüdür. Zira Bielsa futbolu kapanan takıma karşı baskıyı kurabilcek olsa da varolan farklılıkların silindiği bir raya oturdu maç. Eğer b karşılaşma biraz daha eşitliğin bozulmadığı anı devam ettirebilseydi her şey başka olabilirdi. Bilbao futbolu Barça dahil olmak üzere atak futbolunu benimsemiş her takıma kök söktürebicek organizasyona sahiptir. Lakin o gol sonrası her şey "Arda'lı Madrid" in istediği şekilde gelişti.

Simeone güzel bir dengenin oluşmasını sağladı. Hali hazırda bu takımı ne kadar savunmaya dayalı futbol oynatırsanız oynatın içerisinde Falcao-Arda-Diego-Adrian bulunduğu vakit her zaman hücum gücü belirli bir seviyenin altına düşmez. Savunmayı da ön plana çıkarırsanız denge sağlamış olur..

Bielsa ise.. Ne denir ki? Man U, Schalke gibi devleri içeride dışarıda devirmiş bir takımdan bahsediyoruz. Bilbao'nun kendisi tüm dünyanın diğer takımlarından farklı, hocası tüm dünyanın diğer hocalarından farklı ve ortaya koyduğu futbol da keza yine diğer bütün takımlardan farklı.. Futbola renk kattılar, umarım daha da başka olur gelecek yıllarda.



Sadece bu final karşılaşmasını değil aynı zamanda Simeone'yi de "savunma futbolu" eleştirilerinden sıklıkla kurtaran hep bu adam. Muazzam bir golcü. En çok sevdiğim ayrıntısı "her şekilde" gol atabilme becerisi. Sadece bu adamın varlığı sizi farklı bir strateji, oyun felsefesi benimsenize dahi yetebilir. Bu gibi golcüleri isterdim takımımda.. Teknik olduğu kadar öldürücü, hırslı olduğu kadar bitirici ve çok çok güçlü kale önünde. Muazzam bir gol attı ve ikinci gol de birincisinin çok gerisinde değil..



Hiç üzülme arkadaşım. Sizler çok kısıtlı bir havuzdan oluşturduğunuz on bir futbolcu ile dünyaya meydan okuyorsunuz. La Liga kurulduğundan bu yana içerisinde varolan ve hiç düşmeyen üç takımdan birisisiniz. Bunu da yabancısız ve sadece Bask kökenli oyuncularla yapıyorsunuz. Üstelik bu sene öyle bir futbol oynadınız ki kaybederken bile kazandınız, takdir çok size.. Henüz Bielsa'nın ilk senesi ve bunun geleceği var..



La Liga'ya diş geçirebildi. Bu önemlidir. Özellikle kendisini isteyen hocasının kovulması sonrası yeni bir ortamda kadrodaki yerini tutması onun asıl başarısı. Oynadığı takım için artık Avrupa Ligi dahi bir boy küçük kalıyor. Diego ve Adrian'lı kadroda yer almak kolay değil. İstikrarlı bir şekilde güzel oynamaya devam ediyor ve tüm bunların dışında geriye kalan onun için bir basamak yukarısına çıkıp orada kalmak..

Her ne kadar bu kupayı kaldırmış olmayı ben bizim memlekette önemsendiği kadar değerli bulmasam da kariyerine bir final ve kupa katmış olması önemli. En az Atletico kadar Arda da burasının daha da ilerisine gidebilecek konumda. Bekleyelim ve görelim.

2 yorum:

xray dedi ki...

Ben özellikle Diego'nun futboluna hayran kaldım.Oyun zekası ve futbol yeteneği gayet iyiydi ki birde hırs gelince adama seyri bambaşka oluyor.
Arda ve Adrian birşekilde yerleri dolabilecek oyuncular ama Diego ve Falcao suz bir A.madrid sıradanlaşır.

erwim dedi ki...

@xray - Ben Adrian'ın bu yılki çıkışını çok takdir ediyorum. Zira geçen yıl Deportivo ile La Liga'dan düşme talihsizliğini yaşayıp bu yıl Atletico ile gayet iyi bir sezon geçirip üstüne bir de Avrupa Kupası kaldırdı...