30 Haziran 2012

Carsten Kadach'ın Cüneyt Çakır analizi!



Eski Alman hakem Carsten Kadach Allgemeine Zeitung'a Cüney Çakır'ın yarı final yönetiminin eleştirisini yapmış. Maçın sonuna kadar kontrol ondaydı diye girmiş ve ilk yarının başlangıcında sessiz kalsa da hemen herkes kartların geleceğinin farkındaydı demiş. Diğer türlü hakimiyetini kaybedebilirdi diye devam etmiş. Bire bir çevirisi olmasa da okuduklarımdan aklımda kalanı şöyle aktarayım;

"..Çakır, 2001'den bu yana Türkiye Süper Ligi'nde düdük çalıyor ve 2006'da da uluslararası arenada kendisini gösteriyor. İlk iki sarı kartını -Ramos'un Ronaldo'ya faulü ve centilmenlik dışı hareketten dolayı Coentrao'ya gösterdiği- devre bitiminden hemen önce doğru bir şekilde gösterdi. Bu çizgide de doksan dakikanın sonuna kadar devam edip özellikle tekrarlanılan ve sert fauller konusunda her zaman adaletli davranmasını bildi. Mücadele gücü yüksek oyuncular gergin bir müsabakanın içerisinde yer alsa da kritik anlarda verilen kararlar sonucu maç çığrığından çıkmadı.

Eski hakem bu maçın çığrığından çıkmamasını üç önemli nedene dayandırıyor.

..Özellikle hakem kritik anlarda hemen olay yerinde varlığını harika bir şekilde ortaya koydu. Fauller karşısında o kadar hızlı bir şekilde sarı kartını çıkartıyor ki oyuncuların isyan etme şansını ortadan kaldırıyor. Dahası bu eylemleri yaparken kendinden oldukça emin bir görüntü ortaya koyuyor. İkili mücadelelerde verdiği kararlar -faul ya da faul değil- benim bakış açıma göre mükemmeldi!"

Sonrasında ise 9 sarı kart çıkaran hakemin başka türlü bir yönetim gösterip daha az kartlarına başvurması şeklinde gelişebilir miydi diye de sorulabilir diyor. Ya da Bruno Alves'in kural dışı hareket etmesinin tekrarına çok önceden sarı kart çıkarıp daha önce kontrolü eline alabilir miydi ? gibi bir kaç eleştiri de getirmiş ama hemen arkasından şunu da eklemiş;

" ..bu gibi özeleştirileri her iyi hakem maç sonunda yapar zira başka türlü daha iyiye doğru yol almak mümkün değil. Toplamda Türk hakem grubu çok iyi bir maç yönetti zira bu karşılaşmanın 40.dakikadan sonrasını yönetmek çok zordu."

Hiç yorum yok: