26 Ağustos 2012

Aykut Kocaman-Alex-Aziz Yıldırım



Aykut Kocaman ile Alex arasında olan tartışmalarda genelde ben tavrımı Alex'ten yana kullandım. Onun tecrübesinin değerlendirilmesi gerektiğini savunuyordum ve aslında niyet başka olsa da Aykut Kocaman yönetimi altında Alex beklediğim gibi muazzam bir perfromans gösterdi.

Bugüne kadar olan tavırları ve karakteriyle de taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı ve sonunda heykeli dikilecek adam konumuna "hakkıyla" ulaştı.

Lakin bugün ben Alex'in tavrını doğru bulmuyorum.

Spartak Moskava kadrosu bence doğru bir seçimdi. Aynı şekilde Dinamo Kiev'in Gladbach karşısına üç defansif orta sahalı sistemle çıkması ne kadar yerindeyse Alex'siz kadro da aynı şekilde o kadar doğruydu.

Bakın arkadaşlar, Alex 14 Eylül 1977 doğumlu. Yani bu şu demektir; Yaklaşık 20 gün sonra 35 yaşını bitirip 36'dan gün alacak..

Bu yaşında Alex olmasın da Messi, Ronaldo ya da Maradona, Zidane olsa oynamadığı karşılaşmalar olması kadar doğal bir şey olamaz.

3 yıl önce ben şunları yazmıştım sözlüğe.. Aykut Kocaman Alex'i oynattı, niyeti başka olsa da sonuç hep Alex'in lehine oldu ve Fenerbahçe kazandı. Ve ben eminim günler boyu düşündüğü tek konu Spartak karşısına olabilecek en iyi kadro ile çıkıp kazanmak.. Milyonlarca euro paranın yanı sıra prestijini de hesaba kattığınızda şampiyonluk maçı gibi bir durumda Alex'e kıskansa dahi bunu düşünebilir mi? Üstelik hepimiz biliyoruz ki Aykut Kocaman için bu maç belki de sezonun maçı..

36 yaşına girecek bir adam her maçta oynamasına rağmen tek bir maç kadro dışı kaldığı için bu kadar gündem yaratması doğru değil. İlk defa Alex'i de eleştiriyorum ki burada haklı olan Aykut Kocaman'dır.

Aziz Yıldırım'a pek çoğu güldü belki ama bence doğru mesajı verdi bugün.. Marjinal olması yanlışlamaz eylemini..

6 yorum:

Berkay Tetik dedi ki...

Alex çok büyük bir oyuncudur. Türkiye'ye gelmiş en iyi yabancı oyunculardan biridir. Yaptıklarıyla, kişiliğiyle, futboluyla herkese örnek olmuştur.

Ama Alex'in bu sorunu var. Alex sözleşmesi bitmesine 1 sene kala bunu hep yapar. Geçen senelerde hatırlarsanız twitter'dan gidebilirim falan yazıyordu. Performansı da düşmüştü. Ne zaman imza atıldı, Alex tekrar kaldığı yerden devam etti gollerine, asistlerine.

Alex'i oynatmayabilir. Hatta biz taraftar olarak yaptığımız kadrolarda bile çoğunlukla bu sene Alex'i yazmadık. 4-4-2, 4-3-3 yazdık. Buraya kadar sorun yok. Sorun Aykut Kocaman'ın bunu memleket meselesi haline getirmesi. Moskova maçına koymadın, Gaziantep maçında neden yok. Gaziantep maçında yok neden maç sonunda yayıncı kuruluşa umrumda değil diyerek basına malzeme veriyorsun? O zaman 2 senedir basının Alex - Aykut krizi haberleri hep doğruymuş. Boşuna yalanlamışlar resmi siteden.

Alex'i keseceksen orta saha alacaksın. Selçuk - Baroni - Topal ile lig bitmez.

Furkan dedi ki...

Aykut Kocaman geldiğinden beri Alex ile sorunlu, neden onu kullanmak yerine her zaman onun yokluğu üzerine tasarılar yaptı bir türlü anlayamadım. Sanırım kıskançlık yapıyor hakikaten. aykut topçuyken de onu izleyen büyüklerimiz game of thrones'deki pezevenk gibi işgüzar olduğunu söylüyorlar.

Krasic'e milyonlar verirken neden Baroni-Selçuk-Topal-Topuz gibi iyi oynasa bile bir türlü taraftara güven vermemiş oyuncuların yerine taraftarın her türlü eyvallah çekeceği bi transfer yapmadı onu da anlayamadım.

Sorunca da 'her şey transferle olmaz güzelim' diyor aykut.güveniyoruz hadi bakalım göster kendini brain clough.

O haklı, öteki haksız tartışmalarına ve fazla söze gerek yok; Alex Kocaman'ın kafasındaki fenerbahçede olmamalı. ''Temposuz, coşkusuz, ağır aksak hatta demode futbol dönemi geride kaldı'' demeye çalışıyor Kocaman ve haklı çıkar yahut çıkmaz bunu uygulama hakkı var. Bu yüzden de Alex'in kamuya açık artislikler yapması yersiz. Zamanında Del Piero da aynı yollardan geçti ancak 'yedek olmaktan acı çekiyorum' demekten öteye gitmedi. Alex de kendince haklı olsa bile yapmaması gereken bir şey yaptı. 'Bazen savaş çıkarmak için düşmana gerek yok, düşüncelerinizi söylemeniz yeterli' güzel bir söz, keşke alex bunları yazarken düşüncelerini böylesine söylememesi gerektiğini de göz önünde bulundurmuş olsaydı.

demetevler dedi ki...

ben gecen 2-3 aylık surecte yapılan acıklamalara dayanarak yazdıklarınıza pek katılamıyorum. alex, aktif futbol hayatında muhtemelen son yılı oldugunu ve oynamak istedigini soyledi. oynamaktan kasıt tabi ki duzenli olarak 11 oynamak. ve bunu da aykut kocamanla gorustu, oynatmayı dusunmuosan ben ayrılmak istiyorum dedi.bundan sonrası biraz benim yorumum olucak ancak kaldıgına gore bu tarz bi garanti de aldı kendisinden. tabi o zamanlar ne kuyt var ne krasic, bindigi dalı kesmek istemediginden aykut paşam, el mahkum kabul etti. vee sonra transferler geldi, sözler unutuldu. ben işin taktik kısmında degilim, oynaması dogru mu degil mi umrumda degil. yaptıgı etik olarak yanlıs, cunku alex bunun tek maclık bi yedeklik olmadıgının farkına varıcak kadar zeki bi adam. ŞL macları, sert deplasmanlar, derbiler, pahalı transferleri oynatma zorunlulugu. ya sozu vermezsiniz yeni bi donem baslatırsınız, ya da arkasında durursunuz sozunuzun.

maria lopez garcia dedi ki...

Uğur Meleke'nin yazısıdır tercuman.

f_bardamu dedi ki...

Yazınızda Alex'in tek bir maç yedek kaldı diye gemileri yakmaması gerektiğini belirtmişsiniz. Ama şu unutuluyor. Takım Aykut'un o aklındaki muhteşem Alex'siz sistemde berbat oynuyor.Alex bu berbat oyuna sinirlendiği için ağzını tutamayıp patlamıştır. Üstelik garabet bir şekilde tüm hazırlık maçlarında ısrarlı Alex'le başlanmıştı. Bir Fenerbahçe taraftarı olarak bu hazırlık maçlarını yakından takip ettim. Evet o 35 yaşındaki artık yedek kalması gereken oyuncu sürekli ilk 11 de idi. Bu nasıl mantık anlamakta zorlanıyorum. Alex eğer parasını alıp yatmaya meraklı bir oyuncu olsa yedek kalmayı bırakınız problem etmeyi, umrunda olmazdı. Evet Alex Fenerbahçe'yi sevdiği için oynamak istiyor ve takımın taktiksel anlamda yetersiz olduğunu görecek kadar da zeki bir adam. Aykut Kocaman göreve ilk geldiği gün kendi kendisini baltalamış bir insandır. İnsanı ilişkilerindeki beceriksizlikten dolayı Daum'u kendisinden nefret ettirmeyi başarmış ve adeta Daum'un kovulmasına zemin hazırlamıştır. Takım 10'da 10 la başlarken gayet sinsice takımı temposuzlukla eleştirebilmiştir. Daum transfer isterken Aykut engel olmuştur. Lütfen bunları unutmayalım. Aykut Kocaman cidden insan yönetmeyi ve ilişki kurmayı beceremeyen bir hoca. 3 senedir bu takımın başında ve her sezon başında takıma bir polemik kazandırabiliyor. Kendi yarattığı ateş şimdi yangına dönmek üzre. Alex ile Del Piero'nun farkı , Del Piero'suz Juve'nin tüyleri yolunmuş tavuk gibi görünmemesidir. Fenerbahçe'deki yetersiz orta saha'lar ( Selçuk , Topal , Topuz ve hatta Cristian çünkü oyun kurma kabiliyetinden çok destek olucu bir oyuncudur ) Fenerbahçe'yi uçuruma sürüklüyorlar. Bakınız eğer tünelin ucunda ışık olsa Fenerbahçe sonuncu olsa bile umurumuzda olmaz. Ama Aykut varken tünelin ucu yüksek egolu kocaman bir karanlık.

erwim dedi ki...

Aykut Kocaman, beğenilir ya da beğenilmez, bu takımın teknik direktörüdür. Takımın bugününü, yarınını, kadrosunu, sistemini belirleyecek ana etken onun düşünceleridir.
Eğer yönetim olarak Aykut Kocaman'ın hatalı olduğunu, yanlış tercihler yaptığını düşünürseniz, takımın geleceğiyle ilgili şüpheleriniz oluşursa, birkaç defa uyarır, sonra da gönderirsiniz.
Ama, eğer Alex'siz bir sistem, bir takım düşünürken, bununla ilgili plan, program yaparken, bazı şeylere de dikkat etmniz gerekir:
1-) Alex bu takımın kaptanıdır. Yerine getireceğiniz kaptan adayınızın takımda onun kadar ağırlığı olacak mıdır?
2-) Alex taraftarının sevgilisidir. Gönderdiğinizde taraftara idol olacak başka biri takımda mevcut mudur?
3-) Alex'in heykelini bizzat bu yönetim dikmiştir.Kötü bir şekilde yolları ayırmak, hele hele Alex takımda kalmak çin fedakarlık yapmaya hazırken, çelişki yaratmayacak mıdır?
4-) Taraftar bile şuurunu kaybedip Alex'i yuhalarken, ayağa kalkıp alkışlayarak ona destek veren Aziz Yıldırım'ın bugün Alex'in yüzüne bakmadan birkaç saat onunla konuşması hangi psikolojinin ürünüdür?
5-) Takım kötü oynayabilir. Ama yönetim ve Aykut Kocaman Alex'siz kurulan sistemde üstüste kaybedilecek 3 maçın ağırlığını kaldırabilecekler midir?

Sonuç: Her futbolcu gönderilebilir. Ama yüzüne bakılarak, insani bir şekilde...