29 Ağustos 2012

Del Piero, Ballack, Hakan Şükür ve Alex


Del Piero bir aksilik olmazsa yarın Sion'a transferi gerçekleşecek..

Alex'ten üç yaş büyük olabilir belki ama geçen sezon hiçbir maçta 90 dakika oynamadı. İki yıl öncesi ise ligde oynadığı 33 maçın 25'inde ya oyundan çıkarıldı ya da sonradan oyuna dahil oldu. Özellikle geçen sezon sözleşmesinin uzatılması konusundaki ısrarcı tutumu nedeniyle kulüple kavgaları gündemi bir süre meşgul etti.

Onca yılın ardından kimse ona başta "yeter" diyemedi. Alex'e benzemez, 19 yıl bu. 1993'te girdi Juventus'un kapısından ve daha da önemlisi bir alt lige düşse dahi gemisini terk etmedi kaptan..

Lakin 38 yaşında oynamak istiyor ve olmadığı zaman da sorun çıkartıyordu.

Ama bu "sürekli oynama isteği" sadece ona özel bir durum değildi..


Onu anlatmaya gerek var mı?

Sadece Galatasaray'ın değil ülkenin belki de en başarılı futbolcuları arasında ilk üçe oynar. Kazandıklarının haddi hesabı yok. Karakterini tartışa durun ama onunla Galatasaray ve milli takım sıklıkla inanılmazı gerçekleştirdi.

Bunlara kimsenin diyeceği bir şey yok.

37 yaşında oynamak istiyordu. Dahası öyle sonradan oyuna girmelerle de tatmin olmuyor, ilk 11 çıkmadığı zaman bildiğin sorun çıkartıyordu.. 37 yaşında!


Bana göre geçen iki sezonda Leverkusen'in en büyük sorunu bir dönem uluslararası çapta Almanya'nın tek futbolcusu olan Ballack'ın varlığıydı. 35 yaşında hem kulüp hem de milli takımın vazgeçilmezi olmak istiyordu. Onu kenarda oturtamazsınız zira büyük bir güç. Öyle ki teknik adamı anında gönderebilecek kadar etkiliydi.

Heynckes az çok başa çıkabiliyordu belki ama Robin Dutt'un başarısızlığının en önemli nedenlerinden birisi de bu efsanedir. Üstelik mevkisi itibariyle futbol ilerlemiş, fizik daha fazla ön plana çıkmış, eskisi gibi liberoda idare edeceği durum da kalmamıştı..

Oynamak istiyordu..


35 yaş bitiyor ve 36 başlıyor bir iki hafta sonra..

Bugüne kadar olan katkısı bir yana bir yıl daha iş yapar, pek çok maçı çevirebilir veya oyuna etki edebilir. Zekası, tekniği buna bir sezon daha müsade eder. İsterse 39'a kadar futbol oynayabilir ama kendisini idare edebilecek bir ligde ve oyun sisteminde..

Bu oyunculara F1'den Michael Schumacher'i de ekleyebiliriz.

Başka bir sevda bu, başka bir tutku.. Her yerde ve her takımda görmek mümkün. Geçmişin güzelliği, onca yıllık katkının sonucu oluşturdurduğu sempati sonucu taraftardan destek görüyorlar. Pek çok Alexsever gerekirse Moskova maçının kaybedilip heykelini dikmeye hazırlandıkları oyuncunun itibarının geri verilmesini istiyor. En güzel beklenti de sonradan oyuna girip Alex'in Şampiyonlar Ligi biletini aldıracak etkiyi yaratması. Biz bunu Hakan Şükür'de hem milli takım hem de kulüp bazında yaşadık..

Ama işte acı gerçek budur: Yarın sonradan oyuna girip golü atarak başarılı olsa bile 35 yaşın bitmesi ile beraber zamanla sahadaki süreniz azalması gerekir. Alex gibi zeki oyuncu sonradan oyuna girip pek çok maça etki ederek 40'a kadar en azından bizim ligde oynar ama her zaman her maç doksan dakika değil..

Doğru düşünemiyor, farklı davranıyor ve Zidane, Hagi gibi zirvede bırakmak istemiyorlar. Bazen çocuk gibi ısrarcı olup duruma farklı şekilde isyan ediyorlar.

Dertleri para değil, sadece eskiden olduğu gibi yine en sevdiği işi yapmak.. Taraftarlar her zaman bu oyunculardan yana tavır alır ve gönlümüz hep onlarladır. Yarın da yine Alex'in sonradan oyuna girip oyunu çevirmesini düşleyen milyonlarca insanın olacağını biliyorum ama acı gerçek de şudur ki; zirvede bırakmak en doğrusu ve yakışanıdır.

Zinedine Zidane 23 Haziran 1972 doğumludur. 2006'da yani Alex'ten bir yaş küçük olmasına rağmen futbolu bırakmıştı.

9 yorum:

moneywise dedi ki...

hocam hadi bizi fanatik goruyorsun da alperin hayatim futboldaki yazisini oku.alexin derdi yedek kalmak degil otesi.oyle olsaydi ozur dilerdi.hala direniyor..yazik ki sahada durduramadiklari adami belden asagi ile vuruyorlar.daha da uzucu olan baslarinda aziz beyin olmasi

Maxim Tsigalko dedi ki...

Bu listenin en balında olması gereken isim de sanırım Rivaldo'dur. 36 veya 37 yaşındayken Özbek liginde gol kralı oldu, sonra Sao Paolo'ya gitti. Orada 1 sezon kaldı ve en son bi Angola kulübüyle anlaştı. Şuanda 40 yaşında olması lazım. Hatta Sao Paolo'dan ayrılırken "Burada son antrenmanım ama sanmayın ki futbolu bırakıyorum. Daha yapmam gereken çok şey var" gibi bi açıklama yapmıştı :)

Onun da tek amacının para olmadığı çok açık ama bu da nasıl bi futbol sevgisidir anlamadım. Hoş wikipedia'dan baktım şimdi de, Özbekistan'daki takımıyla 2 senelik 10.2 milyon euro'luk bir anlaşması varmış zamanında. Herhalde o yaşta en çok kazanan futbolculardan birisidir.

Muratonovic dedi ki...

En iyisi R.Giggs.. yedekse yedek, ilk 11'se ilk 11, performans ayni, sorun yok kavga yok, yas 40, emeklilige az kaldi.. hayat guzel..

Borges dedi ki...

moneywise: Ben sizi fanatik filan görmüyorum. Alper'in yazısında haklı olduğu kısımlar var. Aykut Kocaman'ın önünkü bu ve benzeri durumları idare etme beceriksizliği de var ama Spartak maçında ben de olsam oynatmazdım. Antep ve bugünkü maçta da oynatırdım mesela..

34 hafta varsa 20'sinde oynatır 10'unda sonradan alabilirim.

Ama bunları yaparken bu oyuncuyu da ikna etmek önemli.

"Alex son 5 yılda 1 şampiyonluğu var" derken saçmalamıştı zira kendisinin oynadığı yıllarda istatistiği de aynen bu şekilde olması durumu da söz konusu.

Ama anlatmak istediğim başkadır; bu son bazı futbolcularda kaçınılmaz..

f_bardamu dedi ki...

Bir taraftar olarak da en çok acı veren olay ilişki ve vaka yönetme konusunda (takım içi) bu kadar sorunlu bir kişinin takımın başında olması. Zaten en fanatik Alex sever dahi onun yaşından dolayı her maçta oynayamayacağının farkında. Ama çok arzulanan FB'nin geleceği için muhteşem olacak olan Alex'siz takım oyun olarak berbat vaziyetteyse ve tüyleri yolunmuş tavuk gibi ne alan paylaşıp ne de düzgün bir pas oyununu beceremiyorsa oturup düşünmek gerekli.

Celal Abbas dedi ki...

Alex konusuna şöyle bir bakış açısı getirmek istiyorum.. Nasri mesela cityde Alexle aynı pozisyonda 4231 de 3ün ortasında oynuyor. ama Nasri başka bir rolde oynuyor. Nasriden Alex gibi bol istatistik yapması beklenmiyor. ondan takım pres yerken gerekirse geri gelip pas istasyonu olmasını ,oyun kurmasını bekliyorlar. Nasri topu topu geçen yıl 30 maçta 5 gol atmış.mancini Nasriden gol atmasını değil oyun kurmasnı bekliyor. Buna görede takımı dizayn ediyor. Önüne Balotelliyi tevezi koyuyor.

Alexi beğenmeyen fenerbehçe ne yapıyor Alexden ne yapmasını bekliyor. Nasri gibi geri gelip oyun kurmasınımı istiyor. Bunu istemeye hakkı yok.

Alexin özelliği nedir önde topu çok doğru kullanır. bakın oyun kurmaz top ayağına geldiğinde doğru kararı çok hızlı verir topu çok doğru kullanır. birde koşuları çok iyidir her zaman doğru yerde olur ve çok iyi skorerdir hem ayak hem kafa ile.
istatistiklerindende zaten bunu anlıyoruz. Böyle özelliği olan bir adamdan geriye gelip top çıkarmasını beklemek doğrumudur. Alexin bu özelliklerinden en fazla yararlanmak varken neden vasat olduğu işleride yapmasını bekliyorsunuz.

Diyelimki Alex artık bu dediğiniz yada beklediğiniz işleride yapmaya başladı.o zaman Alexin istatistikleri bir anda yarı yarıya düşmezmi. Düşmesi normal karşılanmak zorunda değilmi. Alexin extra görevleri yüzünden istatistikleri yarı yarıya düştüğünde takımda başka birisinin bu skor yükünü yüklenmesi gerekiyor. Zaten sowun istatistikleri belli değişmeyecek. bu extra katkıyı kimden bekleyecektiniz geçen sene mesela. Mehmet topuzdanmı.yoksa stochtanmı. yoksa baronidenmi.ikisininde kapasitesi ve istatistikleri belli. Manchester city de Nasri aynı pozisyonda oynuyor ve topu topu 30 maçta 5 gol atmış. zaten nasriden gol atması beklenmiyor. Alex gibi bir oyuncun varsa onun ortasahada önde topu doğru kullanmasından faydalanırsın. Arkasınıda ona göre dizayn edersin.

Aykut kocamanın sezon planlamasına bakalım. Önde kuytda olsa Alexde olsa Arka tarafı çok kötü. Top kuyta Alexe Sowa nasıl gelecek. nasıl oyun kuracak. Bunu ya takımca yapmalısınız yada çok iyi ortasahalar alırsınız. Peki fenerbahçe türkiye ligi bir kalitesi düşük ligde bu kaliteyi nasıl test edecek. büyük takımları zorlayan iyi takımlar yokki fenerin galatasarayın açıklarını ortaya çıkarsınlarda büyük takımlarda o açıklarını kapatmak için planlamalar yapsınlar. ön taraf ferrari araka taraf ise Murat 121 böyle şey olurmu. fener defansı oyun kurmayı beceremiyor baskı gördüğünde. Milli takıma gelmiş bekir durduğu yerden oyun kurmaya çalışıyor. baroni keza yine öyle. hareketlilik yok rakibin pozisyonuna göre boşa çıkıp hareketlenme yok. Yürüyerek oyun kurmaya çalışıyorlar. Sonrada Alex gelsin top çıkarsın.

433 de oynasan Alexli 4231 de oynasan bu tarz başarısızlıklarda öne top taşınamamasında hep suçlanan ya Alex olacak ya krasiç olacak ya kuyt olacak. neymiş efendim geriye gelip oyun kurmamış. tamam onlarda gerekirse geriye gelecek ama peki senin defansın ve ortasahan bu yetkinliğe bu oyun kurma yetisine yeteneğine sahipmi. ilk Vaslui maçındaki kötü oyunda Alexden önce sorgulanması gereken defansın ve ortasahanın bu yeteneğini geliştirmesi gerektiği idi. bu hareketliliğe sahip olması gerektiği idi. ama biz ne yaptık. Koşan Alexle çözeceğimizi sandık. Bekir yerinde dursun egemen yerinde dursun Baroni Mehmet topal yerinde dursun Alexin koşanı gelsin gerilere kıçını yırtsın oyun kursun. Koşan Alexi buluruz birgün. Sonra bir bakmışsın skor kısırlaşıyor. aaa yine düşüneceğiz nerede hata yaptık diye.

Baran Doğan dedi ki...

Ben şimdiden 2020 yılını iple çekiyorum. Çünkü o zaman Messi 33 yaşında olacak. Futbolculuğunu bırakın Pele, Maradona, Zidane'nınkiyle karşılaştırmayı bence Picasso'nun ressamlığıyla, Hitchcock'un yönetmenliğiyle, ne bileyim Mehmet Barlas'ın liberalliğiyle falan karşılaştırabiliriz anca. O zamana kadar, ölmezse ve sakatlanmazsa, bütün rekorları çok uzunca bir süreliğine kırmış olacak. Herhangi bir karakter zafiyeti de yok. Acaba Messi ve Barcelona hikayesi, aşkı mı demeliyim, nasıl son bulacak? Veya gözlerimiz Messi'nin yuhalandığını görecek mi? Ronaldo mu dediniz? O zaten şu ana kadar pek çok kez yuhalandı.

Adsız dedi ki...

Alex olayi cok daha farkli bu verilen orenklerden. Aykut Kocaman in yas ile bir problemi yok 2 sene once geldiginde direk ayagini kaydirmakya calisan"onunla 5 senede 1 sampiyonluk" kazandik diyen baskasi degildi.Senin hocan snaa her firsatta bu kadar akrsi ve hala o koltukta senin sayene durabiliyorsa,birakinda tepki versin.Dun goruldu Alex farki,alex ten once ve alex ten sonrasi vardi ki olay sadece bir maca 11 baslamama olayi degil

Mehmet Reşit dedi ki...

Vallahi, Fenerbahçe, Alex olmadı mı topu ileri taşıyamıyor, ez-kaza taşısa da orada tutamıyor. Bunu görmek için Lobanovski, Rangnick, Van Gaal falan olmak gerekmiyor hani. Haklı olsan, değil Alex'i ilk 11'den, Aziz Yıldırım'ı tribünden bile kesersin ama işte, fark ortada: İlahi adalet gibi; son Moskova maçında 1 saate yakın şut dahi atamayan Fenerbahçe, Alex girdikten sonra rakip kaleciyi görebildi. Her ne sebeple olursa olsun, Alex'sizliğin alternatifi Selçuk Şahin'li orta saha olmamalı.

Özet geçiyorum: Bu olayda Hakan Şükürvari kaos yaratıcı bir ego arayacak olsam, "ben oynamalıyım" diyen Alex'ten önce, "bir B planım yok ama A planını da uygulamıyorum" diyen Aykut Kocaman'a bakmayı tercih ederdim.