7 Eylül 2012

Kötü Hollanda'ya yenildik


Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde iki kez Almanya’ya yenildik. O kadar da sorun etmedim. Hem istenilen hedefe ulaştık hem de yenilmek çok da olağandışı bir durumun ifadesi değildi. Almanya o zaman güçlüydü ve onda on yapmıştı. Bugün ise kazanabileceğimiz bir karşılaşmayı kaybettik.

Abdullah Avcı genel anlamda oyuncuların son dönem performanslarını gözetmeksizin bir onbir çıkardı. Büyük hatası buydu zira strateji olarak doğru bir anlayışa sahipti milli takım.

Birinci hatası Selçuk İnan gibi formda bir oyuncusunu oynatmamak.

Onunu yerine oynayabilecek iki oyuncunun da kalitesinden kimsenin şüphesi yok ama her ikisi de maç eksiği/pratiği sorunu yaşıyor. Her şeye rağmen birilerini yine oynatabilirsiniz ama elinizde böylesine güçlü bir alternatif varken bu zorlama niye? Üstelik Selçuk’un ortada kapılacak topların değerlendirmesi üzerine muazzam stratejinin ana unsuru dahi olması gerekiyordu. Aslında formda olmasa dahi “taktik” icabı sahada yer alması gereken oyuncuydu Burak’la beraber. Emre tercihi yine de anlaşılır olsa da Arda’yı sola atıp yanına Selçuk’un iliştirilmemesi inanılacak gibi değil.

İkinci büyük hata; Hamit Altıntop

Aynı hikâyenin bir başka içeriği aslında. Oyuncu performansı ve son dönem çizelgesi devre dışı bırakılıyor. Ki iyi bir Hamit dahi Robben karşısında her daim zorlanır.Hollanda'da ve hatta Van Gaal yönetimi altında Bayern Münih'te her daim sağda oynayan Hollandalı oyuncu hem Van Gaal’in eski öğrencisi hem de Robben’in takım arkadaşı olan Hamit’e göre farklı bir strateji geliştirilmiş olması kuvvetle muhtemel. Robben on maç oynasın, onunda da Hamit’i gerisinde bırakır. Van Gaal ve Robben bu dizilimi gördüğü anda Robben sola kendiliğinden yerleşir zaten.

Burak-Umut denenmeliydi.

Topal,Selçuk ve Emre’nin önüne Arda ve Umut’u yerleştirerek muazzam bir pres yapılabilirdi. Zira rakibin en büyük kusuru defans dörtlüsü. Maçın tek doğrusu önde basarak güven sorunu yaşayan Hollanda defansını rahatsız edip sonuç alma stratejisine sahip olmaktı. Lakin bir ceza sahası içi golcüsüne de ihtiyaç vardı aslında. Dahası Tunay’la değil Arda-Umut’la kenarlardan oyunu sıkıştırıp rakibi boğmak çok daha mantıklıydı.

Aynı zamanda Tunay da neyin nesi?

Stuttgart son maçında altı gol yedi 19 dakika içerisinde. Dinamo Moskova maçlarında oyuna sonradan girdi. Hiçbir maç doksan dakika oynamadı. Tunay’ın bizim bilmediğimiz bir artısı olsa da Emre ve Nuri gibi kendi takımında henüz forma giymeye başlamamış, form tutmamış bir oyuncudur.

Hiddink gelir, Frankfurt takımında orta sahaya çekilmiş Halil'i Almanya karşısında forvete yerleştirir, tek önemli pozisyonu da bu oyuncu harcar. Abdullah Avcı ise transfer olsa da henüz ne takımı ne kendisi forma girmiş oyuncuyu Hollanda karşısında oynatır. Nuri en iyi döneminde forma giymez, tüm yaz transfer çalışmalarında ordan oraya koşturmuş sadece kötü oynadığı bir maçın ardından sahaya yine sürülür. Birazcıcık yakından takip çok şeyi çözecektir aslında..

Toplayalım;

Strateji doğru. Gerekli pozisyonlar da yakalandı ama sol tarafta Robben tehlikesi bir türlü bitmek bilmedi. Kazanılan onca top “Selçukvari” bir oyuncu olmadığından doğru bir şekilde değerlendirilemedi. Hamit’in geriden gelip çektiği şutları en az onun kadar iyi beceren Selçuk’suzluk yine skora da etki etti. Hollanda’nın henüz uyum sorunu çektiği, değişim içerisinde olduğu aşikar iken top tutmada sorun yaşayacağı ayan beyan ortadayken kapılan topların hızlı bir şekilde değerlendirilmesinde Selçuk’un bırakın formda olması, ligin en iyi yerlisi olmasını.. taktik gereği sahanın içerisinde bulunmamasını bu durumda açıklamak zor. Üstelik Umut’un tersine Arda gibi presçi bir arkadaşı kenara, merkezeSelçuk'u yerleştirmekle daha fazla top kapılabilirdi.

Hollanda iyi değildi. Sadece kaliteli oyuncu grubunun maç içerisinde zaman zaman iyi reaksiyon verdiğini söyleyebiliriz. Van Gaal’ın tarzı her daim üzerinde durduğumuz gibi milli takım antrenörlüğüne uygun değil. Onun istediklerini oyuncuların sahada gerçekleştirilmesi için uzun bir zamanı kapsayan birlikteliğe ihtiyaç olur. Biz bu teknik adamın en güçsüz olduğu dönemde Hollanda’yı yakaladık ve onlar da bu kadar kötüyken net galibiyet almaları canımızı sıktı. Bir yıl sonra Van Gaal sistemini kurduğunda bizi burada da yenip kupadan etmesi çok da uzak bir ihtimal değil.

Yoksa iyi bir Hollanda kendi evinde her ülkeyi yener. Sorun kaybedilen üç puan değil, rakip yenilmeye hazırdı, biz galibiyete hazır edemedik.

En azından strateji doğruydu, sadece bunu daha iyi oyuncu grubuyla gerçekleştirseydik birden fazla farkla galip dahi gelinebilirdi.. Yazık oldu.

Abdullah Avcı'nın ilk resmi maçı. Eleştiriler seçimler üzerine olmalıdır sadece. En büyük hata bir maçla gemileri yakmaya hazır bakış açımız. Abdullah Avcı doğruyu bulur ama artık biz de "doğru" adımları atalım. Hamleleri,stratejileri eleştirelim teknik adamları, oyuncuları asmak yerine.

14 yorum:

M.Cagdas dedi ki...

Birazcik oyunculari takip etmek yeter demissin ama takip edilmediklerini dusunmuyorum, ozellikle Avci'nin bunu yaptigini dusunuyorum. Burda sorun sapkadan tavsan cikarip taktik dehalarini gosterme istegi gibi geliyor bana.

Cok klise belki ama futbol gercekten de bu kadar komplike bir oyun degil, ozellikle bizim gibi ulkeler icin Selcuk gibi dunya capinda ve ayni zamanda formda isimlerin varsa oynatacaksin.

Terim geldi formsuz oyunculari, takiminda oynamayan oyunculari doldurdu, Hiddink geldi ayni hikaye, simdi Avci ayni hataya dusuyor gibi. Biraz da isin basitine kacmak gerek sanki, biraz daha duz mantik dusunmek.

Bir de bu Mevlut kim allah askina? Oynadigini goren bilen var mi, bu kadar milli oldu bu adam attigi bir golu hatirlayan var mi?

Del Piero dedi ki...

Yaw bu maçı sinir içinde saç baş yolarak izledim. Bir kere ilk 11'e kaleci dahil ilk yazacağım isim Selçuk İnan'dır. İstikrar, oyun zekası, fizik ne desen var, açık ara en iyi oyuncumuz bana göre ama gel gör ki Abdullah Avcı sonradan dahi almıyor. Hadi Emre'yi ilk 11'de başlattın tecrübe vs. ayağına, Nuri'yi alıp Selçuk'u kenarda bekletmek hangi vicdana sığar. Nuri en son ne zaman oynadı ki, yazık günah yahu.
Fırsat elde varken bu Hollanda'yla en kötü beraber kalmamız gerekiyordu ki ben de ikinci maçta bizi rahat geçeceklerini düşünüyorum. Daha da bişey demeyeyim, özetle Abdullah Avcı'dan cacık olmaz, artislikle maç yönetilmez.

Borges dedi ki...

Del Piero: Dur yahu. Bir maç bu. eleştirisi olacak, analizi de. Ama Avcı doğru strateji ile sahaya çıktı, doğru oyuncu olduğu konusunda eleştiri..



İstisnalar vardır. Lakin genelde kulübünde oynayan, mili takımı da sırtlar. Osvaldo Roma'da iki hafta güzel goller attı, milli takımda da attı. Cassano'yu almadılar. Vucinic dün de attı bugün de.. Oyuncu performansı gözetilmelidir.

M.Cagdas: Sanırım dediğin gibi taktiksel bir hazırlık oldu. Lakin hepsini anlarım, Robben'in karşısına Hamit'in yerleştirilmesini anlamam..

Del Piero dedi ki...

Borges : çok sinirlendim yaw ben bu maçta oyuncu tercihlerine :))
yoksa elbette daha erken :)

Celal Abbas dedi ki...

Abdullah Avcının maç sonu demeçlerine dinledinizmi okudunuzmu. TV Başındaki 70 milyon sanki farklı bir maç izledi ,Abdullah Avcı farklı bir maç izledi.

Maçın son yarım saatlik bölümündeki oyun sanki eleme maçı oynuyoruzda şuanki 1-0lık skorda tur atlıyormuşuz gibi bir halimiz vardı.Ruhsuz reaksiyonsuz ve Oyunu okuma becerisinden çokçok uzak.

sahada berbat ötesi ,Gelmiş geçmişin en kötüsüne aday bir hollanda vardı.TV Başında 70 milyon bunu gördü. Abdullah avcı çok iyiydik ,pozisyonlar bulduk diyor hala.

Sanırım Abdullah Avcı kendi taktik dehası sayesinde Hollandanın bu kadar kötü oynadığını sanıyor. Bilmediği kendisinin saha kenarından göremediği sahada çok berbat bir hollanda olduğu ve 70 milyon öfkeliyse eğer tek nedeni milli takımın böyle bir hollandaya karşı çokçok kötü olması.

Abdullah avcının bahsettiği gibi gerçekten iyi olsaydık şu an hiçkimse bu tepkileri vermezdi. derdikki iyi oynadık ama öndeki oyuncularımıızn son vuruşdaki yeteneksizliği bu sonucu getirdi. ya ortada birşey yok.

Üstelik siz koskoca Teknik direktörsünüz. Önde basmayıda kafaya koymuşsunuz. güzel. 2.yarıya başlarken Hollandanın ne kadar kötü olduğunu farkedemedinizmi. Eğer iyi oyun okuyucu iseniz gösterin marifetinizi çevirin maçı. Andorra maçını Yılmaz Vural diyeli babamda çevirir. Daha sahada nasıl bir hollanda ile oynadığımızın farkına varamayan sahada başka ,Abdullah Avcı kafasında farklı bir hollanda ile oynamış anlaşılan.

Abdullah avcı hangi taktik beceriyi selçuk inanın beceremeyeceğini düşünerek onu sahaya sürmemiş. Yoksa Hollanda maçının ilk 11 i için istihareye falan yatmış olmasın. Yoksa bu oyun ve 11 in başka bir açıklaması olamaz.

Ben Abdullah Avcıdan Umudumu kestim. hiç değilse Takımda 2.yarı son yarım saatte Hollandanın berbat futbolunu anlayıp ona göre değişiklikler yapıp Hollandayı zor duruma sokamıyorsanız ,en kötüsü bunu anlayamıyor ve idrak edemiyorsanız kusura bakmayın sizden umudumu keserim. Sahada bir organizasyon göremedim. Reaksiyon yoktu. Oyuncu değişikliğikleri berbattı. Sahada Son bölümde top taşıma sorunumuz var biz hala santrfor sokuyoruz. Santrfor soktukda noldu. Bu sefer uzun top oynamaya başladık. Peki uuzn top oynadığınızda eğer skorada ihtiyacınız varsa yapmanız gereken önuç ve ortsahanın önde basmasını yapmıyoruz sadece uzun oynuyoruz. ribaunt topları toplamak içinde çaba içinde değiliz.

selaminko dedi ki...

selçuk inan'ı oynatmamanın hiçbir izahı olamaz. ikincisi tunay torun'dan daha yetenekli daha iş yapacak en az 5-6 adam sayarım. arda'nın serbest oyuncu şeklinde forvet arkasında oynatılma kararı bence avcı'nın verdiği en doğru karardı zira yıllardır hep arda'nın böyle oynaması gerektiğini düşünürüm. fakat orta sahada tunay yerine selçuk oynasa idi çok daha farklı olurdu. emreyi sola yakın selçuk'u sağa yakın oynatırsın. 4-1-2-1-2 oynatırsın adam gibi. tıpkı 2000 galatasaray'ı gibi. yazık oldu hollandayı bir daha böyle yakalayamayız.

aoduncu dedi ki...

Maçı izlerken, bu sahneyi maçtan sonra kim kullanır diye aklımdan geçirmiştim. Tebrik ederim..

Furkan dedi ki...

emre ile selçuğun forma rekabetinde olduğunu sanmıyorum. emre ile nuri, selçuk ile arda rekabette olabilir (dünkü gibi ardayı oyun kurucu olarak kullanacaksan tabii, yoksa ardayı koy sola&sağa kanada oynasın mis)

hamitin nasıl bir tercih olduğunu anlamakta güçlük çekiyorum zira takım zaten kağnı gibi ilerliyor, hiç yoktan 1-2 gökhan gönül driblingi ortası görürdük. onun haricinde bir de umut'un tek forvet oynaması biraz iğreti olmuş gibi geldi.

peki ya caner kullanılsa idi bekte hasan ali yerine olur muydu olmaz mıydı?

mute dedi ki...

Orhan Bey,

Dogru strateji ve yanlis kadro ile maca ciktigimiz dogru. Ancak mac icerisinde strateji gelistirememiz de bence onemli nokta. Ikinci yari resmen dokulduk, teknik kadromuz, futbolcularimiz -ki onlara cok suc bulamiyorum- hala 0. dakikadaki taktikle ve oyun anlayisiyla sahadaydilar ancak Hollanda daha sabirli ve temkinli davraninca koskoca ikinci yari hicbir sey yapamadik (bir yan orta-kafamiz var, baska da birsey yok).

Ikinci yariya ayni oyun anlayisiyla cikmak tecrubesizlik ile aciklanabilir mi? Orta sahada top yapacak, dikine paslarla veya verkaclarla topu ileriye tasiyacak oyuncuya ihtiyacimiz vardi ve bunu bu kadroda yapabilecek su anda tek isim Selcuk Inan. Maca onsuz baslamamizi "eh hadi peki" sabriyla karsiladim kadroyu gorunce, ne kadar icime sindiremesem de. Ancak ikinci yariya da onsuz cikmamiz, ustune bir de degisikliklerde tercih edilmeyince cildirdim resmen. Bence en buyuk hata 46.dk'da yapildi, mac basinda degil.

Celal Abbas dedi ki...

Hocam bir önceki yorumumda çok uzun uzun yazdım ama aslında söylemek istediğim şuydu ,sahada berbat bir hollanda var ve bunu farkedemeyen bir hocamız. Umutsuzluk demiyeyim ama Abdullah Hocaya olan güvenimi sarsan şey sahada olan biteni görememesi. kafasındaki ezberle hareket etmesi. Böyle bir ezberinizin olması güzel ama rakibinizin sahadaki durumu görüp kafanızdaki planları revize etmelisiniz. Akşam Abdullah Avcıda Taktik planlarının revizyonunda duruma göre güncellemesinde problem vardı. Özelliklede son bölümde Santrfor sokması ama topun oraya taşınamadığını görememesi.uzun top oynanması ama uzun topları toplayacak saha parsellemesine girmemiz.Selçuk inan konusundada bilinçaltında bir önyargısı var gibi gibi.

Baris dedi ki...

Orhan Bey,

Bu mac dahil Avci donemindeki hazirlik maclarini da izledim. Selcuk o maclarda da ilk tercihi olarak gorunmemisti. Kayitlari ortadadir, acilip bakilir. Avci'nin 8. maci bu, her birinde Selcuk'u kac sefer oynatmis.
Bence esas sorun Selcuk (ya da o an en formda kimse) onun kullanilmamasi degil. Ben Avci'nin kafasinda takima bir iskelet ve işler bir plan oldugunu gormuyorum.
Oyunculara gore mecburen kadro kuruyor gibi. Yani "Sercan etkili, ama solda oynayacak Arda var, o zaman ne yapayim? Arda'yi 10 numara gibi oynatayim" seklinde. Halbuki ben kendisinden yeni bir acilim beklerdim. Defansa sececegi 4 kisiyi koysun. Orta saha icin ise artik tercih yapma zamani. Siz de daha once yazmistiniz "Emre varsa Nuri degil Emre oynar" diye. Bence karakteri ve etkisi yuzunden macburen Emre varsa hep Emre oynar. Daha dogrusu Emre varken kimse o orta sahaya liderlik edemez. Siz Selcuk'un ya da Nuri'nin oynadiklari milli maclarda one ciktiklarini hic hatirliyor musunuz? Artik hem yasi, hem de bu etkisinden kurtulmak icin Emre'den vaz gecmek lazim. 2002'den beri Emre liderligindeki orta saha hangi donem maclarda dominant olmus? En onemli iki orta saha oyuncumuz Selcuk ile Nuri ama biz bunlar bir arada oynar mi acabayi hic denemedik. Bir sefer bile. Olur ya da olmaz, ama birisi ya da ikisi omurganin ortasini olusturur. Sol icin de tercih yaparsiniz (hem Sercan hem Arda degil sadece biri); macina gore "forvetim budur ya da budur" dersiniz. Olur size iskelet. Surekli oynayan 13-14 kisi belli olur, yaklasik yerleri de. Boyle en benzemez, alakasiz, mahallenin yeteneklileri toplanmis gibi kadro ile bir yere varilmaz. Avci'nin kafasinda bir ana plan olsa bu sekilde olmazdi. Ben cok umitsizim.
Ayrica Selcuk'u koyup onunde Arda (ya da Ekici/Tunay) oynatsa da birsey olmaz. Selcuk ne zaman onunde 10 numara varken etkili oynamis? Selcuk da Nuri de 10 numarasiz etkili olan adamlar. Bu tercihi yapmayan hoca nasil yeni sayfa acacak. Biraz derli toplu takim bizi bozar. Gol atarsak da organize degil, presten kapilan topla atariz. Duzgun bir takim oyunu kimse beklemesin

Borges dedi ki...

Barış: Büyük ölçüde yorumlarına katılıyorum, güzel de bir bakış açısı.

Şunu ekleyeyim; Arda-Burak-Umut'la ön üçlü. Mehmet Topal-Selçuk-Emre ile orta üçlü. On numara Arda ve Selçuk değil, bunu belirteyim.

BU maçtan umutluydum çünkü Abdullah Avcı özellikle büyük takımlara karşı başarı kazandı zira üzerine gelene tuzak kurmak, aksiyondan ziyade "reaksiyon" gösterme konusunda başarı sahibiydi. Kısmen de başarılı oldu, gol vuruşları eksik kaldı. Estonya maçında göreceğiz ne kadar organize olabiliyoruz, aksiyon gerçekleştirme konusunda ne kadar ustayız..

Celal Abbas dedi ki...

Abdullah Avcının estonya maçı öncesi basın toplantısında hala Bizim ne kadar iyi olduğumuzdan bahsediyor. Topla oynama %50 50 imiş bir sürü pozisyon bulmuşuz. herkesin eleştiri getirdiği noktalar bunlar değilki. Bunların herkes farkında zaten. Abdullah Avcının farkında olmadığı hala 3 gün üzerinden geçmiş hala farkında olmadığı bu Hollandayı yenebilme fırsatına bu kadar yakın olmamıza rağmen bı fırsatı kullanamadık. Bu fırsatı kullanmak için Saha kenarından bir çaba göremedik. 2.yarı yapacağımız bazı dokunuşlarla bunu başarabilirdik. ama bu çabayı bu aklı göremedik.

Nerdeyse Abdullah Avcı şunu söyleyecek Hollandanın bu kadar kötü olmasının sebebi benim taktik deham sayesinde diyecek nerdeyse. Yoksa Hollanda süper takım hhaaaa. yarın Macaristan gösterir bize inşallah Hollandanın nasıl bir takım olduğunuda görürüz. abdullah avcıdan umudumu kesmek üzereyim. kafasında ezber şablonlar var. maç öncesinde yaptığı hazırlıklara göre rakibe hazırlanıyor. Maç içerisinde rakibin analizinde sorun yaşıyor oyunu okumakta zorlanıyor ,maç esnasında rakibin ne halde olduğunu göremiyor. Maç içinde ve Maç sonunda Hala Maç öncesinde çalıştığı hollandayı görüyor. kafasındaki planları revize edemiyor. Bu hiçde iyi birşey değil gelecek adına.

Basar dedi ki...

Selçuk, dünya yıldızı (!) Köyt oynamadığı için oynamamış! Bir kere Kuyt çok iyi bir oyuncu fakat dünya yıldızı değil. İkincisi yerine oynayan oyuncular dünya yıldızı ve bundan önemlisi takımlarında oynuyorlar.

Söyleyecek fazla birşey yok...