27 Ekim 2013

Gidin Ligimizi Tanıtın!



Almanlar ligin tanınırlığının arttırılması için ilginç bir uygulama başlatıyor. Kamp yapmak için Kulüpler Birliği'nin belirlediği ülkelere gidilirse eğer masrafların bir kısmını karşılayacaklar. Bunun için çalışma yapılmış.

Her kulüp farklı şekilde ücretlendirilecek. İki farklı kategorizasyon söz konusu. UEFA'nın 5 yıllık puanlama sisteminde 50 puanın üzerinde alanlara 150 bin euro ödenecek. Şu an için 131 puanlı Bayern ile 69 puanlı Schalke bu kategoriye dahil. (Dortmund'un puanı 46)  25 ile 50 puan arasındakilere ise  100 bin euro ödeyecek. 

Ülkelere göre de ayrım yapılmış. 11 ülke-bölge seçilmiş. Misal okyanus ötesine ziyaret olursa ekstra 150 bin euro daha verecek.. Misal Bayern Çin'e giderse Alman Kulüpler Birliği kulübe 300 bin euro ödeme gerçekleştirecek. Türkiye  hedeflenilen 11 ülke arasında 7.sırada.. Okyanus ötesine 150 bin Avrupa'ya 75.. Almanya'nın yakınlarındaysa çok daha düşük ücret.

Neden?

Bundesliganın en önemli sorunu diğer ligler kadar yurt dışında tanınmıyor oluşu. Son dönem yakaladığı çok ciddi bir artışı hızlandırma çabası bu.  DFL başkanı Christian Seifert 2005'te başkanlığa geldiğinde ligin yabancı ülkelerde yayınından kazandığı para sadece 12 milyon euro idi. Bugün ise 70 milyon euro.   138 ülke Bundesliga maçlarını canlı olarak veriyor belki ama sözleşmelerin içeriği çok da iyi değil.  628 milyon euro ülke içerisinde maçların değeri. Misal Premier Lig'in sadece maçlarını sadece yabancı ülkelere satışısından elde ettiği gelir 560 milyon euro. Yakında sözleşme içeriği değişecek ve toplam gelir 2015'te 150 milyona ulaşacak.. Biraz da bunu geliştirmeye yönelik hazırlık.

En önemli pazar Çin. Onu Rusya ve Kuzey Amerika(ABD-Kanada) izliyor.

Bizdeki Kulüpler Birliği ile buradaki oluşumun yakın-uzak alakası yok. Her şeyden önce yetkileri farklı. DFL burada hangi maçın hangi gün olacağını da belirliyor. Pek çok önemli projeyi yaptırımlarıyla destekliyor. Nihayetnde uzak bir ülkeye giden takım ikinci devrenin ilk maçını kaybettiğinde "o kadar masrafa değdi mi" geyikleri yapılıyordu.. Artık bu olmayacak.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

70 ve 560 milyon avro.hakkeden çok fark varmış.ingiltere resmen sömürmüş dünyayı:) oynanan futbolda da fazla kalite farkı yok hani.