27 Ekim 2013

"Ich liebe Mario Mandzukic"

Pep Guardiola "İch liebe Mandzukic"

Mario Gomez'in yedeği olarak 2012 Avrupa Şampiyonası sonrası transfer edildi. Ne Wolfsburg'da aslında ne de Avrupa Şampiyonası'nda dev bir kulübe transfer olacak şaşalı bir başarısı olmadı. Savaşçı yapısı 3 finali de kaybeden Bayern Münih için önemliydi. Daha da önemlisi Mario Gomez'in sakatlığında ceza sahası içi golcüsü yoktu. O dönem transferlerin tamamı bir önceki sezon yokluğunda sorun yaşadığı futbolcuların alternatiflerini oluşturmak üzere yapılmıştı. Misal Schweinsteiger sakatlanınca kaybedilen puanlar sonrası şampiyonluk gitmişti: Javi Martinez alındı.. Gomez sakatlandığında oynatacak ikinci bir golcü yoktu: Mandzukic ve Pizarro alındı. Velhasıl geçen sezonun başında 6 hafta sahalardan uzak kalınacağı açıklanan formda Gomez sakatlanınca Mandzukic formayı aldı ve işin doğrusu bir kez olsun ondan şikayet eden olmadı, o seviyede oynadı..

Dün Hertha Berlin karşısına Guardiola 3.kez sahte dokuz formatıyla sahaya çıktı. Maçın hemen başında Ramos'un kafasıyla gelen gol sonrası yenik duruma düştü. İşler yolunda gitmiyordu. 25.dakikada Robben ve Kroos sakatlıkları nedeniyle oyundan çıkınca yerlerine iki Mario oyuna dahil oldu: Götze ve Mandzukic.. 3 gol de bu iki Mario'nun kafasından geldi. Mandzukic girdikten 4 dakika sonra uçarak kafayı gömdü Berlin ağlarına. 1-1. İkinci yarı ise yine Mandzukic'in kafası ve 2-1.. Maça yedek başlayan adam şu an 7 golle ligin gol kralları arasında zirvede yer alıyor.


İki hafta önce Sportbild'de çıkan haberde Guardiola'nın tüm takımın önünde Mandzukic hakkında yaptığı konuşmanın içeriği vardı. "Böyle bir oyuncuyu hayatım boyunca görmedim. Mandzukic'i çok seviyorum" Böyle bir oyuncu dediği Mandzukic'i yine maç sonrası onore etti: "Ceza sahası içerisinde dünyanın en iyisi.." Aynı cümleleri bu sezonun başarılı takımının hocası Jos Luhukay da yineliyordu "Dünyada ceza sahası içerisinde durdurulması en zor oyuncu Mandzukic"

Nasıl bir oyuncu? Ona dirsek atın, diğer savunma oyuncusu da omuz koysun. Mandzukic yoluna devam eder, o diğer ikisini yerlerden toparsınız.  O topu en zor kaybeden oyuncudur. Savaşçı ve çok güçlü. Üstelik Türkiye-Hırvatistan maçı öncesi burada yaptığım analizde de belirttiğim gibi kafa hakimiyeti inanılmaz. Ben hep söylemişimdir ceza sahası içi golcülere bayılırım. Mesela Arsenal'in Giroud'sunu insanlar beğenmez, bugün takım inşa etsem ilk alacağım oyuncu ya Mandzukic olur ya da Oliver Giroud..
Öte yandan eğer bugün Guardiola olmasayı Bayern hem Mainz hem de Berlin karşısında puan kaybederdi. Şunu diyebilirim ki zekası ve maç içi hamleleriyle iki maçı da çevirdi. Özellikle üç stoperle çıkarak farklı bir taktik deneyen Tuchel'i ikinci yarı 3'lü savunmaya dönerek alt etmesi inanılmazdı. Elbette kadro kalitesi, iç saha avantajı var ama bu Guardiola'nın maçı en iyi okuyan hocalar arasında olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Orhan abi merhabalar.Ya bu hafta schalke-dortmund maç yayını vardı.Siz bayern maçını nereden izlediniz?İnternet üzerinden izlediyseniz izlediğiniz adresi öğrenebilirmiyim?