26 Ekim 2013

Topa Sahip Olma Oranı



Geçenlerde Almanların Bundesliga'nın 8 hafta sonunda çıkardığı istatistiği buraya konu etimiştik. Topla saha içerisinde daha fazla oynayan takımlar mı kazanıyordu? Ya da galibiyete giden yolda topla oynama oranı da tetikleyici bir kuvvet miydi? 8 hafta sonunda alınan 54 galibiyetın 27'sini topla rakibinden daha az oynayan takım kazanmış. Yani oranlar eşit, fifty fifty..

Üşenmedim, Türkiye Ligi'nin bu haftaya kadar olan bölümünü sadece bu açıdan inceledim.

Ne ilginçtir ki bizde de 8 hafta sonuna 54 galibiyet vardı. Bunlardan 2'sinde oranlar eşit iken 27 kez topa daha fazla sahip olan takım kazanırken 25 kez de topa daha az sahip olan takım kazanmış. Bir üstünlükten bahsedemeyiz ve eşitlik sadece 1 maçla bozulmuş. Yani neredeyse Bundesliga oranlarıyla bire bir aynı olan bir istatistik söz konusu.

İşin özeti rakibine oranla topla daha az ya da fazla oynaman galibiyeti belirlemiyor.

Ülkemizde bu istatistiğe bakarken en ilgi çekici takım ise Kayserispor.. Mağlup olduğu pek çok maçta topla en fazla oynayan takım olmuş. Misal Trabzonspor'a yenilirken topla oynama oranı %62.55! Belki skor dezavantajına sahip olması buna neden olu derseniz eğer beraberlikte de oranı %58.67 olduğunun altını çizelim. Nihayetinde Fenerbahçe ile beraber Kayserispor ligin en fazla topa sahip olan zirvedeki iki takımı.

Akhisar ise kazandığı pek çok maçın içerisinde rakibinden daha az topla oynaması dikkat çekici. Galatasaray ve Trabzonspor'u devirirken rakiplerinden daha az topa sahip olmuş.

Asıl itiraz ettiğim nokta ise topa sahip olan takımlara "oyunu kontrol ediyor" şeklinde bakmaları. Oysa pek çok takım bilirim ki topu rakibe verir, oyunun kontrolünü elinde tutar..

Hiç yorum yok: