5 Ocak 2008

Karl Heinz Feldkamp



74 yasinda olan bir insan ne icin calisir ? En zengininden en fakirine bu yasta calisan insan bulmak cok zordur. Üstelik calistigi alan futbol ve klup ise Galatasaray.. Baski,stres,heyecan.. siradan bir insanin üstesinden gelebilecegi zorluklar degil.. Peki neden Kalli tekrardan calismaya basladi.. Paraya mi ihtiyaci vardi, san söhrete mi ? Düne kadar alman kluplerinin gencleri hazirlamasi icin getirdigi bütün teklifleri reddediyordu.. Bremen klubu ve bir kac klup de istemisti.. O kabul etmedi. Simdi neden Galatasaray ?

Ölümü göze almistir Galatasaray icin.. Bakin sadece galatasarayi cok sevdigi icin desteklenmesi gerekmiyor ama en azindan bu kucuk ayrintinin da göz önünde bulundurulup hakkinda yorum yapilmasi gereken insandir Feldkamp..

1992/3 senesinde Galatasarayi calistirdi. Bir yil önce Kaiserslautern'i sampiyon yapip geldi Galatasaray'a. getiren yine bugunku gibi Adnan Polat. Aslinda Polat filan getiremezdi. Derwall'in telefonu ile türkiyede calismaya ikna olmus ve gelmistir. Düsünün ki Kaiserslautern'in basina gectiginde takim düsmemek üzere debeleniyordu. Ikinci yari gecti, önce takimi kümede tuttu, bir yil sonra düsmekten son anda kurtardigi takimi sampiyon yapti. Kariyer bakimindan tavan yapmisti, gelmezdi bu ülkeye ve o zamanki ligine. Galatasaray takimi sezonu liderin 16 puan gerisinde bitirmis. Besiktas maglubiyet dahi almadan ligi tamamlar iken, Fenerbahce her zamanki yildiz transferlerini yapip sezona sampiyonluk parolasi ile girer iken kimse cimbomdan sampiyonluk filan beklemiyordu. 4 kupayi aldi Galatasaray takimi.. hani o Okan'in muhtesem oynadigi TSYD kupasi ile basladi her sey ve silip süpürdü önünde ne varsa. Roma'ya roma'da 3-1 yenildik, kendi evimizde 3-2 yendik. Bu Feldkamp'in o dönemde aldigi tek basarisiz sonuctur. Hani o bücür Haessler frikikten cakmasa Romayi dahi eleyip UEFA'ya o günlerde uzanacaktik, öyle güzel oynuyordu cimbomum.. Ama asil basari diger sezona saklanildi. Bir yil sonra takimin basina Hollman getirildi. Feldkamp'in kurdugu düzenin ekmegini yedi, daha sezon basinda Manchester United'i eledi ve yenilenen, lig usulune gecilen Sampiyonlar Liginin ilk senesinde 8 takimin arasinda yer aldi Galatasaray.. UEFA kupasi süphesiz ki cok önemli ve cok baskadir yeri. Ama ben o günü de dün gibi hatirlarim.. 8 tane takimin dev ableminin oldugu gece gördügüm o buyuk GS amblemi.. dörderli iki grup ve Sampiyonlar Ligi.. Sadece 8 takim. Galatasaray Manchester'in yerine girmis, ve tüm gözler galatasaraya dikilmistir. Bugün pek cok alanda türkiye denildigi vakit akla gelen ilk takim olmasinin en önemli nedenleri arasinda en az UEFA kupasi kadar rolü vardir o gecenin ve dikilen gözlerin sekizde birini kapsayan galatasaray ableminin.. Sonrasinda UEFA kupasini alacak olan kadronun önemli isimlerinin yer aldigi ve yetistigi dönemdir.. Bülent,Hakan Sükür,Tugay..

Bu yüzden Feldkamp'a güvenirim ben. Yanlislari coktur, belki gecmis ile bugün arasinda en önemli fark; basininin müdahalesinin gecmise oranla cok daha fazla olusu. Baskinin, stresin ve kararlarin kiisinin kendisine birakilmasinin imkansiza yakin bir konumda teknik adamlik yapiyor olusunu tasavvur edememesi.

Ama iste 74 yasinda bir adam. Daha takimin basina gelir gelmez yanina gelecekte takimin yönetecek bir adam yerlestirilmeliydi. Bir ekol, sistem isidir.. Derwall-Denizli-Feldkamp üclüsü bir sistemin parcalaridir, her seyin basidir Jupp Derwall.. oyle ki takimi biraksa bile sistemini devam ettirdi almanyanin en kariyerli hocasini takimin basina gecmesine ön ayak olarak.. Arkasindan devam eden hollmann..

Abdullah Avci'nin ismi sürekli gündemde. Cok da severim ben, gelecekte takimin basinda görmek istedigim insandir ama bir baska yandan bu sezon basi getirilmesi en basta Abdullah Avci'yi ziyan etmektir.

8 tane ilk onbir oyuncusunun takima girisi sonrasi basari gelmesi mucize gibidir. Bayern Muenchen dahi bugun bu zorlugu yasiyor. Teknik adam ile yönetimin dahi anlasabilmesi icin zaman gerekir.. Zaman her seyin ilacidir ve oturtur cok seyi. Fenerbahce,Inter,Dortmund,Madrid senelerden beri transfer üzerine transfer yaparak basari kazanabildi mi ki ? Hepsi oturmasini bekledi takimin.. Zico ile Fener, Mancini ile inter vesaire.. Bu takim oturacak ve ancak sonrasinda bir basari beklenecektir. Rijkard'in ilk sezonunda takim neredeyse küme düsüyordu.. Ilk defa Barcelona takimi bir devrenin sonunda küme düsme potasina girmisti, akabinde gelen basari bu zamanda onu takimda tutan yönetimin isidir..

Feldkamp zamanla taniyacaktir takimi ve akabinde gelecektir basari, güvenin ve arkasinda olun efendim.

3 yorum:

Mustafa dedi ki...

ne kendisine, ne de kariyerine olumsuz bir eleştri yapılamaz ama her yerde belirtildiği üzere yaşı çok büyük bir sorun... galatasaraylıyım ve bu sene çok büyük bir başarı beklemiyorum takımın yeni olmasından dolayı... ama feldkamp bekleyebilecek mi takım oturana kadar? işte konu burada tıkanıyor.

yıllar sonra yönetimin yaptığı transferleri beğendim, ama feldkamp'ın başa getirilmesi sanki kredi kazanmak için yapılmış bir hamle gibi geliyor bana. zira istikrarı yakalayabileceğimiz, 3 sene sonrasında bizi buraya getirir diyebileceğimiz kişi olamaz...

belki art niyetliyim ama bence durum budur, yönetim de biliyor maksimum gelecek sezonu da çıkarır feldkamp-ki bu sezonu çıkarsın yeter demeye başlandı. sezon başında sağlam, kendisinden sonra takımı ele alacak bir yardımcı getirilmemesi bence unutkanlık yahut yanlış politika değil. sanırım takımı abdullah avcı ya da bülent'e emanet etmeye korkuyorlar...

Borges dedi ki...

Benim de kusurlu gördügüm tek nokta; gelecek adina hareket edilir iken Feldkamp'in arkasinin düsünülmemesi. Eger Feldkamp zamaninda yaptigi gibi kendi sisteminin devami olan bir hocayi simdiden takimda yaninda tutsaydi, o zaman her seyin güzel bir anlami olurdu velakin simdi Feldkamp gidip cok baska bir insan geldigi zaman sil bastan olacaktir cok sey.. bu yüzden yönetimin niyeti konusunda ben de ayni sekilde pek iyi düsünmüyorum.. ic cekismelere sahne oluyor, klup isimlerin kendi aralarindaki tartismalarin sonucunda yönetiliyor, klup degil isimler önplanda. Zamaninda Geretsi gönderdiniz,biz istemedik simdi de biz feldkamp i istemiyoruz ya da benzer cekismeler..

Sonumuz hayrola..

Adsız dedi ki...

Fenerbahçe bu sene devler liginde başarıya koşuyor.Dünyanın dört bir yanından pek çok yabancı kanal ve dergi Fenerbahçe için TürkiyeYe geliyor.Bugün dünyanın neresinde olursanız olun herhangi bir futbolcuya Fenerbahçe dediğinizde görüşleri gerçekten çok olumlu.

Chelsea'nin defans oyuncusu Alex şampiyonlar liginde iyi ki Fenerbahçe ile eşleşmedik diyor david villa ve ronaldinho Fenerbahçe nin futbolunu çok beğendiklerini söylüyor.

Kısacası Fenerbahçe ektiklerini biçiyor yani artık hasat zamanı önce sevilla sonra da daha ilerisi..

Transferle başarılı olunurmuymuş olunmazmıymış bu sene herkes bunu daha iyi görecek,G.Saray daha kendi sahasında Helsinborgları Wien'leri yenemezken F.Bahçe artık İnter lerle PSV lerle boy ölçüşüyor fark çok açıldı...