5 Mart 2008

Bir Galatasataylinin Gözüyle Fenerbahce Avrupa Kupasi Maci



Sevilla basarisina kesinlikle sevinemedik. Mac icerisinde Sevilla taraftariydik. Fenerbahce Galatasaray ile yarisiyor. iyi veya kötü sifatini daha cok Galatasaray, Besiktas'a göre aliyor. Bir zamanlar ceyrek final dahi basariydi, nedeni de daha önceden baska bir takimin bunu gerceklestirememesi. Aksini düsünmek komik olacaktir. Simdi Sampiyonlar Liginde Fenerbahce paraya para demeyecek, oradan aldigi maddi ve manevi destek ile transfer üzerine transfer yapacak ve ligde rakiplerini cok daha kolay bir sekilde ezecek, bundan dolayi ben havalara ucacagim, göbek atacagim ? Fenerbahcenin yenmesini isteyecegim ? Fanatizm midir bu ? Kesinlikle degil. Fanatizmin tanimi daha cok iyi oynadigi ya da kayda deger basari gösterdigi halde dahi o basarilari, iyi oyunlari kabul etmemek.. Sürekli olarak olumsuzluklari göz önüne getirip yanli bakmaktir. Hayir, ben dün maci seyrettim. Sevilla o takimlarin en kötüsü degil, Porto,Schalke ayarinda bir takimdir veyahut her ikisinden de daha iyidir. Fenerbahce takimi kendine güveni, sarsilmayisi ile Avrupada isminden söz ettirecektir. Velakin istemem basarili olsun, bu kadar basit.. Su basari dahi yillar yili kafama kakilacaktir, tersinden bakarsak UEFA Kupasi gibi. Insanlarin buyuk bir kismi avrupada basarili olduklari icin degil, Avrupa basarisinin rakip takim üzerinde cok daha etkili bir baski uygulama araci olmasindan dolayi sevinirler. Elin milanlisina gidip heyooo biz de sizin ayarinizda takimiz deme hevesi pek kimsede yoktur. UEFA kupasini aldik diye basimiz göge ermedi, velakin boylesi bir basariyi ilk defa yakaladigimiz ve rakiplerimiz üzerinde ciddi bir psikolojik baski ürettigi icin feci avantaj sagladinin farkindaydik..

Cm de ayni ligden iki takim alip günler geceler boyunca oynadigim arkadasim beni desteklemezdi Avrupa Kupasi macinda. Oysa arkadasim, avrupa maci bu, ikiserli tur vardi, ayip ediyorsun italyanin gelisimine engel oluyorsun, ben kazanirsam sen de kazanacaksin diyordum da dinlemiyordu beni bir türlü. zira Sampiyonlar ligini herhangi birimiz aldigimiz takdirde kimi oyunculari alabilme sansimiz doguyor, kasamiza para giriyor ve ligdeki rakibimize sans dahi birakmiyorduk bir bakima.. Bu da boyle bir sey. Avrupa Sampiyonlar Ligini almis bir Fenerbahcenin karsisinda Galatasarayin konumu nasil olacaktir ? Bir galatasarayli buna nasil sevinir ? Akil isi degil bu.


Bir dönem ülkeyi terkeyledik. Bir anda cevremdeki bütün fenerbahceli insanlari tasfiye ettik, ayni sekilde Galatasaraylisini, Besiktaslisini da.. birakin futbolla ilgileneni türk arkadaslarimiz dahi sinirli sayidaydi. Özellikle o dönem ben her türk takimini destekliyordum, bilincli olarak yaptigim bir sey yok, kosullar oraya götürüyor seni. Kirkyilin basina kendi ülkene, kültürüne dair en ufak bir cikti yakaladigin zaman ayrintilarina girmeyip sahipleniyorsun. Burada da ayrintilardan ziyade türklere ait her sey senin üzerinde aniliyor. Bu acidan yaklastiginiz vakit destek olmak kendiliginden olagelen bir durum. Artik bu dahi baskalasti. Insanlar Fenerbahceyi de Galatasarayi da taniyor, daha da yakinlastiginiz insanlar sizin Fenerbahceli degil de Galatasarayli oldugunuzun da farkinda. Dolayisla Hamburgluya Bayern Munih yendigi icin "ne güzel kazandiniz" diyemiyorsak, bir baskasi da bana gelip "oo ceyrek final " diyemiyor..


Velhasil, Sevinmiyorum. Isin dogrusu budur. Birakin sevinmeyi, üzüldüm dün gece.


Ilk defa Borussia Dortmund karsisinda Besiktasi desteklememis, Frank Mill'in istanbuldaki golünde havalara ucmustum, sene 1989.. Bunu sakladim elbette. Biz sorgulamadan yabanci takimlara karsi türk takimlarinin desteklenmesi gerektigini kabul ettik. O dönem Andreas Möllerden dolayi yakin takibe alip kanimin isindigi dortmund taraftarliligini gizli gizli yasadim. Velakin simdi Sevillaseverligimizi acik bir sekilde yaziyoruz.

Fanatizm degil midir bu ?

Degil. Bu macin yorumu olarak "sevilla da takim mi bee" dersek, Fenerbahce sansa kazandi gibi bir yaklasim sergilersek bu fanatizmdir. Gercegi oldugu gibi degil de isimize geldigi gibi görmek isteriz. Oysa gercek sudur ki: Fenerbahce hem istanbulda hem ispanyada ezilmemis, deplasmanda talihsiz goller yemesine ragmen Avrupa buyugu olarak karakter sahibi bir takim misali "dagilmadan" rakibi karsisinda oynunu sürdürmüs. fazlasiyla hakettigi turu gecmistir. Alex de Souza takimin her bakimdan sefi olmus, attigi her top neredeyse sahibini bulmus, Deivid De Souza denen adam sistemin islerligi noktasinda kilit adam olarak yeniden dogrulmus, bir baska acidan begendigim oyuncular olan Diego Capel, Daniel Alves kadar Ugur Boral,Gökhan Gönül performans sergilemis.. Ki Gökhan Gönül ezelden avrupada is yapar dedigim bir kac oyuncudan birisidir.. Sadece burada,milli takimda degil hemen her yerde kalitesini gösteren adamdir.. Bunlari soyleyemiyor, dilimiz takiliyor degil. Baris Özbek on tane Alex de Souza eder diyecek kadar futboldan kopmadik.. Dün gece oynanan oyunu sonuna kadar büyük bir istahla seyretmemezlik etmedik kesinlikle, velakin sevilla yensin diyorduk.. Üstelik o sevillanin attigi her golde sevdicegimiz deli gibi üzülecegini bilir iken.. Ha o üzülmemesi icin ben Sampiyonlar Ligini toptan kaldiririm bu cok baska..



Maca gelirsek, ben Fenerbahceyi cok begendim, Volkan, akli Lincolnde kalmis olacak ki yetenegi olmadigindan degil "konsantre" eksikliginden iki gol yedi. Simdi Sampiyonlar ligi eleme maci, her golün inanilmaz degerli oldugu ortamda deplasmanda hic de haketmediginiz halde iki tane sacma sapan gol yiyorsunuz. Bunun arkasindan dagilmadan maca ortak olmak her babayigidin isi degil. Degil Sevilla'ya ikinci lig takimi Racin Ferrol' e karsi oynasaniz dahi fark yememeniz veya turu gecmeniz mucizedir. Ayni sekilde ücüncü gol de bir baska talihsizlik.

Fenerbahce bu iyi oyununa ragmen Sevilla'yi dagitmadi, karsisinda "saglam" durdu. Dagitacak "forvet acisindan" kadro yok. Kac tane organize atak yapmis .? Her iki golü de duran toptan kazandi. Velakin karsi takimin size baski kurmasina kanatlarin top tutabilirliligi, saglam deparlari sayesinde imkan vermedi. Orta Sahada basmak tamamdir ama Fenerbahcenin kazandigi toplarin hemen hepsi rakip takimin faulu ile durduldu. Alex cok iyi bir sekilde yönetti takimi. Sag ve sol kanattan ilerlendigi vakit sonuna kadar pesinden kosturuldu ve hayli vakit harcandi buralarda.. Dolayisla o baskiyi hissetmedi . 3-2'den sonra sevillanin gol atma ihtimali dahi kalmamis bir görüntüsü vardi. Bu da caresizlikten ileri gelir. Diego Capel tercihi var. Orta Saha yerine ataklari buraya yönlendirmek, sevilla icin görüntünün aksine pek de olumlu sonuc dogurmadi. Durdurulmayan kanat adami misali sürekli faule maruz kalmadi, daha cok olmadi düseyim bari de faul olsun diye takildi.. akabinde iki forvetini de kullanamamasina yol acti. Aklimda kalan Alves'in frikikler oldu sadece, organize aman aman atak dahi gelisemedi. On kez capel düstü, düsürldü velakin gecemedi o cizgiyi bir türlü. Gelmedi ortalar ve haliyle Goller.. Teknik adam olsaydim o bölgenin fazla zorlanmamasini isterdim. Göbekten Fenerbahceyi delmek daha akillica bir hamle olurdu suphesiz.

Simdi bir üst tura cikti.

Kücümsersek, hadi len dersek bu komik olur.. Fanatizm icerir.. Dogru göreceli olsa da bir siniri var suphesiz. tesadüftür diyecek kadar kin, nefret de gütmüyoruz, futbolu seviyoruz her seyden önce. Az önce izledigim Porto-Schalke macindan daha fazla keyif aldigim bir mactir.

Amma velakin dün fark yeseydi cok mutlu olacaktim. Iki golden sonra ümitlenmedim degil.

E ama Türk Futbolu ?

Amasi yok. Sadece bir acidan faydasi vardir. Fenerbahce ne kadar iyi olursa olsun aradaki fark hicbir zaman kapanmayacaktir, Galatasaray daha fazlasi icin zorlanacaktir. tatmin olma seviyemiz yükselmistir, bu acidan hem Türk futbolu, hem de Galatasaray daha hizli bir sekilde ilerleyecektir. Hepsi bu. Baska türlü bir gelisme olursa onu ya Galatasaray yapacaktir ya da bir baskasi basardigi icin sevinemeyecegimdir, kimse kusura bakmasin.

Peki Borges bey, Fenerbahce toptan yokolsun ister misin ?

Istemem. Yoksa dün gece kisa sürede sevillali olabilir miydim ? o gollerden öyle keyif alabilir miydik ? Alamazdik. fenerbahceli arkadaslarim avrupada basarili oldugun bir, benim su üzüntümden dolayi iki kez seviniyorlar, keza ayni sekilde tersi de mümkün. Futbol bu. Özü inanilmaz keyif veriyor, velakin cevrenizde fanatik futbolseverler varsa, skorlar da tek basina size keyif verebilir.. Ben her ikisini de yeterince tadiyorum. Yillarca basima kakilacak, yer yer üc misli sekilde algilanip cileden cikarilacagimiz bir basariyi yakaladi rakip takim.. bu kadar basit.

6 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

"Fenerbahce ne kadar iyi olursa olsun aradaki fark hicbir zaman kapanmayacaktir, Galatasaray daha fazlasi icin zorlanacaktir."

Kaçmadı gözümden :)

"Sizin hayallerinizin bittiği yerde bizim gerçeklerimiz başlar" kadar olmasa da kibirli bir söz bu. Elbette bir taraftarın, üstelik orada en iyisini başarmış bir kulübün taraftarının Avrupa Arenasında lokomotifliğini kimseye vermeyeceğini düşünmesi anlaşılabilir bir kibir.

Ama "Olmaz olmaz deme olmaz olmaz." deyişini de hatırlamak lazım arada.

Borges dedi ki...

Eh, biz de Uefa kupasini ve arkasindan Süper Kupa, Iki tane dörderli Sampiyonlar Ligini gecip Real Madrid'i de 2-0'dan 3-2 yendigimiz günün aksaminda aynen bu sekilde düsünüyorduk.. Ama soyle bir tarihe baktigimiz zaman sonuc hep ayni.


Bunun gs-fb si yok. Fenerbahce onca zaman sampiyon olmasina ragmen neden tatmin olamadi ? Rakibi cok baska isleri basardi, hedef cok baskalasti.

Simdi Galatasaray Sampiyon olup sampiyonlar liginde sifir cekerse hocasini kovmaz mi ? Kovar. Istedigi baska, onu da alacaktir Fenerbahce sayesinde..

bu bakimdan fb ile gs nin önemi yok. Yanlis yönetiliyordsa dogrulasacaktir, o seviyeye kadar saglam bir muhalefet bulacaktir, bu da yine Fenerbahce sayesinde olacaktir. birbirlerini itekler, güc verir.. o acidan dogar pek cok mutluluk veya ona giden yol..

Ama sevinin bugün, hakettiniz :)

Adsız dedi ki...

Acaba diyorum tersine döner mi Fener ruzgarı. Bizim dondu yazık ki:( Sonra Lucescu'lu Besiktas. 5 sene ustuste sampiyon olur diyorduk. Uc ayda dagıldı. Ekonomik yapısından oturu kolay terse donmez ruzgar Fener'de artık. Lyon gibi olur umarım. Gelir takılır bir yerde. Gonul oyle istiyor yani.
Bir de bize asıl koyan, bu aralar pek bi kötuyuz.Leverkursen'i gecmis olsak bu kadar sukseli olur muydu FB'nin durumu. Iyimser de olamıyorum pek. Zira Polat başkan oluyor bu klupe. G.Saray tarihinin gordugu en capsız yoneticelerdendir Polat. Gidecek bi yerimiz olmaz Polat'la. Sinema'ya, muzige ilgiyi arttırmak lazım bu aralar:))

Borges dedi ki...

Polat konusunda o kadar karamsar degilim ama iyimser de degilim sanirim. Bence baskanligi cok baska olacaktir, belki daha kötü belki de cok iyi, ama bunu baskan olmadan bilmek zor.. Ekonomik yapisi aslinda gecmise oranla düzelir gibi oldu sezgion ve projeleri ile. Kaynak yaratilir da oluyor ama gelecek icin konusmak icin erken. Bazen iyice dibe batmasini isziyoriuz, baska türlü mümkün degil cunku. Fenerbahceye bu azmi veren zamanin Galatasarayidir. Bakin Aziz Yildirima, tek istedigi Avrupada basari, digerinin artik "Basaridan" sayilmadigi bir dönemdeyiz baska acidan..

Velhasil, cok iyiye cok kötü olmadan gidemeyecegiz gibi..

Baris dedi ki...

Ama bugün fener ne başarırsa başarsın bunun ilk temelini atan lokomotifliğini yapan borgesin de dediği gibi Galatasaraydır. Aynı TFF 2.Ligin lokomotifi Adana Demirspor gibi.. :)

orkun dedi ki...

Bir Fenerbahçeli olarak, kelimesi kelimesine destekleyip altına imzamı atacağım bir metin.

Geçenlerde aceto'da ya da başka bir blog'da birisi yazıyordu, o kadar meraklıysanız bekleyin, Euro 2008 geliyor, orada doya doya ortak takım tutma şansı var.

Burada, bence, kolay kolay aynı noktaya gelinemeyecek konu hangi başarı hangisinden büyüktür konusu. Bizim illa da UEFA'yı bir de Süper Kupa'yı alana kadar sizin başarınıza ulaşamayacağımızı savunmak da var; buna karşılık bizim, son yıllarda UEFA'yı almış bütün takımları sıradan geçirdiğimiz bir senede, UEFA kupasını kazanan takımı "Avrupa'nın en iyi 17. takımı" ilan etmemiz de var;

kolay kolay aynı hizaya gelinecek bir iş değil yani.